Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr Fax 2105234806

15.05.2019 Εκδρομή στις Πηγές του Αχέροντα 7-8-9 Ιουνίου

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

7-8-9 Ιουνίου

Στα βουνά του Σουλίου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, 2 μόλις χλμ. από το χωριό Γλυκή συναντάμε τις πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς.

 

axerodas1

 

Η Γλυκή που βρίσκεται μεταξύ Πάργας και Πρέβεζας απέχει 30 χλμ από την Πάργα, 40χλμ από την Ηγουμενίτσα και 60 χλμ από την Πρέβεζα.

Με αφετηρία τη Γλυκή, εκεί που τους κανόνες του "πάνω κόσμου" ορίζει η φύση και η ξεγνοιασιά, τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά του – πολύ ορμητικά τον χειμώνα, απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι – διασχίζουν φαράγγια, σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες. φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000. Αιωνόβια πλατάνια τον σκιάζουν. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής!

Από δω αρχίζει το ταξίδι…

Τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις και να τον ακούσεις. Πρέπει να τον διασχίσεις και μάλιστα με τα πόδια. Με αφετηρία το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής θα ξεκινήσουμε μια σύντομη ευκολοδιάβατη διαδρομή με κατεύθυνση τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας.

Ακολουθώντας το περίφημο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν και οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατηφορίζουμε την καταπράσινη πλαγιά μέχρι την όχθη του ποταμού. Θα σταθούμε για λίγο στην Σπηλιά του Δράκου – σημείο όπου αναβλύζουν γάργαρες πηγές.

Βαθύσκιωτα δάση με πλατάνια, αναρριχώμενα φυτά και πυκνές φτέρες κατά μήκος του ποταμού θα μας οδηγήσουν πίσω στη Γλυκή. Αφού έχουμε πάρει μια μικρή μόλις γεύση από την ομορφιά της περιοχής, θα επιχειρήσουμε όσοι θέλουμε να την ανακαλύψουμε σε όλο της το μεγαλείο!

axerodas2

Πέρα από τις πολυθρύλητες μυθολογικές αφηγήσεις του ο Αχέροντας προσφέρεται και για κάθε είδους σπορ. Δοκιμάστε να κάνετε πεζοπορία ή ιππασία κατά μήκος του ποταμού, ζήστε την εμπειρία του Rafting και του Kayak canoe, που προσφέρονται ακόμη και για τους μη μυημένους του είδους αφού ο βαθμός δυσκολίας για την κατάβαση του ποταμού δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Τέλος αν είστε τολμηροί και δεν σας τρομάζουν τα κρύα νερά του, κολυμπήστε άφοβα στον Αχέροντα.

Κοντινοί προορισμοί που αξίζουν τον κόπο...

• Τα ιστορικά χωριά του Σουλίου

Με βάση την Γλυκή, με το αυτοκίνητο περί τη μισή ώρα απόσταση μέχρι τα ακόμα πιο ορεινά χωριά του Σουλίου, που σήμερα μπορεί να αποπνέουν αίσθηση εγκατάλειψης –καθότι ελάχιστοι κάτοικοι έχουν απομείνει εδώ– έχουν όμως αρκετά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως τα εντυπωσιακά πέτρινα πηγάδια, τους παλιούς νερόμυλους που λειτουργούν μέχρι σήμερα, το επιβλητικό Κάστρο της Κιάφας (του οποίου η επιβλητική θέα στην κοιλάδα του Αχέροντα θα μας αποζημιώσει για την κουραστική ανάβαση) και το Κούγκι.

axerodas3• Η κοσμοπολίτικη και γραφική Πάργα με τα καταπράσινα νησάκια και το ιστορικό της Κάστρο

Από το λιμάνι της Πάργας εφοδιάζονταν οι Σουλιώτες με τρόφιμα και πυρομαχικά για τον αγώνα τους ενάντια στον τύραννο, στο κάστρο της Πάργας κατέφευγαν όταν αναγκάζονταν προσωρινά να εγκαταλείψουν το Σούλι. Στην Πάργα κατέφυγαν μετά την πτώση του Σουλίου και από εκεί ξεριζώθηκαν μαζί με τους Παργινούς όταν ο Άγγλος διοικητής των Επτανήσων Τόμας Μέτλαντ το 1814 πούλησε την Πάργα στον Αλή Πασά.

axerodas4

Τότε περίπου 4.000 Παργινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να καταστούν πρόσφυγες στα Επτάνησα, αφού προηγουμένως ημέρα Μεγάλη Παρασκευή, ανάσκαψαν τους πατρώους τάφους και συναθροίζοντας τα οστά των προγόνων τους τα έκαψαν στη πλατεία της αγοράς για να μη βεβηλωθούν από τους Αλβανούς ! Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επιβιβάστηκαν σε πλοία και πέρασαν στη Κέρκυρα. Επίσης μαζί τους πήραν σε σάκους χώμα της πατρώας γης, ενώ για άλλα σκεύη εκκλησιών και οικογενειακά εμποδίστηκαν από τους Άγγλους . Το ποσόν της εξαγοράς της Πάργας ήταν 150.000 λίρες που συγκέντρωσε ο Αλή Πασάς με εράνους που διενήργησε στο πασαλίκι του. Έτσι η Πάργα ήταν η τελευταία πόλη του ηπειρωτικού ελλαδικού χώρου που πέρασε σε τουρκική κατοχή. Το 1913 η Πάργα εντάσσεται στο Ελληνικό κράτος. Πολλοί Παργινοί επιστρέφουν στον τόπο τους μετά την απελευθέρωση, 23 Φεβρουαρίου του 1913.

• Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος (3 χλμ. από την Αμμουδιά)

Στο χωριό Μεσοπόταμος, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας λίμνης βρίσκονταν οι Πύλες του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν τις ψυχές στο βασίλειο του Άδη. Δίπλα στην αποξηραμένη -σήμερα- λίμνη Αχερουσία, ήταν το Νεκρομαντείο της Εφύρας.

axerodas5

Δαιδαλώδες, σκοτεινό και επιβλητικό, ήταν το σημαντικότερο κατά την αρχαιότητα σημείο επικοινωνίας των πιστών με τις ψυχές των νεκρών, ενώ μαρτυρείται πρώτη φορά από τον Όμηρο στην Οδύσσεια όταν μετά από προτροπή της Κίρκης ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον κάτω κόσμο για να πάρει χρησμό από την ψυχή του περίφημου μάντη Τειρεσία για την επιστροφή του στην Ιθάκη. Στο ιερό μνημείο συνέρρεαν οι επισκέπτες απ’ όλο τον αρχαίο κόσμο οι οποίοι έπειτα από κατάλληλη πολυήμερη σωματική και ψυχική προετοιμασία, επικοινωνούσαν με τις ψυχές των αγαπημένων τους που τους προφήτευαν το μέλλον. Η ακουστική της υπόγειας αίθουσας παρουσιάζει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον καθώς ο χρόνος αντήχησης είναι εξαιρετικά χαμηλός, θυμίζοντας ανηχοϊκό θάλαμο, γεγονός που δημιουργούσε ψυχοακουστικά φαινόμενα και ψευδαισθήσεις, επηρεάζοντας την αντίληψη των πιστών.

Περιλαμβάνει διαδρόμους, δωμάτια, την κεντρική αίθουσα και μια κρύπτη ενώ στις αρχές του 18ου αι. οικοδομήθηκε και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το καθολικό της οποία σώζεται μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία από τον ιστοχώρο LEFKADA SLOW GUIDE

Τα ξενοδοχεία που θα μείνουμε

Ξενοδοχείο Piges Hotel at Acheron Springs

Ξενοδοχείο στο βουνό με εστιατόριο

Πρέβεζα, Βουβοπόταμος, Ήπειρος, 48062, GRC

  • Δωρεάν πρωινό (σε μπουφέ), δωρεάν WiFi
  • Δυνατότητα διοργάνωσης rafting και ιππασίας
  • Πεζοπορία

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο διαθέτει 8 δίκλινα και 2 τρίκλινα. Μπορεί να καλύψει τα πρώτα 22 άτομα .

Ξενοδοχείο Dimitriou Rooms

  • Δωρεάν χωριάτικο πρωινό

Βρίσκεται στη Γλυκή, 200μ. από τον ποταμό Αχέροντα και 4,1χλμ. από τη Γέφυρα Ντάλα. Προσφέρει δωρεάν WiFi, κλιματισμό, κήπο και βεράντα. Κάθε μονάδα διαθέτει καναπέ, καθιστικό, τηλεόραση επίπεδης οθόνης, πλήρως εξοπλισμένη, μικρή κουζίνα και ιδιωτικό μπάνιο με στεγνωτήρα μαλλιών. Όλες έχουν αίθριο με θέα στο βουνό.

Η τιμή είναι 95 ευρώ, με υπολογισμό για συμμετοχή 30 ατόμων, και περιλαμβάνει όλες τις μετακινήσεις, και την διαμονή στο ξενοδοχείο με πρωινό.

Είναι σημαντικό να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή επειδή έχουμε δεσμεύσει ξενοδοχεία και πούλμαν. Με την δήλωση της συμμετοχής σας στο Σύλλογο έως και την Παρασκευή 25 Μαΐου 2019, είτε τηλεφωνικά είτε με email, (Τηλ 210-5222813 - 210-5222864, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) θα σας δίνεται και ο λογαριασμός για την κατάθεση του αντιτίμου το οποίο συνολικά ανέρχεται στο ποσό των 95 ευρώ. Εναλλακτικά για τυχόν διευκρινήσεις, σας γνωρίζουμε και τα τηλέφωνα δύο εκ των μελών της ομάδας που είναι υπεύθυνα για την εκδρομή της Αίγινας : Ζέλα Φυκούρα 6978447771, Δέσποινα Βρουβάκη 6944207887.

Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από εμάς που σημαίνει ότι όποιος έχει ενδιαφέρον να προετοιμάσει κάτι για όλους ας το δηλώσει από τώρα.