Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

11.01.2021 - Ενέργειες ΣΣΕΜ για το Ασφαλιστήριο Δανείων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ασφαλιστήριο δανείων ΣΣΕ'84 και ενέργειες του ΣΣΕΜ

11/1/2021

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Για την υπόθεση του ασφαλιστηρίου που αφορά τα στεγαστικά δάνεια ΣΣΕ 1984, ως Σύλλογος πράξαμε τα αυτονόητα, ώστε να μην χαθεί το ήδη υπάρχον συμβόλαιο και μείνουν οι συνάδελφοι τελικά «ξεκρέμαστοι» και στη συνέχεια με την ησυχία τους, χωρίς καμία πίεση χρόνου, να αποφασίσουν, αν θέλουν να συνεχίσουν την ασφάλιση με υψηλότερο όμως ασφάλιστρο ή να έχουν ενδεχόμενα επιπλέον επιλογή, εάν βρεθεί πρόταση με καλύτερους όρους.

Ακόμη θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

1. Ο Σύλλογός μας προχώρησε, την 21/12/2020, με απόλυτη διαφάνεια στην υπογραφή συμβολαίου με την Groupama, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και με συμφωνία μεταξύ Συλλόγου Συνταξιούχων και Συλλόγου Εργαζομένων (ΕΝΑΣ). Με ανακοίνωσή του, την 23/12/2020, ενημέρωσε τους συναδέλφους επειδή ο χρόνος πίεζε να υπάρξει λύση μέχρι τέλος του έτους 2020 για να συνεχιστεί με ασφάλεια για τους συναδέλφους η κάλυψη των δανείων ΣΣΕ’84.

2. Ο «ΕΝΑΣ» φαινομενικά έδειχνε να συμφωνεί με την ασφαλιστική μας πρόταση, κατηγορηματικά όμως αρνούνταν να υπογράψει το συμβόλαιο με το επιχείρημα ότι έχει μόλις 40 μέλη που συμμετέχουν έναντι 800 και πλέον συνταξιούχων. Γι’ αυτό πρότεινε να υπογράψει ο ΣΣΕΜ το συμβόλαιο, όπως και έγινε. Εξ’ άλλου είχαμε ήδη φθάσει παραμονές Χριστουγέννων και ο κίνδυνος να μείνουν οι συνάδελφοι δανειολήπτες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ήταν παραπάνω από ορατός.

3. Η προσχηματική τακτική του «ΕΝΑΣ» αποκαλύπτεται όταν κυριολεκτικά μετά την ανακοίνωση του ΣΣΕΜ για την ανανέωση του συμβολαίου της Groupama, η οποία είχε κοινοποιηθεί στον ΕΝΑΣ, κυκλοφορεί δική του ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρει την υπογραφή δικής του «σύμβασης» δημοσιοποιώντας νέα «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ» της Ευρωπαϊκής Πίστης, με ημερομηνία 24/12/2020, με το οριακά χαμηλότερο ασφάλιστρο (0,03%0 ή 1 ευρώ μηνιαία ανά ασφαλιζόμενο) συγκριτικά με εκείνο που είχε απορριφθεί, από κοινού από τους δύο Συλλόγους, όταν υπογράφηκε η σύμβαση με την Groupama. Επίσης ενημέρωνε ότι μεταφέρονται στο ασφαλιστήριο αυτό και οι συνταξιούχοι δανειολήπτες της Εμπορικής, χωρίς καμία ενέργεια, δηλαδή χωρίς ενημέρωσή τους και χωρίς την συγκατάθεσή τους. Και όλα αυτά χωρίς ενημέρωση του ΣΣΕΜ. Όταν μας ενημέρωσαν την 29/12/2020 ζητήσαμε να μας διαβιβαστεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο οποίο αναγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης και αντ’ αυτού μας διαβιβάστηκαν μόνον το υπογεγραμμένο «Αίτημα Ομαδικής Ασφάλισης» και η νέα προσφορά ασφάλισης.

4. Κατόπιν τούτου αποφασίσαμε ως ΣΣΕΜ, για να μην μπει κανείς συνάδελφος σε περιπέτειες, να στείλουμε την 30/12/2020 επιστολές σε ΕΝΑΣ, Groupama και Alpha Bank και τους ζητήσαμε να μην εμπλέξουν τα μέλη μας στην αμφισβητούμενη διαδικασία της αυτόματης μεταφοράς στην Ευρωπαϊκή Πίστη, όλων των ασφαλισμένων της Groupama.

5. Όπως έχουμε ενημερώσει στις προηγούμενες ανακοινώσεις μας, ως Σύλλογος συνεχίζουμε να ερευνούμε την αγορά αναζητώντας ενδεχόμενα καλύτερες λύσεις στο ζήτημα, με μοναδική εναλλακτική, μέχρι στιγμής, πρόταση και με την μορφή Ατομικού ασφαλιστηρίου και όχι Ομαδικού το συμβόλαιο «ALPHA ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ» Νο 504922-6 της Alpha με την AXA.

Επίσης για το ιστορικό του θέματος αναφέρουμε και επιπλέον τα παρακάτω:

α) Το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλημα με το ασφαλιστήριο, παρότι ήταν γνωστό στα συμβαλλόμενα μέρη από τον Ιούλιο του 2020, περιήλθε σε γνώση μας μόλις 14 ημέρες πριν την 30/9/2020, ημερομηνία κατά την οποία έληγε το καταληκτικό περιθώριο για την αποδοχή ή απόρριψη της νέας πρότασης ανανέωσης του ασφαλιστηρίου της Groupama.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητήθηκε η συνδρομή της Ομάδας Δανείων με σκοπό την εξέταση του θέματος, την διερεύνηση της ασφαλιστικής αγοράς και στην συνέχεια την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων στο ΔΣ.

β) Η Ομάδα Δανείων υπό τους προαναφερόμενους χρονικούς περιορισμούς και προκειμένου να διασφαλίσει την συνέχιση της ασφαλιστικής κάλυψης των συναδέλφων εισηγήθηκε εφ’ ενός μεν την ανανέωση του υφιστάμενου ασφαλιστηρίου της Groupama, αφ’ ετέρου δε ξεκίνησε την διαδικασία διερεύνησης της ασφαλιστικής αγοράς για ομοειδή προϊόντα. Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν μέχρι και την 13/12/2020 εξετάσθηκαν αναλυτικά πριν υποβληθεί η σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ.

Συνάδελφοι, οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας έχουν αποδείξει με τους αγώνες τους ότι δεν «τσουβαλιάζονται» από κάθε απόχρωσης «καλοθελητές». Από το 2016 γύρισαν την πλάτη στους επαγγελματίες συνδικαλιστές, έχουν πάρει την τύχη τους στα χέρια τους και δεν ακούνε τις «σειρήνες» από «δεξιά και αριστερά», που προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν.

Ενωμένοι

  • συνεχίζουμε τον αγώνα, μέχρι τη δικαίωσή μας, σε όλα τα θέματα που διεκδικούμε και αφορούν τις συντάξεις μας,
  • εφαρμόζουμε κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση όλων των θεμάτων που αφορούν τα μέλη μας.

Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος              Ο Γ. Γραμματέας

Χ. Τσιλώνης                Π. Δερμενάκης