Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

19.04.2022 - Ενημέρωση για τη ΓΣ της 31.03.2022, τη Συγκέντρωση & τη Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

Ενημέρωση για τη ΓΣ της 31.03.2022,

τη Συγκέντρωση & τη Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

 

Αθήνα 19/04/2022

Αγαπητοί Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι

Ακολουθεί ενημέρωση για τη ΓΣ του Συλλόγου της 31.03.2022, τη συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τα αποτελέσματα της συνάντησης που ακολούθησε με τους αρμόδιους του Υπουργείου.

  1. Η ΓΣ της 31.03.2022

Την Πέμπτη 31.03.2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Ήταν η πρώτη υβριδική ΓΣ, με φυσική παρουσία στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Τιτάνια και ταυτόχρονα ψηφιακή-απομακρυσμένη παρουσία. Τόσο οι παρόντες στην αίθουσα όσο και οι ψηφιακά παρόντες συμμετείχαν στις διαδικασίες ομιλιών και στις ψηφοφορίες.

Η υβριδική αυτή ΓΣ διενεργήθηκε με τα προβλεπόμενα στις Υπουργικές Αποφάσεις (Κ.Υ.Α.): «Πάσης φύσεως γενικές συνελεύσεις δύνανται να διενεργούνται είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε δια ζώσης είτε και με τους δύο (2) τρόπους (υβριδικά), σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες στο πρωτόκολλο των συνεδρίων και με τήρηση των μέτρων».

Παρά τις δυσκολίες της περιόδου, καθώς όσο περνά ο καιρός συνειδητοποιούμε το μέγεθος του προβλήματος της πανδημίας, η φυσική παρουσία στην αίθουσα της ΓΣ ήταν απόλυτα ικανοποιητική όπως και η ψηφιακή, γεγονός που δείχνει ότι οι Συνελεύσεις μας, παρά τα προβλήματα της εποχής, συνεχίζουν να είναι μαζικές και αποτελούν υπόδειγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Βέβαια δεν πλησιάσαμε το μέγεθος της επιτυχίας της περσινής Γ.Σ. καθώς δεν προχωρήσαμε ως Δ.Σ. στην ίδια προετοιμασία / κινητοποίηση.

Στη συνέχεια, μετά τις συγκεντρώσεις-πορείες μας του Ιουλίου 2020, βρεθήκαμε ξανά στο δρόμο του αγώνα με τη συγκέντρωση στο Υπουργείο, για να θέσουμε στην Πολιτεία τα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά αιτήματά μας, που συζητήσαμε στη ΓΣ. Η συμμετοχή στη συγκέντρωση ήταν μεγαλύτερη από την φυσική συμμετοχή στη ΓΣ, καθώς πολλοί συνάδελφοι που επέλεξαν την ψηφιακή συμμετοχή για λόγους προστασίας από τον κλειστό χώρο της ΓΣ, ήταν παρόντες στην κινητοποίηση που έγινε στον ανοιχτό χώρο.

  1. Η Συνάντηση στο Υπουργείο και τα συμπεράσματα από αυτήν.

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του Συλλόγου μας και της νομικής μας συμβούλου κ. Σοφίας Καπατσώρη με τη Γεν. Γραμματέα  Κοινωνικών  Ασφαλίσεων κα Παυλίνα Καρασιώτου. Στην συνάντηση  παρευρίσκονταν και η κα Ευαγγελία  Ζεϊμπέκου  νομική  σύμβουλος της Γεν. Γραμματέως και ο κος Νικόλαος Μηλαπίδας δικηγόρος και  διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Κοινωνικής  Ασφάλισης κου Πάνου  Τσακλόγλου.

 Κατά την ως άνω συνάντηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε    δυο κρίσιμα θέματα, αφενός στο θέμα της άρσης του παράνομου   επανυπολογισμού των συντάξεων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος   και αφετέρου στην χορήγηση της προσαύξησης (επασφαλίστρου) στις επικουρικές μας συντάξεις λόγω των αυξημένων ποσοστών εισφορών    επικουρικής ασφάλισης (14,75%) που διαχρονικά αποδίδουμε στο   ΤΕΑΠΕΤΕ.

Α. Σχετικά με το πρώτο θέμα τονίσαμε εμφατικά σε όλους τους συμμετέχοντες τα αιτιολογημένα επιχειρήματά μας -που είχαμε αναλύσει και στο σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε- ότι δηλαδή οι συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού και συμπληρωματικής επικουρικής ΕΤΑΤ είναι η μοναδική κατηγορία συνταξιούχων, στους οποίους εφαρμόστηκαν επιπλέον οριζόντιες εξοντωτικές περικοπές άνευ ουδεμίας δικλείδας ασφαλείας (όπως πχ. η προσωπική   διαφορά στις κύριες συντάξεις) και μετά από 6 χρόνια ακόμη δεν έχει αρθεί ο παράνομος επανυπολογισμός των συντάξεών τους όπως έγινε στους άλλους συνταξιούχους επικουρικής τον Ιούνιο 2020, με το ν. 4670/2020, μετά από την ακύρωση από το ΣτΕ, τον Οκτώβριο 2019, της Υπουργικής Απόφασης επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων του ν. 4387/2016 (ή ν. Κατρούγκαλου) με αποτέλεσμα τα μέλη μας να έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερη δυσχερή οικονομική κατάσταση.

  Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας επέμεινε ότι το Υπουργείο θα αναμείνει την απόφαση του ΣτΕ για το θέμα του   επανυπολογισμού (η οποία εκκρεμεί από 7/12/2020 όταν πραγματοποιήθηκε η σχετική εκδίκαση των δύο προσφυγών του Συλλόγου μας που κατατέθηκαν στις 6/3/2017) και κατόπιν αυτής θα  ενεργήσει σύμφωνα  με την απόφαση,  αναφέροντας  ότι  η   άρση του  επανυπολογισμού στις επικουρικές έλαβε χώρα σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων.

Β. Όσον  αφορά στο δεύτερο θέμα  του  επασφαλίστρου, σε συνέχεια του σχετικού από  8.3.2022  Υπομνήματος του   Συλλόγου  προς το Υπουργείο, επισημάναμε για μια ακόμα φορά ότι οι ασφαλισμένοι του ΤΕΑΠΕΤΕ καθόλο τον ασφαλιστικό τους βίο - και μετά την υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΜ και στο ΕΤΑΤ το 2006 - κατέβαλλαν για την επικουρική τους ασφάλιση κατά πολύ υψηλότερες εισφορές σε σύγκριση με τους κοινούς ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, καθώς το συνολικό ύψος της εισφοράς επικουρικής ασφάλισης εργοδότη - ασφαλισμένου ήταν 14,75% επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους, σε σύγκριση με το 6% που αποδιδόταν για τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΜ.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το αρ. 30 του Ν. 4387/2066 εφαρμόζεται αναλογικά και στο ΕΤΕΑΠ (αρ.56 του ν. 4445/2016) για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει υπέρτερες εισφορές επικουρικής ασφάλισης, τονίσαμε ότι είναι αυτονόητη η εφαρμογή του, κατά τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και στα μέλη μας που προέρχονται από το ΤΕΑΠΕΤΕ για τον υπολογισμό της προσαύξησης του άρθρου αυτού στις επικουρικές τους συντάξεις.

Παράλληλα δε σημειώσαμε ότι ο αποκλεισμός των ασφαλισμένων προερχομένων από το ΤΕΑΠΕΤΕ -που δικαιώθηκαν σύνταξης προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος-  από την  εφαρμογή του  αρ. 30 του Ν. 4387/2016 και από την χορήγηση της  προσαύξησης   στην  επικουρική  τους σύνταξη είναι αυθαίρετος   και δεν  εδράζεται σε καμία νομοθετική διάταξη, αντίθετα  παραβιάζει την σχετική νομοθεσία (άρ.96 παρ.2 Ν.4387/2016 αλλά και αρθρ.56 Ν. 4445/2016) καθώς και την  αρχή της  ανταποδοτικότητας.

 Σε κάθε δε περίπτωση επισημάναμε ότι ο νόμος δεν μπορεί να τροποποιηθεί με προφορικές οδηγίες της διοίκησης ή με  μεταγενέστερα έγγραφα της διοίκησης, τα οποία κατ’ επίφαση μόνο παρέχουν διευκρινήσεις - οδηγίες για το υπό κρίση θέμα, και έχουν εκδοθεί κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία των οικείων διατάξεων και κατά παράβαση του νόμου.

 Τέλος, τονίσαμε και τον λανθασμένο υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών στον οποίο προβαίνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι πολλών Υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους  προερχόμενους από το ΤΕΑΠΕΤΕ. Αποδίδαμε διαχρονικά αυξημένες εισφορές επικουρικής ασφάλισης επί όλων των αποδοχών μας με αποτέλεσμα να απονέμονται και για τον λόγο αυτό λανθασμένες επικουρικές συντάξεις.

Σε συνέχεια των ανωτέρω καλέσαμε την Γενική Γραμματέα να  επιληφθεί άμεσα των ως άνω θεμάτων και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες επίλυσης αυτών μετά από επικοινωνία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και ενδελεχή μελέτη της σχετικής νομοθεσίας και του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, της υπ’ αριθμ. 72/2006   εγκυκλίου του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ/e-ΕΦΚΑ σχετικά με το ύψος των εισφορών που διαχρονικά αποδίδαμε καθώς και των λοιπών τεχνικών παραμέτρων.

 Η Γενική Γραμματέας δεσμεύθηκε να   διερευνήσει  το  θέμα, και να μελετήσει όλα τα τεχνικά ζητήματα επικοινωνώντας με τους αρμοδίους υπαλλήλους και υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να εκδοθούν άμεσα σαφείς οδηγίες στα Υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την ορθή απονομή της επικουρικής σύνταξης των ασφαλισμένων προερχομένων από το  ΤΕΑΠΕΤΕ, τόσο ως προς τις συντάξιμες αποδοχές όσο και ως προς τον υπολογισμό της προσαύξησης – επασφαλίστρου στις επικουρικές συντάξεις τους, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιεικείς λύσεις για τους συνταξιούχους μέλη μας, αλλά και η έκδοση αντιφατικών αποφάσεων από τα διάφορα υποκαταστήματα του  e-ΕΦΚΑ.

Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,

 Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την απάντηση αφού στην προηγούμενη συνάντησή μας στο Υπουργείο στις 2 Ιουλίου 2020 – και πάλι μετά από συγκέντρωσή μας - είχαμε λάβει παρόμοιες απαντήσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συνεπώς ο αγώνας με βάση  πρόγραμμα κινητοποιήσεων που θα οργανώσει το ΔΣ του Συλλόγου θα είναι η απάντησή μας. Το έχουμε κάνει και θα το ξανακάνουμε...

Με τη μαζική συγκέντρωσή μας στο Υπουργείο αποδείξαμε για μία ακόμη φορά, παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, ότι μπορούμε να κινητοποιούμαστε αποτελεσματικά και να διεκδικούμε μαχητικά. Επειδή όπως έχει αποδειχθεί μόνο έτσι μας υπολογίζουν, θα μας βλέπουν τακτικά συγκεντρωμένους στο Υπουργείο και σε πορείες...

Δεν θα σταματήσουμε αν δεν φτάσουμε στην τελική δικαίωση. Διεκδικούμε από την Πολιτεία όσα στέρησε το 2016 από τους συνταξιούχους της Εμπορικής, όταν αντί να ζητήσει από την ALPHA BANK να καταβάλει επιπλέον εισφορά για το Ταμείο μας, ώστε να είναι δυνατή η  απρόσκοπτη καταβολή των υποχρεώσεών του προς τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας, προτίμησε τον σφαγιασμό των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα

Θερμές ευχές για την Ανάσταση που έχουμε ανάγκη...

Καλές Γιορτές με ΥγείαΕιρήνη και κάθε καλό...

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος                   Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης               Παύλος Δερμενάκης