07.05.2019 Συγκέντρωση την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 ώρα 11:30 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14/5/2019 11:30 π.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΦΟΡΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟ Ν. 4387/2016.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΑΠΕΤΕ.

Αθήνα 7.5.2019

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου μας που διεξήχθη την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 με την παρουσία εκπροσώπων των παραρτημάτων μας Λάρισας, Καβάλας, Λαμίας, Χανίων, Θεσσαλονίκης (μέσω skype), αλλά και δεκάδων συναδέλφων, μετά την άκαρπη συνάντηση του Συλλόγου με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης στις 3 Απριλίου 2019, αποφασίστηκε ομόφωνα η αγωνιστική δράση του Συλλόγου μας, για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στις 11:30 π.μ, θα πραγματοποιήσουμε μαζική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Σταδίου 29.

Στην ίδια συνεδρίαση, δόθηκε στους παρευρισκόμενους συναδέλφους εμπεριστατωμένο  Ενημερωτικό Σημείωμα για το ΤΕΑΠΕΤΕ και τις περικοπές στις συντάξεις μας, το οποίο διακινείται πανελλαδικά στην επαρχία από τους εκπροσώπους Τοπικών Παραρτημάτων του Συλλόγου μας σε Βουλευτές και Υπουργούς. Στην Αθήνα το Ενημερωτικό Σημείωμα απεστάλη στην Κυβέρνηση και  δίνεται στους  εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται με το Προεδρείο του Συλλόγου.

Στο Ενημερωτικό αυτό Σημείωμα επισημαίνουμε ότι οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις τους και συγκεκριμένα  μετά  τον επανυπολογισμό τους με το  ν. 4387/16 το ποσοστό μείωσης στις επικουρικές συντάξεις ΤΕΑΠΕΤΕ, που καταβάλλονται από το ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΕΠ) αλλά και  στις επικουρικές συντάξεις τ. ΕΤΑΤ (διαφορές ποσών επικουρικής σύνταξης ΤΕΑΠΕΤΕ), ανέρχεται σε 82%, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων μνημονιακών περικοπών. Επίσης το ποσοστό μείωσης στις συντάξεις του τ. ΕΤΑΤ ανέρχεται σε 52%, συμπεριλαμβανομένων των μνημονιακών περικοπών και με την εφαρμοστική εγκύκλιο για το ΕΤΑΤ (Φ80020/οικ.22103/Δ15.404/7.9.2016), ο επανυπολογισμός  αφορά  στο σύνολο των παροχών και περιλαμβάνει  ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης (50% κύρια & 50 % επικουρική).

Στο τέλος της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη του ΔΣ, με τη συμμετοχή και συναδέλφων, κατά την οποία θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ενεργειών και θα προετοιμαστεί η μεγάλη συγκέντρωση των συνταξιούχων Εμπορικής στην Αθήνα.

Η Διοίκηση του Συλλόγου και οι 10.000 οικογένειες των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας  δείξαμε υπομονή, περιμένοντας να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε, λόγω των δραματικών  περικοπών στις συντάξεις μας. Είναι καιρός πια να δοθεί επίσημη πολιτική απάντηση για την αδικία που υπέστησαν οι συνταξιούχοι της Εμπορικής.

Ο χρόνος άλλωστε  είναι πολύς,  από τον Οκτώβριο 2017 που κατά την παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης για το ΕΤΑΤ στην Παλαιά Βουλή, ανακοινώθηκε στο ακροατήριο ότι κάτι καλό θα υπάρξει για τους συνταξιούχους της Εμπορικής. Αρκετός χρόνος πέρασε από τις συναντήσεις με τον αρμόδιο Υφυπουργό για τη διόρθωση κατ΄ αρχήν των επικουρικών συντάξεων ΤΕΑΠΕΤΕ (προ του 2006), επειδή ήταν  εφικτό να υπάρξει μια πρώτη λύση στα πλαίσια του ΕΤΕΑΕΠ χωρίς νομοθετική παρέμβαση, λόγω του αυστηρού τότε προγράμματος επιτήρησης από την τρόικα.

Μετά από επαφές που είχε ο Σύλλογος με τη Διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, εστάλη επιστολή στο Υπουργείο, τον Ιανουάριο 2018, που προσυπέγραψε ο πρώην Διοικητής κ. Αθ. Καποτάς, όπου ετέθη θέμα αμφισβήτησης του Συντελεστή Επανυπολογισμού (Σ.Ε. 0,576), με τον οποίο επανυπολογίστηκαν  οι επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑ (προ  του 2006), αλλά και του ασφαλίστρου 6% του ΕΤΕΑΜ που λήφθηκε υπόψη, αντί του 11,50% έως 14,75% του ΤΕΑΠΕΤΕ, που θα οδηγούσε στην εφαρμογή Σ.Ε. ίσου με 1 αντί  0,576!!

