Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

29.03.2022 - Απολογισμός Ομάδας Δανείων προς την ΓΣ ΣΣΕΜ της 31/3/2022

Απολογισμός Ομάδας Δανείων προς την ΓΣ ΣΣΕΜ της 31/3/2022

Αθήνα 27/3/2022

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Η Ομάδα Δανείων του Συλλόγου, που παρέχει δωρεάν βοήθεια στα  μέλη του για την διευθέτηση των οφειλών τους, ήδη συμπλήρωσε 5 χρόνια δημιουργικής λειτουργίας. Μέχρι σήμερα έχει ασχοληθεί με πάνω από 700 υποθέσεις και έχει συμβάλει αποφασιστικά σε όλες τις ολοκληρωμένες ρυθμίσεις.

Μεταξύ των θεμάτων που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία είναι και η ρύθμιση 2 περιπτώσεων οφειλών για τις οποίες είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κατάσχεσης και είχε οριστεί η ημερομηνία πλειστηριασμού. Και στις δύο περιπτώσεις η Ομάδα Δανείων, αν και ενημερώθηκε για την κατάσταση μόλις ένα τρίμηνο πριν από τον πλειστηριασμό, ενέργησε γρήγορα και κατόρθωσε την ρύθμιση των οφειλών και την αποτροπή των πλειστηριασμών.

Η ποιότητα της δουλειάς που γίνεται φαίνεται από γεγονός ότι στις υποθέσεις που ρυθμίστηκαν  με την συνδρομή της Ομάδας Δανείων προέκυψε οριστική λύση. Επανέρχονται υποθέσεις μόνο στις περιπτώσεις που δεν ακολουθήθηκε, δυστυχώς, η πρόταση της Ομάδας από τους συναδέλφους ή όταν υπάρχουν ιδιομορφίες που οφείλονται είτε στην ειδική κατάσταση του δανειολήπτη είτε στην δυσκαμψία της Τράπεζας.

Το αποτέλεσμα είναι σταδιακά να μειώνεται ο αριθμός των αιτημάτων προς την Ομάδα Δανείων. Ποιοτικά όμως τα νέα αιτήματα που έρχονται είναι αρκετά σύνθετα και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Επίσης όσα «νέα», ουσιαστικά  παλαιά και επαναλαμβανόμενα αιτήματα έρχονται έχουν πλέον πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αφού στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε το πρόβλημα διογκώθηκε και δυσχεραίνει την  εξεύρεση βιώσιμης και αποδεκτής λύσης.

Οι καθαρά νέες περιπτώσεις αφορούν τρεις κατηγορίες:

Αρνητικές αποφάσεις για Νόμο Κατσέλη: Πρόκειται για αρκετές περιπτώσεις. Οι αρνητικές αποφάσεις για την ένταξη στο Ν. Κατσέλη έχουν ως συνέπεια τον αναδρομικό καταλογισμό τόκων και μάλιστα με επιτόκιο υπερημερίας, από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στο Ειρηνοδικείο. Όπως γίνεται κατανοητό πρόκειται για περιπτώσεις που η αίτηση έχει κατατεθεί εδώ και 4-8 χρόνια, συνεπώς η νέα κατάσταση που προκύπτει είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Λήξη ρυθμίσεων με μειωμένες δόσεις: Αφορούν κυρίως στεγαστικά δάνειθα ΣΣΕ’84. Στην παρούσα περίοδο λήγουν ρυθμίσεις που εξάντλησαν όλα τα χρονικά περιθώρια (έως 5 χρόνια) καταβολής μειωμένων δόσεων ακόμα και στο 30% της αρχικά προβλεπόμενης δόσης.  Τώρα με εισόδημα που έχει μειωθεί, σε πραγματικούς όρους (πληθωρισμός) ή ακόμα και ονομαστικά, πρέπει να εξυπηρετήσουν μία δόση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος του συναδέλφου. Και εδώ οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες.

Ξεχασμένα δάνεια: Πρόκειται για δάνεια που ήταν στα αρχεία των Τραπεζών, με τα οποία οι Τράπεζες δεν είχαν ασχοληθεί επί χρόνια, τα οποία ενεργοποιήθηκαν τώρα καθώς πουλήθηκαν στα Funds και «βγήκαν στην παγανιά» οι εισπρακτικές. 

