Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr Fax 2105234806

21.02.2019 Περιπέτεια στην Αργολίδα - Σάββατο 13 Απριλίου

Terra Incognita Travel

Περιπέτειες στην Αργολίδα

Αρχίζουμε εντυπωσιακά, με πρώτο ερέθισμα τη μοναδική θέα από την ιστορική διώρυγα της Κορίνθου. Απολαμβάνουμε στον Ισθμό έναν σύντομο πρωινό καφέ, αγναντεύοντας το κανάλι που κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Π. Πρωτοπαπαδάκη επί πρωθυπουργίας Χ. Τρικούπη (1880-1893), για να ενώσει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο.

Η επόμενη τοποθεσία που θα επισκεφτούμε είναι ένας σημαντικός μυκηναϊκός θολωτός τάφος ο οποίος ήρθε στο φως από τις ανασκαφές το 1913. Τοποθετείται χρονικά στη μυκηναϊκή εποχή, και το ύψος του υπολογίζεται ότι αγγίζει σχεδόν τα 8 μέτρα.

Στη συνέχεια, φτάνοντας στο γραφικό Ναύπλιο, μάς υποδέχονται τα επιβλητικά κάστρα του: το ψηλό Παλαμήδι και η Ακροναυπλία, μια βραχώδης χερσόνησος που ενώνεται με τη στεριά στο ανατολικό της άκρο, στο στενό της Αρβανιτιάς. Από τον 4ο αι. π.Χ. διέθετε ισχυρό πολυγωνικό τείχος, που ενίσχυσαν διαδοχικά οι Βυζαντινοί και οι Φράγκοι. Κατά την πρώτη Βενετοκρατία, τα τείχη επισκευάστηκαν και επεκτάθηκαν (1470). Το 1540 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το φρούριο και το ονομάζουν “Ιτς Καλέ”. Οι Βενετοί ξαναπήραν το Ναύπλιο στα τέλη του 1600 οπότε και κατασκεύασαν το Παλαμήδι αλλά και ένα μικρό φρούριο στην άκρη της Ακροναυπλίας (1706, Προμαχώνας Grimani). Διέθετε σήραγγα περιμετρικά μέσα στη βάση του εξωτερικού τείχους του για κρυφές και ασφαλείς μετακινήσεις του προσωπικού, που χρησιμοποιήθηκε και ως καταφύγιο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία και θα επισκεφτούμε.

Αμέσως μετά θα κατευθυνθούμε προς τον “ γύρο της Αρβανιτιάς” που είναι ένας ρομαντικος περίπατος με μοναδική θέα προς τον Αργολικό κόλπο. Αμέσως μόλις τελειώσουμε τον περίπατο μας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό στις ταβέρνες του Ναυπλίου.

Μετά το μεσημεριανό μας φαγητό, θα αναχωρήσουμε για την όμορφη Αργολίδα, σε ένα χωριό, στην άκρη του οποίου υπάρχουν δύο βάραθρα (δολίνες) μεγάλων διαστάσεων, που μοιάζουν με κρατήρες, αλλά δεν προέκυψαν από πτώση τμημάτων κάποιου μετεωρίτη, όπως επιμένει ο τοπικός θρύλος. Υπάρχουν όμως από τα βάθη της αρχαιότητας, κάτι που τεκμηριώνουν τα νεολιθικά λίθινα εργαλεία (4000 π.Χ.) που βρέθηκαν στο εσωτερικό του μεγαλύτερου. Στο εσωτερικό της δεύτερης δολίνης (με περίμετρο 150 m και βάθος 80 m), όπου κατεβαίνουμε μέσα από μια κλιμακωτή ασβεστωμένη αρχαία στοά, υπάρχουν δύο βυζαντινά ξωκλήσια, μέσα σε αρχαία σπηλαιώματα που είναι λαξευμένα ψηλά στα τοιχώματά της.
Το περιβάλλον στο εσωτερικό του βαράθρου είναι εξωτικό, και δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο με εικόνες μοναδικές και ασυνήθιστες, αποτελώντας αξέχαστο ενθύμιο από τη μοναδική αυτή εκδρομή, ως λάφυρο μιας άλλης εποχής.

Λεπτομέρειες-διεκρινίσεις-οδηγίες

-Ο οδηγός της κάθε ομάδας θα δίνει κατά τη διάρκεια της περιήγησης πληροφοριακά και ιστορικά στοιχεία για τα σημεία ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Προβλέπεται δε να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός έμπειρων εκπαιδευμένων συνοδών για τα άτομα που θα συμμετέχουν.

-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια και πρόχειρα, άνετα ρούχα. Θα υπάρχει φωτισμός από τους συνοδούς-σπηλαιολόγους, αλλά προτείνεται και ένας απλός προσωπικός φακός για κάθε συμμετέχοντα.

-Κόστος για εκδρομή Αργολίδας (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %): 26 euro/άτομο για γκρουπ 50 ατόμων. Το κόστος δεν συμπεριλαμβάνει τα γεύματα.

argolida 1

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στα τηλέφωνα του Συλλόγου 2105222864-2105222813  ή με email  στην ηλεκτρονική διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. αναγράφοντας τα παρακάτω στοιχεία: τόπος και ημερομηνία εκδρομής που επιλέχθηκε, ονοματεπώνυμο συμμετέχοντος, τηλέφωνο, κινητό και ηλεκτρονική διεύθυνση(e-mail)

Στη συμμετοχή θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση που  υπάρχει μεγάλος αριθμός συναδέλφων που δεν έγινε δυνατό να ακολουθήσουν την εκδρομή θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί και δεύτερη ή και τρίτη ίδια εκδρομή. Αν τελικά υπάρχουν συνάδελφοι που παρά τις προσπάθειες μας έμειναν «απέξω» αυτοί θα έχουν προτεραιότητα σε επόμενες εκδρομές.

Η πληρωμή του κόστους της εκδρομής θα γίνεται απευθείας στο πρακτορείο,εφ όσον προηγουμένως έχει δηλωθεί στο Σύλλογο.

ekdromes 002