Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

03.02.2023 - Ενημέρωση για α) Επαναχορήγηση Συντάξεων «Προσυνταξιοδότησης» που διακόπηκε, και β) Επανυπολογισμό Κρατήσεων Ν. 4093/2012 με την ένταξη τ. ΕΤΑΤ μηχανογραφικά στην ΗΔΙΚΑ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ  ΤΡΑΠΕΖΑΣ

1.Πιστώνονται άμεσα οι συνάδελφοι στους οποίους διακόπηκε η «προσυνταξιοδοτική» παροχή τ.ΕΤΑΤ, χωρίς να έχουν λάβει ακόμη κύρια σύνταξη.

Αθήνα 3/2/2023

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου παράσταση διαμαρτυρίας, του Προεδρείου του ΔΣ και θιγόμενων συναδέλφων, προς τους αρμόδιους Διευθυντές του e-ΕΦΚΑ (Δ/νση Β’ Παροχών και Γενική Διεύθυνση Παροχών), με αίτημα την άμεση επαναχορήγηση της «προσυνταξιοδοτικής» παροχής που αυθαίρετα, χωρίς καμία ενημέρωση των συναδέλφων, διακόπηκε από το τ.ΕΤΑΤ σε όσους συμπλήρωσαν την ηλικία των 67 ετών (ανώτερο προβλεπόμενο όριο ηλικίας για χορήγηση σύνταξης γήρατος ΕΦΚΑ).

Η διακοπή της καταβολής έγινε με την πρόσφατη πληρωμή συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου, χωρίς να τους έχει χορηγηθεί κύρια σύνταξη ή καταβολή προσωρινής σύνταξης, ενέργεια και συμπεριφορά του Ταμείου που αντιστρατεύεται καταστατικές διατάξεις του ΤΕΑΠΕΤΕ και την αρχή της  χρηστής διοίκησης και  αδιαμφισβήτητα  έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη διαβίωση  των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους.

Το θέμα αφορούσε κατ’ αρχήν σε 80 συναδέλφους που διακόπηκε οριστικά η πληρωμή της σύνταξης από τον μήνα Φεβρουάριο, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών και όσους κάθε μήνα, στη συνέχεια, θα την συμπληρώνουν. Συνεπώς, προβλεπόταν σταδιακά να θίξει όλους τους συναδέλφους του «προσυνταξιοδοτικού» καθεστώτος που τα προσεχή έτη θα θεμελιώσουν δικαίωμα λήψης  κύριας σύνταξης γήρατος ΕΦΚΑ.

Σημειώνουμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο «προσυνταξιοδοτικό» τ. ΕΤΕΑΕΠ  (προ του 2006) το Ταμείο προχωρά με επιστολή σε έγκαιρη ενημέρωση, τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη συμπλήρωση από τον ασφαλισμένο του ορίου ηλικίας. Με την επιστολή ενημερώνει τον συνάδελφο ότι το αργότερο μέχρι την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τον κύριο φορέα, οφείλει να υποβάλλει αίτηση για κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και το χρόνο συνέχισης ή μείωσης της «προσυνταξιοδοτικής» παροχής.

Όμως, στον ΕΦΚΑ, στην υπηρεσία «προσυνταξιοδοτικού» τ. ΕΤΑΤ, δεν πραγματοποιούσαν καμία ενημέρωση, συνέχιζαν να καταβάλλουν τη «προσυνταξιοδότηση» μέχρι τη λήψη και της επικουρικής σύνταξης γήρατος ΕΤΕΑΕΠ και η διακοπή του ποσού της «προσυνταξιοδοτικής» παροχής γίνονταν μετά την υποβολή αιτήματος διακοπής της, από τον ενδιαφερόμενο συνάδελφο όταν λάμβανε την κύρια σύνταξη ή την επικουρική. Η δε εκκαθάριση/εξόφληση της οφειλής, που δημιουργούσε η συνέχιση καταβολής της «προσυνταξιοδότησης», γινόταν όχι με πρωτοβουλία του τ. ΕΤΑΤ ή του συναδέλφου αλλά, όπως είχε ενημερώσει πρόσφατα τον Σύλλογο ο αρμόδιος υπάλληλος «γίνεται μόνο σε περίπτωση που έχουμε αίτημα από υποκατάστημα e-ΕΦΚΑ»!!!

