Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

26.03.2021 - Ενέργειες ΔΑΚ - ΔΗΣΥΕ - ΕΑΣ κατά της τροποποίησης του Καταστατικού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Απεγνωσμένες προσπάθειες ΔΑΚ – ΔΗΣΥΕ – ΕΑΣ ενάντια στην τροποποίηση του Καταστατικού

26/3/2021

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 24/3/2021 έντεκα (11) εκλεγμένοι ως αντιπρόσωποι ή και σε όργανα του Συλλόγου, με τον συνδυασμό της ΔΑΚ στις τελευταίες εκλογές, απέστειλαν εξώδικο προς το Σύλλογο να μην πραγματοποιηθεί η Καταστατική Γενική Συνέλευση της 31ης/3/2021. Ο τρόμος και η σύγχυσή τους μπροστά στην πρωτοφανή ανταπόκριση των μελών του Συλλόγου στο κάλεσμα για συμμετοχή στη ΓΣ τροποποίησης του καταστατικού, τους έχουν οδηγήσει σε σημείο αυτοεξευτελισμού.

Για μία ακόμα φορά, σε κοινή γραμμή με ΕΑΣ και ΔΗΣΥΕ, προσπαθούν να εμποδίσουν τις αλλαγές που γίνονται με την εντολή και με την αθρόα συμμετοχή χιλιάδων μελών του Συλλόγου. Είναι οι ίδιοι της ΔΑΚ, που παραμονές των εκλογών, επιχείρησαν, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως προσκείμενοι στην ΔΑΚ, να σταματήσουν την πραγματοποίηση των εκλογών της 9ης/12/2016 με αίτησή τους  ασφαλιστικών μέτρων χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού το Πρωτοδικείο το οποίο εκδίκασε την προσωρινή διαταγή την 6/12/2016 απέρριψε το αίτημά τους. Μετά δε τα εκλογικά αποτελέσματα ούτε καν προσήλθαν στο δικαστήριο κατά την ημέρα εκδίκασης της αντίστοιχης αγωγής τους.

Για πολλοστή φορά, από τη στάση τους διαχρονικά, γίνεται κατανοητό ότι δεν τους απασχολούν πως θα αντιμετωπίσουμε τις αποφάσεις της Τράπεζας για το ταμείο μας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και τους αντιασφαλιστικούς νόμους   των κυβερνήσεων. Γι’ αυτό οι συντάξεις, ιδιαίτερα των συνταξιούχων της Εμπορικής, έχουν φτάσει στα τάρταρα, χωρίς να έχουν κάνει κατά τη θητεία τους τα αυτονόητα για τα οποία προσπαθεί η σημερινή διοίκηση του Συλλόγου. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν και είναι να κρατήσουν τους συναδέλφους μακριά από τις διαδικασίες του Συλλόγου και να μην υπάρξει, για ευνόητους λόγους, σωστά οργανωμένη δράση από τον Σύλλογο κατά της ένταξής μας στο ν. «Κατρούγκαλου» και των επιπλέον απωλειών στις συντάξεις μας σαν συνέπεια των όρων της ένταξης.

Στις σημερινές συνθήκες έχουν στόχο τους να αποτραπεί η τροποποίηση του Καταστατικού που εισηγούμαστε στη ΓΣ και προβλέπει την  όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου, σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και τη θεσμοθέτηση αυτής της συμμετοχής. Ακόμη, για λόγους διαφύλαξης της τιμής και της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας, προβλέπει  ότι η κατάληψη θέσεων ευθύνης σημαίνει προσφορά σε εθελοντική βάση, χωρίς τη λήψη από το ταμείο του Συλλόγου οποιασδήποτε μορφής αμοιβής. 

Οι ριζικές αλλαγές που προτείνονται για την τροποποίηση του Καταστατικού πρέπει, σύμφωνα με τους επικεφαλής των  παρατάξεων  που αντιδρούν, να αποτραπούν με κάθε τρόπο, φυσικά για ευνόητους λόγους. Σε αυτό είναι απόλυτα σύμφωνες οι παραπάνω παρατάξεις και σε απόλυτη συνεργασία και σε σύμπνοια προχωρούν στο συντονισμένο σχέδιό τους.

Η έκφραση που χρησιμοποιούν για το θέμα της τροποποίησης του Καταστατικού του Συλλόγου μας ότι «ορισμένα πράγματα είναι για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα», ταιριάζει ακριβώς απόλυτα με τη δική τους στάση των επικεφαλής αυτών των παρατάξεων για το θέμα της τροποποίησης του Καταστατικού του Συλλόγου μας.

