Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

03.02.2023 - Ομιλία του Προέδρου της ΟΣΤΟΕ για την Κατάσταση των Συνταξιούχων

Η Κατάσταση των Συνταξιούχων σήμερα στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της ΟΣΤΟΕ σ/λφος Γρηγόρης Σαμπάνης στον χαιρετισμό του, κατά την εκδήλωση της Κοπής της Βασιλόπιτας 2023 του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι σήμερα στην Ελλάδα. Ειδικότερα ανέφερε:

Όλοι έχουμε ακούσει το κλισέ: «Σε λίγα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα ηλικιωμένων, μια χώρα συνταξιούχων».

Και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε το παράδοξο: οι συνταξιούχοι γίνονται η κυρίαρχη πληθυσμιακή ομάδα, αλλά η φωνή τους παραμένει αδύναμη, ενώ τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο αμείλικτων πολιτικών περικοπής και παραβίασης, πάντα στο όνομα της ανάγκης να εξοικονομήσει πόρους ο κρατικός προϋπολογισμός.

Πράγματι, οι αριθμοί που περιγράφουν την εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα είναι άκρως ανησυχητικοί, ενώ ως τώρα καμιά από τις πολιτικές που κατά καιρούς ασκήθηκαν για την αντιμετώπισή του δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Το 2001, ποσοστό 14,5% του πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών, περίπου ένας στους επτά.  Το 2011, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 19,3% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε πολίτες ήταν ηλικιωμένος. Το 2021, το ποσοστό αυξήθηκε στο 22,6%.  Στην επόμενη απογραφή, το 2031, σχεδόν τρεις στους δέκα πολίτες θα είναι ηλικιωμένοι.

Οι συνταξιούχοι δεν φέρουν ευθύνη για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά είναι τα μεγαλύτερα θύματά του, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κατάρρευση του 2010, που έφερε αλλεπάλληλα κύματα περικοπών στις συντάξεις, με συνέπεια να γίνουν περίπου 40% φτωχότεροι.

Παράλληλα, το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων υποβαθμίστηκε μέσα από την υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και από τη δραματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ακόμη χειρότερα, οι συνταξιούχοι κλήθηκαν, με τις συρρικνωμένες συντάξεις τους, να αντιμετωπίσουν μια κρίση κόστους ζωής πρωτοφανή, τουλάχιστον για τα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Οι αυξήσεις συντάξεων που παρέχονται τώρα είναι προφανώς ανεπαρκείς για να σταματήσουν την επικίνδυνη διάβρωση του εισοδήματος των ηλικιωμένων Ελλήνων.

Που οδηγεί, λοιπόν, αυτή η δυναμική των πραγμάτων; Είναι νομοτέλεια να γίνονται οι συνταξιούχοι όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να ζουν όλο και χειρότερα;

Το πολιτικό μας σύστημα γνωρίζει ότι οι συνταξιούχοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή των κυβερνήσεων. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν οδηγεί τα κόμματα εξουσίας στη χάραξη μιας σοβαρής πολιτικής που θα αναβαθμίζει σε μακροχρόνιο ορίζοντα το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων, αλλά σε «κούφιες» προεκλογικές υποσχέσεις, που μόνο στόχο έχουν την προσέλκυση ψηφοφόρων, χωρίς να συζητούνται σοβαρά τα πραγματικά προβλήματα και να προτείνονται ουσιαστικές λύσεις.

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, δυστυχώς οι ίδιοι συνταξιούχοι παραμένουν παθητικοί θεατές, χωρίς φωνή, συλλογική οργάνωση και ουσιαστική δυνατότητα διεκδίκησης όσων τους αξίζουν.

Γρηγόρης Σαμπάνης

Πρόεδρος ΟΣΤΟΕ