Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

30.09.2022 - Ενημέρωση Εξέλιξης Πορείας Επιτοκίων Δανεισμού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ομάδα Δανείων

Ενημέρωση για την πορεία των επιτοκίων δανεισμού: συνέπειες και αντιμετώπιση 

Αθήνα 30/9/2022

Αγαπητοί συνάδελφοι

Με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά κυρίως τις προοπτικές που διαμορφώνονται αναφορικά με την τάση των επιτοκίων σε ΕΥΡΩ, με βάση  την πολιτική της ΕΚΤ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, κρίναμε σκόπιμο αποκλειστικά για ενημερωτικούς λόγους να κάνουμε ορισμένες διευκρινήσεις και ενδεχόμενες προτάσεις επιλογών, σε ότι αφορά τον δανεισμό με επιτόκια που η βάση τους είναι το EURIBOR.  

Ειδικότερα είναι γνωστό ότι τα επιτόκια Euribor (μηνιαία, 3μηνιαία κ.λ.π.) παρ’ ότι δεν συνδέονται άμεσα με τα επιτόκια της ΕΚΤ, επηρεάζονται έμμεσα από αυτά και σε περιόδους όπως αυτές που έχουν  διαμορφωθεί, η μεταβλητότητα τους προηγείται αυτής που προβλέπεται  για τα επιτόκια της ΕΚΤ, με ρυθμό μάλιστα ενδεχόμενα ταχύτερο. 

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι όσοι συνάδελφοι έχουν δανεισμό με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν σαν βάση το Euribor, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συνεχείς αυξήσεις της μηνιαίας τοκοχρεωλυτικής δόσης για το επόμενο διάστημα. Το ύψος των αυξήσεων σωρρευτικά δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκτιμάται όμως ότι η μεταβολή δεν θα είναι μικρή με βάση τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις.

Με τα προαναφερόμενα ως δεδομένα πιστεύουμε ότι η έγκαιρη δραστηριοποίηση για διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών σε ότι αφορά το επιτόκιο, ιδιαίτερα σε δάνεια με μεγάλο υπόλοιπο οφειλής και υπολειπόμενη διάρκεια εξόφλησης, είναι αναγκαία και θα πρέπει μεταξύ άλλων να εστιάζει και σε :

  • Διερεύνηση με την τράπεζα για προτάσεις λύσεων με σκοπό την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους. (Επισημαίνεται ότι προτάσεις τύπου, ποσοστιαίας μείωσης δόσης για 2-3 χρόνια και αυξημένης δόσης στην συνέχεια δεν κρίνονται, κατά αρχάς, επιλέξιμες για όσους έχουν εισόδημα χωρίς προοπτικές μελλοντικών αυξήσεων ή άλλων εισροών).
  • Δυνατότητα τροποποίησης του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή απαραίτητα πριν την οριστική απόφαση και συμφωνία θα πρέπει να έχει γνωστοποιηθεί ξεκάθαρα από την τράπεζα το ποσό της σταθερής μηνιαίας δόσης.
  • Ενδεχόμενη καταβολή μετρητών για μείωση του ποσού της οφειλής και κατά συνέπεια μείωση της δόσης, δεδομένου ότι η απόδοση καταθέσεων στην παρούσα φάση είναι αρνητική.
  • Συνδυασμούς μεταξύ των παραπάνω προτάσεων ή διερεύνηση άλλων ανάλογα με την κάθε περίπτωση και τις ιδιομορφίες της.

Ολοκληρώνοντας ενημερώνουμε ότι η Ομάδα Δανείων του Συλλόγου παρακολουθεί τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα αυτό και θα επανέλθουμε με νεότερη ενημέρωση ή διευκρινήσεις, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εξυπακούεται ότι η Ομάδα Δανείων παραμένει στην διάθεση των συναδέλφων για οποιοδήποτε ερώτημα ή συνδρομή απαιτηθεί αναφορικά με το θέμα ή εν γένει με τον δανεισμό. Η επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω των τηλεφώνων του Συλλόγου ή και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης  ssem.omadadaneion@gmail.com και το συντομότερο δυνατόν ένα  μέλος της Ομάδας Δανείων θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Η Ομάδα Δανείων

Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας