Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

18.06.2017 Ομιλίες Προεδρείου στη Γενική Συνέλευση 31/5/2017

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2017

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

 

1. Ασφαλιστικό
    • Νομικές Ενέργειες
    • Αναλογιστική Μελέτη
2. Οικονομικός Απολογισμός 1/10/2016 έως 31/12/2016
    • Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής από 1/10/2016 έως 31/12/2016
    • Ισολογισμός έτους 2016
    • Δαπάνες από 29/7/2016 έως 31/12/2016
    • Έκθεση 2/5/2017 Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή επί της Οικονομικής Διαχείρισης του Συλλόγου, για την περίοδο 1/1/2015-31/12/2016
3. Οικονομικός Προϋπολογισμός έτους 2017
4. Τροποποίηση-Αλλαγή Καταστατικού Συλλόγου


 

ΟΜΙΛΙΕΣ,
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ
ΑΝΑΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΘΕΜΑ

 

Γ.ΔΕΔΕΣ (Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ):

Αγαπητοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι χαιρετίζω από καρδιάς τη σημερινή αθρόα συμμετοχή σας στο κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου μας, όπως είναι μια Γενική Συνέλευση, οι εργασίες του οποίου σκοπό σήμερα έχουν να μετατρέψουν την υπάρχουσα, μέχρι τέλους του προηγούμενου έτους, μηδενική αξιοπιστία αυτού κατά τρόπο ώστε να καταστεί σύντομα, τύποις και ουσία, συλλογικό όργανο όλων μας και να λειτουργεί του λοιπού με βάση τις θεμελιώδεις εκείνες συνθήκες αξιοπρεπούς και έντιμης εκπροσώπησης.

Με τη δυνατότητα που μας δώσατε εκλέγοντάς μας και το χρονοδιάγραμμα που συμφώνησαν οι δύο παρατάξεις μας, τον συγκερασμό απόψεων των δύο παρατάξεων ΚΙΣΥΕΤ και ΑΔΗΠ προς σύσταση προεδρείου, αποσκοπούμε πρωταρχικά και κύρια στην ανάπτυξη δεσμών συναδελφικότητας και αλληλεγγύης.

… …

Στόχος μας είναι επίσης να εξαφανίσουμε ταυτόχρονα όλες εκείνες τις παραλυτικές συνθήκες που δέσποζαν του Συλλόγου μέχρι της αναλήψεως των καθηκόντων μας, δηλαδή προ πενταμήνου και να επιβάλουμε δια τροποποιήσεως του υπάρχοντος Καταστατικού νέους ξεκάθαρους όρους λειτουργίας των υπηρεσιών του και οριοθέτηση των δραστηριοτήτων αυτού.

Επιδίωξη μας, επιγραμματικά αναφερόμενος, ήταν να επιτευχθεί μια καλή εξαφάνιση των πάσης φύσεως εκκρεμοτήτων, οι οποίες απέβλεπαν στην υπεράσπιση κεκτημένων θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, είτε αφορούσαν την ικανοποίησή συλλογικών συμφερόντων, είτε στην ικανοποίηση ατομικών αιτημάτων, παραδείγματος χάρη, τη μάστιγα των δανείων συναδέλφων ή την παροχή υλικής βοήθειας προς τους συναδέλφους δεινοπαθούντες στην κυριολεξία.

Για να μην ξεχνάμε και την διάτρητη λειτουργία του Συλλόγου σε ό,τι ανάγεται στα διοικητικά θέματα και τα οικονομικά αλισβερίσια του Laptop στα σπίτια τους, μηνιαίες μισθοδοσίες και τα λοιπά και τα λοιπά.

Υπερήφανο δείγμα των παραπάνω προθέσεών μας αποτελούν τα έργα και οι ημέρες του τελευταίου 5μήνου και της συνεργασίας των μελών του προεδρείου, το οποίο συγκρότησαν οι εκλεγέντες εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων ΚΙΣΥΕΤ και ΑΔΗΠ.

Εμείς με την καθημερινή παρουσία μας στα γραφεία του Συλλόγου μας γινόμαστε αδιάψευστοι μάρτυρες ότι επανήλθε η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση των συναδέλφων μας συνταξιούχων, ότι τα κεκτημένα του Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε., θεμέλιο της θεματολογίας μας, θα αναγνωριστούν και ως εκ τούτου επιφέρουν σύντομα θεραπεία πολλών πληγών της ακρωτηριασμένης οικονομικής υπόστασής μας.

Θα μου επιτρέψετε να μην παραλείψω να αναφερθώ, έστω περιληπτικά, σε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που εκφράζει επίσης η σημερινή μας Συνέλευση,. Πρόκειται για την προκηρυχθείσα ήδη για σήμερα έγκριση προϋπολογισμού 2017 και τον ισολογισμό του έτους 2016 που για πρώτη φορά μοιράστηκε ισολογισμός. Τα αδικήματα των προηγούμενων ετών έχουν παραγραφεί.!!!.

Στην προκειμένη περίπτωση για μια σύμφυτη ενέργεια πράξεων και παραλείψεων της μέχρι προ 5μήνου μαϊμουδίστικης λειτουργίας του συλλογικού μας οργάνου.

Επ’ αυτού θα απαιτηθεί, αφού λάβετε γνώση των στοιχείων του οικονομικού ελέγχου του ορκωτού λογιστή, που πραγματοποίησε επί δύο και πλέον μήνες έρευνας με την δίκαια κρίση που σας διακρίνει.

Εσείς θα εκφραστείτε και με την απόφασή σας θα μας οδηγήσετε στα περαιτέρω βήματα εξυγιάνσεως των οικονομικών του Συλλόγου μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το ιδιόμορφης σύνθεσης Προεδρείο μας επιτέλεσε στο 5μηνο διάστημα λειτουργίας του πάνω από 20 προτάσεις που ψηφίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Και άλλες τόσες δράσεις και προγραμματισμούς ενεργειών που αφορούν την αντιμετώπιση αιτημάτων ομάδων κατά κατηγορίες και ατομικών, που προβάλλονται και προωθούνται προς επίλυση.

Για το μεγάλο πραγματικά έργο όσων έγιναν, όσων βρίσκονται σε εξέλιξη και όσων έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, τα πάντα αναλύονται γλαφυρότατα στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας της 16σέλιδης του Συλλόγου μας που στάλθηκε σε όλους μας, αλλά και την ομάδα σύνταξης αυτής που κόπιασαν για να επιτύχουν αυτό το παραδειγματικά περίτεχνο πόνημα, αφού εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου σε όλους σας.

Το ίδιο επιθυμώ να κάνω και για όσους προσωπικά μας πλαισίωσαν και συνεργάζονται μαζί μας από τον καιρό που εμείς αναλάβαμε.

Επιτρέψτε μου να υποβάλω από τη θέση αυτή πρόσκληση προς όλους σας, ελάτε να βοηθήσετε, υπάρχουν πολλά μετερίζια αγώνα. Παραδείγματος χάρη, ελάτε για να υλοποιηθεί το όραμα συγκρότησης Ομάδα Αλληλοβοήθειας, αποδεχόμενοι έμπρακτα και ανεπιφύλακτα το σύνθημα. Μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε πολλά και για μας και για τους συναδέλφους μας.

Ευχαριστώ και θα δώσω τη σκυτάλη στον Πρόεδρο.

Κύριε Τσιλώνη.

 

 Χ. ΤΣΙΛΩΝΗΣ  (ΠΡΟΕΔΡΟΣ):

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Συνάδελφοι, είμαι εξαιρετικά συγκινημένος γιατί αυτή η Συνέλευση είναι μαζική, είναι όπως πρέπει, είναι ήρεμη και ξεκινάω πρώτα - πρώτα με τις ευχαριστίες του προεδρείου για τη συμμετοχή σας. 

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη συμμετοχή που είχατε, όσοι είχατε, στις προηγούμενες συνελεύσεις στις 28 Ιουλίου, στις 9 Νοεμβρίου, που καθόρισαν την πορεία αυτού του Συλλόγου, που επέβαλαν με την αποφασιστικότητά τους την αλλαγή πορείας του Συλλόγου μας,

Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες στις 9 Δεκεμβρίου.
Σημειώνω ότι συμμετείχαν, 400 συνάδελφοι περισσότεροι από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, παρά την δήλωση μιας παράταξης περί αποχώρησης από τον Σύλλογο. Είχαμε αυξημένη συμμετοχή κατά 400 συναδέλφους. Ο στόχος είναι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αυτή η συμμετοχή.

Η Εμπορική με την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα, με όλη αυτή την εξέλιξη που είχαμε στις δύο συνελεύσεις, απέδειξε ότι μπορεί να κάνει ανατροπές.

Για δεύτερη φορά το ίδιο Σωματείο, την πρώτη φορά το 1975 στο Περοκέ. Τώρα το 2016 κατάφερε να ανατρέψει κατεστημένα και να επιβάλει άλλη λογική. Ακόμα μελετάται η κατάσταση από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες στον χώρο μας.

Αυτά σε ό,τι αφορά αυτά που έχουμε πετύχει. Αργήσαμε λίγο αλλά ο κόσμος απέδειξε ότι μπορεί να κάνει ανατροπές. Όπως λοιπόν κατάφερε και ανέτρεψε μια κατάσταση, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να έχει επιτυχίες στη συνέχεια.

Το νέο προεδρείο συγκροτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου. Συνεπώς για να κλείνει το ζήτημα του διοικητικού απολογισμού: Αυτή η Τακτική Γενική Συνέλευση δεν αναφέρεται σε Διοικητικό Απολογισμό του 2016. Δεν υπάρχει Διοικητικός Απολογισμός ΄16 από αυτό το προεδρείο που ανέλαβε στις 19 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η κατάσταση για τον Διοικητικό Απολογισμό.

Η βασική θέση του προεδρείου είναι να βάλει τα πράγματα σε τάξη και να προχωρήσει τα θέματα, να προχωρήσει, να υπενθυμίσει, να επιβάλει την εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων του Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε., στις συντάξεις μας. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος. Οι καταστατικές διατάξεις είναι συγκεκριμένες και αυτή η διοίκηση του Σωματείου, με τη συμμετοχή τη δική σας, θα προσπαθήσει να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις και πολιτικά και συνδικαλιστικά και νομικά.

Συνάδελφοι στον χώρο μας έγινε διπλή σφαγή με την τελευταία εφαρμογή του Ν.4387/2016, με την αδράνεια χρόνια τώρα, αλλά και ειδικότερα το τελευταίο εξάμηνο πριν την επιβολή αυτών των διατάξεων, αφού δεν κατορθώσαμε να εφαρμοστούν ούτε οι εξαιρέσεις που προβλέπονται μέσα από αυτό τον νόμο.

Γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Το κεντρικό ζήτημα που έχουμε αυτή τη στιγμή και που δουλεύουμε σαν προεδρείο είναι η ακύρωση των επιπλέον μειώσεων των επικουρικών συντάξεων του Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε. και η πρόσφατη που έγινε του Ε.Τ.Α.Τ.. Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό συνδικαλιστικό και θα δούμε εάν θα γίνει και νομικό ζήτημα αυτή τη στιγμή.

Δηλαδή, ακούστε για να γίνει κατανοητό, γιατί άμα δεν το καταλάβουμε, δεν γίνεται δουλειά, γιατί πρέπει να το στηρίξεις, να το υποστηρίξεις, να είσαι γύρω από το ζήτημα.

Ακούστε με συνάδελφοι. Είμαστε 3.500 προ συνταξιούχοι, φαίνεται ότι δεν μας αφορά το θέμα, μας αφορά. Και είναι και 6.000 συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α. που παίρνουν επικουρική σύνταξη, εκ των οποίων 1.200 πήραν το συμπλήρωμα και το πήραν χθες, έτσι όπως το πήρανε, με 60% μειώσεις.

Η μεταχείριση που έγινε στο επικουρικό μας, ήταν καταστροφική, βάνδαλη και πρέπει να διορθωθεί.

Εμείς σαν προεδρείο πιστεύουμε και είμαστε σε επαφές, ότι είναι κατανοητό από όλους ότι πρέπει να γίνει διόρθωση. Ο επανυπολογισμός που έγινε, έγινε με ένα ποσοστό 0,57% .Το ίδιο εφαρμόστηκε τελευταία στο συμπλήρωμα, 0,57%, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ποσοστού αναπλήρωσης 0,45 %.

Ακούστε, στους συναδέλφους της Αγροτικής Τράπεζας δεν συνέβη καμία μείωση με τον Νόμο Κατρούγκαλου, διότι ίσχυσε σε αυτούς η αναλογικότητα.
Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Είπαν ότι όσοι έχουν εισφορές επικουρικού μεγαλύτερες από 6% αναλογικοποιείται και το ποσοστό αναπλήρωσης. Στην Αγροτική που πήγαν και μίλησαν στον υπουργό, σε διαβουλεύσεις, στις επιτροπές, είπανε ότι εμείς δίνουμε 12% εισφορά, συνεπώς δεν πρέπει να έχουμε εφαρμογή του 0,45, αλλά την αναλογικοποιημένη, η οποία είναι 0,90. Όταν το 0,90 το βάζεις στον τύπο όμως βγαίνει 1, δηλαδή 0% μειώσεις.

Το ίδιο έγινε και με το Σωματείο της Ε.Ρ.Τ., τον Σύλλογο της Ε.Ρ.Τ., το ίδιο έγινε και με τον Σύλλογο του Τ.Ε.Α.Π.Ο.Κ.Α., των Ασφαλιστικών Υπαλλήλων. Με ποιους δεν έγινε; Με την επικουρική σύνταξη στους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας.

Λοιπόν, το είπα από την πρώτη στιγμή, η αδράνεια της προηγούμενης διοίκησης σε αυτά τα θέματα ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή. Η αδράνεια. Η απόλυτη αδράνεια. Πάμε έτσι γενικώς. Χωρίς να αναλύσεις, χωρίς να δουλέψεις και βρεθήκαμε αυτή τη στιγμή να έχουνε περάσει αυτά και εμείς να καθόμαστε να διεκδικούμε από την αρχή να περάσει τροποποίηση. Τα πέρασαν στο Ε.Τ.Ε.Α., τα πέρασαν στο Ε.Τ.Α.Τ., τα περνάνε στον 4387 και στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ..

Συνάδελφοι, πρέπει να γίνει καθαρό αυτό που διεκδικούμε. Στηρίζεται στο εξής: εμείς είμαστε από ένα ταμείο στο οποίο ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις. Πίσω απ' όλους τους νόμους κρύβεται η εφαρμογή του Καταστατικού. Εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων. Επεμβαίνουν στους υπολογισμούς, αλλά όλες οι καταστατικές διατάξεις πρέπει να ισχύουν. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είναι ένα αρχείο ξεχωριστό των ανθρώπων αυτών, των 6.500 ανθρώπων που παίρνουν κύρια σύνταξη Ι.Κ.Α. και επικουρική ΕΤΕΑ, είναι ένα ξεχωριστό αρχείο το οποίο είχε εισφορές συγκεκριμένες και όχι ακαθόριστες και είχε και τρόπο υπολογισμού και παροχές ….

Αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας συνέχεια για να ξέρουμε τι λέμε με αυτούς που συζητάμε.

Στο ταμείο μας λοιπόν, είχαμε εισφορές Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε., που μέχρι το ΄92 ήταν 11,5% και από τότε ανέβηκαν στο 13% και φτάσαμε μετά από το 2002 στο 14,75%.

Δεν μπορεί λοιπόν με αυτές τις εισφορές, οι οποίες είναι καθορισμένες με νόμους κάθε φορά, για τους παλαιούς συνταξιούχους επικουρικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, ή ΕΤΕΑΜ, ΕΤΕΑ, να μην αναλογικοποιηθεί η αναπλήρωση και εν τέλει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

Έγινε σαφές σε αυτούς που το έχουμε συζητήσει, είναι δύσκολη η κατάσταση, όμως σας τα εξηγώ για να τα καταλάβετε, να το καταλάβουμε όλοι καλά, ότι το κεντρικό ζήτημα που θα διεκδικήσουμε αυτό το διάστημα πολιτικά και συνδικαλιστικά και το έχουμε ήδη ξεκινήσει, για να ενημερωθείτε είναι αυτό. Πρέπει να μεταχειριστούν τους συνταξιούχους επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑ της Εμπορικής , με τον ίδιο τρόπο που έχουν ήδη μεταχειριστεί άλλους στα πλαίσια του νόμου. Δεν συζητάμε τώρα για εφαρμογή Καταστατικού με βάση τους υπολογισμούς, συζητάμε για τα βασικά που θα έπρεπε να τα έχουμε από την πρώτη εφαρμογή του νόμου.

Δηλαδή ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ότι δεν έπρεπε να υπάρξει καμία μείωση επικουρικής ΕΤΕΑ στους συναδέλφους μας, γιατί θα έβγαινε 1 ο επανυπολογισμός, που σημαίνει μηδέν μειώσεις. 0,57 σημαίνει 43% επιπλέον μειώσεις. Αυτό συνέβη στους συνταξιούχους επικουρικής της Εμπορικής .

Λοιπόν, αυτά με το κεντρικό ζήτημα και αυτό στηρίζουμε. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα το οποίο αναδείχτηκε από την πρώτη στιγμή από αυτό το προεδρείο. Έχει γίνει ανάλυση, έχει φτιαχτεί ολόκληρος φάκελος και δουλειά πίσω από αυτό και συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να υλοποιηθεί και θεωρούμε και πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί. Έτσι θα το παλέψουμε.

Σε σχέση τώρα με τις μειώσεις των προ συνταξιούχων ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ , θέλω να συμπληρώσω το εξής, γιατί οι προ συνταξιούχοι που είμαστε περισσότεροι εδώ και εγώ πρώτος από όλους, μίλησα προηγουμένως για το πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο δεν αγγίζει εμάς προς το παρόν. Μας αγγίζει, αμέσως μετά, όταν πάμε στο Ι.Κ.Α.. Πρώτα αυτό.

Δεύτερον. Το 0,93 του επανυπολογισμού της προ συνταξιοδοτικής παροχής, ήταν αποτέλεσμα της χρήσης του 0,45, γιατί είναι ακριβώς διπλάσιο. Είναι απόλυτα συνδεδεμένο. Δηλαδή όπως καταλαβαίνετε η καταστροφή της επικούρησης κατέστρεψε και την προσυνταξιοδότηση. Αυτό έγινε. Αυτά είναι δεμένα, είναι αριθμοί, είναι συμπληρωματικά.

Πάμε τώρα για το προ συνταξιοδοτικό. Εμείς, συνάδελφοι, πληρωνόμασταν ως προσυνταξιούχοι με εισφορά που κατέβαλε η Τράπεζα σε 10 δόσεις, τα γνωστά, που έγιναν το 2005 . Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το ΄14, όταν δεν υπήρχαν άλλα λεφτά μέσα. Αυτά που έβαλαν δεν έφταναν, το ταμείο το Ε.Τ.Α.Τ., συνάδελφοι, έκλεισε γιατί δεν είχε λεφτά, δεν έκλεισε γιατί δεν κερδίσαμε στους νομούς, γιατί δεν εφαρμόστηκε το Καταστατικό, έκλεισε γιατί τελείωσαν τα λεφτά.

Εάν είχαμε φροντίσει να κάνουμε μελέτες αναλογιστικές, να καταρρίψουμε την κατάσταση αυτή, εάν είχαμε ασχοληθεί τα δέκα τελευταία χρόνια, από το 2006, όταν έγινε ο διαχωρισμός μας, με τους εργαζόμενους της Εμπορικής το 2006 στο Ε.Τ.Α.Τ. και τους συνταξιούχους ΤΕΑΠΕΤΕ στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., εάν τότε φροντίζαμε να δουλέψουμε και για το πηγάδι να γεμίσει με νερό και όχι μόνο με τα νομικά που φτάσανε μέχρι το ΄12-΄14, .Σωστά πήγαινε το νομικό κομμάτι, το οποίο όμως χάθηκε. Πώς χάθηκε; Δεν χάθηκε κατ' ουσίαν το νομικό κομμάτι, γιατί λέει ότι κύριοι αφού θα παίρνετε ότι παίρνατε, αυτά τα δικαιώματα είναι εξασφαλισμένα. Δεν έχει σημασία, είστε περισσότερο ασφαλείς, αυτό είπαν τα δικαστήρια.

Δεν ασχολήθηκε όμως κανένας από το προηγούμενο προεδρείο, που είναι εδώ και τριάντα χρόνια στα πράγματα για το εάν φτάνουν αυτά τα χρήματα. Μπήκαν στο ΕΤΑΤ 370 εκατ., φτάνουν; Βλέπανε από το 2008, 2009 ότι τελείωναν τα αποθεματικά , ότι είχε 1δις έλλειμμα. Πέρα βρέχει. Δεν έγινε καμία ενέργεια στην κατεύθυνση του να πέσουν χρήματα στο Ταμείο. Να βγει ποιος φταίει, ο απέναντι, η Τράπεζα, για να δώσει αυτά που πρέπει.

Προ συνταξιοδοτικό. Βρήκαμε αυτή την κατάσταση. Ο νόμος, λέει 0,93 επανυπολογισμός 43% μειώσεις - 46% μειώσεις, μαζί με τα δώρα μέσος όρος 54% μειώσεις. Δεν υπέστη τέτοιου ύψους μειώσεις με τους μνημονιακούς νόμους, καμία σύνταξη στην Ελλάδα. Κανένα Ταμείο Συνταξιούχων. Μόνο εμείς το πάθαμε αυτό.

Ποια είναι η κατάσταση; Ποια είναι η αντίδρασή μας πάνω σε αυτό; Σαν Σύλλογος. Τι έχουμε κάνει νομικά σαν Σύλλογος;

Η μόνη νομική ενέργεια, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Ο.Τ.Ο.Ε. και διάφορων άλλων Συλλόγων, η οποία είναι σε εξέλιξη, ήταν να συστρατευτούμε για τον επανυπολογισμό της επικουρικής του ΕΤΕΑ. Αυτή για τον επανυπολογισμό γενικά της επικουρικής, που ήταν να συζητηθεί 7 Απριλίου, 2 Ιουνίου, θα το πάνε τον Δεκέμβριο και πάει λέγοντας. Εσκεμμένα προφανώς. Γιατί δεν μπορεί να ανατραπεί όλη αυτή η λογική που τους έχουν επιβάλει απέξω για το ασφαλιστικό ζήτημα.

Ποια ενέργεια αναλάβαμε και υλοποιήσαμε εμείς; Ακούστε. Στις 6 Μαρτίου, μετά από πολλές διαβουλεύσεις με μεγάλα γραφεία κατατέθηκε προσφυγή συγκεκριμένη, αυτόνομα από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορική, για το ζήτημα του προ συνταξιοδοτικού. Του πρώτου ειδικού ασφαλιστικού δικαιώματος των προσυνταξιούχων της Εμπορικής.

Για πρώτη φορά με συγκεκριμένη αιτιολόγηση και όχι γενικώς αντισυνταγματικό για εκείνο και για το άλλο και για το παρ’ άλλο. Όταν λέω συγκεκριμένη αιτιολόγηση, εννοώ το νομικό επιχείρημα ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένα δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί την νομοθετική παρέμβαση εις βάρος μας, καθώς δεν πρόκειται για προσπάθεια εξοικονόμησης δημόσιων πόρων, που με αυτό το σκεπτικό έγινε ο Νόμος Κατρούγκαλου, αλλά πρόκειται για προσπάθεια να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα και συγκεκριμένα τα συμφέροντα της Alpha Bank. Αυτό είναι ο πυρήνας της προσφυγής.

Κύριοι τι κάνατε; Πήρατε 3.500 ανθρώπους που τους πλήρωνε η Alpha Bank, είχε υποχρέωση να τους πληρώνει η Alpha Bank με αυτά τα ποσά, με βάση όλες τις δικαστικές αποφάσεις και επειδή τελείωσαν τα λεφτά, τα φορτώσατε στον Ε.Φ.Κ.Α., στο δημόσιο. Απαλλάξατε την Τράπεζα από τις οφειλές της. Αυτό κάνατε. Αυτό δεν έπρεπε να το κάνετε, γιατί επιβαρύνατε τα δημόσια οικονομικά για τα οποία σας πιέζουν οι δανειστές να εφαρμόσετε τις μειώσεις. Τα επιβαρύνατε με τους 3.500. Το κάνατε.

Άρα λοιπόν στο δικαστήριο πάμε και τους λέμε ότι εδώ γίνεται αυτή η δουλειά. Με την προσθήκη του συγκεκριμένου άρθρου ένταξης του Ε.Τ.Α.Τ. στο νόμο 4387, διάλυσης του Ε.Τ.Α.Τ. από 1-1-2017 και ένταξη στον Ε.Φ.Κ.Α.. είχαμε μειώσεις 50% σε εμάς και το υπόλοιπο 50% που πληρωνόμαστε το πληρώνει ο Ε.Φ.Κ.Α. Αυτό έκαναν και αυτό αναφέρεται στην προσφυγή. Βγαίνει στην επιφάνεια αυτός που έπρεπε να χρηματοδοτεί αυτό το δικαίωμα και είναι ειδικό ασφαλιστικό δικαίωμα, όπως ορίστηκε στο καταστατικό και στο ν.3371/2005. Αυτό έπρεπε να πληρώνει και πρέπει να πληρώνεται.
Αυτό λοιπόν αναδεικνύεται από την προσφυγή μας στο ΣτΕ. Αυτό κάναμε και προχωράμε σε ότι αφορά τους προ συνταξιούχους για την απόλυτη κάλυψη του συγκεκριμένου ασφαλιστικού δικαιώματος. Την απόλυτη κάλυψη όλων των περικοπών στο 50%. Αυτό το 50% που έχει κοπεί στο ποσό της απονομής σύνταξης.

Επίσης, μην έχετε καμία αμφιβολία, επί τρία χρόνια η αναίρεση στον Άρειο Πάγο δεν είχε γίνει και ότι αποφασίστηκε και έγινε λόγω της ανατροπής που συνέβη στο Σωματείο του Συλλόγου συνταξιούχων Eμπορικής. Έτσι έγινε η επαναπροσφυγή στον Άρειο Πάγο για επανεξέταση της υπόθεσης του Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε.. Πηγαίνανε για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ήταν τελειωμένο γι αυτούς το ΤΕΑΠΕΤΕ.

Την είχαν κλεισμένη την υπόθεση του ταμείου μας.

Με την ανατροπή στις 9 Δεκεμβρίου ήταν υποχρεωμένοι πλέον γιατί ήταν απαίτηση και έτσι προχωρήσαμε στην κατάθεση της αναίρεσης . Συμμετέχουμε με μεγάλο ποσοστό και στα οικονομικά για την αναίρεση και θα κάνουμε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Συλλόγου εργαζομένων της π. Εμπορικής και εναντίον της Τράπεζας.

Πού πάει αυτή η δουλειά; Έχει μέλλον σε ό,τι αφορά την επαναφορά των Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε.; Όχι. Κρατάμε σε εκκρεμότητα την κατάσταση, ανοικτό το Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε., το ζήτημα είναι συνέχεια μπροστά τους. Τους το έχουμε συνέχεια μπροστά ότι δεν έχει διαλυθεί, ότι είναι υπαρκτό και ότι εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, να πάρουμε πίσω όσα δικαιούμαστε. Αυτά που προβλέπονται. Γι' αυτό και το κάναμε.
Ομαδικές αγωγές. Ακούστε με. Οι μνημονιακές περικοπές ξεκίνησαν το 11, το 12, μέχρι το 14. Έχουν περάσει τόσα χρόνια, δεν αναλήφθηκε μια πρωτοβουλία συλλογικά, από τον Σύλλογο να αναλάβει την υπόθεση, να έρθει σε επικοινωνία με τους συναδέλφους, με δικηγόρους, να κλείσει τα καλύτερα επιτελεία και να προχωρήσει.

Αυτό το προεδρείο ανέλαβε την πρωτοβουλία για να καλύψει το θέμα. Ποιο είναι το θέμα; Οι μνημονιακές περικοπές οι οποίες ξεκίνησαν τότε και σταμάτησαν να υπάρχουν με την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Δεν φαίνονται πλέον στα χαρτιά μας. Τελειώσανε 31 Μαΐου 2016. Γιατί τελειώσανε; Γιατί βγήκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πας και ζητάς τα χρήματα χωρίς περαιτέρω δικαστικές ενέργειες. Πας στον Πρωτοδίκη, υπολογίζει, 5.000, 15.000 ευρώ, αυτά που δικαιούσαι, αυτά που σου κράτησαν. Αυτά που βγήκαν αντισυνταγματικά, υποχρεωτικά θα τα πληρώσουν.

Είναι μια καθαρή υπόθεση. Θέλει όμως έναν συντονισμό. Μια συγκροτημένη δουλειά, γιατί θα πάρει τρία, πέντε χρόνια μέχρι να αποδοθούν στον καθένα αυτές οι περικοπές. Συν την εισφορά αλληλεγγύης που συνεχίζει να παρακρατείται μέχρι σήμερα και θα διεκδικηθεί νομικά, γι' αυτό και ζητάμε και το δεύτερο εκκαθαριστικό σύνταξης για να υπολογιστεί.

Γιατί ζητάμε δύο; Ζητάμε ένα παλιό, του 2015, που να φαίνονται οι μνημονιακές περικοπές και ένα καινούργιο μετά τις περικοπές του ν. 4387, για να ζητήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης. Για να κάνουμε τους υπολογισμούς, γι’ αυτό θέλουμε δύο εκκαθαριστικά. Κατά κατηγορία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αυτό το προεδρείο, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ο Σύλλογος τις καταθέσεις αγωγών, με καλή τιμή,40 € έξοδα αγωγής κατά άτομο, 2% ποσοστό δικηγορικής αμοιβής. Τα 40 € θα τα πληρώσει ο Σύλλογος από τα δικά του διαθέσιμα. Και θα εξηγήσω αργότερα από ποια διαθέσιμα είναι αυτά. Θα το καταλάβετε όταν πάμε στη συζήτηση με θέμα τα οικονομικά.

Σας καλώ όλους να καταθέσετε τα χαρτιά σας, τα δικαιολογητικά που ζητήσαμε και θα προχωρήσουμε και από την πλευρά του προεδρείου θα παρακολουθήσουμε όλη τη δουλειά. Θα κατατεθούν δύο χιλιάδες αιτήσεις, δυο χιλιάδες. Θα προχωρήσουμε.

Όσοι είστε στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Ε.Α.Μ. θα πρέπει να κατατεθούν δύο αγωγές, με έξοδα δύο επί 40 €. Θεωρώ ότι θα καλυφθούν και τα δύο των 40 € από την πλευρά του Συλλόγου.
Θα υπάρξει όμως στο εργολαβικό αργότερα, σας το λέω τώρα για να το ξέρετε, ο όρος ότι όταν πιστωθείτε τα χρήματα των περικοπών , να επιστρέψετε αυτή τη χρηματοδότηση σε ένα λογαριασμό του Συλλόγου για να χρησιμοποιηθεί για ανάγκες αλληλεγγύης μελών του Συλλόγου. Αυτός μόνο ο όρος θα υπάρχει. Τίποτα άλλο.

Μην ακούτε κανέναν ότι υπάρχουν πληρωμές από την πλευρά σας για οτιδήποτε. Θα έχει 2% αμοιβή ο δικηγόρος μόνο όταν πιστωθούν τα χρήματα. Όχι με τις δικαστικές αποφάσεις. Εφόσον πάρετε τα λεφτά. Τότε θα εισπράξει την αμοιβή του 2%. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Να στείλετε τα χαρτιά σας, να δώσετε εξουσιοδότηση στον Σύλλογο να συνεχίσει να την παρακολουθεί αυτός και όχι ένας –ένας.
Μέχρι στιγμής πόσοι έχουν κάνει αιτήσεις; Συγνώμη, είναι σωστή η παρατήρηση. Όσοι έχουν ήδη υποβάλει αγωγή δεν μπορούν, εάν έχουν προχωρήσει οι αγωγές τους. Μπορούν να την τραβήξουν πίσω από εκεί και να έρθουν εδώ. Αλλά να μην έχει κατατεθεί η αγωγή. Όσες αγωγές έχουν προχωρήσει, έχουν κατατεθεί, δεν μπορούν αυτοί οι συνάδελφοι να έρθουν. Γιατί θα ακυρωθεί όλο το πινάκιο.

Παρακαλώ λίγη ησυχία. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η συμμετοχή βλέπω πάρα πολύ όρθιο κόσμο, υπάρχουν, κάποιες κενές καρέκλες, σας παρακαλώ να καλύψετε όλες τις καρέκλες. Μήπως πρέπει να ανοίξουμε την αίθουσα από εκεί; μήπως κάποιος να κοιτάξει γιατί είναι πάρα πολύς ο κόσμος όρθιος; Δηλαδή θα φύγει, τι να κάνει; Θα κάθεται δυο ώρες όρθιος εκεί να περιμένει; Εδώ έχει καμία δεκαριά, δεκαπέντε καρέκλες. Όσοι θέλετε ελάτε από εδώ.

Η κατάθεση των αιτήσεων είναι μέχρι τις 12 Ιουνίου. Η αποστολή με συστημένη επιστολή.

Ακούστε να δείτε, μην κάθεστε να περιμένετε για να τα δώσετε σήμερα τα χαρτιά σας, μπορείτε να τα στείλετε με συστημένη επιστολή, όπως το γράφουμε, να τα επεξεργαστούμε με ησυχία. Μην ταλαιπωρείστε. Εντάξει, μόνο εάν είστε έτοιμος μπορείτε να τα αφήσετε και να φύγετε, αλλά είναι καλύτερα να μην ταλαιπωρείστε, να τα στείλετε με συστημένο . Το παίρνουμε και το προχωράμε.
Σε σχέση με τα εκκαθαριστικά σύνταξης, επαναλαμβάνω, θέλουμε δύο, ένα παλαιό που έχει τους μνημονιακούς νόμους και ένα καινούργιο. Το καινούργιο μετά τις περικοπές Κατρούγκαλου, μπορεί να είναι και ο 12ος /16. Τα εκκαθαριστικά σας του 2017 τα στείλανε στην επαρχία, θα τα πάρετε αύριο, μεθαύριο, αυτή είναι η ενημέρωση που έχω.

Συνεχίζω. Ακούστε λίγο. Νομίζω ότι για τις αγωγές έχει ολοκληρωθεί η ανάλυσή τους, καταλάβατε ποιο είναι το αντικείμενο, ποιος είναι ο σκοπός, τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε.

Σας είπα πριν ότι ο Σύλλογος αυτόνομα έκανε την νομική του ενέργεια, με την προσφυγή του στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με δύο πάρα πολύ ισχυρά δικηγορικά γραφεία, τον καθηγητή κο Αρι Καζάκο που γνωρίζει άριστα τα θέματά μας και τον κο Ανδρέα Ματθαίου, ο οποίος είναι επίσης πολύ καλός γνώστης όλης της υπόθεσης. Με την συνεργασία των δύο έγινε η προσφυγή στην Ολομέλεια.

Συνάδελφοι, η αίσθηση που έχω και οι επαφές που είχα με τους δικηγόρους λένε το εξής: εάν αυτές οι διάφορες προσφυγές που έγιναν από όλες τις Ομοσπονδίες και οι οποίες καλύπτουν και τον πατέρα μου που είναι οικοδόμος και εμάς και όλους, εάν αυτοί έχουν μια πιθανότητα να ανατρέψουν νόμους, η δική μας περίπτωση με αυτό το σκεπτικό έχει διπλάσια πιθανότητα.

Είναι η μόνη αιτιολόγηση που μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα. Δεν εγγυάται κανένας το αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα με συγκεκριμένη αιτιολόγηση είναι καθαρό, είναι σαφές. Και συγκεκριμένη αιτιολόγηση ότι δεν αφορά το δημόσιο συμφέρον και εδώ θα πρέπει να κριθεί πολύ ουσιαστικά στο τι παίζει, στο τι γίνεται από πίσω. Δηλαδή γιατί ξελαφρώσαμε την Τράπεζα και το φορτώσαμε αλλού τελικά, επιβαρύναμε άλλους τελικά. Άρα τι κάναμε;

Αυτό είναι το πρώτο ειδικό ασφαλιστικό δικαίωμα … το βασικό, το προ συνταξιοδοτικό. Για το δεύτερο δικαίωμα για το οποίο έγινε ο επανυπολογισμός τον Οκτώβριο της επικουρικής ΕΤΕΑ με τον γνωστό τρόπο, 0, 45, που τελικά η αντίδρασή μας ήταν, όπως σας είπα, ότι έγινε μέσω της Ο.Τ.Ο.Ε., με δικόγραφο το οποίο σαφώς δεν μπορεί να καλύψει τα δικά μας θέματα σε καμία περίπτωση, μην τρελαθούμε τώρα, δεν πρόκειται να γραφτούν τέτοια πράγματα, όπως δεν γράφτηκαν τέτοια πράγματα σε αυτό το δικόγραφο της Ο.Τ.Ο.Ε.,

Σε αυτό λοιπόν μείναμε, διότι έτσι αποφάσισε η προηγούμενη διοίκηση. 7-2 πέρασε αυτή η πρόταση και όχι να πάμε αυτόνομα σαν Σύλλογος να κάνουμε την δική μας ενέργεια.
Η προθεσμία πέρασε σε ό,τι αφορά την εφαρμοστική 1605. Η υπουργική απόφαση επανυπολογισμού της επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑ είναι η 1605. Η 1604 είναι ο επανυπολογισμός της κύριας σύνταξης του Ι.Κ.Α.. Αυτές οι δυο προσβλήθηκαν στην Ολομέλεια από την ΟΤΟΕ.

Ακούστε τώρα να δείτε. Το Καταστατικό του Ταμείου μας το έφτιαξαν πολύ έξυπνοι άνθρωποι και αγωνιστές και πολύ ικανοί και μας άφησαν μια σπουδαία παρακαταθήκη. Η βασική αρχή του προ συνταξιοδοτικού μας είναι ότι ο υπολογισμός της επικουρικής, όταν βγεις στη σύνταξη του ΙΚΑ, είναι η διαφορά του ποσού της απονομής μείον την κύρια σύνταξη. Αυτό δεν υπάρχει σε άλλα καταστατικά.

Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρή λεπτομέρεια. Γι' αυτό και όταν δεχτούν ότι εμείς είμαστε Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε. και έχουμε παροχές, είμαστε ξεχωριστό ταμείο. Όταν λοιπόν αποφασιστεί και θα αποφασιστεί ότι εμείς είμαστε χωριστό ταμείο, αυτόματα τίθεται σε εφαρμογή αυτή η βασική αρχή, η οποία προσδιορίζει το ποσό της επικούρησης ως διαφορά του αρχικού ποσού της απονομής μείον του ποσού πού δίνει το Ι.Κ.Α..
Εάν το αρχείο των συνταξιούχων μας στο ΕΤΕΑ είναι χωριστό, με αναγνωρισμένη νομική οντότητα ή έστω αναγνωρισμένη νομική οντότητα που υπήχθη στο ταμείο του Ε.Τ.Ε.Α.. Δεν είμαστε Επικουρικό του Ι.Κ.Α, δεν είμαστε, πώς να το κάνουμε. Είμαστε χωριστό ταμείο.

Με την ψήφιση του νέου νόμου (Μάιος ΄17) τίθεται προς διεκδίκηση η εφαρμογή των διατάξεων του Καταστατικού, οι οποίες ορίζουν τον υπολογισμό της επικούρησης. Αυτό έχει επιπτώσεις όταν μειωθεί η σύνταξη από το Ι.Κ.Α. Θα πρέπει να γίνει στην συνέχεια ο επανυπολογισμός της επικούρησης. Η διεκδίκηση της εφαρμογής του καταστατικού του ταμείου μας πρέπει να είναι η ασπίδα προστασίας.
Αυτό συνάδελφοι είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Τώρα που θα γίνει ο επανυπολογισμός του Ι.Κ.Α. και θα έχουμε τις περικοπές του Ι.Κ.Α..

Έτσι λοιπόν είμαστε σε αναμονή των υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση των περικοπών του Ι.Κ.Α. και θα δούμε με τα νομικά γραφεία πως ενσωματώνοντας και την τελευταία περικοπή του 0,45, το 0,45 που έγινε στο συμπλήρωμα, όσοι είναι εδώ συμπληρωματούχοι που πάθανε την μεγάλη καταστροφή σήμερα, που μειώθηκε κατά 50% τουλάχιστον το συμπλήρωμα που παίρνανε από το Ε.Τ.Α.Τ., θα δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με προσφυγή το δεύτερο ειδικό ασφαλιστικό δικαίωμα που είναι ο επανυπολογισμός της συμπληρωματικής επικουρικής του χωριστού ταμείου της Εμπορικής.
Αυτό είναι που εκκρεμεί και είναι σε εξέλιξη. Και αυτός είναι ο επόμενος στόχος αυτού του προεδρείου.

Τώρα, επιγραμματικά για να μην σας κουράζω, αυτούς τους έξι μήνες λειτουργίας έγιναν και άλλα πράγματα μικρότερης σημασίας, σημαντικά όμως για κατηγορίες συναδέλφων.
Μετά την ένταξη των υπηρεσιών του Ε.Τ.Α.Τ., δηλαδή των υπηρεσιών που είχαμε στην Νίκης ας πούμε, στον Ε.Φ.Κ.Α., υπήρχε πρόβλημα δυσλειτουργίας, διότι η Τράπεζα πλέον δεν θέλει να κάνει τίποτα, δεν βοηθάει πουθενά. Δεν θέλει να αφήσει το προσωπικό της, τουλάχιστον για ένα χρόνο, να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

Η θέση της Τράπεζας για το προσωπικό που έχει εκεί στην Νίκης είναι ότι δεν έχουν κανέναν ρόλο, δηλαδή βοηθάνε γενικώς. Χωρίς καμία ευθύνη, τίποτα. Οπότε το προσωπικό λέει ότι κάθομαι απλά εδώ. «Και τι ρόλο παίζεις;». «Εντάξει, έχω τα κομπιούτερ, αλλά δεν έχω καμία ευθύνη να υπογράψω τίποτα».

Τεράστια προβλήματα σε αυτόν το τομέα . Πρώτο ζήτημα με την έκδοση εκκαθαριστικών συντάξεων . Δεν έβγαιναν τα εκκαθαριστικά. Φασαρίες, φωνές, μπρος –πίσω. Καταφέραμε τελικά να τα εκτυπώσουν . Μισές δουλειές. Δεν έχει λέει ένα χιλιάρικο η Τράπεζα, ποια Τράπεζα; Το Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε. το πληρώνει αυτό. Δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση να εκταμιεύσει ένα χιλιάρικο για να κάνει την αποστολή των εκκαθαριστικών.

Ακούστε θέση τώρα της Alpha Bank.Και βέβαια του κ. Τσακίρη του υποδιοικητή του Ι.Κ.Α., που του είπα ότι εφόσον δεν απαιτήσεις θα σου ζητήσουν και τα σώβρακα στο τέλος. Βλέπεις 500 ευρώ να πληρώσεις, ούτε αυτά δεν σου δίνουν.

Έκδοση αποφάσεων των συνταξιοδοτήσεων των καινούργιων που φύγανε από την Τράπεζα τέλος του 2016 είναι καμία εξηνταριά άνθρωποι. Τραγική η κατάσταση.

Με τους ανθρώπους αυτούς τραγική η κατάσταση. Από τις υπηρεσίες του Ταμείου στη Νίκης υπολόγισαν γι αυτούς τα ποσά σύνταξης και ετοίμασαν τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις και τα πήγαν σε κάτι ανίδεους του ΕΦΚΑ, που υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν για να μας διαχειριστούν και τους είπαν πάρτε αυτό είναι το χαρτί να το υπογράψετε.

Δεν υπήρχε περίπτωση να το υπογράψουν. Θέλουν να εκπαιδευτούν, να καταλάβουν και σωστά αντέδρασαν και είπαν τι γίνεται εδώ; Η διοίκηση του ΕΦΚΑ όμως δεν έχει το σθένος, το ανάστημα να σηκωθεί και να πει στην Τράπεζα ότι θέλω αυτούς τους τρεις να μείνουν για ένα χρόνο τουλάχιστον. Έλεος, τίποτα.

Το σκύψιμο στην Τράπεζα όλων των μηχανισμών είναι απίστευτο. Μπορούμε λέει να τα κάνουμε μόνοι μας. Πως μπορείτε; Αφού έρχονται οι υπάλληλοι και σας λένε ότι δεν μπορώ να το υπογράψω αυτό. Στοιχειώδη πράγματα. Για να εκπαιδευτεί κάποιος θέλει έξι, οκτώ, δέκα μήνες.

Και μέσα στην φασαρία θέλουν να περάσουν και το άλλο για τις νέες προ συνταξιοδοτήσεις που είναι κίνδυνος. Γι’ αυτό επιμένουμε και έχουμε αναλωθεί σε αυτό.

Στις έως σήμερα προ συνταξιοδοτήσεις εφαρμόστηκαν όροι προστασίας. Δηλαδή εάν το 0,93 εφαρμοζόμενο είχε μείωση από την καταβαλλομένη περισσότερη από 21% σταμάταγε ,είχε όριο το 21%. Πολύς κόσμος που έχει λίγα χρόνια έχει προστατευθεί. Εάν δεν εφαρμόζανε το όριο 21%, τον Σεπτέμβριο του 2016, θα υπήρχε δυο- τρία κατοστάρικα ακόμα μείωση. Η σύνταξη θα πήγαινε στα τέσσερα με πέντε κατοστάρικα και γι’ αυτό το λόγο κρατήθηκε στα 620, 700, 800, γιατί υπήρχε το όριο 21% και τα 620 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

Βρήκαν την ευκαιρία τώρα που γίνεται χαμός και είπαν ότι αυτά δεν ισχύουν για αυτούς, τους νέους συνταξιούχους ,μετά τον Ιούνιο 2016. Έχουμε αυτό το πρόβλημα, για το οποίο συνεχώς είμαστε σε σύγκρουση. Αυτό καθυστερεί τις νέες προ συνταξιοδοτήσεις, γιατί δεν μπορείς να τους διαλύσεις τελείως.
Όταν είδα εγώ νέες μικτές συντάξεις 530 ευρώ σε αυτούς, εντάξει στεναχωρήθηκα. Δεν μπορώ να βλέπω 530 ευρώ μικτή σύνταξη σε συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας. Κάτω από τα 620 ευρώ, ούτε το όριο των 620 που έβαλαν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Άλλο θέμα είναι ότι έχουν σταματήσει την εκκαθάριση ποσών από τις συντάξεις του ΕΤΑΤ, όσων είχαν πρόβλημα με τον υπολογισμό από την Η.ΔΙ.Κ.Α. των κρατήσεων του ν.4093/2012, όταν συνταξιοδοτήθηκαν από το ΙΚΑ. Θα το κάνουν μετά την μετάπτωση των συντάξεων του ΕΤΑΤ στην ΗΔΙΚΑ , διότι δεν μπορούν λέει, επειδή η Τράπεζα δεν δέχθηκε να δανείσει, όπως έκανε μέχρι τώρα, στο Ε.Τ.Α.Τ. για ένα χρόνο, ενάμιση, αυτούς τους τρεις, τέσσερις, πέντε εκπαιδευμένους υπαλλήλους να ολοκληρώσουν αυτές τις διαδικασίες. Αυτός ήταν μόνο ο λόγος. Επειδή η Τράπεζα δεν δέχθηκε και σηκώνεται και φεύγει για να σβήσουν όλα, να σβήσει ότι υπάρχει το Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε., να φύγει από εκεί πέρα, στο βωμό αυτό τα άφησε όλα. Δεν βαριέσαι, ας πάρουν τις επιστροφές οι συνάδελφοι μετά από τρία χρόνια, τέσσερα. Δεν τους ενδιαφέρει. Είναι απίστευτο αυτό που έγινε.

Και βέβαια δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να είναι στο απυρόβλητο. Όσο αυτοί λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, το αντίθετο εμείς. Θα είναι το πρόβλημα στην πρώτη γραμμή και θα τα δώσουν στο τέλος, θα πληρώσουν. Δεν μπορεί να ξεγλιστρήσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση.

Επίσης, με τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μπαίνετε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, να κοιτάτε, να τα βλέπετε γιατί θα πάθουμε ζημιές. Να πηγαίνετε στο ΙΚΑ να είστε έγκαιρα εκεί , να μην έχετε κενό διάστημα μετά για την πληρωμή της σύνταξής σας από το ΙΚΑ . Το έχουμε δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα. Εάν έχετε πρόβλημα να στέλνετε e-mail, να στέλνετε fax στον Σύλλογο θα σας απαντάνε συνάδελφοι, που γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες, να παίρνετε απαντήσεις να καταθέτετε έγκαιρα τις αιτήσεις σας για σύνταξη από το ΙΚΑ .

Την παύση αναδρομικού αναλογισμού παρακράτησης συντάξεων που είχαν χορηγηθεί από το Ε.Τ.Ε.Α. ως προ συνταξιοδοτική παροχή σε 51 συνταξιούχους στο Ε.Τ.Ε.Α.

Δεν είναι μόνο 51 τελικά, ήρθε εδώ μια συνάδελφος από την Άμφισσα και μου είπε ότι είναι άλλοι 80 οι οποίοι με κατεύθυνση του Συλλόγου δεν κατέθεσαν έγκαιρα τις αιτήσεις, τότε το ΄11 και χάσανε δυο με τρεις μήνες από τις συντάξεις τους και δεν ήταν δυο και τρεις και τέσσερις, είναι ογδόντα άτομα, τα οποία τώρα τα ανακαλύπτουμε εμείς ότι είναι ογδόντα. Τότε, όταν τους έστειλαν από το ταμείο ειδοποίηση και τους είπαν ότι πηγαίνετε στο Ι.Κ.Α. γιατί είστε 55, είχαν τα όρια ηλικίας, υπήρχε μια κατεύθυνση από το Σύλλογο να μην πηγαίνετε στο ΙΚΑ και καθυστέρησαν δυο, τρεις μήνες και έχασαν από δέκα χιλιάρικα ο καθένας. Και μου λένε τι θα κάνουμε εμείς; Γιατί τα χάσαμε;

Για τους 51, έχουμε κάνει τις επαφές και συζητείται και ζητείται να τακτοποιηθεί , όπως έγινε και με τις γυναίκες των 55 ετών.
Αντιμετώπιση του θέματος της διακοπής χορήγησης προ συνταξιοδοτικής παροχής από το Ε.Τ.Ε.Α. μέχρι την οριστική απονομή σύνταξης από το Ι.Κ.Α..
Δόθηκαν οι οδηγίες στον ΕΦΚΑ να δίνεται η προσωρινή σύνταξη, να μην έχουμε και εδώ αυτό το πρόβλημα.

Επίσης, έχει τεθεί σε συζήτηση το ζήτημα των 29,5 ετών και το οποίο επίσης διεκδικείται σαν ειδικότερο θέμα. Αφορά συναδέλφους μας που αυτή την στιγμή, έχουν τα 29,5, τα 30 χρόνια, έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις, και αφορά και έναν αριθμό συναδέλφων που είναι μέσα στην Τράπεζα και που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν εφαρμόζοντας το όριο των 30 ετών που προβλέπεται από το Καταστατικό.
Καταβολή εφάπαξ παροχής. Ο Σύλλογος, αυτό το προεδρείο, παρακολουθεί πολύ στενά και επέβαλε αυτές τις αρχές που έπρεπε να είχε το Ταμείο Πρόνοιας στην απόδοση του εφάπαξ.

Τέθηκε η επετηρίδα, η γραμμή η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ποιος είναι πρώτος, ποιος είναι δεύτερος, ποιος είναι τρίτος και ποιος είναι τέταρτος. Με βάση την απονομή, τον αριθμό πρωτοκόλλου, την ημερομηνία της κατάθεσης της απονομής και της αρχικής αίτησης. Με βασικές αρχές όπου σε 800 άτομα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από κανέναν σε ότι αφορά την σειρά του.

Το πρώτο, να μπούμε σε μια σειρά, να μην κάνει αγωγή ο ένας στον άλλο. Αυτή η χάβρα που ήταν πριν, που έψαχναν φακέλους από εδώ και από εκεί και όποιος είχε γνωστό τον Οικονόμου, τότε πήγαινε πιο γρήγορα ή πιο αργά και πάει λέγοντας. Είπα τώρα τον Οικονόμου, μπορεί και να μην είναι έτσι.
Μπήκε μια σειρά, οι αποφάσεις απονομής σύνταξης διαβιβάστηκαν υπηρεσιακά από το ταμείο και όχι από τον καθένα ξεχωριστά. Πριν, όποιος την έπαιρνε πιο γρήγορα πήγαινε και την κατέθετε.

Επίσης, το εφάπαξ επειδή επεμβήκαμε ως ομάδα έγκαιρα τον Ιούλιο 2016, λίγες μέρες πριν τους υπολογισμούς, επιβάλαμε αναλογικότητα στο ποσοστό αναπλήρωσης. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι συνάδελφοι της Εμπορικής για τους οποίους έλεγαν ότι θα έπαιρναν 5, 10.000 ευρώ, .Και τι έγινε συνάδελφοι εφαρμόζοντας την αναλογικότητα που τους επιβάλαμε με τρίμηνη παρουσία συνεχή και με μελετημένη πρόταση. Όχι γενικώς. Τι έγινε;

Υπάρχει μια μερίδα συναδέλφων που πήρε σχεδόν ότι προβλέπει το Καταστατικό του Ταμείου Πρόνοιας Εμπορικής. Υπάρχει άλλη μερίδα συναδέλφων που είχε πολύ μικρότερη περικοπή από το 30% του 2012. Δηλαδή έχασαν 10%, 20% και όλοι συνολικά είχαν περικοπή μικρότερη από το 30% σε σχέση με τα ποσά που προβλέπει το Καταστατικό.

Δηλαδή βελτίωση. Επιπλέον κεφάλαια χρειάστηκε ο Κατρούγκαλος για το εφάπαξ της Εμπορικής. Αυτό δεν έγινε πουθενά. Το εφάπαξ που εφάρμοσε ο Κατρούγκαλος για όλους τους κλάδους πρόνοιας πήγε προς τα κάτω 10%, 20%. Μόνο στην Εμπορική έδωσε λίγο παραπάνω με την εφαρμογή του νόμου, την ίδια περίοδο που εφαρμόζονταν οι επιπλέον περικοπές στις επικουρικές.
Αυτά έγιναν συνάδελφοι με το εφάπαξ. Αλλά αυτό το διαχειριστήκαμε ως ομάδα, διότι τότε το Δ.Σ. δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, ήταν σε άλλο μήκος κύματος.

Για την επικοινωνία θα γίνει αναλυτική τοποθέτηση από τον συνάδελφο τον Δερμενάκη αργότερα. Αναμορφώθηκε η ιστοσελίδα του Συλλόγου. Ανανεώθηκε. Είναι καινούργια, ολοκαίνουργια, φρέσκια και έχει νέα συνεχώς, ενημερωμένοι να είστε, να ανοίγετε, να μπαίνετε σε αυτή και να διαβάζετε από εκεί το τι τρέχει και που πάμε.

Ολοκληρώνω με αυτό το θέμα.

 

Αναλογιστική μελέτη


Λοιπόν συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε σε αυτόν τον Σύλλογο αυτή η ομάδα, η οποία είναι έτσι όπως είναι, ανεξάρτητη και δεν έχει καμία σχέση με τις κομματικές παρατάξεις, βάλαμε το θέμα της χρηματοδότησης του ταμείου γιατί δεν έχει τα λεφτά. Και επιβάλαμε να ληφθεί απόφαση τον Δεκέμβριο του ΄15, με την παρουσία πολλών που τους βλέπω εδώ πέρα, επιβλήθηκε η απόφαση να γίνει η αναλογιστική μελέτη.

Αυτό που έπρεπε να γίνει από το 2006 από τους Συλλόγους. Όταν ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις και κατοχυρώθηκαν ότι για τους 4.800 ασφαλισμένους στο Ε.Τ.Α.Τ. είναι αρκετά τα 377 εκατ. για να πάρουν το προ συνταξιοδοτικό των 3.000 ευρώ και να ζουν για 30 χρόνια συντάξιμα, ας πούμε. Έπρεπε εκείνη την στιγμή να γίνει που σε εφημερίδες και παντού γράφονταν ότι αυτό δεν ισχύει, ότι οι μελέτες είναι μούφα. Είναι τίποτα, είναι αστεία πράγματα. Είναι το 20% του κεφαλαίου που απαιτούνταν.

Αντί λοιπόν να πάμε και να κάνουμε και εμείς τις μελέτες εκείνη την περίοδο, ως Σύλλογοι, το 2008, όταν καταλάβανε μετά από τρία χρόνια ότι απλά δεν βγαίνει, αφού 1δις και 2 δις ήταν από το 2008 το πρόβλημα, δεν έκαναν τίποτα. Καμία δουλειά. Ούτε οι διοικούντες, οι οποίοι κανονικά πρέπει να πάνε μέσα γιατί άφησαν το ταμείο χωρίς λεφτά αλλά ούτε και οι συνδικαλιστές. Η γραφειοκρατία από εδώ. Καμία ενέργεια να ζητήσεις στοιχεία, να κάνεις αναλογιστική μελέτη και να υπολογίσει η μελέτη ότι για αυτούς τους ανθρώπους που τους έδιωξες από την Τράπεζα, χρειάζονται για να ζήσουν 1 δις και όχι 377 εκατ..

Διότι εάν, κύριοι συνάδελφοι είχε εκπονηθεί η αναλογιστική μελέτη δε θα μπορούσαν να μας βάλουν σε κανένα Ε.Φ.Κ.Α., ούτε να κάνουν μνημονιακές περικοπές, ούτε τίποτα. Γιατί εμείς είμαστε επικούρηση. Ανταπόδοση. Το προ συνταξιοδοτικό είναι επικουρικό δικαίωμα, είναι ανταπόδοση. Είναι χρήματα που έχουμε δώσει και έχουμε συμφωνήσει στο κάτω –κάτω της γραφής με την Τράπεζα, με τον εργοδότη και συμφωνήθηκε ότι θα καλύπτει ότι ελλείμματα υπάρχουν. Αυτό λέει το Καταστατικό, γι’ αυτό μας πήρε τότε τα αποθεματικά η Τράπεζα όταν κάναμε αυτή την συμφωνία τέλος του Δεκέμβρη ,12-12-84.

Όταν έγινε αυτή η συμφωνία πήρε τα αποθεματικά 30 ετών, από το ΄48 είναι το ταμείο μας. Γι’ αυτό πρέπει να ξέρουμε την ιστορία του Ταμείου. Μέχρι το ΄84 ότι λεφτά μαζεύτηκαν τα πήρε η Εμπορική τότε, τα κεφαλαιοποίησε και είπε στο άρθρο 5 του καταστατικού , ότι ελλείμματα υπάρχουν τα καλύπτω.

Πας συζητάς τώρα με τους ΙΚΑτζήδες, για σύνταξη και αυτές τις ανοησίες. Δεν ξέρουν ότι εμείς έχουμε δώσει τόσα λεφτά που αυτοί ούτε στο όνειρό τους δεν τα είχαν δώσει. Δεν μπορείς να μου λες τέτοια πράγματα. Πάω στον υπουργό και του δείχνω το εκκαθαριστικό του Δέδε που λέει ότι με 7,5% επικουρική κράτηση είχε 84.000 δρχ. ασφαλιστικές κρατήσεις και με 9,5% στο Ι.Κ.Α. είχε 44.000 δρχ.. Το Ι.Κ.Α. είναι κύρια σύνταξη, η σημερινή επικουρική η δική μας είναι επικουρική της πλάκας, θα μας δώσει 150 ευρώ.

Είναι δυνατόν να δίνεις 84.000 δρχ, και το επικουρικό μου να μου το λες εσύ επικουρικό του Ι.Κ.Α.;

Δυστυχώς δεν έγιναν αυτές οι ενέργειες και είμαστε όχι στο παρά πέντε, στο και πέντε. Την βγάλαμε την μελέτη όμως συνάδελφοι. Την βγάλαμε και είναι έτοιμη. 3.500 συνάδελφοι έδωσαν τα στοιχεία τους γιατί δεν τα έδωσε η κυρία Χαρίση, η Πρόεδρος του Ε.Τ.Α.Τ

Η Πρόεδρος τα είχε και η Πρόεδρος είπε ότι είναι προσωπικά δεδομένα. Της επιδόθηκε Εισαγγελική Παραγγελία να τα δώσει . Προσωπικά δεδομένα είπε . Της λέω γιατί δεν τα δίνεις; «Και άμα μπω φυλακή;» «Να θυμηθείς αυτό που λες. Άμα σε βάλουμε φυλακή να το θυμάσαι» της λέω. Γι’ αυτό και ασκήσαμε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της, διότι στάθηκε αυτή βράχος για να προστατεύσει την Τράπεζα. Να την προστατεύσει γιατί εάν έβγαιναν έγκαιρα τα στοιχεία, δεν θα τολμούσε κανένας Κατρούγκαλος να βάλει το τελευταίο 24ωρο το Ε.Τ.Α.Τ. μέσα στον Ε.Φ.Κ.Α., όταν θα είχες την αναλογιστική μελέτη ένα μήνα πριν.

Άρα το φρόντισαν να το φτάσουν μέχρι εκεί και βέβαια αντάμειψαν την κυρία Χαρίση. Είναι στο risk management της Alpha Bank από 1-17.

Η αναλογιστική μελέτη είναι έτοιμη, το ποσό είναι 1,033 δις με το πιο συντηρητικό σενάριο και το κανονικό σενάριο 1,3 δις για 3.500 ανθρώπους που έδωσαν ένας –ένας τα απογραφικά τους. 3.500, όχι 4.800 που ήταν η αρχική ομάδα, γιατί 500 περίπου είναι εργαζόμενοι στην Τράπεζα, ασφαλισμένοι ακόμα και είναι και κάπου 300, 400 συνάδελφοι που δεν τους βρήκαμε στα τηλέφωνα. Αυτή ήταν η αποχή.
Τρεισήμισι χιλιάδες λοιπόν συνάδελφοι έδωσαν τα στοιχεία τους και έχουμε την μελέτη στα χέρια μας.

Αυτό το προεδρείο με αυτή την μελέτη ως εργαλείο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις προσφυγές για τους προ συνταξιούχους ως βασικό εργαλείο, ότι αυτό έπρεπε να γίνει για να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο με άλλα χρέη και όχι αυτό που κάνατε .Και θα πρέπει να το αιτιολογήσουν οι δικαστές και επίσης, η ίδια η μελέτη θα γίνει αντικείμενο διεκδίκησης.

Θα συζητηθεί με νομικά επιτελεία, ήδη προετοιμάζουμε το έδαφος να πάρουμε γνώμες από εξειδικευμένους καθηγητές στην κοινωνική ασφάλιση και στο δημόσιο δίκαιο για να δούμε ποια θα είναι η ενέργεια διεκδίκησης των 3.500, επαναλαμβάνω, που έδωσαν τα στοιχεία. Ο Σύλλογος διαχειρίζεται αυτά τα δεδομένα διεκδικώντας αυτά τα ποσά. Αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα νοικιαστεί μια τέτοια αίθουσα όπου θα κληθούν όλοι, θα κληθούν τα κόμματα, εκπρόσωποι, το Κ.Κ.Ε. που έκανε μια επερώτηση τελευταία και κυκλοφόρησε που λέει «Η χρηματοδότηση, οι εισφορές». Για ποιες εισφορές μιλάει; «Οι εισφορές» λέει «έπρεπε να δίνονταν εισφορές». Κουβέντα για τα 1,5 δις εισφορά της Τράπεζας που έπρεπε να δώσει.

Θα κληθεί και το Κ.Κ.Ε. και θα καταλάβει τι έπρεπε να δώσει η Άλφα και όχι να υποστηρίζει την επερώτηση για το Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε. βάζοντας θέμα εισφορών. Ποιες εισφορές; 300.000 ευρώ τον χρόνο που δίνουν οι 500 άνθρωποι που είναι μέσα στην Τράπεζα; Μας δουλεύεις; Τι είναι αυτά; Και κατεβάζεις επερώτηση ολόκληρο κόμμα και λες αυτό, την στιγμή που ξέρεις πολύ καλά ότι η Τράπεζα έπρεπε να δώσει 1,5 δις για να καλύψει όλους. Έτσι με 300 χιλιάρικα, με αυτά θα καλυπτόμαστε; 50 εκατ. είναι οι συντάξεις μας τον χρόνο.

Με 300.000 τον χρόνο θα γίνει ενίσχυση λέει, η οποία δεν πηγαίνει εκεί και πηγαίνει αλλού. Αυτά που έλεγαν όλοι εδώ, οι προηγούμενοι. Όλοι εδώ έλεγαν να αποδοθούν στο ταμείο οι μηνιαίες εισφορές, παραμύθια τούμπανα. Και δεν έμεινε τίποτα γιατί δεν έπιαναν το πραγματικό θέμα, ότι χρηματοδοτείς συγκεκριμένους ανθρώπους. Ναι, είναι θνησιγενές το Ε.Τ.Α.Τ., αφού πεθάνουν οι 4.800, μετά από 35 χρόνια. Το 2065, 2070, τότε είναι θνησιγενές. Μέχρι τότε έπρεπε να πληρώνει.

Με δική μας παρέμβαση εστάλη τελευταία στιγμή, πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, εξώδικο στο υπουργείο όπου βάζαμε όλα αυτά τα θέματα.-Από τους δυο διοικητικούς συμβούλους που ήταν τότε στο προηγούμενο ΔΣ- στις 5 Μαΐου 2016.

Με βάση αυτό αναγκάστηκε ο Κατρούγκαλος να πει ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της Τράπεζας - και αυτό θα είναι το πρώτο κείμενο ενημέρωσης για την αναλογιστική - να το πει στην συζήτηση στην Βουλή, Σάββατο βράδυ, να το δηλώσει στο βήμα, όταν μας ενέτασσε εκείνη την αποφράδα μέρα, .

Υπάρχει κείμενο το οποίο το διακίνησαν οι συνάδελφοι που αναγράφεται αυτό. Το κρατάμε ότι και η Τράπεζα θα πληρώσει.

Έτσι λοιπόν μέσα στο μήνα θα γίνει εδώ παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης από τον υπεύθυνο της Prudential τον πρώτο αναλογιστή της χώρας, τον κ. Μαργιό .Θα γίνει παρουσίαση ενώπιον φορέων, θα καλέσουμε και την Alpha Bank, τον κ. Φιλάρετο να έρθει εδώ για να ακούσει τι ακριβώς οφείλει.

Δεν ξέρω ποιοι θα έρθουν, εγώ πάντως θα τους καλέσω όλους ανοικτά πλέον, να δείξει, να φανεί στον κόσμο τι έγινε εδώ πέρα. Ποια ποσά, που φορτώθηκαν, ποιος τα πληρώνει. Από το 1,5 δις, τα 750 εκατ. τα επιβαρυνόμαστε εμείς και τα 750 εκατ. τα επιβαρύνεται ο Ε.Φ.Κ.Α., το δημόσιο.

Αυτό πρέπει να είναι που θα λέμε συνεχώς προς τα έξω.

Συνεπώς, για να καταλάβουν την ζημιά που έχουν κάνει σε βάρος μας και όχι να πέφτουμε στην παγίδα της σύγκρισης των ΙΚΑτζήδων με μας ότι φεύγουμε 40 χρονών και ιστορίες για αγρίους.

Λοιπόν, αυτά προς το παρόν από εμένα. Αυτό είναι το πρόγραμμα, αυτές είναι οι δράσεις και οι λειτουργίες που κάναμε μέχρι σήμερα. Έτσι θα συνεχίσουμε.

 

Ευχαριστώ.

Θα συνεχίσει την ενημέρωση ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Δερμενάκης και μετά από αυτό οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.

 

Π. ΔΕΡΜΕΝΑΚΗΣ (ΑΝ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ):

Συνάδελφοι χαιρετίζω την μαζική γενική μας Συνέλευση. Η συμμετοχή όλων μας που δεν καταγράφεται μόνο σήμερα αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα με τον τρόπο που έχετε επιλέξει να συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες του Δ.Σ. μας δίνει δύναμη και μας γεμίζει υποχρέωση ότι ξεκινήσαμε πρέπει να το πάμε μέχρι τέλους.

Ο συνάδελφος ο Χρήστος έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το ασφαλιστικό. Εγώ θέλω να επισημάνω απλά τρία σημεία πολύ σύντομα.
Πρώτον. Η σημερινή κυβέρνηση φρόντισε να νομιμοποιήσει το έγκλημα ενάντια στους συνταξιούχους που αρνήθηκε να νομιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου και η κυβέρνηση Παπανδρέου και η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Τι ήταν αυτό; Νομιμοποίησε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις με τον περίφημο Νόμο Κατρούγκαλου. Ο συνταγματολόγος Κατρούγκαλος νομιμοποίησε όλες τις περικοπές δίνοντας έναν μανδύα νομιμότητας ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ με τον περίφημο επανυπολογισμό των συντάξεων.

Οφείλουμε να το ξέρουμε πολιτικά για να δίνουμε τα ανάλογα σε αυτούς που έχουν αυτή την ευθύνη.

Επίσης οφείλω να σημειώσω τις τεράστιες ευθύνες της προηγουμένης διοίκησης του Συλλόγου μας, η οποία αφενός μεν δεν έκανε απολύτως τίποτα, όπως εξηγήθηκε τεκμηριωμένα όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού, επανυπολογισμού των συντάξεών μας, γι’ αυτό φάγαμε αυτό το τσεκούρι, όπως επίσης δεν έκανε απολύτως τίποτα επί πολλά χρόνια μετά την κατάργηση, όπως την κάνανε το 2006 του Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε. όσον αφορά τις ευθύνες των τραπεζών.

Εγώ θα αναφερθώ σε δυο ζητήματα. Το ένα αφορά τα δάνεια και το δεύτερο αφορά την ενημέρωσή σας και την συμμετοχή σας.

Ξεκινώ από το θέμα των δανείων.

Ο Σύλλογος έγκαιρα εντόπισε το πρόβλημα ότι είναι ένα τεράστιο θέμα για όλους μας, η βαρύτητά του είναι πολύ μεγαλύτερη για τους συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους και δη της Εμπορικής που έχουν υποστεί αυτές τις μειώσεις συγκριτικά με όλες τις άλλες κοινωνικές κατηγορίες.
Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήσαμε μια ομάδα από συναδέλφους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία και γνώση γύρω από το αντικείμενο. Οι συνάδελφοι αυτοί με ανιδιοτελή προσφορά συμμετέχουν ανελλιπώς από τον Γενάρη μέχρι σήμερα και σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους συναδέλφους προσπαθούμε να δώσουμε την οποιαδήποτε βοήθεια, αφενός μεν προς σε σας, αφετέρου να επεξεργαστούμε προτάσεις και να διεκδικήσουμε προς την Τράπεζα.

Όπως είπα προηγούμενα το θέμα του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι ένα από τα μέγιστα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε συνάψει όλοι δανειακές συμβάσεις κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις.

Το γεγονός ότι δανειστήκαμε και είμαστε σήμερα σε κατάσταση που δεν μπορούμε να πληρώσουμε δεν είναι δική μας ευθύνη και γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να ντρεπόμαστε και να φοβόμαστε να το πούμε. Ευθύνη έχουν αυτοί οι οποίοι μας οδήγησαν σήμερα να είμαστε ζητιάνοι για εισφορές που έχουμε πληρώσει και είναι όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα και οι τραπεζίτες. Έχουν όνομα και είναι γνωστοί ποιοι είναι.

Είμαστε, όπως έχουν χαρακτηριστεί άλλοι με αποφάσεις δικαστηρίων αναίτιοι δανειολήπτες και συνεπώς γι’ αυτό τον λόγο οι τράπεζες που έχουν τα συστήματα ρίσκου, όφειλαν να έχουν προβλέψει μια σειρά πράγματα και πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Δεν μπορεί να τα πληρώσουμε όλα εμείς από όλες τις πλευρές.

Οι συντάξεις μας και γενικότερα το εισόδημά μας μειώνεται συνεχώς και θα μειώνεται με ορίζοντα μέχρι το 2021, από όσο ξέρουμε και από όσα ετοιμάζουν μέχρι και το 2060.
Αντίστοιχα μειώνεται και η αξία της περιουσίας μας για την οποία δανειστήκαμε και πληρώνουμε δάνεια για μια περιουσία η οποία σήμερα αξίζει κλάσμα του ποσού που οφείλουμε. Σταθερή μένει μόνο η βάση για τους φόρους που πρέπει να πληρώνουμε. Είναι ο λεγόμενος ΕΝ.Φ.Ι.Α. και οι αντικειμενικές αξίες.

Πληρώνουμε ΕΝ.Φ.Ι.Α. με αξία 100.000 για ένα σπίτι σε αυτές τις ληστρικές κυβερνήσεις στο σάπιο πολιτικό σύστημα, στους δούλους της τρόικας ανεξάρτητα τι κόμμα υπηρετούν και πως λέγονται και την ίδια στιγμή η αξία αυτής της περιουσίας είναι πολύ λιγότερη.

Ακόμα και χθες, ειπώθηκε προηγούμενα, ότι ζήσαμε μια ακόμα γενιά μειώσεων και θα ακολουθήσει η μείωση στις συντάξεις του Ι.Κ.Α..
Με βάση αυτά που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγουμένων, από το 2019 και μετά ο λογαριασμός προβλέπει ότι θα χάσουμε, τρεις από τις δώδεκα συντάξεις που κάνει να παίρνουμε.
Οι δυο θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης των συντάξεων κατά μέσο όρο 18% και η μία σύνταξη θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.600.

Ο Κατρούγκαλος, που εάν έπεφτε κάτω από τις 5.000 το αφορολόγητο θα παραιτείτο, τώρα υπέγραψε για το 5.600 και παραμένει στην θέση του. Είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψει ένας καρεκλοκένταυρος την καρέκλα του όταν έχει στρογγυλοκαθίσει. Για να μην το σχολιάσω διαφορετικά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνάδελφοι, εμείς ζούμε τον καθημερινό εφιάλτη της προσπάθειας να εξυπηρετήσουμε αυτά τα δάνεια με το συνεχώς μειούμενο εισόδημά μας.
Αποτέλεσμα, σήμερα βρισκόμαστε στην όγδοη ή στην ένατη γενιά ρύθμισης των ίδιων δανείων από το 2010 μέχρι σήμερα. Επί της ουσίας η μια ρύθμιση διαδέχεται την άλλη χωρίς να φαίνεται ποτέ κανένα διέξοδο.

Η Alpha Τράπεζα σε αυτές τις διαδικασίες των ρυθμίσεων είναι η χειρότερη από όλες σε όλα τα επίπεδα. Βάζει τους πλέον σκληρούς όρους, καθυστερεί αφάνταστα να απαντήσει, δεν σέβεται τα ελάχιστα όρια διαβίωσης που έχει ορίσει με πράξεις η πολιτεία, ζητά ειδικά σε μας, ακόμα και αυξήσεις επιτοκίων σε καταναλωτικά και σε κάρτες για να προχωρήσει σε ρύθμιση και απαιτεί να διαθέτουμε ακόμα και το 60% της σύνταξής μας και συζητάω για συντάξεις των 815 ευρώ, για να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός μας. Αυτό είναι το πρόσωπο που δείχνει η Alpha Τράπεζα.

Συνάδελφοι, από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε αυτές τις ημέρες αλλά και από την γενικότερη εικόνα που έχω γύρω από το ζήτημα των δανείων και της εξυπηρέτησής τους εδώ και πέντε, έξι χρόνια που ασχολούμαι, η εικόνα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για όλους μας. Αυτά τα δάνεια ούτε μπορούμε ούτε υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πρώτα σε μας και μετά να το κάνουμε ξεκάθαρο και σε κάθε κατεύθυνση. Τα εισοδήματά μας εδώ που βρίσκονται και οι αξίες της περιουσίας μας εδώ που βρίσκονται, δεν υπάρχει περίπτωση αυτά τα δάνεια να πληρωθούν. Όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε την λύση ουσίας που θα λύσει το πρόβλημα.

Εργαλεία υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Οι τράπεζες το γνωρίζουν πολύ καλά, όπως το γνωρίζει και η πολιτεία, απλά για μια ακόμη φορά ζητάνε από εμάς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε μέχρι να πεθάνουμε, για να συνεχίσουν να πληρώνουν και τα παιδιά μας.

Μπορώ να αναφέρω χαρακτηριστικά ως εργαλεία το θέμα των προβλέψεων και κυρίως το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου με τον οποίο έχουν πάρει φορολογική ασυλία οι τράπεζες για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι πρόκληση αυτός ο αναβαλλόμενος φόρος. Να χρησιμοποιηθεί μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια για να φτάσουν στα χέρια των δανειστών οι επιχειρήσεις και στα χέρια αυτών που κρύβονται πίσω από τους δανειστές και να μην διατεθεί ένα μεγάλο μέρος από αυτόν τον αναβαλλόμενο φόρο για διαγραφές δανείων ιδιωτών, κυρίως στεγαστικών δανείων προκειμένου να απαλλαγούμε και εμείς από αυτό τον βραχνά.

Ως ομάδα έχουμε επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αναλυτικά μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτό. Απλώς θα πω ότι η βασική σύλληψη είναι ότι το ύψος που χρωστάμε σήμερα του δανείου χωρίζεται στα δυο. Με βάση δυναμικό τρόπο.
Τι σημαίνει δυναμικός τρόπος; Παρακολουθεί την εξέλιξη των εισοδημάτων μας. Εάν τα εισοδήματα μειώνονται, θα μειώνεται και το ποσό που εξυπηρετούμε. Εάν τα εισοδήματα μας αυξηθούν, θα αυξηθεί και το ποσό που εξυπηρετούμε.

Άρα το δάνειο χωρίζεται σε εξυπηρετούμενο και μη, το μη εξυπηρετούμενο παρκάρεται σε μια γωνία, δεν ανατοκίζεται, δεν τοκοφορεί, δεν υπάρχει καμία συναλλαγή επ’ αυτού και σταδιακά η Τράπεζα στο βαθμό που είμαστε συνεπείς στην εξυπηρέτηση του εξυπηρετούμενου αυτή σταδιακά το διαγράφει με βάση τις προβλέψεις και τον αναβαλλόμενο φόρο που είπα προηγούμενα.
Αναλυτικά την πρόταση μπορείτε να την δείτε στο site.

Σε συνάντηση που είχαμε με την Alpha Bank, υποβάλαμε το υπόμνημα, κάναμε κινητοποίηση και πήραμε μια αρνητική απάντηση. Μετά την τελευταία ανάρτηση που κάναμε στο site μας η Τράπεζα πήρε τηλέφωνο και άρχισε και ζητάει στοιχεία, αυτά που σας ζητήσαμε εσπευσμένα την Κυριακή το απόγευμα, για να μπορέσει να δει τι θα κάνει.

Η ανταπόκριση των συναδέλφων θα έλεγα, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Στείλαμε 2.000 e-mail. Υπολογίζαμε να πάρουμε καμία δεκαπενταριά απαντήσεις και έχουμε πάρει πάνω από εκατό. Ενδεχόμενα μπορεί να είναι και διακόσιες, δεν έχω προλάβει καν να τις κοιτάξω όλες.

Αυτά τα επεξεργαζόμαστε και θα υποβληθούν στην Alpha Bank τις επόμενες ημέρες. Στην συνέχεια όμως θα επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία.
Ποια είναι η φιλοσοφία και η λογική της ομάδας μας; Πρώτον, διεκδικούμε αυτό που είπα προηγούμενα. Διαχωρισμό του δανείου σε εξυπηρετούμενο και μη. Αυτό θα το διεκδικήσουμε και απέναντι στην Alpha Bank και πολιτικά. Για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε να έχουμε την κατάλληλη τεκμηρίωση για να πείθουμε σε σχέση με αυτά που λέμε και να μην είμαστε γενικοί.

Δεύτερο στοιχείο, συνάδελφοι παρακαλώ ησυχία γιατί δεν μπορώ και εγώ. Συνάδελφοι παρακαλώ ησυχία.

Παράλληλα όμως θέλουμε να ξέρετε το εξής: ως ομάδα θα είμαστε από εδώ και στο εξής καθημερινά στον Σύλλογο προκειμένου να ακούσουμε τον κάθε συνάδελφο να κατανοήσουμε το πρόβλημά του, γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, να προσπαθήσουμε, εάν όχι εκείνη την στιγμή στην συνέχεια, να τον συμβουλέψουμε τι μπορεί να κάνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες, γνωρίζουμε αρκετά τα νομικά θέματα γύρω από το ζήτημα των δανείων και επίσης έχουμε την συνεργασία, του μεγαλύτερου Καταναλωτικού Συνεταιρισμού της ΕΚΠΟΙΖΩ που μας στηρίζει και νομικά, ενώ παράλληλα εάν χρειαστούμε και ειδικότερη νομική υποστήριξη θα φροντίσουμε να την έχουμε.

Άρα από πλευράς μας ως ομάδα έχουμε δυο στόχους το επόμενο διάστημα. Έναν, να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα στοιχεία για τον δανεισμό μας και την αξία της περιουσίας μας και τα εισοδήματά μας και δεύτερον, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως ασπίδα προστασίας στους συναδέλφους βοηθώντας τους στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, όχι μόνο με την Alpha Bank αλλά και με τις άλλες, μια και έχουμε δάνεια και εκεί.

Θα κλείσω, συνάδελφοι, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα θέματα της ενημέρωσης των συναδέλφων, μια και είναι κεντρικό ζήτημα στην μεταξύ μας επικοινωνία.
Έχουμε δώσει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στο πως επικοινωνούμε μαζί σας αλλά και πως εσείς μας μεταφέρετε τα μηνύματα, γιατί δεν είναι μόνο τι λέμε εμείς, είναι και το τι λέτε εσείς.
Στα πλαίσια αυτά αλλάξαμε ριζικά το site και εμπλουτίζεται καθημερινά το περιεχόμενό του. Υπάρχουν συνεχές ροές πληροφόρησης. Μια απλή σύγκριση τι γινόταν με το προηγούμενο Δ.Σ. και πόσες ανακοινώσεις υπάρχουν και το τι έχει υπάρξει από τον Δεκέμβρη και μετά πείθει και τον πλέον δύσπιστο.

Οι ανακοινώσεις μας αποτελούν και κινητήριο μοχλό για την άλλη πλευρά. Δυο φορές όταν ανακοινώσαμε κάτι στο site, την επόμενη στιγμή η Alpha Bank κινητοποιήθηκε για να δείξει ότι κάτι μπορεί να κάνει. Η μια αφορούσε την κινητοποίηση που κάναμε, στις 5, εάν θυμάμαι καλά του Απρίλη και η δεύτερη ήταν προχθές που μας πήρε τηλέφωνο ότι φέρτε τα στοιχεία.

Βασικός μοχλός επικοινωνίας είναι η διαδικασία των τηλεφώνων και των e-mail. Δυστυχώς αυτά τα οποία παραλάβαμε ως Σύλλογος ήταν εντελώς προβληματικά. Έχουμε κατορθώσει και με την βοήθειά σας και έχουμε επεξεργαστεί ένα μεγάλο αριθμό στοιχείων με αποτέλεσμα να έχουμε e-mail και τηλέφωνα πλήρη και με καταγραφή για 2.000 και πλέον συναδέλφους. Η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο μεγάλο δυνατό βαθμό. Φάνηκε από την ανταπόκριση που είχαμε στην πρόσκλησή μας Κυριακή βράδυ.

Επίσης, βγήκε η εφημερίδα μας, την έχετε πάρει όλοι, η οποία θα έχει τακτική κυκλοφορία. Το πρώτο τεύχος έχει ιδιαίτερα πλούσια ύλη και θα αποτελέσει το εργαλείο με το οποίο θα μαθαίνετε το σύνολο της δράσης του Δ.Σ..

Επίσης, τα μέλη του Δ.Σ., διάφοροι εθελοντές συνάδελφοι, μέλη των διάφορων ομάδων που έχουν συγκροτηθεί είμαστε καθημερινά στον Σύλλογο προκειμένου να απαντούμε στα τηλεφωνήματά σας και να ανταποκρινόμαστε στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Τέλος, φτιάξαμε μια σελίδα στο facebook για να μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας και μέσω των κοινωνικών δικτύων. Θέλω να επισημάνω ότι την ίδια στιγμή κυκλοφορούν και διάφορες άλλες ψευδεπίγραφες σελίδες στο facebook, έχοντας τον τίτλο Σύλλογος Συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την σελίδα ‘Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας’ που πρόσφατα εντάχθηκε και ο τίτλος Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε. με διαχειριστές τον Ζαχαρία Κωνσταντάκη και επίσης, άλλη μια σελίδα Συνταξιούχοι Ε.Τ.Α.Τ.- Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε. με τους ίδιους διαχειριστές, οι οποίες σελίδες ακολουθούν μια τελείως αντισυναδελφική πρακτική, και όποιος ασκεί οποιαδήποτε κριτική σε σχέση με αυτά που γράφονται και γράφονται μια σειρά λίβελοι σε βάρος μελών. και γενικότερα του Δ.Σ. του σημερινού, διαγράφεται.

Κανένα από τα μέλη του προεδρείου του σημερινού δεν έχει πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες.

Την ίδια στιγμή οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, ειδικότερα ο συνάδελφος Ζαχαρίας Κωνσταντάκης, καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς ακόμα και επί προσωπικών θεμάτων, προσβάλλοντάς μας, παραδείγματος χάρη, εμένα ειδικότερα και την προσωπική μου αναπηρία την οποία νομίζω την αντιμετωπίζω με αξιοπρέπεια χωρίς να έχω την ανάγκη κανενός Κωνσταντάκη για να την δημοσιοποιώ.

Συνάδελφοι, το θέμα της επικοινωνίας με σας είναι ένα πρώτο ζήτημα στις προτεραιότητες του Συλλόγου και συνεπώς το επόμενο διάστημα θα φροντίσουμε να βελτιώσουμε με κάθε τρόπο τις μεθόδους επικοινωνίας και θα πρέπει να αισθάνεστε ότι το Δ.Σ. αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι είμαστε όλοι μεταξύ μας αλληλέγγυοι, είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο και παλεύουμε για την επίλυση όλων των προβλημάτων για μια αξιοπρεπή ζωή, όπως μας αρμόζει, όπως και αξιοπρεπώς πορευτήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως τραπεζοϋπάλληλοι.