Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr Fax 2105234806

26.06.2019 Συνέχιση λειτουργίας μηχανογραφικού συστήματος έκδοσης-πληρωμής συντάξεων τ. ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ

PHOTO

 

Την 24η Ιουνίου 2019, κλιμάκιο μηχανογράφων και λειτουργών του ΤΕΑΠΕΤΕ (της Νίκης 23) εγκαταστάθηκε στα γραφεία του ΕΦΚΑ για την έκδοση-πληρωμή και τις μεταβολές των συντάξεων τ. ΕΤΑΤ.

Αθήνα 26.6.2019

                                                      

Συνάδελφοι,

υπεγράφη η σύμβαση ΤΕΑΠΕΤΕ-ΕΠΙΛΥΣΙΣ, κατ’ αρχήν μέχρι τέλους Αυγούστου 2019 και κλιμάκιο του ΤΕΑΠΕΤΕ με τους μηχανογράφους της εταιρείας «ΕΠΙΛΥΣΙΣ» και λειτουργούς του ΤΕΑΠΕΤΕ, εγκαταστάθηκε την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019  στα γραφεία του ΕΦΚΑ (οδός Μενάνδρου 41-43), για την έκδοση-πληρωμή και  τις μεταβολές των συντάξεων τ. ΕΤΑΤ, υπό τις οδηγίες της νέας Προϊσταμένης Διεύθυνσης Προσυνταξιοδοτικών Παροχών ΕΦΚΑ κας Ευαγγελίας Φουρνάρου.

Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, καρπό των πολύμηνων ενεργειών του Συλλόγου μας και των κινητοποιήσεων μιας δυναμικής ομάδας συναδέλφων που αποχώρησαν από την Τράπεζα το 2018. Στις εξαιρετικά κρίσιμες αυτές στιγμές για τους συναδέλφους που δεν είχαν δικαιωθεί συνταξιοδότησης, ο Σύλλογός μας με την υπεύθυνη και συνάμα αγωνιστική διεκδικητική στάση του συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Ταμείου μας, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η έκδοση και η πληρωμή των συντάξεων.

Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ήδη αποστέλλονται στους δικαιούχους οι αποφάσεις απονομής σύνταξης, απαραίτητες για τη χορήγηση των εφάπαξ παροχών και ότι προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η επεξεργασία της πληρωμής συντάξεων για όλους όσους  έχουν καταθέσει πλήρη δικαιολογητικά.

Τα όποια ποσά αναδρομικών θα πιστωθούν στους δικαιούχους τέλος Ιουλίου με τη σύνταξη μ. Αυγούστου 2019.

Λίγα λόγια για την ιστορία…

Το 2018, υπήρχε μηχανογραφική κάλυψη του Ταμείου, αλλά δεν λειτουργούσαν οι υπηρεσίες του Τμήματος Προσυνταξιοδοτικών Παροχών ΕΦΚΑ. Από το 2019, λειτούργησαν οι υπηρεσίες αυτές του ΕΦΚΑ, υπό τη νέα Διεύθυνση, αλλά δεν υπήρχε μηχανογραφική κάλυψη του Ταμείου.

Ειδικότερα, με την ένταξη του ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ, με το ν. 4387/2016, ο Σύλλογός μας, με συνεχείς παραστάσεις στον αρμόδιο Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κο Δ. Τσακίρη, είχε καταδείξει τα σοβαρά προβλήματα του Ταμείου μας, που ουσιαστικά είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν το τέλος 2016.

Ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΕΦΚΑ όχι μόνον δεν είχε τη διάθεση να εξυπηρετεί, ως όφειλε, τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ, αλλά έφθασε μάλιστα στο σημείο, με την προηγούμενη Διευθύντρια κα Βουτσινά, να σταματήσει ακόμη και τις συνταξιοδοτήσεις, γιατί περίμεναν, δήθεν, να υλοποιηθεί το ανύπαρκτο έργο μετάπτωσης του μηχανογραφικού συστήματος ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Ο Σύλλογός μας, μετά από επανειλημμένες παραστάσεις στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ,  απέστειλε την 29.10.2018 επιστολή προς τον ΕΦΚΑ και ζήτησε την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας στη συγκεκριμένη Διεύθυνση Προσυνταξιοδοτικών Παροχών  και την  άμεση απονομή  των  συνταξιοδοτικών παροχών στους  δικαιούχους. Στην επιστολή αυτή  επεσήμανε επίσης, ότι κανείς δεν μπορεί, ανεύθυνα και ανεξέλεγκτα, να στερεί από τους δικαιούχους τις συντάξεις τους, καθυστερώντας συνεχώς την υπογραφή των καθόλα έτοιμων συνταξιοδοτικών αποφάσεων και μάλιστα αγνοώντας τις επανειλημμένες τοποθετήσεις του  Διοικητή του ΕΦΚΑ. Έκανε επίσης σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή  από τους συναδέλφους συνταξιούχους ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ, η διαιώνιση  μιας τέτοιας απαράδεκτης κατάστασης στερώντας από τους ασφαλισμένους την συνταξιοδοτική τους παροχή, ήτοι τον  βασικό πόρο   διαβίωσής τους.

Με την τοποθέτηση νέας Προϊσταμένης Διεύθυνσης, οι υπηρεσίες του Τμήματος Προσυνταξιοδοτικών Παροχών, όσον αφορά το ΤΕΑΠΕΤΕ, λειτουργούν πλέον αποτελεσματικά και κατόπιν της δικής της εισήγησης ελήφθησαν, τον Φεβρουάριο 2019,  οι σημαντικότατες αποφάσεις από το ΔΣ  ΕΦΚΑ (30 έτη Χ.Ο.Η. κ.λ.π.).

Ωστόσο, ακολούθησε νέος κύκλος υπονόμευσης με τη μη παράταση λειτουργίας του μηχανογραφικού συστήματος ΤΕΑΠΕΤΕ και την προσπάθεια de facto ακύρωσης όλων των σημαντικών αποφάσεων της νέας Διεύθυνσης.

Για να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή κατάσταση ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κο Ι. Σκοπούλη, την  Διευθύντρια Προμηθειών του ΕΦΚΑ και με παραστάσεις στα ΔΣ του ΕΦΚΑ, πάντα με την ενεργό παρουσία συναδέλφων, πάλεψε μεθοδικά ώστε να εξευρεθεί και να υλοποιηθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση για σύναψη σύμβασης του ΕΦΚΑ με εταιρεία πληροφορικής, για να τεθεί σε λειτουργία το μηχανογραφικό σύστημα συντάξεων.

Επειδή όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα - λόγω και της  παρελκυστικής τακτικής της μηχανογραφικής εταιρείας - ο Σύλλογος αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος σε αυτή τη φάση για να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το μηχανογραφικό σύστημα, είναι η ανανέωση της σύμβασης ΤΕΑΠΕΤΕ-ΕΠΙΛΥΣΙΣ και ζήτησε από τους εκπροσώπους της Τράπεζας στο ΤΕΑΠΕΤΕ να συνδράμουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Πράγματι, η Τράπεζα ανταποκρίθηκε θετικά και μετά από συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ η  Διευθύντρια του ΤΕΑΠΕΤΕ με το από  7.6.2019 έγγραφό της  δεσμεύθηκε ότι θα παραταθεί  η συνεργασία του  ΤΕΑΠΕΤΕ με την  εταιρεία  «ΕΠΙΛΥΣΙΣ», προκειμένου να  διευκολυνθεί το  έργο της  έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, της  πληρωμής των  δικαιούχων  και  της υλοποίησης πιθανών μεταβολών  στις  συντάξεις που ήδη καταβάλλονται.

Παρά τη δέσμευση  που  ανέλαβαν με το  έγγραφο αυτό όλοι  οι εμπλεκόμενοι  φορείς - η   Τράπεζα, το  ΤΕΑΠΕΤΕ και η  «ΕΠΙΛΥΣΙΣ» -  και   ενώ  αναμενόταν η έναρξη λειτουργίας του μηχανογραφικού συστήματος,  υπήρξε  υπαναχώρηση  από την  συμφωνία, που συνεπαγόταν  για μια ακόμη  φορά   καθυστέρηση   ή ακόμα  και  αναβολή  επ’ αόριστον στην έκδοση και πληρωμή των συντάξεων  στους συναδέλφους,  δικαιούχους  προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Ο Σύλλογος αντέδρασε και απέστειλε την από 13.6.2019 εξώδικη διαμαρτυρία στην Τράπεζα και στο ΤΕΑΠΕΤΕ και επεσήμανε τις ευθύνες τους, εάν δεν συνεχιστεί η μηχανογραφική κάλυψη του Ταμείου, που εδράζονται  τόσο στις καταστατικές διατάξεις του ΤΕΑΠΕΤΕ, όσο και στο Ν.3371/2005 και κυρίως δε στο άρθρο 5 του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ.

 

Παράλληλα, μετά από παρέμβαση του ΣΣΕΜ στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank κο Β. Ψάλτη για  υλοποίηση της δέσμευσης της Τράπεζας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου μας  με την κα Π. Κονιδάρη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας, η οποία μας διαβεβαίωσε ρητά  ότι η σύμβαση θα υπογραφεί, όπως και έγινε.

Συνάδελφοι, οι προσπάθειες ώστε το Τμήμα Προσυνταξιοδοτικών Παροχών του ΕΦΚΑ να μην προχωρήσει σε έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων και πληρωμή συντάξεων στους συναδέλφους εκδηλώνονται συντονισμένα πάνω από ένα χρόνο.

