25.02.2019 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΕΦΚΑ 14.02.2019 - Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων πρ. ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αθήνα 25.2.2019

Συνάδελφοι,

μετά τη σημερινή (25.2.2019) συνάντηση του Συλλόγου μας με την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λοιπών Παροχών ΕΦΚΑ, κα Ε. Φουρνάρου, σας ενημερώνουμε αναλυτικά για όσα προκύπτουν μετά την απόφαση του ΔΣ ΕΦΚΑ της 14ης Φεβρουαρίου 2019, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της Διεύθυνσης Λοιπών Παροχών (προσυνταξιοδοτικών παροχών).

• Όλοι όσοι αποχώρησαν από την Τράπεζα από το 2014 ή θα αποχωρήσουν (ασφαλισμένοι πριν την 1.1.1993) και είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη ΤΕΑΠΕΤΕ, πριν την 12.5.2016, σύμφωνα με το άρθρο 7.1α  με 30 έτη,

λαμβάνουν τη σύνταξη, ή τα αναδρομικά της σύνταξης από την αποχώρησή τους από την Τράπεζα.

• Όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν (ασφαλισμένοι πριν την 1.1.1993) και έχουν θεμελιώσει την 12η Μαΐου 2016 (ημερομηνία ισχύος του ν.4387/2016) δικαίωμα για σύνταξη ΤΕΑΠΕΤΕ, σύμφωνα με το άρθρο 7.1 του καταστατικού με :

-25 έτη για συνταξιοδότηση στην ηλικία των 55 ετών

-20 έτη για συνταξιοδότηση στην ηλικία των 60 ετών,

-20 έτη για γυναίκες με συνταξιοδότηση στην ηλικία των 45 ετών

θα λάβουν σύνταξη από την ημερομηνία συμπλήρωσης των 55 ετών με 25 έτη, ή 60 ετών με 20 έτη, ή 45 ετών για γυναίκες με 20 έτη.

• Συνάδελφοι που με την εξαγορά στρατιωτικής θητείας θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη ΤΕΑΠΕΤΕ σύμφωνα με το άρθρο 7.1, ως άνω, τους δίδεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν σήμερα το χρόνο στρατιωτικής θητείας και να συνταξιοδοτηθούν άμεσα ή και να λάβουν τα αναδρομικά της σύνταξής τους, από την αποχώρησή τους από την Τράπεζα ή τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Θα κληθούν από το Ταμείο να υποβάλλουν την αίτηση αναγνώρισης συντάξιμου χρόνου ΤΕΑΠΕΤΕ, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης) και να καταβάλλουν την αναλογούσα εισφορά.
  • Όλες οι αποφάσεις απονομής σύνταξης (απαραίτητες για τη χορήγηση του εφάπαξ), που εκκρεμούν εδώ και μήνες, θα έχουν εκδοθεί με σειρά προτεραιότητας (ημ/νία αποχώρησης) μέχρι τέλους Μαρτίου ώστε οι συνάδελφοι να τις προσκομίσουν στην Γ΄ Διεύθυνση Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. στην οδό Ακαδημίας 58, 6ος όροφος (2ο Τμήμα Εφάπαξ).
  • Οι πιστώσεις των ποσών των συντάξεων και των αναδρομικών υπολογίζεται ότι θα γίνει περί τον Απρίλιο – Μάιο,   μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον ΕΦΚΑ με τη μηχανογραφική εταιρεία για τις συντάξεις ΤΕΑΠΕΤΕ.

Ειδικότερα:

1. Όλοι όσοι αποχώρησαν από την Τράπεζα το 2014 και είχαν 29 έτη 6 μήνες και 1 ημέρα ασφάλισης στο ΤΕΑΠΕΤΕ (ασφαλισμένοι πριν την 1.1.1993) θα λάβουν τη σύνταξη από την αποχώρησή τους από την Τράπεζα.

α. Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται και όσοι συμπληρώνουν τα έτη αυτά ασφάλισης με την εξαγορά χρόνου στρατιωτικής θητείας.

β. Οι 7 συνάδελφοι που αποχώρησαν από την Τράπεζα το 2014,    αιτήθηκαν σύνταξης με 30 έτη ΧΟΗ και συνταξιοδοτήθηκαν από τον Ιαν. 2018, με την απόφαση ΔΣ ΕΦΚΑ της 22.3.2018, θα λάβουν τα αναδρομικά της σύνταξης από την αποχώρησή τους από την Τράπεζα.

