Τηλ 210-5222813 - 210-5222864 info@ssem.gr

04.05.2018 Απόφαση ΔΣ 27.04.2018 για το θέμα συνταξιοδότησης με 30 έτη Χ.Ο.Η.

Η επιτυχία της εφαρμογής του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ για συνταξιοδότηση με τα 30 χρόνια και οι «γνωστοί καλοθελητές»

04.05.2018

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το ΔΣ του Συλλόγου μας, κατά τη συνεδρίασή του της 27.04.2018 μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε και με τα ψευδή και απαράδεκτα σχόλια σε σελίδες του Facebook σχετικά με τη μεγάλη επιτυχία μας ως Σύλλογος, την εφαρμογή του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ για απονομή σύνταξης με 30 έτη εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εκδίδουμε την παρούσα ανακοίνωση, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι πλήρως τα γεγονότα και να κρίνουν.

Ο Σύλλογός μας μετά από συντονισμένες και αθόρυβες, για τα να αποφύγουμε τους «Ιουδαίους», ενέργειες του σημερινού ΔΣ πέτυχε την εφαρμογή ενός όρου του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, που επί 25 χρόνια είχε καταργηθεί στην πράξη παρά την θέλησή μας ως εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας. Πρόκειται για το άρθρο που προέβλεπε την άμεση απονομή προσυνταξιοδοτικής παροχής από το ΤΕΑΠΕΤΕ με τη συμπλήρωση 30 ετών εργασίας (29 έτη, 6 μήνες και μία ημέρα) χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση (όριο ηλικίας).

Από το 1993 η Εμπορική Τράπεζα με την σιωπηρή ανοχή των δύο Συλλόγων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) επέβαλλε την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου και την απονομή τη σύνταξης χωρίς όριο ηλικίας από τα 32 έτη. Πολλοί συνάδελφοι που επιθυμούσαν να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία με 30 χρόνια εργασίας υποχρεώθηκαν, από τη σιωπή των δύο Συλλόγων, να επιλέξουν είτε την παραμονή στην Τράπεζα μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων των 32 ετών είτε την αναστολή της σύνταξης μέχρι την συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας τους. Ειδικά η συγκεκριμένη πρακτική Τράπεζας και Συλλόγων αποτέλεσε στοιχείο εξόντωσης συναδέλφων που υποχρεώθηκαν με τις τελευταίες εθελούσιες να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία έχοντας τα 30 χρόνια αλλά όχι τα 32. Τους οδήγησαν στην αναστολή καταβολής της σύνταξης μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, δηλαδή να «επιβιώσουν» χωρίς κανένα εισόδημα και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη δική τους και της οικογένειάς τους. Ευτυχώς στην τελευταία μεγάλη «έξοδο» του 2014 υπήρξε μια ομάδα 7 συναδέλφων που επέλεξαν, με μεγάλο προσωπικό κόστος, αντί την αναστολή μέχρι τα 55, την απαίτηση εφαρμογής του Καταστατικού. Έδωσαν διάσταση στο θέμα, το κυνήγησαν και με τη βοήθεια της νέας Διοίκησης του Συλλόγου μας με ημερομηνία (27.04.2018) πιστώθηκαν για πρώτη φορά ως συνταξιούχοι.

Το ΔΣ του Συλλόγου, αμέσως μόλις το ΔΣ του ΕΦΚΑ αποφάσισε την εφαρμογή του συγκεκριμένου όρου του Καταστατικού και την απονομή της σύνταξης στους 7 συναδέλφους, εξέδωσε στις 22.03.2018 σχετική ανακοίνωση. Ήταν μια μεγάλη νίκη πρώτα για τους 7 συναδέλφους που πρώτοι, με μεγάλο προσωπικό κόστος δικαιώθηκαν και μετά για το ΔΣ, το Σύλλογο και όλους μας. Το Καταστατικό υπάρχει δεν καταργήθηκε. Αυτή η απόφαση αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή του Καταστατικού. Αποτελεί δε ένα ισχυρό πλεονέκτημα και για τους εν ενεργεία που έχουν τις προϋποθέσεις των 30 ετών μέχρι την 12.05.2016.

Όμως παρά την συλλογική μας επιτυχία υπήρξαν και οι «γνωστοί καλοθελητές» που την είδαν «ανάποδα». Ο «γνωστός συνάδελφος», που είχε τορπιλίσει την επίλυση του προβλήματος από τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, απαιτώντας προσωπικά με αίτημά του από τον ΕΦΚΑ επιστροφές εισφορών για τα έτη μετά το 30ο, ξεκίνησε αμέσως αγώνα στο Facebook κατά της απόφασης. Ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που του έδωσαν κάποιοι χωρίς να τους κατονομάζει, οι εκπρόσωποι της Συλλόγου στη συνεδρίαση του ΕΦΚΑ αποδέχθηκαν την κατάργηση βασικών άρθρων του Καταστατικού. Την σχετική ψευδή ανάρτηση, διαμετρικά αντίθετη με την επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου, αναπαρήγαγαν κάποιοι άλλοι, θεωρώντας την ως γεγονός, απαιτώντας από το ΔΣ του Συλλόγου εξηγήσεις. Ακόμα όμως και όταν δόθηκαν πρόσθετες εξηγήσεις από μέλος της Διοίκησης όλοι τους έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν και συνέχιζαν τη λασπολογία. Έφτασε δε στο σημείο o «γνωστός συνάδελφος», με νέα ανάρτηση, να απειλεί τους 7 συναδέλφους το ΔΣ και όλο το Σύλλογο ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για τη εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου του καταστατικού. Οι κίνδυνοι για όλους μας από μια τέτοια «λογική» θεωρούμε ότι είναι κατανοητοί, χωρίς να απαιτούνται αναλύσεις. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους, κάποιοι λειτουργούν ως «λαγοί» για να μπει ταφόπλακα στο Καταστατικό, αντικείμενο που αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της Τράπεζας.

Το ΔΣ καταδικάζει α) την αρχική ενέργεια του «γνωστού συναδέλφου», β) τις ενέργειες αναπαραγωγής της χωρίς έλεγχο της αλήθειας με σκοπό τη μείωση του κύρους του ΔΣ, την πρόκληση σύγχυσης στους συναδέλφους καθώς και γ) αυτούς που έδωσαν στο «γνωστό συνάδελφο» τα πρακτικά του ΕΦΚΑ, χωρίς να του απαιτήσουν να δημοσιεύσει την αλήθεια για τα γεγονότα και σφύριζαν αδιάφορα μετά τη συκοφαντία... προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις...

Το ΔΣ καταδικάζει επίσης τις ενέργειες που έγιναν τον Σεπτέμβρη 2017 περί επιστροφής εισφορών μετά το 30ό έτος, και όσους άμεσα ή έμμεσα τις στήριξαν, που είχαν σαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί κάθε ένας από τους 7 συναδέλφους με το ποσό των € 36.000 (συνολικά € 252.000) καθώς πήραν σύνταξη, με νομικίστικα επιχειρήματα όχι από τον 12/2014, που αποχώρησαν από την Τράπεζα και είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στο ΕΤΑΤ, αλλά από 25.01.2018 όταν υποχρεώθηκαν και υπέβαλλαν νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ.  

Το ΔΣ δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ. Για το σκοπό αυτό έχει επεξεργαστεί σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από τους συναδέλφους με χαρακτηριστικότερη στιγμή τις αποφάσεις της ΓΣ της 15.03.2018 και προχωρά στην υλοποίησή του. Απαιτούμε, εργαζόμαστε μεθοδικά, κινητοποιούμαστε με κάθε πρόσφορο τρόπο για την εφαρμογή του Καταστατικού. Προχωρούμε με πιλοτικές προσφυγές ώστε να πετύχουμε το στόχο μας. Την πλήρη εφαρμογή του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ όσον αφορά το τελικό ποσό των συντάξεών μας, επί πλέον από το ποσό που καταβάλλει το δημόσιο, και αποτελεί οφειλή της Τράπεζας προς όλους μας.

Το ΔΣ καλεί τα μέλη του Συλλόγου να απευθύνονται για κάθε απορία προς το Σύλλογο ώστε να έχουν έγκυρη πληροφόρηση. Κλείνουμε τα αυτιά μας στις «Σειρήνες» που προσπαθούν να μας φέρουν σε σύγχυση,να μας αποπροσανατολίσουν και να μας διασπάσουν.

Ενωμένοι διεκδικούμε τα ειδικά ασφαλιστικά μας δικαιώματα από την Τράπεζα, την πλήρη εφαρμογή του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ.

   Για το ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

     Χρήστος Τσιλώνης                                     Γιώργος Δέδες

              Πρόεδρος ΔΣ                                      Γενικός Γραμματέας