Από τον μήνα Φεβρουάριο ο ΕΦΚΑ («προσυνταξιοδοτικό» τ. ΕΤΑΤ) προχώρησε πλέον, χωρίς καμία ενημέρωση, στη διακοπή της «προσυνταξιοδοτικής» παροχής σε δεκάδες συναδέλφους με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών. Πρόκειται για περιπτώσεις που:  α) έχουν υποβάλλει εδώ και μήνες ή ακόμη και πριν 2 έτη, αίτηση χορήγησης κύριας σύνταξης  β) έχει παρέλθει η ημερομηνία που έπρεπε να υποβληθεί η αίτηση και οι συνάδελφοι για διάφορους λόγους (αναμένοντας σχετική έγγραφη ειδοποίηση από το Ταμείο, άγνοιας, ή λόγω συνεπειών της εποχής της πανδημίας) δεν την έχουν ακόμα υποβάλλει κ.λ.π.

Καταστήσαμε σαφές ότι το Ταμείο με αυτή του την ενέργεια, εκτός από την άμεση διακοπή οποιουδήποτε ποσού σύνταξης, θα στερούσε από τους συναδέλφους μας από 1 μήνα έως αρκετούς μήνες ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθόσον η ημερομηνία καταβολής από τον ΕΦΚΑ της σύνταξης, αρχίζει από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Επίσης ότι άφησε με μηδενικό εισόδημα συναδέλφους που είχαν υποβάλει αίτηση ακόμη και πλέον των 2 ετών, οι οποίοι γνωρίζοντας ότι το ταμείο δεν περικόπτει αμέσως την «προσυνταξιοδότηση» δεν είχαν ζητήσει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης ΕΦΚΑ. Τέλος ότι άφησε εκτεθειμένους τους συναδέλφους έναντι των Τραπεζών με απλήρωτες, δόσεις δανείων, πιστωτικές κάρτες, αναγκάζοντάς τους να προσφύγουν σε δανεισμό με  υψηλότατα επιτόκια κ.α.

Μετά την έγκαιρη και αποφασιστική παρέμβαση του Συλλόγου οι υπεύθυνοι ΕΦΚΑ  του τ. ΕΤΑΤ ενημέρωσαν τον Σύλλογο ότι αποφάσισαν:

α) τη συνέχιση της καταβολής της «προσυνταξιοδοτικής» παροχής σε όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν λάβει ακόμη κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ,

β) την άμεση πίστωση της σύνταξης του μηνός Φεβρουαρίου 2023 την οποία δεν έλαβαν,

γ) τον τερματισμό της «αυτόματης» διαδικασίας κάθε μήνα, που είχε σχεδιαστεί, για την άμεση διακοπή της «προσυνταξιοδοτικής» παροχής με τη συμπλήρωση του 67ου  έτους της ηλικίας, και

δ) την επανεξέταση της διαχείρισης του όλου θέματος και τη θεσμοθέτηση διαδικασιών σύμφωνα με το καταστατικό ΤΕΑΠΕΤΕ, ώστε να υπάρχει έγκαιρη γραπτή ενημέρωση  στους συναδέλφους, για το πόσο χρόνο θα συνεχίζεται η καταβολή της  «προσυνταξιοδοτικής» παροχής, το ποσό καταβολής  ως μειωμένης, το πότε θα διακόπτεται οριστικά, καθώς και έγγραφη ειδοποίηση για τα τυχόν οφειλόμενα ποσά και τη διαδικασία εκκαθάρισης/πληρωμής τους.