Τέλος υπάρχουν και οι περιπτώσεις που σημειώνονται σημαντικές μεταβολές στην δυνατότητα των συναδέλφων να ανταποκριθούν για λόγους υγείας, απωλειών οικείων, απολύσεις από την εργασία των παιδιών κλπ. Ο βαθμός δυσκολίας σε αυτές τις περιπτώσεις ποικίλει.

Όσον αφορά την πανδημία δεν δημιούργησε νέα γενιά προβληματικών δανείων για τους συναδέλφους όμως όσοι έχουν κάποια επαγγελματική δραστηριότητα άμεσα ή έμμεσα (σύζυγοι) αξιοποίησαν σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο το πρόγραμμα Γέφυρα για ιδιώτες για τα ενυπόθηκα δάνεια πάσης φύσεως συνδεδεμένα με εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία. Στο θέμα αυτό η παρέμβαση της Ομάδας Δανείων ήταν άκρως αποτελεσματική. Μετά από ενέργειες της  Ομάδας Δανείων αποδέχθηκε η Alpha Bank, παρά τις αρχικές παλινωδίες της, την ένταξη των δανείων ΣΣΕ’84 στο πρόγραμμα Γέφυρα. Από αυτή την ένταξη δημιουργήθηκαν μια σειρά λειτουργικά προβλήματα στα οποία βοηθήσαμε τους συναδέλφους να τα αντιμετωπίσουν. Συνολικά ασχοληθήκαμε με 40 περίπου περιπτώσεις που είχαν κάποιες ιδιομορφίες. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, 20 μήνες από την ανακοίνωση του Προγράμματος, υπάρχουν δύο-τρεις περιπτώσεις που ταλαιπωρούν τους συναδέλφους, τις οποίες προσπαθούμε να επιλύσουμε παρεμβαίνοντας τόσο προς την Alpha Bank όσο και προς την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. 

Ως Ομάδα Δανείων έχουμε βρει τον τρόπο συνεργασίας και συνεννόησης για τα θέματα των συναδέλφων με την Alpha Bank και την Cepal.  Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι στην διαχείριση των επιμέρους θεμάτων και πιο αποτελεσματικοί στην τελική λύση για λογαριασμό των συναδέλφων.  Εκτός όμως από τα δάνεια προς την Alpha Bank / Cepal αρκετοί συνάδελφοι έχουν οφειλές και σε άλλες Τράπεζες.  Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τις μεγαλύτερες δυσκολίες, κατανόησης των προβλημάτων των δανειοληπτών και εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής βιώσιμης λύσης, τις αντιμετωπίζουμε με την Τράπεζα Πειραιώς και τον διαχειριστή των σχετικών δανείων για λογαριασμό της, την Intrum.

Ως Ομάδα Δανείων συνεχίζουμε τη δουλειά μας στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τελικά από τα μέσα του 2018, μετά τις κινητοποιήσεις μας και τις παρεμβάσεις μας προς την Alpha Bank και την κυβέρνηση. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει είναι μεγάλη και πολύτιμη και λειτουργεί σε όφελος των συναδέλφων. Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Παράλληλα η Ομάδα Δανείων παρακολουθεί συνολικά τις εξελίξεις γύρω από τα δάνεια και έχει εικόνα και άποψη για τις εξελίξεις και τις μελλοντικές προοπτικές ώστε να είναι σε θέση να συμβουλεύει τους συναδέλφους με τον εγκυρότερο – καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με την ευκαιρία θέλουμε να επισημάνουμε στους συναδέλφους που αναμένουν αποφάσεις για το Ν. Κατσέλη καθώς και όσους έχουν κάνει ρύθμιση με χαμηλή δόση που θα λήξει κάποια στιγμή και μετά η δόση είναι καθορισμένη σε υπέρογκο ύψος, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Ομάδα. Όσο πιο γρήγορα γνωρίζουμε το πρόβλημα τόσο πιο εύκολα θα βρούμε λύση. Η καθυστέρηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σε βάρος της βιωσιμότητας των οφειλών, συνεπώς σε βάρος των συναδέλφων.

Τέλος σημειώνουμε ότι είμαστε στη διαδικασία επικοινωνίας με την ΟΤΟΕ στο πλαίσιο της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προκειμένου να υποβάλλουμε ξανά τις προτάσεις μας για τα στεγαστικά δάνεια ΣΣΕ’84 ώστε να υπάρχουν περισσότερα εργαλεία για τη ρύθμισή τους πέρα από τα ήδη εξαιρετικά περιορισμένα που υπάρχουν σήμερα

Η Ομάδα Δανείων

Υποστήριξης των Μελών του ΣΣΕΜ