γ. Όσοι είχαν αποχωρήσει το 2014 και είχαν 29 έτη, 6 μήνες και 1 ημέρα και ήδη έχουν λάβει τη σύνταξη με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 55 ετών, θα λάβουν και αυτοί τα αναδρομικά της σύνταξης από την αποχώρησή τους από την Τράπεζα.

1. Οι συνάδελφοι που αποχώρησαν το 2018 ή και προγενέστερα (ασφαλισμένοι πριν την 1.1.1993) αλλά την 12η Μαΐου 2016 είχαν 29 έτη 6 μήνες και 1 ημέρα ασφάλισης στο ΤΕΑΠΕΤΕ (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ασφάλισης με εξαγορά στρατιωτικής θητείας) συνταξιοδοτούνται άμεσα και λαμβάνουν τη σύνταξή τους από την αποχώρησή τους από την Τράπεζα.
  1. Όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη με 25 έτη (ή 20 κ.λ.π.) την 12η Μαΐου 2016 και εν τω μεταξύ συμπλήρωσαν την ηλικία των 55 ετών (ή 60 ετών με 20 έτη, ή 45 ετών γυναίκες με 20 έτη, κ.λ.π.) λαμβάνουν σύνταξη από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
  1. Όσοι αποχώρησαν μετά την 12η Μαΐου 2016 και είχαν 25 έτη ασφάλισης την 12.5.2016 (ή 20 έτη), αλλά δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη τα 55 χρόνια, (ή τα 60 χρόνια με 20 έτη κ.λ.π.) θα εκδοθούν άμεσα οι αποφάσεις συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της σύνταξης και θα λάβουν τη σύνταξη με τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου.

Ακόμη, θα εφαρμοστούν σε όλους τους προσυνταξιούχους και σε αυτούς του ΕΤΕΑΕΠ οι όροι του καταστατικού σε ότι αφορά την ηλικία διακοπής των χορηγούμενων επιδομάτων τέκνων (όχι διακοπή στα 21 στα αγόρια που φοιτούν κ.λ.π.).

Συνάδελφοι, με την απόφαση του ΔΣ ΕΦΚΑ 14.2.2019, ολοκληρώθηκε η προσπάθεια της Διοίκησης του Συλλόγου για τη συνταξιοδότηση των συναδέλφων με 30 έτη Χ.Ο.Η.

Ο δρόμος άνοιξε όταν, μετά από πολύμηνες προσπάθειες του ΣΣΕΜ, ο τότε Αν. Πρόεδρος ΕΦΚΑ, κος Λάμπρος Σέμπος, εισηγήθηκε στο ΔΣ την 22.3.2018 τη συνταξιοδότηση των επτά συναδέλφων με 30 έτη και η εισήγηση αυτή υπερψηφίστηκε με τη στήριξη μελών του ΔΣ - εκπροσώπων επαγγελματικών, κοινωνικών οργανώσεων, ΓΣΕΕ, Δημοσιογράφοι, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΑΜΕΑ ( ψήφοι 5 υπέρ, 4 κατά).

Ήταν μία απόφαση ορόσημο με την οποία δικαιώθηκαν προσυνταξιοδοτικής παροχής με το άρθρο 7.1α του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ οι 7 συνάδελφοι που από το 2014 είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης με 30 έτη Χ.Ο.Η. Απόφαση ελλιπής ως προς το σκέλος της εφαρμογής της, αφού τους δόθηκε η σύνταξη από την Ιανουάριο 2018 και όχι από την αποχώρησή τους, μετά τις γνωστές ετερόκλητες συνδικαλιστικές και άλλες παρεμβάσεις.

Αμέσως μετά, ο Σύλλογος ζήτησε από την Διοίκηση του ΕΦΚΑ την απονομή σύνταξης σε όσους συναδέλφους αιτούνταν σύνταξη με το άρθρο 7.1α του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, με 30 έτη Χ.Ο.Η., καθώς επίσης και με 25 έτη με ηλικία 55 ετών κ.λ.π. κατά την απόφαση του ΣτΕ 935/2018.