  1. Μεταβολές, από Ιανουάριο 2023, στα ποσά συντάξεων συνταξιούχων τ. ΕΤΑΤ (μετά το 2006) που έχουν συνταξιοδοτηθεί πλέον από τον κύριο φορέα έως το 2016 και λαμβάνουν συμπληρωματική επικουρική σύνταξη τ. ΕΤΑΤ, οι οποίες προέρχονται από την εφαρμογή των μειώσεων του Ν. 4093/2012 μετά την μετάπτωση του μηχανογραφικού συστήματος ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ στα συστήματα πληρωμών συντάξεων ΕΦΚΑ της Η.ΔΙ.ΚΑ.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη μετάπτωση του τοπικού μηχανογραφικού συστήματος ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ στα συστήματα πληρωμών συντάξεων ΕΦΚΑ της Η.ΔΙ.ΚΑ., ο υπολογισμός των μειώσεων συντάξεων του Ν. 4093/2012 γίνεται, όπως προβλέπεται από τον νόμο, στο άθροισμα των τριών ποσών λαμβανομένων συντάξεων (κύριας σύνταξης ΕΦΚΑ + επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΕΠ + συμπλήρωμα ΕΤΑΤ). Εάν λοιπόν το άθροισμα των τριών ποσών συντάξεων ξεπερνά την κλίμακα υπολογισμού των μειώσεων, προκύπτει νέο αυξημένο ποσό μειώσεων Ν.4093/2012. Το υπολογισθέν συνολικό ποσό μείωσης Ν.4093/2012 επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε μία από τις τρεις συντάξεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή στο ποσό μειώσεων του Ν. 4093/2012 των συντάξεων αυτών, με συνέπεια τη μεταβολή στο παλαιό ποσό κύριας σύνταξης (αριστερή στήλη του μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος) και στην προσωπική διαφορά της κύριας σύνταξης. Αυτά οδηγούν σε αλλαγή στην προσωπική διαφορά (θετική, αρνητική), στο τελικό πληρωτέο παλαιό ποσό και στο αντίστοιχο νέο ποσό, κ.λ.π.

Επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για εφαρμογή νέας παρακράτησης συντάξεων, αλλά για εφαρμογή των μειώσεων του Ν. 4093/2012 στο άθροισμα των τριών ως άνω συντάξεων, μετά από τη μετάβαση στο κεντρικό σύστημα πληρωμών συντάξεων ΕΦΚΑ, και το πέρασμα  σε άλλη κλίμακα μειώσεων (άθροισμα των τριών συντάξεων άνω των  1.000,01 €, 1.500,01 €,   2.000,01 €, 3.000,01 €), με μεγαλύτερο ποσοστό μειώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η μείωση αυτή των συντάξεων που έγινε από 01/01/2013 έχει ως εξής:

1. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 € και έως 1.500,00 €, γίνεται μείωση κατά 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 €.

2. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 € και έως 2.000,00 €, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 €.

3. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 € και έως 3.000,00 €, γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 €.

4. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 € και άνω, γίνεται μείωση κατά 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 €.

Οι μειώσεις αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης,  καθώς και από κάθε άλλη πηγή.

Η μείωση γίνεται στο σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων (κύριων – επικουρικών – μερισμάτων) το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000,00 € κατά μήνα.

Για τον υπολογισμό των ποσών που αναφέρονται στις ανωτέρω κλίμακες, λαμβάνεται υπόψη:

α) για την κύρια σύνταξη, το ακαθάριστο ποσό που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) (άρθρο 38 του Ν.3863/2010 και άρθρο 11 του Ν.3865/2010) και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 11 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011, καθώς και των μειώσεων του άρθρου 2 του Ν.4024/2011  και των άρθρων 1 και 6 του Ν.4051/2012 και

β) για την επικουρική σύνταξη, το ποσό που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης της παρ. 13α του άρθρου 44 του Ν.3986/2011, καθώς και των μειώσεων των παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Ν.4024/2011 και της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 4051/2012.

Τέλος, μετά από αυτό τον επανυπολογισμό των κρατήσεων, σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται επανυπολογισμός του φόρου για το συνολικό άθροισμα όλων των πάσης μορφής καταβαλλόμενων συντάξεων.

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης           Παύλος Δερμενάκης