Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr Fax 2105234806

15.11.2019 Συνάντηση του Συλλόγου με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κο Nότη Μηταράκη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

                                                                                   

Αθήνα 15/11/2019

 

Συνάδελφοι,

 

Όπως σας ενημερώσαμε στην Γενική μας  Συνέλευση της 11ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε, στις 7/11/2019, συνάντηση του Συλλόγου με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Nότη Μηταράκη, και τον Διευθυντή του Γραφείου του, κο Κωνσταντίνο Κωστάκο.

Καταδείξαμε τον αυθαίρετο τρόπο αναπροσαρμογής των επικουρικών συντάξεων, των προερχομένων από το ΤΕΑΠΕΤΕ συνταξιούχων, που έγινε με τη χρήση του ενιαίου συντελεστή επανυπολογισμού (Σ.Ε.) 0,5760, ίδιου δηλαδή με λοιπούς συν/χους του τέως ΕΤΕΑΜ. Εάν όμως λαμβανόταν υπόψιν η εισφορά των συν/χων ΤΕΑΠΕΤΕ, που ήταν μεσοσταθμικά 14,25%, ο Σ.Ε. θα έπρεπε να είναι 1,00 με τελείως διαφορετικό ποσό επικουρικής σύνταξης.

Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η Διοίκηση του Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), με ερμηνευτικές παραδοχές, να αναπροσαρμόζει τις συντάξεις μας, σαν να πληρώναμε τις ίδιες εισφορές με ασφαλισμένους άλλων κλάδων που υπάγονταν στο ΕΤΕΑΜ, με αποτέλεσμα πρόσωπα που είχαν πληρώσει πολλαπλάσιες εισφορές, να επανυπολογίζονται οι συντάξεις τους στο ίδιο ύψος με πρόσωπα που είχαν πληρώσει πολύ μικρότερες εισφορές.

Κατά το γράμμα και κατά το πνεύμα του ν.4387/2016, ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, των προερχομένων από το ΤΕΑΠΕΤΕ συνταξιούχων, πρέπει να γίνει με βάση τις αυξημένες εισφορές που είχαν πληρώσει. Το Ταμείο δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά κάποια άλλη μέθοδο, μη προβλεπόμενη.

Πρόκειται για άνιση και αντίθετη στην αρχή της ανταποδοτικότητας δυσμενή μεταχείριση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων, που δε σχετίζεται με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά με λάθη και «λαθροχειρίες» στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου.

 

Ζητήσαμε την  παρέμβαση του κ.Υφυπουργού, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της κατάφορης αδικίας που υπέστησαν οι συνταξιούχοι της Εμπορικής λόγω των επιπλέον δραματικών  περικοπών στις επικουρικές συντάξεις τ. ΕΤΕΑ και να υπάρξει σχετική διόρθωση του επανυπολογισμού των επικουρικών μας συντάξεων με εγκύκλιο προς το ΕΤΕΑΕΠ.

 

Τέλος, σήμερα Παρασκευή 15/11/2019, θέσαμε στη διάθεσή του κου Υφυπουργού έγγραφα που μας ζήτησε, μαζί με συμπληρωματικό υπόμνημα.

Όσον αφορά τις περικοπές των συντάξεων τ. ΕΤΑΤ με το άρθρο 73Α  του Ν. 4387/2016 και το αίτημά μας  για την αποκατάστασή τους στα προ «Κατρούγκαλου» επίπεδα, μας δηλώθηκε ότι, αρμόδιος για νομοθετική ρύθμιση είναι ο Υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης και αναμένουμε συνάντηση μαζί του.

 

 Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας  

        Ο Πρόεδρος                   Ο Γ. Γραμματέας    

 Χ. Τσιλώνης                             Γ. Δέδες