Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

14.07.2022 - Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση 12/7/2022 και τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση 12/7/2022

και τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

 

Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη 19/7/2022, ώρα 14:00 με δυνατότητα παρακολούθησης μέσω zoom

 

 

14/07/2022

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε την 12 Ιουλίου 2022 η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και στη συνέχεια η συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας.

Η ΓΣ είχε ικανοποιητική συμμετοχή, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά. Χαρακτηρίζουμε ικανοποιητική τη συμμετοχή, καθώς λάβαμε υπόψη τη γνωστή εδώ και λίγες μέρες μεταβολή των πολιτικών συνθηκών (αναφέρουμε παρακάτω), τις επιδεινούμενες συνθήκες της πανδημίας με τους πολλούς ασθενούντες  και τις τρέχουσες συνθήκες.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια είχε μεγαλύτερη συμμετοχή από τη φυσική παρουσία στη ΓΣ, καθώς αρκετοί συνάδελφοι, λόγω πανδημίας, απέφυγαν την κλειστή αίθουσα της ΓΣ, αλλά συμμετείχαν διαδικτυακά και ήρθαν στη συγκέντρωση. 

Στη ΓΣ συζητήσαμε τις διεκδικήσεις μας και το πλαίσιο που θα κινηθούμε. Λάβαμε υπόψη την αλλαγή του πολιτικού κλίματος όσον αφορά τον προγραμματισμό των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από νωρίς το φθινόπωρο θα διεξαχθούν το 2023. Η αλλαγή αυτή, εκτιμήσαμε ότι αλλάζει και τους ρυθμούς της κυβέρνησης, όσον αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων μας.

Συνεπώς, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την τακτική μας, δίνοντας έμφαση πλέον σε κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο και αξιοποιώντας τη Γενική μας Συνέλευση, που θα κάνουμε τον Οκτώβριο, κατά την οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση όλων. Παράλληλα, για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, πρέπει όλοι να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε για τον προσωπικό μας βαθμό ετοιμότητας και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, που θα εξετάσουμε στην επόμενη ΓΣ του Οκτωβρίου, ώστε εκεί να λάβουμε τις αναγκαίες – σωστές αποφάσεις. Από τον Σεπτέμβριο λοιπόν, πρέπει να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με ποιο έντονη την παρουσία μας τόσο στο Κέντρο της Αθήνας όσο και τις επαρχιακές πόλεις.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, μετά τη ΓΣ, στο Υπουργείο, με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κα Παυλίνα Καρασιώτου μας ενημέρωσε ότι:

1) Για το αίτημά μας όσον αφορά την επαναφορά των συντάξεων ΕΤΑΤ στα προ του νόμου «Κατρούγκαλου» επίπεδα, η πολιτική απόφαση του Υπουργείου είναι ότι, εξετάζουν το κόστος και αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή μας (επανυπολογισμός με το άρθρο 73Α του Ν. 4387/2016) για να αποφασίσουν. Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεσή μας αυτή συζητήθηκε στις 7/12/2020 στο ΣτΕ και έκτοτε εκκρεμεί η απόφαση.

2) Για τον ορθό υπολογισμό του ποσού Α1 της επικουρικής σύνταξης  (βασική επικουρική σύνταξη Α1 με βάση την εισφορά 6% του κοινού καθεστώτος ΕΤΕΑΜ) έχει ετοιμαστεί ενημερωτικό σημείωμα προς τα Υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων γήρατος ΕΤΕΑΕΠ και να λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές κάθε ασφαλισμένου που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης ΤΕΑΠΕΤΕ (με βάση την εισφορά 6%).

3) Το αίτημά μας για την προσαύξηση (ποσό Α2 της επικουρικής) λόγω των υψηλότερων του 6% εισφορών ΤΕΑΠΕΤΕ, εξετάζεται ως προς το συνολικό κόστος.

4) Λόγω της απομάκρυνσης του χρόνου των εκλογών και των πολλών εκκρεμών θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει μέχρι τέλους Ιουλίου, προσδιόρισε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Α΄15θήμερο Σεπτεμβρίου.

Κατ’ αρχήν δηλώνουμε ότι η απάντηση αυτή δεν μας καλύπτει. Το ΔΣ στην προσεχή συνεδρίασή του θα προσδιορίσει τα επόμενα βήματα κινήσεών του και κινητοποίησης όλων μας, όπως συζητήθηκαν στη ΓΣ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την  Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 και ώρα 14:00  και θα είναι ανοικτή για να την παρακολουθήσουν τα μέλη του Συλλόγου μας, είτε δια ζώσης στα γραφεία του Συλλόγου, είτε διαδικτυακά.

Έχουμε την ευχέρεια  να παρακολουθήσουν το ΔΣ όλα τα μέλη μας μέσω της πλατφόρμας zoom, με τον ήδη αγορασμένο επί πλέον αριθμό συμμετεχόντων σε τηλεδιάσκεψη, λόγω της πραγματοποιηθείσας ψηφιακής ΓΣ. Θα σας σταλεί σύντομα  με e-mail το link για τη σύνδεσή σας στη συνεδρίαση του ΔΣ της 19/7/2022.

Όσοι επιθυμούν να κάνουν σύντομη τοποθέτηση, παρακαλούνται να το γνωστοποιήσουν στον Σύλλογο με email (στο info@ssem.gr), ενωρίτερα ή έστω πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα τεχνικά να εμφανισθεί και η εικόνα τους κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους.

 

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

  Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης            Παύλος Δερμενάκης