Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

04.12.2022 - Δίκη 13.12.2022 στον Άρειο Πάγο κατά της Αlphabank

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

4/12/2022

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 13ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ALPHABANK

 

«Το ότι κάποιος ή κάποιοι ασχημονούν σε σχέση με την εκκρεμή μας υπόθεση, επιχειρώντας μάλιστα και ... νομική ανάλυση δεν είναι κάτι νέο, είναι όμως, το λιγότερο, δυσοίωνο. Και πάντως η συνδικαλιστική ιδιότητα δεν παρέχει εδώ ασυλία σε κανένα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Είναι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου 9/ 2012 η τελευταία σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που έκρινε ότι η ρύθμιση ζητημάτων από τη ΣΣΕ του 1948 (ΤΕΑΠΕΤΕ) αλλά και τις συλλογικές συμφωνίες που ακολούθησαν ("συνταξιοδοτικά" θέματα) είναι νόμιμη. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να το διαπιστώσει, αρκεί να γνωρίζει ανάγνωση. Το ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου δέχθηκε το αντίθετο από την Ολομέλεια, δεν είναι βέβαια τεκμήριο νομιμότητας της απόφασης που προσβάλαμε με αναίρεση. 

2. Εμείς με την αγωγή μας δεν ισχυριστήκαμε ότι η καταγγελία της ΣΣΕ και των συλλογικών συμφωνιών από την Εμπορική δεν ήταν νόμιμη. Το ζήτημα αυτό κρίθηκε από την Ολομέλεια, άρα έκλεισε. Προβάλαμε όμως ότι τα δικαιώματά μας για τις παροχές του ΤΕΑΠΕΤΕ που ανέλαβε να πληρώνει η τράπεζα, δεν εθίγησαν από την καταγγελία της τράπεζας. Η καταγγελία έλυσε τη ΣΣΕ και τις συλλογικές συμφωνίες για το μέλλον όπως συμβαίνει με κάθε καταγγελία, δεν κατάργησε τα δικαιώματα που είχαν γεννηθεί προηγουμένως στο πρόσωπο των ασφαλισμένων από τη σχετική συλλογική συμφωνία. Ούτε οι νόμοι που ρύθμισαν τα σχετικά θέματα διαλαμβάνουν κάτι για τα δικαιώματα που γέννησε η σχετική συλλογική συμφωνία, ούτε και θα μπορούσαν βέβαια να τα καταργήσουν σύμφωνα με την πάγια νομολογία της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Για το ζήτημα αυτό η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν αφιερώνει ούτε μια λέξη. Μας λέει μόνο ότι η ίδρυση του ΤΕΑΠΕΤΕ με ΣΣΕ αλλά και οι συλλογικές συμφωνίες δεν ήταν νόμιμες, κόντρα στην απόφαση της Ολομέλειας, και ότι με την αγωγή μας στρεφόμαστε κατά της καταγγελίας της Εμπορικής, άρα στρεφόμαστε κατά της Ολομέλειας 9/2012 που επέλυσε αμετάκλητα το ζήτημα. 

Ναι, υποτίθεται ότι το Πρωτοδικείο δίκασε την αγωγή μας, στην απόφασή του ωστόσο δεν υπάρχει ίχνος της αγωγής μας.

3. Εξηγήσαμε εξαρχής σε όλους τους τόνους, ακόμη και πριν καταθέσουμε την αγωγή μας, ότι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε δεν θα αφορούσαν τη νομιμότητα αλλά στοιχεία εκτός αυτής. Ήταν ωστόσο και θέμα αξιοπρέπειας, μεταξύ άλλων, να διεκδικήσουμε τα δίκαια των ανθρώπων που υπέστησαν αυτή τη βάναυση προσβολή των δικαιωμάτων τους, με την άσκηση πιλοτικής αγωγής. Να δώσουμε με άλλα λόγια τη μάχη και να μη τα παρατήσουμε.

Δεν αισιοδοξώ ότι όσοι ασχημονούν καθ' υποτροπήν θα θελήσουν να καταλάβουν. Τα γράφω ωστόσο όλα αυτά ως μαρτυρία μιας εμπαθούς ανεντιμότητας όσων ασχημονούν, η οποία δεν επιτρέπεται να αντιμετωπιστεί με σιωπή.

Άρις Καζάκος»

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χ. ΤΣΙΛΩΝΗΣ          Π. ΔΕΡΜΕΝΑΚΗΣ