Δυστυχώς, εκτός από τον “παραδοσιακό’’ υπηρεσιακό μηχανισμό, συνέδραμε σε αυτό και  ο ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής που στάθηκε αρωγός στο «έργο» της κας Βουτσινά και μάλιστα με δημόσια στήριξή της (ανακ. 46/4.9.2018 ΕΝ.Α.Σ.), κινούμενος σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το Σύλλογό μας και την απομάκρυνσή της.

Η τελευταία “συμβολή” του ΕΝ.Α.Σ. ήταν η προσπάθεια να ακυρώσει την υλοποίηση της δέσμευσης της Τράπεζας για συνέχιση της σύμβασης ΤΕΑΠΕΤΕ-ΕΠΙΛΥΣΙΣ. Συγκεκριμένα, με την από 12 Ιουνίου 2019 επιστολή τους προς ΕΦΚΑ, ΤΕΑΠΕΤΕ και ΣΣΕΜ, ο  Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του «ΕΝ.Α.Σ.» (Αντιπρόεδρος του ΤΕΑΠΕΤΕ και μέλος του ΔΣ ΤΕΑΠΕΤΕ αντίστοιχα), σε πλήρη αντιδιαστολή με τη συμφωνηθείσα με το Σύλλογό  μας δέσμευση  Τράπεζας-Ταμείου, υπονόμευσαν ανοιχτά τη συνέχιση της  μηχανογραφικής κάλυψης των συντάξεων με νέα σύμβαση από το ΤΕΑΠΕΤΕ και υποστήριξαν ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον ΕΦΚΑ !

Επιπλέον είναι  καταδικαστέο ότι η σημερινή ηγεσία του  Συλλόγου Εργαζομένων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας εκφέρει παραταξιακό και διχαστικό λόγο αναλαμβάνοντας ρόλο επικεφαλής της παράταξής τους -και συνολικά όλης της «αντιπολιτευόμενης ομάδας»- στον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής.

Όσον αφορά στην ηγεσία  της παράταξης που αποχώρησε τον Δεκέμβριο 2016  από τον ΣΣΕΜ και επί μήνες ανακοινώνει ότι έλυσε το θέμα της πληρωμής των  συντάξεων - απλώς δια δηλώσεων του εκπροσώπου της στο ΔΣ του ΕΦΚΑ - απέδειξε ότι ενδιαφέρεται μόνο για τη  φασαρία αλλά από αποτέλεσμα μηδέν.

Όμως, οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας, με τις μαζικές γενικές συνελεύσεις, τις πρωτόγνωρες πρόσφατες δυναμικές συγκεντρώσεις και τις πορείες για αποκατάσταση των συντάξεών τους, έχουν κατακτήσει μετά από πολλές δεκαετίες την ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ και δεν επιτρέπουν σε κανένα να την υπονομεύσει.

Κρίνουμε τέλος πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι επιτέλους θα υλοποιηθούν όλα όσα απορρέουν από την ιστορική απόφαση του ΔΣ ΕΦΚΑ της 14ης Φεβρουαρίου 2019. Έτσι με τις επόμενες πληρωμές συντάξεων θα πιστωθούν και οι συνάδελφοι δικαιούμενοι απονομή σύνταξης με  30 χρόνια ασφάλισης ΤΕΑΠΕΤΕ οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση.

Αναλυτική ενημέρωση, σχετικά με την παραπάνω απόφαση του ΕΦΚΑ, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει σε ανακοίνωση του Συλλόγου μας, όπου αναφερόμαστε στη θεμελίωση δικαιώματος  συνταξιοδότησης (30, 25, 20, 15 έτη-άρθρο 7.1, εξαγορά χρόνου- άρθρο 22, κ.λ.π.) (Ανακοίνωση ΣΣΕΜ 25.2.2019 εδώ).

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, θα ξεκινήσει η επεξεργασία των μεταβολών των συντάξεων και πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η έκδοση των συμπληρωματικών επικουρικών συντάξεων τ. ΕΤΑΤ, μετά τον συσχετισμό τους με τις συντάξεις κύριου φορέα, καθώς και η επίλυση σοβαρών άλλων εκκρεμοτήτων όπως η εκκαθάριση των ποσών των παρακρατήσεων που έγιναν από την ΗΔΙΚΑ στο σύνολο των χορηγούμενων συντάξεων ΙΚΑ,ΕΤΕΑ,ΕΤΑΤ (ν.4093/2012), μετά τη συνταξιοδότηση συναδέλφων από το ΙΚΑ, καθόσον είχε ήδη παρακρατηθεί η ανάλογη εισφορά από το ποσό της προσυνταξιοδότησης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα

ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ - ΟΛΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

     Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

   Ο Πρόεδρος                  Ο Γ. Γραμματέας

      Χ. Τσιλώνης                        Γ. Δέδες