Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

01.04.2022 - Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, της 31.3.2022, του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας για το 3ο Θέμα Ημερήσιας Διάταξης: «Θέματα ΟΣΤΟΕ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αθήνα 31 Μαρτίου 2022

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, της 31.3.2022,

του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας για το

3ο Θέμα Ημερήσιας Διάταξης: «Θέματα ΟΣΤΟΕ»

                                    

Η ΓΣ της 31/3/2022 αφού έλαβε υπόψη την ενημέρωση για τα θέματα ΟΣΤΟΕ, από την ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου  καθώς και από τις συνεδριάσεις στις 10/02/2022 και στις 23/03/2022 όπως και στη συνεδρίαση του ΔΣ, την 15/11/2021, σε ζωντανή μετάδοση προς τα μέλη μας με σύνδεση στην πλατφόρμα zoom, και τέλος την πρόταση του ΔΣ προς την παρούσα Γ.Σ., τις ομιλίες στη ΓΣ, την επιστολή της ΟΣΤΟΕ (1481/9.2.2022)  προς τον Σύλλογο και τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ της ΟΣΤΟΕ, κατέληξε στα παρακάτω:

1.  Το 39ο Συνέδριο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του και έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

 Α. «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 39ου  ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:

ΘΕΜΑΤΑ 5Ο-6Ο : Έγκριση Ισολογισμών 2019-2020 – Έγκριση Προϋπολογισμού 2021-2022:

TO 39ο ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (Ψήφοι: Υπέρ:40, Κατά: 61, Λευκά: 0)… 

Δεν εγκρίνει τους Προϋπολογισμούς των ετών 2021 – 2022.

 

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση  Οικονομικού  Απολογισμού:

TO 39ο   ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (Ψήφοι: Υπέρ:40, Κατά: 58, Λευκά: 0).

- Δεν εγκρίνει τον Οικονομικό Απολογισμό των ετών 2019, 2020 και από 1/1/2021 έως 15/9/2021.»

Β. Σύμφωνα με τα πρακτικά, μεταξύ των αποφάσεων του Συνεδρίου που υπερψηφίστηκαν, με Υπέρ: 67 ψήφους, Κατά: 33, και Λευκά: 0, περιλαμβάνεται και η ακόλουθη όσον αφορά τις συνδρομές:

«1) Οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί προς την ΟΣΤΟΕ από όλους τους Συλλόγους μέχρι 31/12/2020 διαγράφονται.

2) Η ετήσια συνδρομή κάθε Συλλόγου προς την ΟΣΤΟΕ με βάση των αριθμό των μελών του, ορίζεται σε € 2,4 κατ’ άτομο.

3) Η ΟΣΤΟΕ θα αναζητά πρώτα από τον e-ΕΦΚΑ τα σχετικά ποσά που παρακρατούνται από την κύρια σύνταξη, όσων βρίσκονται σε καθεστώς κύριας σύνταξης, και στη συνέχεια θα αναζητά από τους Συλλόγους τη διαφορά που θα αφορά τα μέλη τους που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.»

2.        Η απόφαση αυτή μετά το συνέδριο αμφισβητείται από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΣΤΟΕ με βασικό επιχείρημά της ότι ένα τέτοιο θέμα δεν είχε, τυπικά, συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη. Όμως, στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, ο προϋπολογισμός και οι ψηφοφορίες για τα θέματα αυτά και οι ανωτέρω αποφάσεις αφορούν τόσο το σκέλος του οικονομικού απολογισμού όσο και το σκέλος του προϋπολογισμού.

Το Συνέδριο αποφάσισε επί του θέματος, τη διαγραφή των σχετικών οφειλών που αφορούν προηγούμενα έτη και περιλαμβάνονται στον απολογισμό και φυσικά τα διέγραψε από τον προϋπολογισμό στο βαθμό που θα είχαν συμπεριληφθεί σαν σύνολο ή μερικώς. 

Όμως, όπως επίσης προκύπτει από τα πρακτικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος και της ψηφοφορίας κανείς από το απερχόμενο ΔΣ δεν έλαβε το λόγο να ισχυριστεί κάτι τέτοιο και ενώ ήταν παρούσα η Νομική Σύμβουλος της Ομοσπονδίας. Αυτό το επιχείρημα «ανακαλύφθηκε» μετά το Συνέδριο.

3.     Τέτοια θέματα επιλύονται με αποφάσεις συνεδρίου στο οποίο θα πρέπει κληθούν να εγγραφούν και να συμμετάσχουν οι σύνεδροι από το σύνολο των τραπεζοϋπαλληλικών συνταξιουχικών σωματείων του κλάδου μας, χωρίς να υπάρχουν κωλύματα, οικονομικά και άλλα που τους κρατούν εκτός ΟΣΤΟΕ, για την ενδυνάμωση της ΟΣΤΟΕ με τη συμμετοχή των συναδέλφων της Εθνικής και της Alpha Bank, οι οποίοι δεν συμμετέχουν λόγω ακριβώς των συσσωρευμένων χρεών. Ως  συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας συμμετέχουμε στην ΟΣΤΟΕ για να συμβάλουμε στην ενίσχυσή της με τη συμμετοχή όλων των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων.

4.    Δεν κατανοούμε τις συνδικαλιστικές σκοπιμότητες της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΣΤΟΕ επειδή δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις του Συνεδρίου που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό προσανατολισμό για την ΟΣΤΟΕ από εκείνον που είχε μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κατάργηση αποφάσεων Συνεδρίου με την πρακτική του έτσι θέλω επειδή έχω και ελέγχω στο ΔΣ της ΟΣΤΟΕ 7 από τις 13 θέσεις μελών.

Όποιος αμφισβητεί τις αποφάσεις φροντίζει και συγκαλεί άμεσα Συνέδριο για να επιβεβαιωθούν ή να καταργηθούν οι σχετικές αποφάσεις.  Καλούμε τη διοίκηση της ΟΣΤΟΕ να προχωρήσει  άμεσα στο 40ο Συνέδριο για να λυθεί το θέμα με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με μεθοδεύσεις. Μέχρι τότε η απόφαση της ΓΣ στο 39ο συνέδριο είναι πλήρως δεσμευτική.   

5.   Ο Σύλλογός μας, έστειλε την επιστολή (2926/5.10.2021) για την συμμετοχή μας στο Συνέδριο. Όμως, δεδομένου ότι  το 39ο Συνέδριο καταψήφισε τον προταθέντα «Προϋπολογισμό έτους 2022» –που περιλάμβανε ποσά προς είσπραξη συνδρομών, ήτοι έσοδα από εισφορές μελών- και τον Οικονομικό Απολογισμό των ετών 2019, 2020 και από 1/1/2021 έως 15/9/2021 -που περιελάμβαναν τις εισπραχθείσες ή μη συνδρομές, ήτοι έσοδα από εισφορές μελών- η ΟΣΤΟΕ οφείλει να συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά της ΟΣΤΟΕ και τα έσοδα από τις εισφορές των μελών.

Η σημερινή Γενική μας Συνέλευση αποφάσισε και ο Προϋπολογισμός έτους 2022 του Συλλόγου μας περιλαμβάνει ως ποσό εισφοράς υπέρ της ΟΣΤΟΕ αυτό που προτάθηκε από τον Γ.Γ. του Συλλόγου μας και εγκρίθηκε από το Συνέδριο της ΟΣΤΟΕ.

Μετά την ψήφιση από τη Γενική μας Συνέλευση του ποσού εισφοράς υπέρ ΟΣΤΟΕ έτους 2022, η καταβολή οποιουδήποτε επιπλέον ποσού εισφοράς μας - έστω και μίας δόσης ποσού - ως ζητούμενης από την ΟΣΤΟΕ οφειλής μας €130.400, αφ’ ενός στρέφεται ενάντια στις οικονομικές δυνατότητες του Συλλόγου μας οι οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες τα τελευταία έτη, αφ’ ετέρου ενάντια στην ενδυνάμωση της ΟΣΤΟΕ με τη συμμετοχή των συναδέλφων της Εθνικής και της Alpha Bank, οι οποίοι δεν συμμετέχουν λόγω ακριβώς των συσσωρευμένων χρεών. Όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα ως Σύλλογος Συνταξιούχων της Εμπορικής συμμετέχουμε στην ΟΣΤΟΕ για να συμβάλουμε στην Ανασυγκρότησή της, την Ενίσχυσή της, με τη συμμετοχή όλων των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων.

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται η απαξίωση της Ομοσπονδίας με την συμμετοχή μόνο μιας μειοψηφίας συνταξιούχων από το σύνολο σε αυτήν και τη διαιώνιση εμποδίων στο να ενταχθούν οι συνάδελφοι που είναι εκτός.

6. Ρητά και κατηγορηματικά δεν δεχόμαστε να επαναληφθούν, όσα συνέβησαν στο παρελθόν, όταν λόγω των υπέρογκων ποσών που έδιναν τα φυσικά μέλη -οι συνταξιούχοι της Εμπορικής- στην ΟΣΤΟΕ, όπως €44.740  το 2008,  €49.424  το 2009 και  €54.940  το 2010 με απόφαση, την 16/5/2013, της Γενικής μας Συνέλευσης– με την παρουσία του τότε Προέδρου της ΟΣΤΟΕ- αποφασίστηκε η μείωση της συνδρομής σε 2,50 ευρώ ανά μέλος –δηλαδή σε €20.000 αντί €40.000- ετήσια συνδρομή.

Η παλαιά διοίκηση του Συλλόγου μας και οι εκπρόσωποι της Εμπορικής στην ΟΣΤΟΕ δεν εφάρμοσαν την απόφαση της ΓΣ και συνέχισαν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά, το 2013   €41.495, το 2014   €41.495, το 2015   €40.000, το 2016   €40.000, κατά παράβαση της απόφασης της ΓΣ του Συλλόγου μας.

Μόλις το 2018 η διοίκηση της ΟΣΤΟΕ αποφάσισε τη μείωση από πέντε (5) στα τρία (3) ευρώ ετησίως ανά φυσικό  μέλος.

Καταδικάζουμε την πρακτική όλων όσων παραβίασαν την απόφαση της ΓΣ του ΣΣΕΜ το 2013, για το ύψος της ετήσιας συνδρομής 2,5 ευρώ ανά μέλος, και ψήφισαν διαφορετικά από αυτήν στο Συνέδριο της ΟΣΤΟΕ που καθόρισε τότε την ετήσια συνδρομή σε 5 ευρώ.

Η πρακτική αυτή δεν γίνεται αποδεκτή για ένα Σύλλογο που λειτουργεί δημοκρατικά με Συλλογικές αποφάσεις οργάνων, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για απόφαση ΓΣ. Οι προσωπικές ή παραταξιακές σκοπιμότητες που αμφισβητούν ή ακόμα χειρότερα καταργούν αποφάσεις ΓΣ πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Καταστατικό του ΣΣΕΜ για την προστασία της υπόστασης και της λειτουργίας του Συλλόγου και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μελών του.

7.    Τα παραπάνω ως πλαίσιο αποτελούν σαφή εντολή της ΓΣ  προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, όσο και προς τους Συνέδρους / Εκπροσώπους της Εμπορικής Τράπεζας που συμμετέχουν στην ΟΣΤΟΕ και η εντολή αυτή δεν μπορεί να παραβιαστεί χωρίς συνέπειες.

Αν και ο Σύλλογός μας προσκάλεσε επανειλημμένα όλα τα μέλη της διοίκησης της ΟΣΤΟΕ να παρευρεθούν στη Γενική μας Συνέλευση -στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, την 31/3/2022- ώστε να λάβουν το λόγο και να  αναπτύξουν τις απόψεις τους δια ζώσης προς τους συναδέλφους τους της Εμπορικής Τράπεζας -τον πολυπληθέστερο ενεργό σύλλογο με τις υψηλότατες, σε σχέση με τους άλλους συλλόγους, καταβληθείσες το 2021 εισφορές, η Πρόεδρος, ο Γ.Γ. και άλλα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας απαξίωσαν να παρευρεθούν, γιατί, προφανώς, δεν θα τολμούσαν να υποστηρίξουν ενώπιον του σώματος της ΓΣ, μια ενέργεια που στρέφεται ευθέως εναντίον των συμφερόντων του σωματείου μας.

Με βάση τα προαναφερθέντα η ΓΣ συζήτησε τη συμμετοχή μας ως Σύλλογος στην ΟΣΤΟΕ και αποφασίζει τα παρακάτω:

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗ ΓΣ 31/3/2022

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

1. Απαιτούμε να γίνει άμεσα Συνέδριο της ΟΣΤΟΕ, στο οποίο εκτός των οποιονδήποτε άλλων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη θα συμπεριλαμβάνονται και όλες οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν από το 39ο Συνέδριο και αμφισβητήθηκαν μετά από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΣΤΟΕ.