Αρχικά, μέσω των σελίδων του Facebook (F/B),  υπήρξαν οι  κραυγές από την ΕΑΣ, η οποία δεν συμμετέχει στο Δ.Σ., για την ύπαρξη ομοφωνίας σε αυτό το θέμα σε όλες τις αποφάσεις του ΔΣ.  Στις κραυγές αυτές σταδιακά άρχισαν να συντονίζονται και οι κραυγές της ΔΑΚ και στη συνέχεια και της ΔΗΣΥΕ, με αλληλοσυμπληρώματα σχολίων στο F/b.

Έχουν σε τέτοιο βαθμό ταυτιστεί μεταξύ τους στο να μην θέλουν να γίνει τροποποίηση του καταστατικού, που αποκαλούνται όπως στις παλαιότερες συνεδριάσεις του ΔΣ με εκφράσεις όπως «Κώστα μου» και «Αντρέα μου»…  Και βέβαια εδώ, στο Σύλλογο, ο στόχος τους είναι κοινός. Είναι η διαχείριση των υποθέσεων του Συλλόγου και το Ταμείο.  Τα ζήσαμε με το σημείο πείνας που έφτασαν οι συντάξεις μας, τα είδαμε με νούμερα στις εκθέσεις του Ορκωτού Λογιστή το 2017-2018 για τη διαχείριση των οικονομικών 2015-2016 και 2012-2014, και μάθαμε πλέον πολύ καλά τη λογική τους «εγώ είμαι διοίκηση και όταν έρχομαι εδώ θα πληρώνομαι» όπως έλεγαν και εφάρμοζαν κατά την περίοδο της «διοίκησής» τους. Αυτό τους απασχολούσε και όχι οι συντάξεις μας. Είναι οι ίδιες αυτές παρατάξεις, που μαζί και με την ΕΣΑΚ τότε, τον Μάϊο και Ιούνιο 2016 ενώ ψηφίζονταν και εφαρμόζονταν ο νόμος «Κατρούγκαλου», αντί να ασχοληθούν με αυτό και το «τσεκούρωμα» των συνταξιούχων της Εμπορικής, όπως ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλεσε το αποτέλεσμα του «νομοθετήματός» του στις συντάξεις μας, συνεδρίασαν, όπως οι ίδιοι τα λένε στις ανακοινώσεις τους, 3 φορές για τον «κανονισμό δαπανών μελών ΔΣ». Για το πόσα θα παίρνουν ανά χιλιόμετρο κλπ, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων κανονισμών της Τράπεζας. Για να μπορούν να δικαιολογούνται μέσω κανονισμού και όχι με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης οι εκταμιεύσεις μερικών χιλιάδων για ταξίδια μέλους του ΔΣ  Θεσσαλονίκη – Αθήνα σε διάστημα λίγων μηνών, χωρίς καν απόφαση από το ΔΣ για κάθε πληρωμή,  όπως ρητά προβλέπει το καταστατικό μας.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις της ΕΑΣ και κατόπιν της ΔΗΣΥΕ αφού «κάποιοι» εξανάγκασαν σε παραίτηση τον συνάδελφο Νίκο Κωνστανταρέα, εκλεγμένο  Διοικητικό Σύμβουλο με τον συνδυασμό της ΔΗΣΥΕ. Κείμενα επίθεσης στη διοίκηση του Συλλόγου και το Σύλλογο με «παχιές» εκφράσεις και «βερμπαλισμούς» χωρίς να αποδεικνύουν απολύτως τίποτε, ούτε έστω να τεκμηριώνουν σε τι και για ποιο λόγο από τα προτεινόμενα είναι αντίθετοι. 

Ακολούθησε η ΔΑΚ με το εξώδικο. Δεν είναι της ώρας να απαντήσουμε στα «επιχειρήματα» στο εξώδικο των  Δ. Γεωργά (Προέδρου ΣΥΝΠΕ) και άλλων εκ των συνδικαλιστών ΣΥΝΠΕ. Στεκόμαστε μόνο σε δύο σημεία  ενδεικτικά:

1) Το κείμενο υπογράφεται και από το μέλος του ΔΣ, Παναγιώτη Πηγαδίτη, ο οποίος:

α) ψήφισε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ -στη συνεδρίαση της 15/1/2021- για την συγκρότηση της Ομάδας Έργου για την τροποποίηση του Καταστατικού,

β) συμμετείχε στην Ομάδα Έργου για την τροποποίηση του Καταστατικού, συμφώνησε σε όλες τις προτεινόμενες αλλαγές, τις οποίες ομόφωνα η Ομάδα Έργου υπέβαλλε προς το ΔΣ.

γ) υπερψήφισε στη συνεδρίαση του ΔΣ της 17/2/2021 τις προτάσεις για την τροποποίηση του Καταστατικού και ήταν ομόφωνη η απόφαση του ΔΣ για τη «Διενέργεια Γενικής Συνέλευσης Τροποποίησης του Καταστατικού μας από απόσταση με τη χρήση ψηφιακών μέσων και μέσω επιστολικής ψήφου» (4ο θέμα της δημοσιευμένης ημερήσιας διάταξης).

Το μέλος αυτό του ΔΣ που συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω μετέπειτα με το εξώδικο θεωρεί παράνομες τις δικές του αποφάσεις! Τα περαιτέρω σχόλια περιττεύουν.

2) Μεταξύ των συμμετεχόντων στο εξώδικο είναι και το αναπληρωματικό μέλος ΔΣ, Αθανάσιος Αντωνόπουλος. Προφανώς «επαγγελματίας» στη συμμετοχή σε  ασφαλιστικά μέτρα και σε εξώδικα κατά του Συλλόγου, καθώς συμμετείχε στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των εκλογών της 9ης/12/2016. Όμως το σημαντικότερο σε σχέση με τη στάση του συγκεκριμένου σ/λφου είναι ότι το 2005 ήταν μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής «για τη διενέργεια πανελλήνιας ψηφοφορίας για την τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου». Σημειώνουμε ότι ήταν η τελευταία τροποποίηση που έγινε και εγκρίθηκε το ισχύον σήμερα καταστατικό, που θέλουμε να βελτιώσουμε και εμφανίζεται ότι συμμετείχαν 2.824 μέλη από τα τότε  5.397 μέλη μας.

Διαβάζουμε από το πρακτικό της 9/3/2005, για την ως άνω Εφορευτική Επιτροπή «αποφάσισε την έκδοση ανακοίνωσης προς τα μέλη, ότι … η ψηφοφορία θα ενεργηθεί ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής στα Γραφεία του Συλλόγου από ώρα 9 π.μ. έως 19 μ.μ. την 16/5/2005. …δίνει οδηγίες για τον τρόπο ψηφοφορίας για την τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου, αποστέλλοντας ατομικά σε κάθε μέλος αντίγραφα του ισχύοντος καταστατικού και των τροποποιήσεών του, … καθώς και αντίτυπο του σχετικού ψηφοδελτίου με φάκελο, εντός του οποίου αυτό θα τοποθετείται και με το οποίο θα ψηφίσουν οι συνάδελφοι της επαρχίας και των Αθηνών...»    

Ενώ ο κ. Αντωνόπουλος διεξήγαγε κατά το 2005 την ψηφοφορία με επιστολική ψήφο, για την τότε τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου, σήμερα υπογράφει εξώδικο κατά του Συλλόγου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει  (σημείο 9 ) «Κομπάζει δε το ΔΣ, περί της δήθεν προνοητικότητάς του να αποφασίσει … τη χρήση της επιστολικής ψήφου….» και παρακάτω (σημείο 11) «διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου...».

Κύριοι υπογράφοντες το εξώδικο ποιους νομίζετε ότι θα κοροϊδέψετε με τέτοιες μεθοδεύσεις;

Προφανώς όλα τα παραπάνω «έργα» είναι γελοιότητες ως πρακτικές και επιχειρήματα που εκθέτουν προσωπικά και τους συναδέλφους που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ενέργειες ή σε διάφορες «παροτρύνσεις» να πεταχτούν και να μην αποσταλούν οι φάκελοι ψηφοφορίας και οι δηλώσεις συμμετοχής στην ΓΣ.

Ως Σύλλογος έχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την διασφάλιση της νομιμότητας των διαδικασιών και την μέγιστη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου. Μεριμνήσαμε ακόμη -εκτός της ηλεκτρονικής σύνδεσης- και για την απευθείας παρακολούθηση της ΓΣ μέσω της πλατφόρμας zoom με τηλεφωνική σύνδεση με σταθερό τηλέφωνο, χωρίς χρέωση. Η ανταπόκριση των συναδέλφων είναι συγκινητική στην προσπάθεια τόσο της κινητοποίησης όλων των μελών όσο και της συμμετοχής στην τελική διαδικασία της ΓΣ την 31/3/2021.

Οι πάσης φύσεως «πετροβολητές» του Συλλόγου θα λάβουν τις απαντήσεις τους από τα μέλη του Συλλόγου την 31/3/2021 στις ΓΣ. Μέχρι τότε καλό είναι να κρατήσουν την ψυχραιμία τους για να μην εκτίθενται και προσωπικά… καθώς σύμφωνα με τη γνωστή έκφραση «ο κύβος ερρίφθη». Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω….

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης          Παύλος Δερμενάκης

Συνημμένα :

  • Για το από 24/3/2021 εξώδικο της ΔΑΚ προς το Σύλλογο για την τροποποίηση του Καταστατικού δείτε ΕΔΩ
  • Για τα από 1/12/2016 ασφαλιστικά μέτρα και την αγωγή της ΔΑΚ κατά των εκλογών του Συλλόγου της 9ης/12/2016 δείτε ΕΔΩ