Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

29.10.2007 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 10

Συνάδελφοι,

Είναι γνωστό ότι όλοι οι αρμόδιοι και μη κρατικοί φορείς (Υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑΜ, ΕΤΑΤ κλ.) και τα εκτελεστικά όργανά τους, που εμφορούνται από έκδηλη αβυσσαλέα εμπάθεια και «αξιοζήλευτη» αντικοινωνική σκληρότητα κατά των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας ειδικά με όπλο τους τελευταίους αντισυνταγματικούς και αντιασφαλιστικούς Νόμους 3371/05 και Ν. 3455/06, έχουν εξαπολύσει εναντίον μας, έναν αδυσώπητο διωγμό και ολοκληρωτικό πόλεμο πρωτοφανούς έντασης, με στόχο την εξαφάνιση όλων των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας, παρά το γεγονός ότι τα δικαιώματα αυτά έχουν και ακλόνητο νομικό έρεισμα, δεδομένου ότι απορρέουν και έχουν κατοχυρωθεί από το καταστατικό του Ταμείου μας (ΤΕΑΠΕΤΕ), που στηρίζεται απευθείας σε θεμελιώδεις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος καθώς και σε Διεθνείς Συμβάσεις (οι οποίες, μάλιστα, υπερισχύουν των παραπάνω νόμων), αλλά συνάμα έχουν και αναμφισβήτητο ουσιαστικό έρεισμα, δεδομένου ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι της Τράπεζας, για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις κατέβαλλαν επί δεκαετίες, οι ίδιοι, από το δικό τους μισθό, τεράστια ποσά ασφαλιστικών εισφορών - και επί αποδοχών υπέρτερων των συντάξιμων – χωρίς την παραμικρή χρηματοδότηση του κράτους ή του κοινωνικού συνόλου.

Η επιθετικότητα των παραπάνω φορέων κατά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας (σημαντική μείωση του ποσού των συντάξεων και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρης αφαίρεσή τους), εκδηλώνεται καθημερινά με εξαιρετική σφοδρότητα και στρέφεται όχι μόνο εναντίον μεγάλων κατηγοριών και ομάδων συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ, αλλά και εναντίον όλων μας ανεξαιρέτως, επιδιώκοντας την τάχιστη υλοποίηση του ανομολόγητου τελικού στόχου τους, που είναι η πλήρης ισοπέδωση του επιπέδου των συντάξεών μας με το επίπεδο της αθλιότητας των … παροχών του ΕΤΕΑΜ!!!

«Ξέχασαν» χωρίς αιδώ «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που έγραφαν ως επικεφαλίδα τους στα εκκαθαριστικά των συντάξεών μας όπως : «Σύμφωνα με τους Ν. 3371/05 και 3455/06 οι συντάξεις που κατέβαλλε το ΤΕΑΠΕΤΕ θα συνεχίσουν να καταβάλλονται από το ΕΤΑΜ- ΕΤΑΤ απρόσκοπτα χωρίς καμιά μεταβολή όπως μέχρι σήμερα».

Έτσι, κατά παράβαση ρητών διατάξεων του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ.

 

* Δεν καταβάλλουν και στερούν την οφειλόμενη ετήσια αύξηση (αναπροσαρμογή) των συντάξεων του τρέχοντος έτους 2007 μόνο στους συνταξιούχους του ΤΕΑΠΕΤΕ!!!!
* Αφαιρούν, αρνούμενοι να ανανεώσουν συντάξεις δικαιούχων λόγω αναπηρίας.
* Αρνούνται με δόλια προσχήματα να χορηγήσουν συντάξεις στους δικαιούχους συνταξιοδότητησης λόγω χηρείας.
* Κόβουν επιδόματα τέκνων για διάφορες αιτίες.
* Αρνούνται να χορηγήσουν επίδομα, τέκνων γεννηθέντων μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και επίδομα συζύγου.
* Αρνούνται να πληρώσουν την αναγνώριση (εξαγορά) χρόνου για συμπλήρωση 35ετίας κ.λ. όσων αποχώρησαν πρόωρα με εθελούσια έξοδο.
* Αρνούνται να καταβάλλουν συντάξεις σε όσους αποχώρησαν μη έχοντας συμπληρώσει το όριο ηλικίας αλλά τα συντάξιμα χρόνια .
* Δεν χορηγούν δάνεια για επιτακτικές και απρόβλεπτες ανάγκες (δάνειο ισόποσο 3μην. Συντάξεων) κ.λ.

Βέβαια, εκτός της επιθετικότητας των παραπάνω κρατικών φορέων, εκδηλώνεται ταυτόχρονα και η «αυτάδελφος» επίθεση της Τράπεζας με την αφαίρεση των γνωστών και παγίως από δεκαετιών καταβαλλομένων από αυτήν «παροχών» προς τους συνταξιούχους όπως επίδομα ισολογισμού, οικονομική ενίσχυση εορτών Χριστουγέννων και Νέου Έτους, καθώς και εορτών του Πάσχα, τα οποία η Διοίκηση της Τράπεζας εξακολουθεί να κατακρατεί αυθαίρετα από τους περισσότερους συνταξιούχους, επιδιδόμενη στο πασίγνωστο … σπορ του «διαίρει και βασίλευε» .

Δεν αρκούσε η χοντρή δωρεά της απαλλαγής από τις ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία μας, που έκαμαν οι ελληνικές κυβερνήσεις προς την Credit Agricole, η τελευταία αυτή έσπευσε να «υφαρπάξει» και τα εναπομείναντα … ψιλά….

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας, για να αντιμετωπίσει την ασταμάτητη αυτή επέλαση κατά της ζωής μας, έχει αποδυθεί σε συνεχείς προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση με όλα τα συνδικαλιστικά και άλλα μέσα που διαθέτει. Ήδη μετέχουμε ενεργά με παρεμβάσεις μας στην «κεντρική» δίκη που έχει αρχίσει με αγωγή του Συλλόγου Εργαζομένων κατά της Εμπορικής Τράπεζας στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την ακύρωση της καταγγελίας, της κατάργησης του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ. Η δίκη αυτή αποσκοπεί στην πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών του ΤΕΑΠΕΤΕ και στη συνέχιση της απονομής των προβλεπόμενων από το καταστατικό του παροχών προς όλους του ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του.

Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες, πιστεύουμε ότι για τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων μας που πλήττονται από τους παραπάνω κρατικούς φορείς και από την Τράπεζα και προς αποτροπή απώλειας αναδρομικών απαιτήσεων λόγω παρόδου προθεσμιών και παραγραφών, εκτός της συνδικαλιστικής μας δράσης απαιτούνται και επείγουσες, έγκυρες και πρόσφορες νομικές (εξώδικες και δικαστικές) ενέργειές μας, ομαδικά ή ατομικά.

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αφού έλαβε και σχετικές νομικές συμβουλές του νομικού μας συμβούλου, αποφάσισε να συστήσει σε κάθε συνταξιούχο – μέλος του, που τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα προσβάλλονται από τους παραπάνω φορείς ή από την Τράπεζα:

1. Να προσφεύγει εγκαίρως στη Δικαιοσύνη, ατομικά ή ομαδικά, με νομικό που είναι γνώστης του προβλήματος.
Υπόψιν ότι σε πολλές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ισχύουν πολύ σύντομες (ολιγόμηνες) προθεσμίες και διετής παραγραφή. Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση παραλαβής οποιουδήποτε εγγράφου που αποστέλλεται από τους παραπάνω φορείς, συνιστούμε το έγγραφο να τίθεται αμέσως υπόψη νομικού για τυχόν αναγκαία επείγουσα αντιμετώπιση εξαιτίας της προθεσμίας κλ.
2. Να μη προβαίνει χωρίς προηγούμενη έγκυρη νομική συμβουλή σε σύνταξη, υπογραφή και κατάθεση αιτήσεων ή οποιονδήποτε άλλων εγγράφων στους παραπάνω κρατικούς φορείς, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τα δικαιώματά του.
3. Με τη λήψη οποιουδήποτε εγγράφου από τους παραπάνω φορείς με το οποίο θίγεται κάποιο συνταξιοδοτικό του δικαίωμα, πρέπει το έγγραφο αυτό, προ πάσης ενέργειάς του, να τίθεται υπόψη νομικού και να ενημερώνεται ο Σύλλογός μας, προς αποφυγή ακούσιου σφάλματος που μπορεί να βλάψει τον ίδιο και όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν όμοιο πρόβλημα.
4. Ιδιαίτερα, για όσους έχουν αξίωση από το ΤΑΠΕΤΕ εξαιτίας του πλαφόν του ν. 2084/92, εφόσον το Ταμείο αρνείται ή κωλυσιεργεί να ικανοποιήσει την αξίωση αυτή, συνιστούμε την επείγουσα προσφυγή στη Δικαιοσύνη προς αποφυγή βέβαιης ζημίας (τόκοι) ή άλλων δυσμενέστερων εξελίξεων που ενδέχεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

Τέλος συνιστούμε σε όλους να μην προσφεύγουν ή εμπιστεύονται την υπαγόρευση του περιεχομένου αιτήσεών τους ή άλλων εγγράφων τους από τους υπαλλήλους των παραπάνω φορέων, διότι επί το πλείστον από άγνοια της νομοθεσίας ή για άλλους λόγους, δημιουργούνται μοιραία σφάλματα που οδηγούν σε απώλεια αντί σε προστασία των δικαιωμάτων των συνταξιούχων.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Συνάδελφοι,

Επειδή μπορεί να υπάρξουν παραγραφές δικαιωμάτων σας, εφιστούμε την προσοχή σας για ότι σας θίγει, να επικοινωνείτε με το Δικηγόρο σας ή το Δικηγόρο του Συλλόγου μας. Σημειώσατε ότι ο Σύλλογός μας δεν έχει δικαίωμα να ασκεί σχετικές αγωγές, διότι είναι αστικό και όχι συνδικαλιστικό σωματείο.

Για τα δικαστικά έξοδα και τις δικηγορικές αμοιβές να συνεννοείστε απ’ ευθείας με τους Δικηγόρους σας.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βογιατζάκης Εμμ. Γ. Καραμέτος