Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

27.04.2023 - Απολογισμός Ομάδας Δανείων προς την ΓΣ ΣΣΕΜ 30/03/2023

Απολογισμός Δράσης Ομάδας Δανείων προς την Γ.Σ. της 30/3/2023

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ομάδα δανείων συνέχισε την δραστηριότητα της στο τελευταίο 3μηνο του 2022, και συνεχίζει μέχρι σήμερα, παρακολουθώντας επισταμένως την επικαιρότητα που σχετίζεται με τα ζητήματα δανεισμού, γενικά και ειδικά, ετσι ώστε έγκαιρα να αξιολογούνται ενδεχόμενες δυνατότητες αξιοποίησης επιλογών που κατά περίπτωση παρέχονται και στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του δανεισμού χωρίς να εξαντλούνται οικονομικά οι συνάδελφοι και βεβαίως με πρωταρχικό στόχο την διατήρηση της περιουσίας τους .

Στο παραπάνω πλαίσιο κατά το προαναφερόμενο διάστημα, από την προηγούμενη Γ.Σ. μέχρι σήμερα συνεχίστηκε με εντατικότερο ρυθμό η αξιολόγηση και συνδρομή σε αιτήματα νέων ρυθμίσεων ή επανεξέτασης ρυθμίσεων συναδέλφων. Για την ολοκλήρωση μάλιστα ορισμένων περιπτώσεων ρύθμισης οφειλών με την τράπεζα ή με τους Servicers, απαιτήθηκε, όπως και στο παρελθόν, η παρουσία σε αρκετά στάδια της διαπραγμάτευσης συναδέλφων της Ομάδας δανείων.  

Δυστυχώς ο συνδυασμός της αύξησης των Επιτοκίων Βάσης μαζί με τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω του υψηλού πληθωρισμού, συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο λόγο αναζήτησης λύσεων στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, ενώ πληθαίνουν και οι περιπτώσεις όπου λανθασμένες ατομικές επιλογές του παρελθόντος οδήγησαν σε πολύ δυσχερείς επιπτώσεις με περιορισμό των επιλογών αντιμετώπισης τους, τις οποίες όμως σε κάθε περίπτωση η Ομάδα δανείων προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνδράμει .  

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

  • Το ενδιαφέρον απο πλευράς της Ομάδας για παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων που συμφωνηθήκαν σε ρυθμισθέντα δάνεια, οδήγησε μετά από έρευνα, στο συμπέρασμα ότι τιτλοποιημένα δάνεια που ανήκουν σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια  της CEPAL και που για αυτά έχει συνομολογηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το EURIBOR , το εν λόγω επιτόκιο βάσης παραμένει κλειδωμένο στο 0,6% για μια 5ετία , παρά την αύξηση του EURIBOR στην αγορά .Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη αφορά ΜΟΝΟ τους ενήμερους οφειλέτες. Η εν λόγω εξέλιξη, ειδικά στη σημερινή συγκυρία , αξιολογείται ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους συναδέλφους που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία ρυθμισμένων δανείων.
  • Μια επιπλέον ενδιαφέρουσα για τους συναδέλφους ενημέρωση αφορά και η  παρακάτω δυνατότητα. Ειδικότερα, λόγω αυξητικής τάσης που διαπιστώνεται στα κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν ως βάση το επιτόκιο βάσης το EURIBOR, η Alpha Bank, παρέχει την δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στα δανείων συναδέλφων πρώην Εμπορικής που είχαν συνομολογηθεί αρχικά με βάση το Επιτόκιο Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και περιθώριο το οποίο κατά περίπτωση κυμαίνεται από 0,40% - 0,80% , να επιλέξουν σταθερό επιτόκιο 3,60%         ( πλέον εισφοράς) για τα επόμενα 5 χρόνια . 
  •  Από τον Νοέμβριο 2022 διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε το επιτόκιο που εφαρμοζόταν από παλαιά στις Πιστωτικές Κάρτες ( VISA & MASTERCARD ) που είχαμε σαν εργαζόμενοι  από την Τράπεζα μας και το οποίο ανερχόταν στο 4,25%. Δυστυχώς από τον Ιανουάριο 2023 διαπιστώθηκε και νέα αύξηση με αποτέλεσμα σήμερα για τα υπόλοιπα όλων των ενήμερων συναδέλφων να εφαρμόζεται επιτόκιο 6,45% . Το ζήτημα διερευνήθηκε από την Ομάδα από τον Νοέμβριο που εμφανίστηκε η 1η αύξηση, διαπιστώθηκε όμως δυστυχώς ότι δεν συνδέεται ως παροχή με Συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά μονομερή παροχή στο παρελθόν από την διοίκηση της Εμπορικής. Σημειωτέον επίσης ότι οι αυξήσεις έχουν επιβληθεί και στο προσωπικό της Alpha που είχε ανάλογη παροχή στις Πιστωτικές κάρτες. Από πλευράς της Ομάδας το ζήτημα παραμένει ενεργό για ενδεχόμενες ενέργειές μας.    

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΜΑΔΑΣ

Με βάση τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα η εκτίμηση της Ομάδας τουλάχιστον για την εξέλιξη των επιτοκίων, παραμένει όπως είχε διατυπωθεί και στον τελευταίο απολογισμό, δηλαδή ότι οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν, ενδεχόμενα με μικρότερες μεταβολές, μέχρι το καλοκαίρι και στην συνέχεια να υπάρξει σταθεροποίηση στο ύψος που θα διαμορφωθεί τότε.  

Οι εξελίξεις που διαπιστώνονται το τελευταίο διάστημα αλλά και η εμπειρία από την επεξεργασία περιπτώσεων και ολοκλήρωσης ρυθμίσεων σε συναδέλφους μας οδηγεί να συστήσουμε σε όλους του συνάδελφους να παρακολουθούν και να ενημερώνονται τακτικά για τα στοιχεία και τους όρους των οφειλών τους, να απευθύνονται δε στην Ομάδα δανείων του ΣΣΕΜ για διευκρίνηση ή περαιτέρω διερεύνηση, σε οποιαδήποτε μεταβολή διαπιστώνουν η οποία αποκλίνει από τα συμβατικά συμφωνηθέντα .   

η Ομάδα Δανείων αξιολογώντας τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τις ιδιαίτερα κοστολογικές επιπτώσεις που έχουν στην καθημερινότητά μας οι απαιτούμενες οικονομικές συναλλαγές μας μέσω της Τραπέζης, εισηγήθηκε ήδη στο Δ.Σ. του ΣΣΕΜ την αναγκαιότητα προσδιορισμού συνάντησης με την Διοίκηση της Alpha Bank με σκοπό την διεκδίκηση οικονομικών ζητημάτων που αφορούν στις συναλλαγές και τα δάνειά μας, προβάλλοντας ως κίνητρο για την λόγω διαπραγμάτευση το πληθυσμιακά σημαντικό πελατολόγιο των οικογενειών των πρώην συναδέλφων της Εμπορικής για την Τράπεζα, λαμβάνοντας επιπλέον υπ’ όψη το γεγονός ότι ήδη η Alpha Bank έχει προχωρήσει σε ορισμένες παροχές σε εργαζόμενους της μέσω συλλογικών οργάνων.   

Ολοκληρώνοντας διαβεβαιώνουμε ότι η Ομάδα δανείων παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις στα σχετικά με το δανεισμό ζητήματα και παραμένει στην διάθεσή όλων των συναδέλφων για συνδρομή σε οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με τον δανεισμό του. Εξυπακούεται δε ότι για οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα διαπιστωθεί θα ενημερώνουμε με σχετικές ανακοινώσεις       

Η Ομάδα δανείων ΣΣΕΜ