Κατόπιν τούτου, και  ενώ επίκειτο η επίλυση μετά και την θετική εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, υπήρξε εμπλοκή, λόγω αλλαγής στάσης του ΕΤΕΑΕΠ τον Μάιο 2018, κατόπιν  απαντητικής επιστολής της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικού και Πληρωμών κας Πετρακάκη προς τον Προϊστάμενο Δ΄ Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης κο Α. Αθανασίου σε έγγραφο ερώτημα  του τελευταίου.

Στην ως άνω επιστολή αναφέρεται, ότι για τον υπολογισμό του Συντελεστή Επανυπολογισμού (ΣΕ) του ΤΕΑΠΕΤΕ λήφθηκε υπόψη μεμονωμένο αρχείο των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ και ποσοστό αναπλήρωσης (ARn) 0,45  για εισφορά 6% που ίσχυε στο ΕΤΕΑΜ, ότι οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις επανυπολογίστηκαν με  ΣΕ 0,5760 και ότι με βάση τα παραπάνω  εκλείπει κάθε απορία και  αμφισβήτηση της ορθότητας της διαδικασίας προσδιορισμού του ΣΕ των συντάξεων ΕΤΕΑΕΠ-ΤΕΑΠΕΤΕ !

Επανήλθαν δηλαδή στην επί δεκαετία παγιωμένη θέση, μετά την ένταξη των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΜ την 18/4/2006  με το ν. 3455/2006, δηλαδή στην επιχειρηματολογία ότι  οποιαδήποτε μεταβολή στις συντάξεις ΤΕΑΠΕΤΕ θα κρίνεται με τη νομοθεσία ΕΤΕΑΜ (Εγκύκλιος Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ.20203/οικ.12708/593/17-7-2006, Εγκύκλιος ΙΚΑ 53/1-9-2006 κ.λ.π.).

Ηθελημένα  ξεχνούν ότι έχουν καταβληθεί υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΕΑΠΕΤΕ που συστάθηκε το 1948, όταν η επικουρική ασφάλιση στην Ελλάδα ξεκίνησε να λειτουργεί υποχρεωτικά με το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ μόλις το 1983.

Να σημειωθεί ότι η εισφορά επικούρησης ΤΕΑΠΕΤΕ καταβάλλονταν επί του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών και ότι από το 1965 μέχρι το 1993, το συνολικό ασφάλιστρο ΤΕΑΠΕΤΕ ασφαλισμένου και εργοδότη ανέρχονταν σε 11,50%  και την περίοδο 1.1.1993 - 1.1.2002  διαμορφώθηκε σταδιακά σε  14,75%, ενώ το ασφάλιστρο για το ΕΤΕΑΜ ανερχόταν σε μόλις 6%, με ποσά εισφορών  υπολογιζόμενα  επί αποδοχών έως το πλαφόν της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης ΙΚΑ.

Τα ποσοστά ασφαλίστρων ΤΕΑΠΕΤΕ  και τα  ποσά καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών αναμφίβολα αποδεικνύουν την αναντιστοιχία με τις αποδιδόμενες συντάξεις και τον άδικο και αυθαίρετο τρόπο επανυπολογισμού τους το 2016, αφού λήφθηκε υπόψη το ποσοστό αναπλήρωσης (ARn) 0,45 που αντιστοιχεί στην  εισφορά 6% που ίσχυε στο ΕΤΕΑΜ.

Κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε μετά τη μαζική ΓΣ της 15.3.2019 έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  ενημερωθήκαμε  ότι δόθηκαν οδηγίες του Υφυπουργού να του σταλούν -και πράγματι την  18.3.2019  του εστάλησαν- προτάσεις με τα ενδεχόμενα σενάρια διόρθωσης των επικουρικών συντάξεων ΤΕΑΠΕΤΕ, με βάση τα αυξημένα ποσοστά εισφορών  και ορίστηκε  συνάντηση του Υφυπουργού με τη Διοίκηση του Συλλόγου μας για την  22  Μαρτίου 2019, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2019.

Στη σύσκεψη αυτή  με τον Υφυπουργό, την Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και του ΕΤΕΑΕΠ, παρουσιάστηκαν, όπως είχε ζητηθεί, τα ενδεχόμενα σενάρια για διόρθωση  των επικουρικών συντάξεων ΤΕΑΠΕΤΕ και ο Υφυπουργός κος Α. Πετρόπουλος επανέλαβε όσα εξ΄ αρχής είχε πει, ότι δηλαδή η θέση του είναι  να βρεθεί λύση.

Όμως στη συνέχεια  με τις τοποθετήσεις της Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης κας Σ. Βρακκά και   υπηρεσιακών  παραγόντων, διαπιστώθηκε  ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση προσέγγισης για εξεύρεση λύσης στο θέμα, αφού εντέλει κατέληξαν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα πρέπει να αφορά όχι μόνον το ΤΕΑΠΕΤΕ αλλά όλα τα πρώην  ειδικά επικουρικά ταμεία, δηλαδή χιλιάδες συνταξιούχους που κατέβαλαν εισφορές επικούρισης με ασφάλιστρο άνω του 6% του ΕΤΕΑΜ και επειδή το  συνολικό κόστος θα είναι  άνω των 110 εκ. ευρώ το ΕΤΕΑΕΠ αδυνατεί να το καλύψει με το φετινό προϋπολογισμό του…

Ο Σύλλογός μας αμφισβήτησε όσα επικαλέστηκαν, επέμεινε για τις υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονταν στο Ταμείο μας  για επικούριση και επεσήμανε ότι είναι η μόνη πλευρά που για την υποστήριξη των θέσεών της επικαλείται  επίσημα στοιχεία για το σύνολο των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας την δεκαετία 2002 – 2012 το συνολικό ποσό εισφοράς  ασφαλισμένων και εργοδότη που καταβλήθηκε για την Επικουρική Ασφάλιση ανέρχεται σε  240.935.251 €, που αντιστοιχεί σε ποσοστό κατά μέσο όρο 19,26%,  επί του πλαφόν της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης ΙΚΑ. Σημειώνουμε ότι σε πολλούς  συνταξιούχους της Εμπορικής το ποσοστό  αυτό  ξεπερνά το 25%.

Συνάδελφοι,

όσον αφορά στις νομικές διεκδικήσεις  για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ΕΤΕΑ(ΕΤΕΑΕΠ) μετά τον επανυπολογισμό τους, ο Σύλλογός μας συμμετείχε στην προσφυγή ΟΤΟΕ-Συλλόγων που κατατέθηκε στο ΣτΕ την 21.10.2016, για να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις εφαρμογής του ν. 4387/2016 με τα ΦΕΚ 1604 και 1605  της  7.6.2016   και αναμένεται η απόφαση από το ΣΤΕ.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, από την αναμενόμενη απόφαση του ΣΤΕ για το Νόμο Κατρούγκαλου, θα αποφασισθεί το ενδεχόμενο κατάθεσης ομαδικών πλέον αγωγών για να καλυφθεί με ειδικότερες νομικές ενέργειες η κατηγορία των συναδέλφων για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ΕΤΕΑ(ΕΤΕΑΕΠ) με τον επανυπολογισμό τους το 2016, αλλά και η κατηγορία των συναδέλφων για τις μειώσεις   που υπέστησαν στις επικουρικές συντάξεις τ. ΕΤΑΤ (διαφορές ποσών επικουρικής σύνταξης ΤΕΑΠΕΤΕ) με τον επανυπολογισμό τον Απρίλιο 2017.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για τους προσυνταξιούχους ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ ο Σύλλογος κατέθεσε προσφυγές στο ΣΤΕ, την 5.3.2017,  με τις οποίες ζητούμε την ακύρωση διαφόρων κανονιστικών πράξεων που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), μεταξύ των οποίων και η από 7.9.2016 Απόφαση του Υφυπουργού κου Α. Πετρόπουλου για τον επανυπολογισμό των προσυνταξιοδοτικών παροχών ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ.

Συνοψίζοντας,  ο Σύλλογός μας, με τις κινητοποιήσεις και τις νομικές ενέργειες, κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποκρούσει τη λαίλαπα των παλαιότερων  μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις αλλά και των μειώσεων μετά τον  επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ΕΤΕΑ και των συντάξεων τ. ΕΤΑΤ με το ν. 4387/2016.

Συνάδελφοι,

Με τη μαζική συμμετοχή σας και στη φετινή Γενική Συνέλευση, την 15.3.2019, και την αταλάντευτη ψήφο σας στην ομόφωνη έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού 2018, επιβεβαιώθηκε ότι συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα και προχωράμε στα επόμενα βήματα διεκδίκησης και υλοποίησης των στόχων μας.

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά και αγωνιστικά στη συγκέντρωση της Τρίτης 14 Μαΐου 2019 στις 11:30 π.μ, στη Σταδίου 29 στο Υπουργείο.

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γ. Γραμματέας

Χ. Τσιλώνης                                       Γ. Δέδες

Υπενθύμιση:

Ενημέρωση προς τους συναδέλφους παρέχεται από το Σύλλογό μας μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.ssem.gr και στο FaceBook αποκλειστικά και ΜΟΝΟΝ από τη σελίδα Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.