home image

01.06.2011 - Αθήνα 19 Μαΐου 2011 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 11

Συνάδελφοι,

Η δραματική απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων συνεχίζεται.
Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης ολοκληρώθηκε από το ΙΚΑ, ενώ από 01-08-10 γίνεται κλιμακωτά η μηνιαία παρακράτηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κλάδου κύριας σύνταξης σε ποσά άνω των € 1.400 (δηλαδή από 3% έως 10% ανάλογα με το ύψος  της σύνταξης, η Εισφορά  Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).
Το τελευταίο διάστημα τόσο στις εφημερίδες, όσο και σε εκπομπές  τηλεοπτικών σταθμών, προαναγγέλλεται «κούρεμα» των υψηλών επικουρικών συντάξεων με την παρακράτηση νέας εισφοράς  τύπου ΛΑΦΚΑ από τους ήδη  συνταξιούχους των ελλειμματικών επικουρικών ταμείων.
Η Κυβέρνηση ουσιαστικά  σκέφτεται  να επιβάλλει από 01/01/12 εισφορά στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, πράγμα που δηλώνει τελευταία και ο αναπληρωτής  Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Το ύψος και η κλιμάκωση της εισφοράς καθώς και το ποσό της επικουρικής σύνταξης πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται η παρακράτηση, θα καθορισθούν έως το φθινόπωρο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ήδη εκπονούμενες αναλογιστικές μελέτες.
Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα  εφαρμοσθεί  για τους παλιούς ασφαλισμένους  μέχρι 31/12/1992 που θα συνταξιοδοτηθούν  από 01/01/12 και μετά, ώστε να μειωθεί σταδιακά το ύψος της επικουρικής σύνταξης και το κόστος για την καταβολή τους από τα επικουρικά ταμεία.
Πρόσφατα μάλιστα στις 28/04/11 σε πρωϊνή  εκπομπή του MEGA στην οποία παρευρίσκετο και ο Αναπλ. Υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης,ο υπεύθυνος της σχετικής εκπομπής κ. Καμπουράκης, απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό ανέφερε:
«Έχετε δίκιο υπουργέ μου, εδώ  που τα λέμε, δεν είναι δυνατόν ο οικοδόμος ή αυτός που δούλευε στο εργοστάσιο, στη φάμπρικα το πενήντα,, το εξήντα να πληρώνει με τις εισφορές του τη σύνταξη του τραπεζικού Εμπορικής Τράπεζας και να παίρνει ο οικοδόμος επικουρική 200 € και ο άλλος από την Εμπορική ή από την Εθνική να παίρνει 600, 1200 ή και… »
Πρόκειται για «μνημείο» προκλητικότατης και κακοηθέστατης κακοποίησης της αλήθειας που έγινε δημόσια και σε ώρα τηλεοπτικής  αιχμής με προφανή πρόθεση, αφ’ ενός να βλάψει καίρια την τιμή, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα κάθε «τραπεζικού» συνταξιούχου της Εμπορικής Τράπεζας, προκαλώντας σε βάρος των μελών μας εχθρικά και μειωτικά  αντανακλαστικά, στους οικοδόμους και σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους τους «εργοστασίου και της φάμπρικας», και αφ’ ετέρου να προλειάνει ίσως το «έδαφος» για προτροπή επιθυμητής σε κάποιους βλαπτικής «επέμβασης» στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συνταξιούχων μελών μας.
Η αλήθεια βέβαια για την σύνταξή μας είναι ΜΙΑ και βεβαιώνεται κατηγορηματικά από το καταστατικό του Ταμείου μας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και από τις γραπτές συμφωνίες του εργασιακού μας σωματείου με την εργοδότρια Τράπεζα, δηλαδή από αδιάψευστα «ντοκουμέντα», επίσημα αντίτυπα των οποίων κατέχει και το Υπουργείο, το Ταμείο μας, το ΙΚΑ, το ΕΤΕΑΜ, και το ΕΤΑΤ.
Από τα έγγραφα αυτά αποδεικνύεται καθαρά ότι:
Οι συντάξεις των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο από τις δικές τους μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, που οι ίδιοι έχουν καταβάλλει από το μισθό τους στο Επικουρικό τους Ταμείο (ΤΕΑΠΕΤΕ), εργαζόμενοι σκληρά «μία ζωή» (δεκαετίες) ως υπάλληλοι της Τράπεζας.
Μοναδικός πόρος αυτού του Επικουρικού μας Ταμείου ήταν και είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, δεδομένου ότι καμία κρατική κοινωνική ή οποιαδήποτε άλλη επιχορήγηση ή άλλη βοήθεια υπήρξε ποτέ για το Ταμείο αυτό.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ το Ταμείο μας είχε έλλειμμα, διότι πάντοτε ο ετήσιος ισολογισμός του ήταν ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΣ μόνο από τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές
Μετά την ακούσια και «βίαιη» (με αντισυνταγματικό νόμο) «υπαγωγή» μας στο ΕΤΕΑΜ ή στο ΕΤΑΤ (Ν.3455/06 αρθ. 26) οι συντάξεις μας καλύπτονται πλήρως μόνο από τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες καταβάλλει η Εμπορική Τράπεζα, βάσει των συμφωνιών (συμβάσεων) που έχουν συναφθεί από αυτήν και το εργασιακό μας σωματείο - γεγονός που έχει αναγνωριστεί και με τον Ν. 3371/05, βάσει του οποίου έχει γίνει και σχετική οικονομική μελέτη του συνολικού κόστους των συντάξεων, το οποίο καταβάλλεται σταθερά από την Τράπεζα χωρίς καμία άλλη έξωθεν επιχορήγηση.

