Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

16.05.2022 - Συγκέντρωση ΣΣΕΜ στο Υπουργείο Εργασίας την 26/5/2022 - Τι Διεκδικούμε

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

16/5/2022

Τέρμα οι διακρίσεις σε βάρος των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας

Επανερχόμαστε - Ξεκινάμε Νέα Σειρά Κινητοποιήσεων

Έναρξη την  Πέμπτη 26/5/2022 ώρα 12.00' μεσημβρινή

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29)

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Την 31/3/2022 πραγματοποιήσαμε μια πρώτη για φέτος κινητοποίηση – συγκέντρωση μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας και ζητήσαμε για πολλοστή φορά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Για μία ακόμα φορά λάβαμε απαντήσεις αόριστες και ακούσαμε «επιχειρήματα» που δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλαμε. Η διάκριση σε βάρος μας συνεχίζεται.

α) δεν έχουμε δικαιωθεί για την αποκατάσταση των συντάξεων ΕΤΑΤ  («προσυνταξιοδοτικό» και «συμπλήρωμα») και ΕΤΕΑΕΠ («προσυνταξιοδοτικό») στα προ του νόμου «Κατρούγκαλου» επίπεδα,

β) δεν λαμβάνουμε προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΕΠ παρά το ότι καταβάλλονταν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΤΕΑΠΕΤΕ, με  ποσοστό πολλαπλάσιο του 6% του επικουρικού ΕΤΕΑΜ.

Τι διεκδικούμε

1) Νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της διάκρισης σε  βάρος των 5.000 συνταξιούχων του π. ΕΤΑΤ (και π. ΕΤΕΑ «προσυνταξιοδοτικό») εδώ και τώρα, ανεξάρτητα από τη δικαστική διαδικασία στο ΣτΕ.

Δεν είναι αποδεκτό σε μία πολιτεία που θέλει να εμφανίζεται ως σύγχρονη,  αναπτυγμένη και αποτελεσματική να περιμένουμε ακόμη να δικαιωθούμε, 6 χρόνια μετά την ληστρική / αντισυνταγματική περικοπή το  2016 των συντάξεών μας, όταν όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα από τον Οκτώβρη 2017, στην εκδήλωση του Συλλόγου μας στην Παλαιά Βουλή,  δήλωσαν τη συμφωνία τους με το αίτημά μας. 

Δεν είναι αποδεκτό στο πλαίσιο της απονομής δικαιοσύνης να έχουμε καταθέσει την αίτηση στο ΣτΕ τον Μάρτιο του 2017, να έχει συζητηθεί την 9/12/2020, μετά από τρεις αναβολές που έδωσε το ίδιο το δικαστήριο, και από τότε, δηλαδή 17 μήνες μετά να αναμένουμε την απόφαση.... και η σημερινή κυβέρνηση, που είχε δεσμευθεί δια του εκπροσώπου της ως αντιπολίτευση το 2017 ότι «το πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί χθες», να «κρύβεται» πίσω από την  χρονίζουσα /εκκρεμούσα απόφαση του ΣτΕ.

Δεν είναι αποδεκτό, μετά από την ακύρωση, την 5/10/2019, από το ΣτΕ της Υπουργικής Απόφασης του ν. 4387/2016 επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, να έχουν αποκατασταθεί όλες οι εκκρεμότητες από το Νόμο «Κατρούγκαλου» για όλους, τους 250.000 συνταξιούχους επικουρικής σύνταξης των ειδικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων και των 3.500 συνταξιούχων ΤΕΑΠΕΤΕ, προ του 2006, και να μένουν χωρίς ισότιμη αντιμετώπιση μόνο οι 5.000 συνταξιούχοι ΕΤΑΤ της Εμπορικής - που κατέστησαν συνταξιούχοι μετά τον Απρίλιο 2006- και οι οποίοι έχουν υποστεί επιπλέον οριζόντιες περικοπές με το άρθρο 73Α του ν. 4387/2016.

Δεν αντέχουμε να περιμένουμε άλλο την απόφαση του ΣτΕ όταν / πότε θα βγει, όταν μάλιστα η ακρίβεια φουντώνει όπως έχει γίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα που πολλοί αδυνατούν πλέον να το πληρώσουν. Οι 5.000 συνταξιούχοι της Εμπορικής απαιτούν ίση μεταχείριση με το σύνολο  των 250.000 συνταξιούχων των πρώην Ειδικών ταμείων, οι επικουρικές συντάξεις των οποίων ως γνωστόν έχουν επανέλθει και μάλιστα αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019 στα προ του Νόμου «Κατρούγκαλου» επίπεδα.

2) Εφαρμογή του νόμου για τον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους της Εμπορικής, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται από τον κύριο φορέα -ΕΦΚΑ- λόγω της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

2.1. Η Επικουρική «Α1» (η βασική επικουρική σύνταξη ΕΤΕΑΕΠ του ποσοστού εισφορών 6%) να υπολογίζεται, όπως ορίζει ο νόμος, επί όλων των συντάξιμων αποδοχών επί των οποίων  καταβάλλονταν οι εισφορές και όχι στην ασφαλιστική κλάση ΙΚΑ. Ο υπολογισμός αυτός προβλέπεται από τους νόμους και εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων ΕΤΕΑΕΠ, αλλά για εμάς της Εμπορικής εφαρμόζεται από ορισμένα μόνον υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

2.2. Η Επικουρική «Α2» -επαύξηση της επικουρικής- να υπολογίζεται όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις καταβολής ασφαλίστρου μεγαλύτερου του 6% (Επασφάλιστρο), για τις επιπλέον του 6% ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών μας. Αν και ρητά το ορίζουν οι νόμοι, ο ΕΦΚΑ δεν το εφαρμόζει ακολουθώντας «προφορικές οδηγίες» υπηρεσιακών του παραγόντων, κάποιων γνωστών «καλοθελητών», που καθημερινά αποδεικνύουν την εμπάθειά τους προς τους ασφαλισμένους του ΤΕΑΠΕΤΕ.

3) Ίση αντιμετώπιση για όλους τους συνταξιούχους, με καταβολή ενιαίου  ποσού σύνταξης στο σύνολο των συνταξιούχων των πριν και μετά το νόμο «Κατρούγκαλου». Δεν είναι δυνατόν συνταξιούχοι του ίδιου ταμείου, με κριτήριο το πότε συνταξιοδοτήθηκαν, να λαμβάνουν διαφορετικό ποσό σύνταξης ενώ πλήρωναν τις ίδιες εισφορές.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, τη λύση θα τη φέρει ο αγώνας μας.

Απαιτούμε συντάξεις ανάλογες με τις εισφορές που πληρώσαμε όπως έχει ισχύσει για όλους τους άλλους συνταξιούχους εκτός από εμάς.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων αρχής γενομένης με τη συγκέντρωση την Πέμπτη 26/5/2022 και ώρα 12.00’ μεσημβρινή στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29, απέναντι από την Alpha Bank για να μας βλέπουν και από εκεί...) και ανάλογα θα αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία μας.

Θα πρέπει να γίνει σαφές στους Κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα μας βλέπουν μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας και σε πορείες μέχρι να αποφασίσουν να απαντήσουν θετικά στα αιτήματά μας.

Όλοι στο δρόμο του Αγώνα

Για να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε αποφασισμένοι και θα αγωνιστούμε μέχρι την τελική μας δικαίωση

Όλες και Όλοι στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 26/5/2022 και ώρα 12.00’ μεσημβρινή και στη συνέχεια όπου χρειαστεί...

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος                      Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης                 Παύλος Δερμενάκης