Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

13.07.2021 – Απόφαση ΔΣ της 13ης Ιουλίου 2021 στην Εξώδικη Δήλωση Παναγιώτη Πηγαδίτη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ  ΤΡΑΠΕΖΑΣ

                              

Απόφαση  ΔΣ,  της 13ης Ιουλίου 2021,  στην Εξώδικη  Δήλωση Π. Πηγαδίτη

                                                                                 

Παραδόθηκε στον Σύλλογο, την Τετάρτη 7/7/2021, “Εξώδικη Δήλωση” (εξώδικο) από το μέλος του ΔΣ σ/λφο Παναγιώτη Πηγαδίτη  για την παροχή στοιχείων εντός 5 (πέντε) ημερών! Τα στοιχεία αφορούν την πραγματοποιηθείσα, την 31/3/2021, ΓΣ του Συλλόγου μας για την Τροποποίηση του Καταστατικού.

Το Προεδρείο του ΔΣ αφού εξέτασε το περιεχόμενο του εξωδίκου έκρινε ότι η  απάντηση θα πρέπει να δοθεί από το ΔΣ κατά την επόμενη συνεδρίασή του η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13/7/2021.

1. Σχολιασμός του περιεχόμενου του Εξωδίκου

Για πολλοστή φορά ο σ/λφος χρησιμοποιεί βαρύγδουπες εκφράσεις (“...κλήθηκα δια μέσου μια απαράδεκτης, ενάντια στο νόμο και το Καταστατικό του Συλλόγου, πλήρως αδιαφανούς διαδικασίας...” και αλλού “...διατηρώ μεγάλες αμφιβολίες και επιφυλάξεις για την τήρηση της διαφάνειας σχετικά με την τροποποίηση του καταστατικού...”) χωρίς να τεκμηριώνει απολύτως τίποτε από αυτά που επικαλείται. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο εξώδικο αλλά και σε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει σχετικά καθώς και στις σχετικές συνεδριάσεις του ΔΣ.

Οι παραπάνω εκφράσεις και η εν γένει τακτική του, μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών αλλαγής του καταστατικού και την αποστολή στα μέλη του Συλλόγου της Ανακοίνωσης-Πρόσκλησης για τη συμμετοχή τους στη ΓΣ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ και την υπερψήφιση από μέρους του : α) όλων των αλλαγών στο Καταστατικό ως μέλος της Ομάδας που προετοίμασε και εισηγήθηκε τις σχετικές αλλαγές στο ΔΣ, β) των προτεινόμενων αλλαγών κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της 17/2/2021, γ) τις διαδικασίες των ΓΣ της 31/3/2021 (Καταστατική και Aπολογιστική). Υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις της συνεδρίασης του ΔΣ της 17/2/2021 για την πραγματοποίηση της Καταστατικής ΓΣ ήταν ομόφωνες.

Το πως μετά από αυτές τις θετικές ψήφους, τη συμμετοχή του δηλαδή σε ομόφωνη απόφαση, βρέθηκε να υπογράφει εξώδικα κατά των σχετικών διαδικασιών είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να το εξηγήσει στις συνεδριάσεις του ΔΣ για το συγκεκριμένο θέμα, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες (29/6/2021 και 13/7/2021) έχουν μεταδοθεί ζωντανά στα μέλη του Συλλόγου και είναι αναρτημένες στο site του Συλλόγου.

Η άρνηση μιας τεκμηριωμένης απάντησης από τον ίδιο, που προσωπικά υπερψήφισε όλα όσα καταγγέλλει στη συνέχεια, μας επιτρέπει να συλλογιζόμαστε ότι οι ενέργειές του αυτές ενάντια στην τροποποίηση του Καταστατικού  εκπορεύονται από άλλες αιτίες. Αιτίες που αφορούν σχεδιασμούς συνδικαλιστικών παρατάξεων που έχουν βρεθεί πλέον στο περιθώριο μετά τις τελευταίες εκλογές Δεκεμβρίου 2019, με μία ή καμία έδρα στο ΔΣ, έναντι των επτά(7) εδρών της διοίκησης του Συλλόγου στο εννεαμελές ΔΣ, και η σχετική αλλαγή του Καταστατικού (με τη θεσμοθέτηση διαδικασιών αθρόας συμμετοχής των μελών του Συλλόγου στις διαδικασίες του) αποτελεί “ταφόπλακα” στα απεγνωσμένα σχέδιά τους να κρατηθούν στο προσκήνιο. Δεν μπορούμε φυσικά να ξεχάσουμε ότι το μέλος του ΔΣ από τη ΔΗΣΥΕ που συμφωνούσε με την τροποποίηση του Καταστατικού και τις διαδικασίες υποχρεώθηκε από την παράταξή του, στη διάρκεια της  συνεδρίασης του ΔΣ της 17/2/2021, να παραιτηθεί από μέλος του ΔΣ. Πρακτικά υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την «παράταξή» του για να έρθει ο επόμενος “πιστός” στις “έξωθεν” εντολές, να δημιουργήσει εμπόδια στο ΔΣ.   

2. Τι ζητά από τον Σύλλογο με το εξώδικο και οι απαντήσεις

α) Τα πρακτικά της ΓΣ της 31/3/2021.

β) Τα πρακτικά της Συνεδρίασης του ΔΣ της 17.02.2021 με την ομόφωνη απόφαση για τις τροποποιήσεις του Καταστατικού και την ομόφωνη απόφαση για την πρόσκληση συμμετοχής στην καταστατική ΓΣ.

Ένα μέλος του ΔΣ που “δεν έχει βάλει πενιά” στον ένα και πλέον χρόνο που συμμετέχει στο όργανο (μοναδική εξαίρεση η συμμετοχή του στην Ομάδα Έργου Τροποποίησης του Καταστατικού) είναι φυσικό να μην έχει πάρει “χαμπάρι” το πως λειτουργεί ο Σύλλογος, ποιες είναι οι καθημερινές ασχολίες των μελών του ΔΣ,  των εθελοντών που συνδράμουν την λειτουργία του και της Γραμματείας (μισθωτοί εργαζόμενοι στο Σύλλογο).

Φυσικά τα πρακτικά τόσο του ΔΣ όσο και της ΓΣ δεν είναι έτοιμα την επόμενη μέρα. Για να έχουμε τα υπογεγραμμένα από τα μέλη του ΔΣ πρακτικά, καθώς και τα υπογεγραμμένα από το προεδρείο της ΓΣ πρακτικά, χρειάζεται μια χρονοβόρα διαδικασία απομαγνητοφώνησης, καταγραφής, ελέγχου, γλωσσικής επιμέλειας κλπ μέχρι να λάβουν την τελική τους μορφή. Όλα αυτά απαιτούν αρκετές ώρες ενασχόλησης για περισσότερους από ένα συμμετέχοντες.  Είναι τόσο το ενδιαφέρον του σ/λφου Παναγιώτη Πηγαδίτη για τα πρακτικά του ΔΣ που μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει ούτε ένα. Ο λόγος είναι προφανής, πρέπει να καθίσει να διαβάσει δεκάδες σελίδες για κάθε συνεδρίαση πριν τα υπογράψει και επειδή δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει, δεν τα υπογράφει, τόσο απλά. Μπορεί όμως με τη μεγαλύτερη ευκολία να ζητά να λάβει εντός πέντε ημερών! επικυρωμένα πρακτικά και ας μην τα έχει υπογράψει ο ίδιος.

Φυσικά η δραστηριότητα του Συλλόγου δεν εξαντλείται στην καταγραφή των πρακτικών. Καθημερινά δεκάδες θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου έρχονται στη Γραμματεία, που αποτελεί το σημείο αναφοράς, για να διανεμηθούν στη συνέχεια στα μέλη του ΔΣ, τις εθελοντικές ομάδες και τους εξωτερικούς συνεργάτες-νομικούς του Συλλόγου για διεκπεραίωση.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά είχαμε:

α) ενστάσεις και παραστάσεις στη Διοικητική Επιτροπή ΕΦΚΑ για τους συναδέλφους που παίρνουν την κατώτατη επικουρική ΤΕΑΠΕΤΕ και τους ζητούν να επιστρέψουν ποσά συντάξεων από 5.000 – 25.000 €,

β) μετά την αρνητική απόφαση επί των ως άνω ενστάσεων έπρεπε να προλάβουμε τις προθεσμίες για προσφυγή στα δικαστήρια,

γ) 40 περίπου περιπτώσεις που αφορούν δάνεια μελών του Συλλόγου, αρκετές από τις οποίες είναι αρκετά περίπλοκες και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς από πλευράς Ομάδας Δανείων,

δ) έλεγχος για τις χορηγούμενες νέες επικουρικές με τον Ν. Κατρούγκαλου, για το σύνολο σχεδόν των οποίων υποβάλλουμε ατομικά ενστάσεις λόγω λαθεμένου τρόπου υπολογισμού,

ε) αιτήματα για τον προσδιορισμό του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, προβλήματα αρμοδιότητας καταμέτρησης ενσήμων, διαδικασιών και υπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων που στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτείται προσωπική παρέμβαση μελών του ΔΣ στις αρμόδιες υπηρεσίες για να βρεθεί η διαδικασία “ξεμπλοκαρίσματος” των υποθέσεων,

στ) στέρηση επιδομάτων τέκνων  σε προσυνταξιούχους ΕΤΕΑΕΠ που τα δικαιούνται και επιπλέον αναδρομική αναζήτηση αχρεωστήτων ποσών συντάξεων για αυτά τα επιδόματα που αυθαίρετα περικόπηκαν, επιστροφές αναδρομικών, επιδόματα συμπαράστασης, πιστοποιήσεις αναπηρίας κλπ, είναι θέματα για τα οποία τα μέλη του ΔΣ παρεμβαίνουν συνεχώς είτε με τη φυσική τους παρουσία στις επιμέρους περιοχές της Αθήνας είτε τηλεφωνικά ή με e-mail για την επαρχία.

ζ) έγκαιρη κατάθεση και των υπολοίπων αγωγών για τα αναδρομικά συντάξεων με 30 έτη ΧΟΗ.

Φυσικά όλα αυτά τα δύο μέλη του ΔΣ που αντιπολιτεύονται τη διοίκηση του Συλλόγου μας, που δεν έχουν  καμία απολύτως συμμετοχή σε αυτά, δεν μπορεί ούτε να τα κατανοήσουν ούτε να καταλάβουν τις ανάγκες και τις αγωνίες των συναδέλφων που συνδέονται με αυτά. Απλά ο συνάδελφος Πηγαδίτης κατά το παρελθόν, με την ιδιότητα του απλού μέλους το Συλλόγου, για τα δικά του θέματα ζήτησε τη βοήθεια του Συλλόγου και όχι μόνο μία φορά. Η συμμετοχή του στο έργο του Συλλόγου να συνδράμει τα μέλη του ήταν μέχρι εκεί...

Πέρα από την καθημερινή λειτουργία του Συλλόγου με όσα προαναφέραμε υπάρχουν δύο ακόμα θέματα που θέλουμε να διευκρινίσουμε: i) οι προτεραιότητες του ΔΣ σύμφωνα με τις εντολές των μελών του Συλλόγου  και ii) η διαφάνεια και δεοντολογία.

i) Η εντολή της ΓΣ της 31/3/2021 ήταν απόλυτα σαφής. Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του Καταστατικού με 4.242 ΝΑΙ, συνεπώς πρέπει να κατακυρωθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι προηγείται της όποιας άποψης μειοψηφίας (21 ΟΧΙ) η υλοποίηση της εντολής της ΓΣ. Συνεπώς, ετοιμάζονται  πρώτα τα αναγκαία έγγραφα για την κατάθεση-έγκριση  των τροποποιήσεων του καταστατικού και μετά τα υπόλοιπα έγγραφα-πρακτικά ΔΣ και ΓΣ.

Το γεγονός ότι στάλθηκε ένα εξώδικο δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα για να τρέξουμε να ικανοποιήσουμε την απαίτηση του Π. Πηγαδίτη, που όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ανακοίνωσης του Προεδρείου της ΓΣ αυτή δεν αντιπροσωπεύει πλέον, για το συγκεκριμένο θέμα, κάτι στο σύνολο των 4.885 συναδέλφων που συμμετείχαν. 

ii) Όσον αφορά την διαφάνεια και την δεοντολογία. Εδώ ισχύει το αρχαιοελληνικό “αιδώς Αργείοι”. Η ΓΣ έγινε στις 31/3/2021. Είμαστε ως κοινωνία ειδικά στην Αθήνα μέχρι τις 18/6/2021 σε καθεστώς “καραντίνας” λόγω Covid-19. Έχουμε όλες τις δραστηριότητες που ενδεικτικά αναφέραμε. Συνεπώς “Δεν θα αφήσουμε το γάμο να πάμε για πουρνάρια”.

Τα πρακτικά του ΔΣ και της ΓΣ βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης, καθόσον οι τροποποιήσεις του καταστατικού  με τη σύνταξη του νέου κωδικοποιημένου καταστατικού απαιτεί και τον ανάλογο χρόνο για να αποδοθούν πιστά, καθώς και οι εργασίες της συνέλευσης με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών στη ΓΣ.

 

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας

 Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης               Παύλος Δερμενάκης