Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

12.12.2017 Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Συνάντησης με την Alpha Bank για τα Δάνεια των Μελών του ΣΣΕΜ

11/12/2017


Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Την Πέμπτη 7/12/2017 πραγματοποιήθηκε η νέα συνάντηση, η οποία είχε ζητηθεί από την Ομάδα Δανείων του Συλλόγου μας, με τον αρμόδιο για τα θέματα καθυστερήσεων δανείων λιανικής Εντεταλμένο Γενικό Διευθυντή της Alpha Bank κ. Περικλή Κιτριλάκη καθώς και τον Δ/ντή Διευθέτησης Οφειλών Λιανικής Τραπεζικής κ. Α. Βενέτη.

Σκοπός της συνάντησης μας αυτής ήταν η επιβεβαίωση της θετικής πρόθεσης από πλευράς της Alpha Bank, όπως μας διαμηνύθηκε το προηγούμενο διάστημα κατά τις συναντήσεις που ζητήσαμε και πραγματοποιήσαμε με Κυβερνητικά στελέχη για την επίλυση του θέματος. Ειδικότερα ζητούμενο ήταν η απάντηση της Τράπεζας στη βασική πρόταση της Ομάδας Δανείων του ΣΣΕΜ (διαχωρισμός δανειακών υποχρεώσεων), όπως αυτή είχε διατυπωθεί από 4/4/2017, με στόχο την ουσιαστική και όχι πρόσκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν συνάδελφοι, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, εξ αιτίας του δραστικού περιορισμού των συντάξεων.

 

Κατά την συνάντηση της Πέμπτης 7/12/2017 επιβεβαιώθηκαν τα παρακάτω :

1. Η δυνατότητα εξέτασης από πλευράς της Alpha Bank ρυθμίσεων δανείων με την μορφή του «Ιρλανδικού Μοντέλου» σε συνεργάσιμους δανειολήπτες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Ειδικότερα, εφ' όσον από την αξιολόγηση της Τράπεζας κριθεί ότι, από την υφιστάμενη οικονομική (οικογενειακή κατάσταση & εισόδημα, κριτήριο Ευλόγων δαπανών διαβίωσης) και περιουσιακή κατάσταση (ακίνητη περιουσία , καταθέσεις κ.λ.π.), δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι οφειλές τότε προτείνεται από την Τράπεζα η ρύθμιση ως ακολούθως. Με κριτήρια, το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής, την σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου και τα εισοδήματα της οικογένειας, η οφειλή χωρίζεται σε δύο μέρη, εξυπηρετούμενο και μη, (λογική «split & freeze»). Αυτό που μπορεί να εξυπηρετηθεί τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τα υπάρχοντα εισοδήματα και σε αυτό που «παγώνει άτοκα», όσο το πρώτο μέρος εξυπηρετείται κανονικά. Στην συνέχεια και σε ετήσια βάση εφ' όσον συνεχίζεται η εξυπηρέτηση κανονικά του πρώτου μέρους, θα διαγράφεται σταδιακά μέρος του «παγωμένου» τμήματος του δανείου.

2. Η δυνατότητα εξέτασης της ρύθμισης δανειακών υποχρεώσεων συναδέλφων οι οποίοι :

α) Βρίσκονται με «αναστολή σύνταξης» μέχρι να φθάσουν το 55ο έτος,

β) Μεταφέρονται από το προσυνταξιοδοτικό σύστημα ( ΕΤΑΤ – ΕΦΚΑ) στο Ι.Κ.Α.

Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις με την προϋπόθεση της αναγκαίας τεκμηρίωσης (προσκόμιση σχετικών δικαιολογητικών) της κατά περίπτωση οικονομικής αδυναμίας και για όσο διάστημα ισχύει αυτή, θα εξετάζεται η αναστολή καταβολής των δόσεων μέχρι την λήψη της συντάξεως, χωρίς εκτοκισμό του δανείου (άτοκα).

Εξυπακούεται ότι εφ όσον υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης από το οικογενειακό εισόδημα (λαμβανομένου πάντα υπ όψη και του κριτηρίου των ελαχίστων δαπανών διαβίωσης) μέρους της δόσης θα υπάρχει ανάλογη αναπροσαρμογή ποσού χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Η κατ’ αρχάς θετική ανταπόκριση της Alpha Bank με βάση τις παραπάνω περιγραφές στις προτάσεις της Ομάδας μας μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Για την υλοποίηση του πλαισίου αυτού συμφωνήθηκε η επικοινωνία μελών της Ομάδας Δανείων του ΣΣΕΜ με στελέχη της Alpha Bank για την καταγραφή ενδεχόμενων δυσλειτουργιών αλλά και ειδικών περιπτώσεων με σκοπό την εξεύρεση οριστικών και όχι προσωρινών λύσεων, όπως μέχρι σήμερα δίνονται στις σχετικές ανάγκες των συνάδελφων.

Με σκοπό την καλύτερη δυνατή λειτουργία της παραπάνω διαδικασίας για όσους συναδέλφους επιθυμούν να ζητήσουν τη γνώμη - βοήθεια της Ομάδας Δανείων του Συλλόγου θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες αναλυτικές οδηγίες.

Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο για την προσπάθεια συνδρομής των συναδέλφων που γίνεται από πλευράς του ΣΣΕΜ, οι συνάδελφοι που υποβάλλουν κάθε μορφής αιτήματα ρυθμίσεων στην Alpha Bank για τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποδοχής τους ή και σημαντικές καθυστερήσεις ανταπόκρισης να γνωστοποιούν το θέμα τους στον Ομάδα Δανείων του ΣΣΕΤ μέσω email στην διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 210-5222813 είτε μέσω fax 210-5234806.

Μέλος της Ομάδα Δανείων που θα οριστεί να χειριστεί την κάθε περίπτωση θα επικοινωνεί στην συνέχεια με τον συνάδελφο για συμπληρωματική πληροφόρηση ή και ενημέρωση. 

Ολοκληρώνοντας ενημερώνουμε για μια ακόμη φορά τους συναδέλφους ότι η Ομάδα δανείων του ΣΣΕΤ είναι στην διάθεση όλων για πληροφορίες ή διευκρινήσεις αναφορικά με τα θέματα που σχετίζονται με τον δανεισμό τους.

Η Ομάδα Δανείων Μελών
Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας