Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

27.04.2023 - Απολογισμός Ομάδας Δανείων προς την ΓΣ ΣΣΕΜ 7/11/2022

Απολογισμός Ομάδας Δανείων προς την ΓΣ ΣΣΕΜ της 7/11/2022

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Η Ομάδα Δανείων του Συλλόγου, που παρέχει δωρεάν βοήθεια στα μέλη του για την διευθέτηση των οφειλών τους, συμπληρώνει σε 3 μήνες τον 6ο χρόνο  δημιουργικής λειτουργίας προς όφελος των συναδέλφων. Μέχρι σήμερα έχει ασχοληθεί με 800 περίπου υποθέσεις και έχει συμβάλει αποφασιστικά σε όλες τις ολοκληρωμένες ρυθμίσεις.

Από την προηγούμενη απολογιστική ΓΣ της 30/3/2022 συνεχίσαμε και συνεχίζουμε τη λειτουργία μας στο πνεύμα που αναφέραμε στον τότε απολογισμό. Στο διάστημα αυτό έχει σημειωθεί μια σημαντική εξέλιξη που επηρεάζει όλες σχεδόν τις συμβάσεις δανείων γκισέ και στην πορεία εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει και τα στεγαστικά δάνεια ΣΣΕ’84. Η αλλαγή αυτή αφορά την κατάσταση / ύψος των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει από τον Ιούλιο σε τρεις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων συνολικά κατά 2% και αναμένεται με μεγάλη πιθανότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ, μία ακόμα κατά 0,5% ή ακόμα και 0,75% μέχρι το τέλος του έτους.  Η αύξηση αυτή των επιτοκίων επιδρά σε όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια δανείων δηλαδή στην συντριπτική πλειοψηφία των δανείων από το γκισέ και όλων των πιστωτικών καρτών.  Συνεπώς μας αφορά όλους, ιδιαίτερα όμως τους συναδέλφους που έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις στα όρια του εισοδήματός τους σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν έγινε η ρύθμιση.

Σήμερα λαμβάνοντας υπόψη:

1) την πληθωριστική έκρηξη (12% ετήσιας ρυθμός τον Σεπτέμβριο 2022 σε ετήσια βάση),

2) τη διατήρηση των συντάξεών μας στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και την  μικρότερη του πληθωρισμού αύξηση από 1/1/2023 (6-7%) μόνο των κύριων συντάξεων που ακόμα και αυτή δεν θα είναι πραγματική για τους μισούς από εμάς καθώς θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Άρα θα έχουμε λογιστική αύξηση στο εκκαθαριστικό και μηδενική στο ποσό που πιστωνόμαστε,

3) την αύξηση των επιτοκίων, που προαναφέραμε

οδηγούμαστε σε μία νέα κατάσταση όπου όσοι είχαν οριακές ρυθμίσεις σε σχέση με το εισόδημά τους θα βρεθούν σε αδυναμία να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται και αρκετοί από όσους είχαν μια πιο άνετη ρύθμιση θα αρχίσουν να έχουν δυσκολίες ανταπόκρισης.

Με αυτά τα δεδομένα μπαίνουμε σε μια νέα φάση καθυστερήσεων εξυπηρέτησης των δανείων και συνεπώς ανάγκης ρυθμίσεων ενώ παράλληλα για πολλούς δημιουργούνται σημαντικές οφειλές σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο).

Όσον αφορά  τα στεγαστικά δάνεια ΣΣΕ’84 για όσο διαρκεί η τρέχουσα Συλλογική Σύμβαση ΟΤΟΕ – Τραπεζών δηλαδή μέχρι 31/12/2024 το επιτόκιο του 2% δεν θα αλλάξει. Το τι θα γίνει μετά, εάν και πόσο θα αυξηθούν, θα καθοριστεί με την νέα Συλλογική Σύμβαση που θα έχει ισχύ από 1/1/2025.

Το θέμα της αύξησης των επιτοκίων μας έχει ήδη απασχολήσει σαν Ομάδα Δανείων και γ’ αυτό βγάλαμε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα την 30/9/2022, το οποίο μπορείτε να συμβουλευτείτε όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη. Σε αυτό το σημείωμα κάνουμε και ορισμένες πρώτες αναφορές για το πως μπορούν οι δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η διαδικασία αναζήτησης και προσέγγισης λύσεων θα είναι δύσκολη, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά, όσον αφορά των πληθωρισμό και τα επιτόκια χωρίς ανάλογη βελτίωση των εισοδημάτων μας ενώ οι τράπεζες αναζητούν κέρδη από τόκους για τη διαγραφή επισφαλειών.

Η Ομάδα Δανείων του Συλλόγου παρακολουθεί τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα αυτό, είναι σε θέση να βοηθήσει όποιον συνάδελφο αντιμετωπίζει πρόβλημα άμεσα και θα μπορέσει να ανταποκριθεί εάν το φαινόμενο της ανάγκης νέου κύκλου μαζικών ρυθμίσεων λάβει μεγάλες διαστάσεις. Στο βαθμό δεν που θα κριθεί αναγκαίο θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση ενημέρωση επί του θέματος κυρίως όσον αφορά τι κάνουμε.

Η Ομάδα Δανείων