Συνάδελφοι,
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύλλογός μας δεν έγινε δυνατό να συναντήσουμε ούτε τον Αναπλ. Υπουργό                 κ. Γ. Κουτρουμάνη, ούτε τον Πρόεδρο του     ΕΤΑΤ κ. Νικ. Φράγκο, προκειμένου να συζητήσουμε θέματα  σχετικά με την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων μας, αλλά και ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του ΤΑΥΤΕΚΩ.
Η προβληματική λειτουργία των Ταμείων Υγείας και Πρόνοιας επιδεινώνεται συνεχώς παρά τις υποσχέσεις  του νέου Προέδρου του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Μπουρσανίδη και του νυν Δ/ντή του Ταμείου κ. Μόκα.
Η κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο Υγείας είναι ντροπή για όλους τους διοικούντες, αλλά και για το Υπουργείο Εργασίας που το εποπτεύει. Όλοι τους αρκούνται στα μεγάλα λόγια και παρά τις υποσχέσεις που μας έχουν δώσει κατά καιρούς δεν κάνουν τίποτα για να λύσουν τα προβλήματά μας.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στη συνεδρίασή του της 16ης Μαΐου 2011 αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας, στα γραφεία του Συλλόγου μας,  οδός  Γης Σεπτεμβρίου 8, στις  7 Ιουνίου 2011 και ώρα 09.00 π.μ. για να γίνει παράσταση στο Δ/ντή του Ταμείου Υγείας για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτό.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και θα απαιτήσουμε συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη.
Συνάδελφοι,
Παρά το αρνητικό περιβάλλον ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να δρα υπεύθυνα και δυναμικά, χωρίς να απεμπολεί τίποτε από τις δίκαιες θέσεις του. Δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι, μπροστά  στις δυσκολίες θα αγωνισθούμε με όραμα, θα διεκδικήσουμε δυναμικά, θα παλέψουμε να πείσουμε για τα δίκαια αιτήματά μας και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε.
Επιμένουμε και δηλώνουμε ότι με κάθε τρόπο και νόμιμο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, αγωνιστικά θα υπερασπισθούμε και θα διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα οφειλόμενα, καθώς και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα που τόσο βάναυσα και αυθαίρετα καταργούνται.
Συνάδελφοι,
Σας καλούμε να συμμετάσχετε ΜΑΖΙΚΑ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 στα γραφεία του Συλλόγου μας Γ΄ Σεπτεμβρίου 8 και ώρα 09.00 π.μ.

ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς