Τηλ 210-5222813 - 210-5222864 info@ssem.gr

24.11.2017 Ανακοίνωση για 36ο Συνέδριο της ΟΣΤΟΕΑθήνα 23.11.2017


Συνάδελφοι,


Ένα ολόκληρο χρόνο από τις περικοπές των συντάξεων του ν. Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), παρά τα τεράστια θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά εμείς της Εμπορικής, παρά τις όποιες συλλογικές προσπάθειές μας, δεν είδαμε καμία ενέργεια και ενδιαφέρον από την διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων (ΟΣΤΟΕ). Όσον αφορά δε την πρόσφατη εκδήλωση του Συλλόγου μας στην Παλαιά Βουλή για την Αναλογιστική Μελέτη η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας έλαμψαν δια της απουσίας τους, δημιουργώντας ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το τι και ποιους εξυπηρετούν. Η μόνη ένδειξη ύπαρξης της ΟΣΤΟΕ είναι η εφημερίδα που εκδίδει χωρίς καμία αναφορά για την Εμπορική, που οι συνταξιούχοι της αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ των άλλων συνταξιούχων τραπεζών, όσον αφορά τη μείωση των συντάξεων.

Η μόνη στιγμή που έδειξε ενδιαφέρον για τον χώρο της Εμπορικής ήταν όταν ζήτησε να καταβληθούν οι συνδρομές 5 € ανά συνταξιούχο σύμφωνα με όσα η διοίκηση της ΟΣΤΟΕ επιθυμεί και όχι 2,50 € ετήσια συνδρομή ανά συνταξιούχο όπως έχει αποφασίσει η Γενική μας Συνέλευση (16.5.2013), ή με 0,20 € μηνιαίως ήτοι 2,40 ετησίως όπως έχει ρυθμιστεί με το Ν.4387/2016.

Όπως γνωρίζετε ήδη από την έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή για την περίοδο 2015-2016 υπάρχουν μη νόμιμες πληρωμές συνδρομών προς την ΟΣΤΟΕ. Σύμφωνα δε με εντολή της ΓΣ της 31/05/2017 διενεργείται έλεγχος των οικονομικών του Συλλόγου μας από Ορκωτό Ελεγκτή για την περίοδο 2011-2014 που εκτός των άλλων εξετάζει και τις πληρωμές προς την ΟΣΤΟΕ. Με βάση τα παραπάνω το ΔΣ αποφάσισε και ενημέρωσε την ΟΣΤΟΕ ότι η πληρωμή της συνδρομής θα προχωρήσει μετά από την έκδοση του πορίσματος ελέγχου.

Με το «εφεύρημα» της μη καταβολής της συνδρομής, απέκλεισαν πραξικοπηματικά τους συνέδρους της Εμπορικής από τις εργασίες του 36ου συνεδρίου (14,15/11/2017) με απόφαση του απαρχόμενου ΔΣ της ΟΣΤΟΕ, στο οποίο ΔΣ συμμετείχαν και ψήφισαν οι πρόσφατα διαγραφέντες από μέλη του Συλλόγου μας.

Ο Σύλλογός μας αντέδρασε στη μεθόδευση αυτή της ΟΣΤΟΕ και ζήτησε με κάθε νόμιμο μέσο τη συμμετοχή των πρόσφατα εκλεγμένων αντιπροσώπων της Εμπορικής. Απαίτησε να έχουν οι σύνεδροί μας τη δυνατότητα τουλάχιστον να εκθέσουν την άποψή τους, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο, κάτι το οποίο επετράπη στο παρελθόν για τους συναδέλφους της Εθνικής. Όμως για εμάς το ΔΣ της ΟΣΤΟΕ, όχι μόνο δεν επέτρεψε να ακουστούμε, αλλά εμπόδισε με φύλακες Security (!!!) την είσοδό μας στο χώρο του συνεδρίου αναθέτοντας κατ’ ουσία το θέμα της νομιμοποίησης των συνέδρων της Εμπορικής στους φύλακες. Με αυτό τον αστυνομικό τρόπο απερχόμενη πρόεδρος και το ΔΣ της ΟΣΤΟΕ αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους της Εμπορικής σέβονται και διαχειρίζονται τις συνδρομές τους, μιας και αποτελούν απειλή γι’ αυτούς με τον τρόπο που λειτουργούν. Έτσι δημιουργείται το ερώτημα, τόσο πολύ φοβούνται αυτά που θα έλεγαν οι εκπρόσωποι από την Εμπορική που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τους φιμώσουν;

Είναι φανερό ότι κάτι φοβήθηκαν για να ακολουθήσουν αυτή την τακτική απέναντί μας. Προφανώς οι εξελίξεις που είχαμε στο Σύλλογό μας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο κάτι σημαίνουν για την ΟΣΤΟΕ που ως κατ΄ εξοχήν μέλημα έχει την διαχείριση του αποθεματικού, όπως προκύπτει από τα οικονομικά της στοιχεία.

Φυσικά οι σύνεδροι της Εμπορικής δεν "έκαναν πίσω" και όταν μπήκαν στην αίθουσα για να εκθέσουν στη Γενική Συνέλευση τις απόψεις του χώρου μας προκειμένου να αποφασίσει για τη συμμετοχή τους ή όχι το μόνο αρμόδιο όργανο, η Γενική Συνέλευση, οι "ευαίσθητοι", "τυπικοί" στην τήρηση των διατάξεων συνδικαλιστές του προεδρείου αποχώρησαν και συνέχισαν τις "εργασίες" τους αλλού, εκεί που είχαν προαποφασίσει, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΟΤΟΕ. Προχώρησαν δηλαδή σε μία παράνομη ενέργεια αλλαγής χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου.

Οι σύνεδροι που παρέμειναν στο νόμιμο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, έχοντας την απαραίτητη κατά το νόμο απαρτία, συγκροτήθηκαν σε σώμα, εκλέγοντας Πρόεδρο της ΓΣ και Γραμματείς, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό. Μετά από συζήτηση, ελήφθη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, για επανάληψη του 36ου συνεδρίου, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό της ΟΣΤΟΕ .

Όμως οι σύνεδροι που βρέθηκαν στην ΟΤΟΕ, προχώρησαν παράνομα σε συνέδριο παρωδία, χωρίς την εκπροσώπηση των Συλλόγων Εμπορικής και Εθνικής, 30.000 περίπου συνταξιούχων (τα 2/3 σχεδόν της ΟΣΤΟΕ) και σε εκλογή «νέας» Διοίκησης, με παραβίαση κάθε έννοιας συνδικαλιστικής ηθικής και δικαίου.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με τους σκοπούς που υπηρετεί ειδικά σήμερα η ΟΣΤΟΕ, μέσα από μια τέτοια διαλυτική κατάσταση. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο τι αντιπροσωπεύει η παρούσα ΟΣΤΟΕ, όταν δεν συμμετέχει η Εθνική και μεθοδευμένα αποκλείεται η Εμπορική.

Επισημαίνουμε ότι:

 Είναι παράνομη η «προαποφασισμένη» συνεδρίαση στο χώρο της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9) αντί της αίθουσας στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52) καθώς και τα όποια αποτελέσματά της.

 Ο Σύλλογος Εμπορικής θα προχωρήσει σε κάνε νόμιμη ενέργεια για την πραγματοποίηση του 36ου συνεδρίου.

 Θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τον Ορκωτό Ελεγκτή και ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε εκκαθάριση των εισφορών προς την ΟΣΤΟΕ, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τηρηθεί οι κανόνες νομιμότητας και συνδικαλιστικής δεοντολογίας και ηθικής.

Για το Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

          Ο Πρόεδρος       Ο Γ. Γραμματέας

Χ. Τσιλώνης           Γ. Δέδες