2. Έως τότε οι αποφάσεις αυτές εφαρμόζονται με απόφαση του ΔΣ της ΟΣΤΟΕ και τυχόν άρνηση συμμόρφωσής του θα αποτελέσει βαρύτατη παράβαση των καθηκόντων του, για την οποία θα ασκηθούν εναντίον των υπευθύνων όλα τα ένδικα βοηθήματα.

3. Τα μέλη του ΔΣ της ΟΣΤΟΕ που είναι και μέλη του ΣΣΕΜ έχουν την υποχρέωση – δέσμευση από την παρούσα ΓΣ:

 α) να υποστηρίξουν και να υπερψηφίσουν σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΤΟΕ τα προαναφερθέντα σημεία 1 και 2,

 β) να υπερψηφίσουν τις προτάσεις και το περιεχόμενο του σημείου 1 ως απόφαση του ΔΣ της ΟΣΤΟΕ για την πραγματοποίηση του 40ου Συνεδρίου.

4. Τα μέλη του ΣΣΕΜ που θα συμμετάσχουν ως σύνεδροι στο 40ο Συνέδριο της ΟΣΤΟΕ έχουν την υποχρέωση – δέσμευση από την παρούσα ΓΣ:

α) τα μεν μέλη του ΔΣ να εισηγηθούν, σε όλα τα όργανα της ΟΣΤΟΕ που συμμετέχουν, όλα τα θέματα που τέθηκαν και υπερψηφίστηκαν στο 39ο Συνέδριο, ώστε να επιβεβαιωθούν και από το 40ο Συνέδριο,  και

 β) όλοι οι σύνεδροι από τον ΣΣΕΜ να υπερψηφίσουν φανερά τις ως άνω προτάσεις του Συλλόγου. 

5. Το παρόν πλαίσιο και οι σχετικές προτάσεις προς το ΔΣ της ΟΣΤΟΕ και στη συνέχεια στο 40ο Συνέδριο της ΟΣΤΟΕ έχουν δεσμευτικό– υποχρεωτικό χαρακτήρα, κατ΄ εντολήν της ΓΣ του ΣΣΕΜ, προς όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΣΕΜ, τα μέλη του ΣΣΕΜ που είναι μέλη του ΔΣ της ΟΣΤΟΕ καθώς και όλα τα μέλη του ΣΣΕΜ που είναι σύνεδροι στην ΟΣΤΟΕ.

Κανένα μέλος του Συλλόγου, με καμία δικαιολογία, από τη στιγμή που συμμετέχει σε όργανο της ΟΣΤΟΕ (ΔΣ ή/και Συνέδριο) κατ΄ εντολή των μελών του ΣΣΕΜ, δεν μπορεί να πράξει, ψηφίσει διαφορετικά από όσα αναφέρονται στην παρούσα απόφαση. Όποιος διαφωνεί με την παρούσα απόφαση και συνεπώς δεν μπορεί να υπηρετήσει την υλοποίηση αυτής οφείλει να παραιτηθεί από την κάθε θέση στην οποία βρίσκεται.

6. Η ΓΣ δίνει εντολή στο ΔΣ ΣΣΕΜ, για όποιον παραβιάσει την παρούσα απόφαση σε οποιοδήποτε σημείο της, να εφαρμόσει τα άρθρα του Καταστατικού που προβλέπουν την υποχρέωση για τα μέλη του Συλλόγου μας να πειθαρχούν στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις έναντι όποιου μέλους με τις συγκεκριμένες πράξεις και δράσεις του ζημιώνει τα συμφέροντα του Συλλόγου του και της τάξης του. 

7. Τα προβλεπόμενα στο σημείο 6 που αφορούν το ΔΣ είναι επίσης δεσμευτικά και η παρούσα ΓΣ δίνει εντολή στο ΔΣ ΣΣΕΜ να φέρει το θέμα για απόφαση στην επόμενη ΓΣ. Στην περίπτωση αυτή μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, εκτός από την παραβίαση της απόφασης για το θέμα των συνδρομών της ΟΣΤΟΕ - για οποιοδήποτε μέλος του Συλλόγου έκανε κάτι τέτοιο- θα είναι και η πρόταση μομφής κατά οποιουδήποτε μέλους του ΔΣ τυχόν παραβιάσει την εντολή της παρούσας ΓΣ. 

Η ΓΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Υπερψηφίστηκε

Ψήφοι Υπέρ 639

Ψήφοι Κατά     5

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

 Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης                    Παύλος Δερμενάκης