Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

15.12.2022 - Ενημέρωση από τον Καθηγητή Άρι Καζάκο μετά τη δίκη της 13/12/2022 στον Άρειο Πάγο κατά της Alphabank

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ενημέρωση των συναδέλφων από τον Καθηγητή Άρι Καζάκο κατά τη συγκέντρωσή μας έξω από το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου την 13/12/2022.

                                               

«Εγώ το μόνο που έχω να πω  είναι το εξής:

        Αυτές οι διαδικασίες στον Άρειο Πάγο είναι συνήθως γραπτές, δηλαδή αυτά που έχουν να πουν οι διάδικοι υποβάλλονται εγγράφως με τα δικόγραφα που καταθέτουν στο δικαστήριο. Αν επιλέγει κανείς να κάνει αγόρευση στον Άρειο Πάγο, τουλάχιστον αυτό ισχύει για εμάς, είναι ότι το κάνουμε αυτό για να δώσουμε την ευκαιρία σε όλη τη σύνθεση του δικαστηρίου να ακούσει τα επιχειρήματά μας, διατυπωμένα σε προφορικό, δηλαδή εξ ορισμού δυνατό και άμεσο, λόγο.

        Όπως λειτουργούν οι πολυμελείς συνθέσεις των δικαστηρίων, αυτός που σίγουρα μελετάει τον φάκελο είναι ο εισηγητής-δικαστής, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου έχουν, συνήθως, πιο περιορισμένη γνώση του περιεχομένου του φακέλου της υπόθεσης. Αξιοποιήσαμε λοιπόν την ευκαιρία που δίνει η αρχή της προφορικότητας της διαδικασίας, για να επικοινωνήσουμε με πιο άμεσο τρόπο με το σύνολο των μελών του δικαστηρίου. Η ανάπτυξή μας λοιπόν ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα έδωσε την ευκαιρία σε όλο το δικαστήριο, σε όλα τα μέλη του δικαστηρίου να ακούσουν τα επιχειρήματά μας, τις θέσεις μας και νομίζω ότι μετά από αυτό όλα τα μέλη του δικαστηρίου πράγματι γνωρίζουν. Είναι κρίμα που όλοι εσείς σήμερα δεν μπορέσατε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία, ελπίζω όμως ότι εκείνοι που άκουσαν τους πληρεξούσιους δικηγόρους σας, θα μεταφέρουν στους υπόλοιπους την εικόνα που αποκόμισαν.

        Οι αποφάσεις σε τέτοιες διαδικασίες όπως η δική μας βγαίνουν μετά από κάποιους μήνες. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε στην υπόθεσή μας το κακό σενάριο, να εκδοθεί δηλαδή η απόφαση του δικαστηρίου σε χρόνο μεγαλύτερο του έτους. Τώρα, έχουμε μία προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα, για να υποβάλλουμε και γραπτώς όσα αναπτύξαμε προφορικώς και να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς της τράπεζας.

        Εννοείται ότι το βασικό μας δικόγραφο είναι το αναιρετήριο, με βάση το οποίο έγινε  η σημερινή συζήτηση. Με το δικόγραφο των προτάσεών μας που θα καταθέσουμε την ερχόμενη Δευτέρα θα παραθέσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας και θα αντικρούσουμε τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. 

        Κατά τα λοιπά θέλω να τονίσω άλλη μία φορά, το έχω ήδη κάνει πριν ξεκινήσουμε αυτή τη δίκη, ότι δίνουμε μια μάχη που εκτός όλων των άλλων είναι και μια μάχη αξιοπρέπειας, που επιβαλλόταν να δώσουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την απόφαση του Πρωτοδικείου που απάντησε σε πράγματα που δεν είπαμε ποτέ και, αντίθετα άφησε αναπάντητες τις νομικές μας θέσεις και αιτιάσεις. Με άλλα λόγια δεν πήραμε ποτέ τις απαντήσεις στα θέματα που θέσαμε με την αγωγή μας. Τα χονδροειδή σφάλματα της πρωτόδικης απόφασης ήταν φυσικό να μας οδηγήσουν στην άσκηση της αναίρεσής μας.

Τέλος, δεν θέλησα, για συγκεκριμένους λόγους, στην αγόρευσή μου να αναφερθώ στα πολιτικο-οικονομικά συμφραζόμενα της υπόθεσης της Εμπορικής. Γνωρίζουμε ότι η απαλλαγή της Εμπορικής Τράπεζας, όπως ενδεχομένως, και άλλων τραπεζών, από τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στα μέλη του ΤΕΑΠΕΤΕ, να καταβάλλει η ίδια τις καταστατικές παροχές του Ταμείου, εξυπηρέτησε συγχρόνως και κάποιες κεντρικές επιλογές της τότε κυβέρνησης, όπως ήταν η πώληση της Εμπορικής. Μια τράπεζα απαλλαγμένη από υποχρεώσεις της απέναντι στο προσωπικό της κάνει πιο δελεαστικό το πακέτο για την πώλησή της και πράγματι αυτό έγινε στη συνέχεια με την πώληση της Εμπορικής στους Γάλλους.   

        Κατά τα λοιπά, περιμένουμε την έκδοση της απόφασης».