Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

07.02.2024 - Θεατρική παράσταση «Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Καλούμε την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 19:00 να δούμε μαζί τη θεατρική παράσταση «Το μυστικό της Κόντεσσας Βαλέραινας» με τη Νένα Μεντή

στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

κόντεσσα1

Το κόστος του εισιτηρίου είναι στα 22 και έχει γίνει για κράτηση 45 θέσεων για τους συναδέλφους. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα του Συλλόγου συνταξιούχων εμπορικής τράπεζας: 2105222864 & 2105222813.

Η καταβολή των χρημάτων που ξεκίνησε στα γραφεία του Συλλόγου έως την Παρασκευή 1 Μαρτίου και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο και αποτελεί τη θεατρική διασκευή ενός μικρού θεατρικού διηγήματος με τον ομώνυμο τίτλο. Στην άλλη αρχοντική οικογένεια των Βαλερήδων, μόνο η γριά Βαλέραινα γνωρίζει τη συνταγή που γιατρεύει μια αρρώστια των ματιών. Έχει ορκιστεί ότι θα κρατήσει μυστική και θα παρέχει το φάρμακο αφιλοκερδώς σε όποιον έχει ανάγκη. Μόνο από Βαλέραινα σε Βαλέραινα μπορεί να κληρονομηθεί το γιατρικό, η παράδοση του οποίου κρατάει πάνω από τη διακόσια πενήντα χρόνια και για να τεθεί σε δύναμη που πρέπει να δοθεί πριν πεθάνει η Βαλέραινα. Η φτώχεια όμως έρχεται να κλονίσει την οικογένεια και να δοκιμάσει τη στάση των ηρώων απέναντι στο χρήμα και τις ηθικές αξίες. Η Βαλέραινα δέχεται σωρεία δελεαστικών προτάσεων για την πώληση του μυστικού. Μία εσωτερική άλλη μεταξύ ανάγκης και ηθικού χρέους ξεκινάει με το γιατρικό να αποτελεί την αιτία σύγκρουσης των ηρώων και τον Ξενόπουλο να δίνει μία μεγαλοφυή λύση. Η στάση των ηρώων απέναντι στα ηθικά ιδεώδη αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ζακυνθινού, γεμάτου σασπένς και με ανατροπές, αστικού δράματος. Στις δύσκολες στιγμές, η αξία της τιμής και της αξιοπρέπειας έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη και το χρήμα. Η απόφαση της Κόντεσσας Βαλέραινας είναι καθοριστική για το μέλλον της οικογένειας των Βαλερήδων. Το ζήτημα που θίγει ο Ξενόπουλος στο έργο του παραμένει επίκαιρο με την αρετή της αξιοπρέπειας από τη μία πλευρά και τη διαφθορά του χρήματος από την άλλη να βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει χαρακτηρίσει "Το Μυστικό της Κόντεσσας Βαλέραινας" ως "το καλύτερο έργο της ζωής του". Σπουδές ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου, όπως η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη και η Άννα Συνοδινού έχουν ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και το έργο έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία. 

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΦΟΡΟΣ ΛΕΣΧΗΣ