Παρόλη τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του ΕΦΚΑ στο αίτημα του Συλλόγου να προχωρήσουν άμεσα οι συνταξιοδοτήσεις με 30 έτη Χ.Ο.Η., μετά την απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ και να έχει άμεση εφαρμογή η απόφαση του Σ.τ.Ε για συνταξιοδότηση όσων είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25 έτη (την 12.5.2016) και ότι δεν απαιτείται καμία υπουργική απόφαση, ο υπηρεσιακός μηχανισμός επεδίωκε την ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης (απόφαση ΔΣ ΕΦΚΑ 22.3.2018 για σύνταξη με 30 έτη) και συνεπικουρούμενος από συνδικαλιστικές δυνάμεις, με διάφορες προφάσεις - όπως γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων για την εφαρμογή του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ !  έκδοση υπουργικής απόφασης για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ ! - όχι μόνο δεν υλοποιούσε τα παραπάνω αλλά σταμάτησε να απονέμει συντάξεις.

Μετά την ανάληψη, από την κα Γ. Βουτσινά, των καθηκόντων της Διεύθυνσης Λοιπών Παροχών, κανένα θέμα του Τμήματος Προσυνταξιοδοτικών Παροχών δεν επιλύονταν ούτε καν εξετάζονταν και  αρνούνταν να υπογράψει ακόμη και ήδη επεξεργασμένα δελτία προσυνταξιοδοτικών παροχών, προβάλλοντας διαρκώς την αόριστη δικαιολογία αναμονής της μετάπτωσης του μηχανογραφικού συστήματος του ΤΕΑΠΕΤΕ !

Το μόνο θέμα που ρυθμίστηκε, αυτό το διάστημα, ήταν η αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής θητείας για εργαζόμενους της Alpha Bank, προκειμένου να τύχουν της δυνατότητας συμμετοχής στο πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2018, γεγονός που πέραν των ασφαλισμένων, διακαώς επιθυμούσε και η ίδια η Τράπεζα, ενδιαφερόμενη για την επιτυχία της εθελούσιας εξόδου.

Όμως, κανείς δεν μπορεί, ανεύθυνα και ανεξέλεγκτα, να στερεί από τους δικαιούχους τις συντάξεις τους.

Μετά από αυτό ο Σύλλογος, με επιστολή του τον Οκτώβριο 2018 προς τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή από τα μέλη   μας και ασφαλισμένους του Ταμείου, η διαιώνιση μιας τέτοιας απαράδεκτης κατάστασης, που αντιστρατεύεται τον σκοπό του Ταμείου στερώντας από τους ασφαλισμένους την συνταξιοδοτική τους παροχή, ήτοι τον βασικό πόρο   διαβίωσής τους και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας στη συγκεκριμένη Διεύθυνση και την άμεση απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών στους δικαιούχους.

Μόλις την αρχή του νέου έτους έγινε η αντικατάστασή της και γίνεται πλέον φανερό ότι επιτέλους οι προσυνταξιούχοι του ΤΕΑΠΕΤΕ θα μπορούν να εξυπηρετούνται κανονικά και να επιλύονται τα ανακύπτοντα ζητήματα.

Υπό τη νέα Διεύθυνση πραγματοποιήθηκε το αυτονόητο.

Ζήτησε, με την εισήγησή της που ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ του ΕΦΚΑ, την συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ, κατ΄ εφαρμογή του Καταστατικού όπως παραπάνω.

Στη συνεδρίαση αυτή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας επεσήμανε ότι υπάρχουν στο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ικανά, έμπειρα και με ασφαλιστική κατάρτιση στελέχη που επιτέλους αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους, τιμώντας με προσήλωση το θεσμό του Δημοσίου Υπαλλήλου.

Το πανηγυρικό αυτό αποτέλεσμα για το χώρο μας απέδειξε, για άλλη μια φορά, πως με υπομονή, επιμονή, μεθοδικότητα και δουλειά μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι όσον αφορά τον επανυπολογισμό των προσυνταξιοδοτικών παροχών ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ, ο Σύλλογός μας έχει καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ. (βλέπε ssem. gr - 12.03.2017 - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ Σ.Τ.Ε. ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ).

Σας περιμένουμε όλες και όλους στη μεγάλη μας Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, της 15ης Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή στο Τιτάνια.

Ο Πρόεδρος                           Ο Γ. Γραμματέας

Χ. Τσιλώνης                                 Γ. Δέδες

• 22.03.2018 Σύνταξη με 30 έτη Χ.Ο.Η. / Ισχύς του άρθρου 7 παρ. 1α του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ εδώ
  • 04.05.2018 Απόφαση ΔΣ ΣΣΕΜ 27.04.2018 για το θέμα συνταξιοδότησης με 30 έτη Χ.Ο.Η. εδώ