home image

08.07.2022 - Δελτίο Τύπου ΣΣΕΜ - Κινητοποιήσεις Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Αθήνα 7/7/2022

Κινητοποιήσεις Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας ενώ πληρώναμε από τις υψηλότερες, εισφορές επικουρικής ασφάλισης έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές και η αδικία σε βάρος μας συνεχίζεται όταν οι άλλοι συνταξιούχοι έχουν δικαιωθεί. Καταβάλαμε εισφορές μέχρι 14,75%, υπερδιπλάσιες του 6% του κοινού καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑΜ.  Είχαμε ένα επικουρικό Ταμείο (ΤΕΑΠΕΤΕ) σε Συλλογική Σύμβαση με τον Εργοδότη μας, αλλά με αποφάσεις της η Πολιτεία το κατάργησε και μας ενέταξε βίαια στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για το «καλό» της Τράπεζας.  Έτσι φτάσαμε στο σημείο:

α) να έχουμε μείωση στις συντάξεις μας κατά 20-30% μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες άλλων ομοειδών ταμείων του χώρου μας,

β) να έχουν αποκατασταθεί σε σχέση με τις περικοπές του νόμου «Κατρούγκαλου» οι άλλοι συνταξιούχοι και οι μισοί από εμάς, αλλά 4.000 ακόμη συνταξιούχοι μας  περιμένουν ακόμα τη δικαίωση...

γ) ενώ η ισχύουσα νομοθεσία για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού αυτός δεν εφαρμόζεται για τους συνταξιούχους της Εμπορικής.

Αυτές οι διαδικασίες έχουν οδηγήσει εκατοντάδες από εμάς σε συντάξεις ύψους προνοιακού επιδόματος.

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε εκδήλωση - προβολή των αιτημάτων μας με την παρουσίαση  αναλογιστικής μελέτης, τον Οκτώβριο 2017, αποδέχθηκαν  την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας. Ο τότε Υφυπουργός Εργασίας είχε δηλώσει ότι κάτι καλό έχει για τους συνταξιούχους της Εμπορικής, όμως στο τέλος Μαΐου 2019 όταν πλησίαζε η ώρα των εκλογών μας δήλωσαν ότι δεν πρόλαβαν να το λύσουν και θα το έκαναν …μετά τις εκλογές. Στην ίδια εκδήλωση ο πρώην Υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. δήλωσε ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο και «έπρεπε να έχει  λυθεί χθες», όπως είπε τότε χαρακτηριστικά.

Τα χρόνια περνάνε. Λύση δεν έχουμε αλλά μόνο υποσχέσεις. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, όχι όμως η αγωνιστικότητά μας. Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες μας Μαΐου – Ιουνίου 2019 και  Ιουνίου-Ιουλίου 2020, ξεκινήσαμε από τον Μάρτιο 2022 μια νέα σειρά μαζικών κινητοποιήσεων με μεγάλη συμμετοχή και αγωνιστική διάθεση. Αυτή η αγωνιστική διάθεση  με τη συγκέντρωση της 26/5/2022, επέβαλε την έναρξη διαλόγου για την επίλυση των αιτημάτων μας. Σε νέα συγκέντρωση και συνάντηση στο Υπουργείο την 17/6/2022, μετά από ουσιαστικό διάλογο και αφού έχουμε καταθέσει υπομνήματα με απόλυτη τεκμηρίωση λάβαμε την  υπόσχεση ότι θα έχουμε σύντομα απάντηση. Τι διεκδικούμε:

1) Την επαναφορά των συντάξεων για 4.000 συνταξιούχους μας στα προ του νόμου «Κατρούγκαλου» επίπεδα, όταν οι άλλοι 4.000 από εμάς έχουν ήδη αποκατασταθεί.

2) Στον υπολογισμό των νέων  επικουρικών μας συντάξεων, μετά την 1/1/2015 σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα στη νομοθεσία και όχι να εξαιρούνται με προφορικές οδηγίες υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι της Εμπορικής από τα ισχύοντα.

Η  δική μας απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την οργάνωση του αγώνα μας.  Ως Σύλλογος προχωράμε σε :

α) Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση, την προσεχή Τρίτη 12/7/2022, προκειμένου να συζητήσουμε τις εξελίξεις  στα συνταξιοδοτικά μας θέματα  και τις μορφές δράσης μας για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα

β) συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας την ίδια μέρα μετά τη ΓΣ, στις 12:30 το μεσημέρι,

με σκοπό να απαιτήσουμε την θετική απάντηση του Υπουργείου.

Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε το δίκιο μας. Τον υπολογισμό των συντάξεών μας με βάση τις υψηλές εισφορές που πληρώσαμε.

Δεν Υποχωρούμε αν δεν Δικαιωθούμε....