Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

20.06.2022 - Αποτελέσματα Συγκέντρωσης & Συνάντησης με Υπουργείο Εργασίας την 17.06.2022

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αποτελέσματα συγκέντρωσης & συνάντησης

στο Υπουργείο Εργασίας την  17/6/2022

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Την Παρασκευή 17/6/2022 το πρωί πραγματοποιήθηκε η νέα μαζική μας συγκέντρωσή στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Την ίδια ώρα αντιπροσωπεία του Συλλόγου συναντήθηκε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για τα θέματα που έχουμε θέσει εδώ και καιρό. Εκ μέρους του Υπουργείου στη συνάντηση ήταν η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παυλίνα  Καρασιώτου, εκπρόσωπος του γραφείου του Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και του αρμοδίου Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνου Τσακλόγλου και τρεις συνεργάτες της Γ. Γραμματέως.

Τα θέματα που έχουμε θέσει, συνοπτικά είναι

1) Επαναφορά των συντάξεων «προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος» ΕΤΑΤ & ΕΤΕΑΕΠ και του συμπληρώματος ΕΤΑΤ για τους συνταξιούχους επικουρικής στα προ του νόμου «Κατρούγκαλου» επίπεδα. Όπως ακριβώς έχει γίνει με τις επικουρικές συντάξεις αντίστοιχων ταμείων και των επικουρικών συντάξεων ΤΕΑΠΕΤΕ .

2) Υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης (βασικής Α1 και προσαύξησης Α2) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία λόγω των υψηλών εισφορών μας στο ΤΕΑΠΕΤΕ.

Στη συνάντηση απαντήσαμε με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο, με οικονομικά στοιχεία τόσο για τις υψηλές εισφορές που καταβάλαμε όσο και για τις διακρίσεις σε βάρος μας κατά παράβαση της νομοθεσίας. Δόθηκαν όλες οι αναγκαίες απαντήσεις ακόμα και ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κόστους από την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων. 

Εκτιμούμε θετικό το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες συζήτησαν επί της ουσίας των προβλημάτων και όχι όπως γίνονταν προηγούμενα με «αφορισμούς» παρά τα υπομνήματα και τις αναλύσεις που  έχουμε υποβάλλει διαχρονικά. Υπήρξε διάλογος, ανταλλαγή επιχειρημάτων και στοιχείων και προσδιορίστηκαν με ακρίβεια τα αιτήματα και το κόστος.

Η κα Γενική Γραμματέας και οι εκπρόσωποι των Υπουργών δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν τα συμπεράσματα της συνάντησης στους Υπουργούς και να μας απαντήσουν, προσδιορίζοντας τον αναγκαίο χρόνο σε «ένα δεκαήμερο».

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Μετά την προηγούμενη συγκέντρωσή μας της 26/5/2022 που επιβάλλαμε με την μαζική παρουσία μας και την αποφασιστικότητά μας τον διάλογο, τώρα με τη νέα κινητοποίηση και την τεκμηρίωση του ΔΣ κάναμε ένα ακόμα βήμα. Όμως ο δρόμος για να επιτύχουμε λύσεις είναι μακρύς όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε και ταυτόχρονα πολύ σύντομος καθώς υπάρχει στην ατμόσφαιρα «άρωμα» εκλογών. Ότι είναι να κάνουμε πρέπει να αποφασιστεί άμεσα, συλλογικά από όλους μας και να αρχίσει να υλοποιείται την ίδια στιγμή.

Συνεπώς, μας αναμένει ένας θερμός Ιούλιος, καθώς ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει πριν κλείσει η Βουλή. Για να μην ακούσουμε πάλι το γνωστό «δεν προλάβαμε, αλλά μετά τις εκλογές θα το τακτοποιήσουμε» που είχαμε ακούσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε το άλλο γνωστό «το πρόβλημα των συνταξιούχων της Εμπορικής είναι δίκαιο και έπρεπε να έχει λυθεί χθες» που είχαμε ακούσει από τον εκπρόσωπο της παρούσας κυβέρνησης όταν ήταν αντιπολίτευση.

Με βάση τα παραπάνω θα συνεδριάσει το ΔΣ την Τετάρτη 22/6/2022 για τις επόμενες ενέργειες από πλευράς μας. Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου και ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε για τις αναγκαίες κινητοποιήσεις. Τίποτε δεν θα μας δώσουν αν δεν διακρίνουν την αποφασιστικότητά μας να πάμε μέχρι τέλους.

Είναι ξεκάθαρο μεταξύ μας, πρέπει να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο και προς το Υπουργείο και την Κυβέρνηση ότι:

Η υπομονή μας στις υποσχέσεις εξαντλήθηκε

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε

  Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

    Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης            Παύλος Δερμενάκης