Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

30.10.2020 - Παρεμβάσεις προς Επίλυση Προβλημάτων Συμμετοχής Μελών ΣΣΕΜ στο Πρόγραμμα Γέφυρα

Παρεμβάσεις προς Επίλυση Προβλημάτων Συμμετοχής Μελών ΣΣΕΜ στο Πρόγραμμα Γέφυρα

 

 

1.     Προς Διευθύνοντα Σύμβουλο Alpha Bank

Αρ. Πρωτ. 2835/30.10.2020

Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε

Πολλά μέλη μας, συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας, πιστούχοι της Alpha Bank έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στο οικογενειακό τους εισόδημα λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.  Με αυτά τα δεδομένα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» το οποίο λήγει στις 31/10/2020 και προβλέπει κρατική επιδότηση για τα στεγαστικά δάνεια Α’ κατοικίας.

Η Ομάδα Δανείων του Συλλόγου μας η οποία βοηθά τα μέλη μας στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στην πιεστική προθεσμία της 31/10/2020 διαπιστώνει ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα, μέχρι στιγμής, προβλήματα από πλευράς Alpha Bank προκειμένου να τροφοδοτήσει το σύστημα με τα απαιτούμενα από την πλατφόρμα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. στοιχεία.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα στεγαστικά δάνεια ΣΣΕ’84, με ευθύνη της Alpha Bank, δεν είχαν συμπεριληφθεί εξ αρχής  στις κατηγορίες δανείων με τις οποίες ενημερωνόταν η πλατφόρμα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.. Μετά από παρεμβάσεις μας στο Κεντρικό Κατάστημα, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν ως προς τις σχέσεις με τους δανειολήπτες, το πρόβλημα λύθηκε στις 26/10/2020 όσον αφορά την λήψη απόφασης για να ενταχθούν και τα συγκεκριμένα δάνεια στις ενημερώσεις. Δυστυχώς όμως ακόμα και σήμερα 29/10/2020, μετά το τέλος του ωραρίου, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων με τα στοιχεία των οποίων δεν έχει τροφοδοτηθεί το σύστημα. Παράλληλα υπάρχουν αρκετά προβλήματα λαθών σε όσα στοιχεία έχουν ήδη τροφοδοτήσει το σύστημα, στα οποία δεν μπορούν να παρέμβουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και τα οποία έχουν ως συνέπεια την απόρριψη της αίτησής τους.

Ενώ παράλληλα συμβαίνουν τα παραπάνω δεν υπάρχει κανένα αρμόδιο κέντρο στην Τράπεζά σας προκειμένου να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να δοθεί κάποια λύση στο πρόβλημά τους ή έστω μια απάντηση.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν μια δυσμενέστατη εξέλιξη, λόγω απόρριψης των αιτημάτων επιδότησης, τόσο για τους δανειολήπτες που θα βρεθούν σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όσο και για την ίδια την τράπεζα από ενδεχόμενη αυξητική τάση καθυστερημένων δόσεων δανείων .

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε και παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προκειμένου :

  • 1) Από τον υπηρεσιακό μηχανισμό της Τράπεζας να επιλυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα και να τροφοδοτηθεί έγκαιρα το πληροφοριακό σύστημα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. για το πρόγραμμα  «Γέφυρα» με τα αιτούμενα στοιχεία των στεγαστικών δανείων ΣΣΕ’84.
  • 2) Να δημιουργηθεί έστω και τώρα ένα help desk στην Τράπεζα με τηλεφωνική γραμμή και απ’ ευθείας e-mail για να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι τα προβλήματά τους και να διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης.

Σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι θα αποκλειστούν από την επιδότηση λόγω των ατελών χειρισμών της Τράπεζάς σας θα ζητηθεί συμψηφισμός της επιδότησης που έχασαν με τις σχετικές οφειλές.

Συμπληρωματικά επίσης σας αναφέρουμε ότι και κατά το πρόγραμμα προστασίας της Α’ κατοικίας που έληξε στις 31/7/2020 υπήρξαν περιπτώσεις που η Τράπεζά σας δεν συνεργάστηκε με αποτέλεσμα σήμερα οι συνάδελφοι να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς υπολόγιζαν όχι σε κούρεμα αλλά στην επιδότηση την οποία τελικά στερήθηκαν επειδή η Τράπεζα αρνήθηκε να υποβάλλει πρόταση διευθέτησης των οφειλών για τα στεγαστικά δάνεια  ΣΣΕ’84.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

   Χρήστος Τσιλώνης                   Παύλος Δερμενάκης

     Πρόεδρος ΔΣ                           Γενικός Γραμματέας'

 

2.     Προς τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους

Αρ. Πρωτ. 2835/30.10.2020

Κύριε Γενικέ

Σας διαβιβάζουμε συνημμένα σημερινή επιστολή μας προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα στεγαστικά μας δάνεια όσον αφορά την ένταξή τους στην πλατφόρμα "Γέφυρα" για την επιδότηση λόγω συνθηκών πανδημίας.

Παρακαλούμε για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να μην μείνουν εκτός τα μέλη μας λόγω τεχνικής φύσεως προβλημάτων

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

   Χρήστος Τσιλώνης               Παύλος Δερμενάκης 

   Πρόεδρος ΔΣ                      Γενικός Γραμματέας