Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr Fax 2105234806

12.4.2017 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΤ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Την 22.3.2017, διοικητικοί σύμβουλοι του Συλλόγου κατέθεσαν στην Εισαγγελία Αθηνών μηνυτήρια αναφορά για την άρνηση του Δ.Σ. του ΕΤΑΤ να εκτελέσει Εισαγγελική Παραγγελία για χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων εκπόνησης της αναλογιστικής μελέτης.

 

Αθήνα, 10.4.2017

Συνάδελφοι,

η αναλογιστική μελέτη που θα προσδιορίσει το κόστος πληρωμής των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων των προσυνταξιούχων και συνταξιούχων του τ. ΕΤΑΤ, όπως προβλέπονται από το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ, είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης και σύντομα θα παραδοθεί στο Σύλλογο και θα δημοσιοποιηθεί.

Όπως γνωρίζετε, η μελέτη ανατέθηκε στην εταιρεία «ΠΡΟΥΝΤΕΝΣΙΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ – Β. ΜΑΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», με το από 14.12.2015 Ιδιωτικό Συμφωνητικό και απεστάλησαν αιτήματα στο ΕΤΑΤ για τη χορήγηση των απογραφικών στοιχείων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης.

Η τ. πρόεδρος του ΕΤΑΤ, κα Α. Χαρίση, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για παροχή των απαραίτητων στοιχείων, αλλά αρνήθηκε ακόμη και να εκτελέσει την από 21.5.2016 Εισαγγελική Παραγγελία (αρ.πρωτ.33765/24.5.2016) προς το ΕΤΑΤ, και να χορηγήσει τα αιτούμενα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή από τα τριμηνιαία εκκαθαριστικά των αποδοχών μας, καθώς και από τις αποφάσεις απονομής σύνταξης.

Έτσι, ο Σύλλογος αναγκάστηκε να προβεί στην ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών, για την απογραφή των μελών μας που είναι στο ΕΤΑΤ και να αναθέσει σε εταιρεία την τηλεφωνική επικοινωνία για τη συλλογή των απογραφικών στοιχείων, γεγονός που καθυστέρησε την εκπόνηση της μελέτης, ταλαιπώρησε τους συναδέλφους και υπέβαλε σε μεγάλη οικονομική δαπάνη το Σύλλογο.

Η κα Α. Χαρίση, με τις ενέργειές της αυτές, όχι μόνο παρεμπόδισε την αναλογιστική μελέτη του ΣΣΕΜ αλλά τόσο αυτή όσο και ο προκάτοχός της κ. Ν. Φράγκος δε μερίμνησαν, ως πρόεδροι του ΕΤΑΤ, να διενεργηθεί οικονομική μελέτη ανταποκρινόμενη σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη και αγνόησαν τα καθήκοντά τους για την αποκατάσταση της οικονομικής βάσης του Ταμείου ώστε να ενισχυθούν τα αποθεματικά του και να διασφαλισθεί η οικονομική του θωράκιση από την Alpha Bank, για να μην διακινδυνεύουν οι απαιτήσεις των προσυνταξιούχων και συνταξιούχων για την καταβολή των παροχών τους. Παρεμπιπτόντως, αμέσως μετά την αποχώρησή της από πρόεδρος του ΕΤΑΤ, η κα Χαρίση τέθηκε στην υπηρεσία της Alpha Bank. Θα πείτε «μα ελεύθερη αγορά εργασίας έχουμε». Σωστά. Όμως πριν, ήταν πρόεδρος του ΕΤΑΤ και θεωρούσε ότι το ταμείο ήταν Ενιαίο Ταμείο (εξ)Ασφάλισης Τραπεζών και όχι Τραπεζοϋπαλλήλων.

Επιπλέον δε, ο κ. Ν. Φράγκος με την μετέπειτα ιδιότητά του ως γ. γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης και εξ όσων γνωρίζουμε «συνομιλητής» με τους «θεσμούς» για το ασφαλιστικό και προφανώς το κλείσιμο του ΕΤΑΤ, συνέχισε το «έργο» που είχε αφήσει στο ΕΤΑΤ, με την τροπολογία της 7ης Μαΐου 2016 στο ν.4387/2016 για το "τσεκούρωμα" των συνταξιούχων της Εμπορικής όπως το αποκάλεσε ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ν. Φράγκος ως γεν. γραμματέας του υπουργείου οικονομικών (κος Βαρουφάκης υπουργός) ανέθεσε, το 2015, την εκπόνηση οικονομικής μελέτης στη «Hewitt» για το κόστος επιβάρυνσης της Alpha Bank από το πρόγραμμα εθελουσίας Οκτ.-Δεκ. 2014, για τις αποχωρήσεις 1.000 εργαζομένων της πρ. Εμπορικής Τράπεζας, που προσδιόρισε το ποσό των 15 εκ. ευρώ ως εφάπαξ εισφορά της Τράπεζας, δηλαδή 15.000 ευρώ ως εφάπαξ εισφορά ανά συνταξιούχο!

Η ίδια εταιρεία (Hewitt) το 2005, με οδηγίες του υπ. οικονομικών (υπουργός κος Αλογοσκούφης), προσδιόρισε την εισφορά της Τράπεζας για το κόστος λειτουργίας του ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ για 30 έτη, στα 377,32 εκ. ευρώ. Τα αποθεματικά αυτά επάρκεσαν μόλις για επτά έτη, μέχρι το 2014 και όχι βέβαια εξ’ αιτίας του PSI.

Φθάσαμε έτσι, στην παύση λειτουργίας του ΕΤΑΤ και τον επανυπολογισμό των παροχών του. Όμως, όπως τονίσαμε και στις αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσε στο ΣτΕ ο Σύλλογός μας την 6.3.2017, που αφορούν στους προσυνταξιούχους ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε προσπάθεια να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα και συγκεκριμένα, συμφέροντα της Alpha Bank.

Τη στιγμή που η πρόεδρος και το ΔΣ του ΕΤΑΤ δε συμμορφώθηκαν προς την Εισαγγελική Παραγγελία, οφείλουμε ως Σύλλογος να υπερασπιστούμε το έργο της αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποιείται και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των μελών μας.Στο κάτω κάτω, όποιος βρίσκεται στα διοικητικά συμβούλια Ασφαλιστικών Ταμείων, έχει την υποχρέωση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ταμείου και τους ασφαλισμένους και όχι την οποιαδήποτε σκοπιμότητα απόκρυψης στοιχείων για το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό, ότι οι αναλογιστικές μελέτες που καθόρισαν την εισφορά της Εμπορικής Τράπεζας για την κάλυψη των υποχρεώσεών της στο ΤΕΑΠΕΤΕ έχουν χαρακτηριστεί δημόσια ως «μαϊμού» μελέτες.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, την 28 Ιουλίου 2016, αποφάσισε και κάλεσε το Δ.Σ. να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια διερεύνησης ποινικών ευθυνών της Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του ΕΤΑΤ, απόφαση την οποία η πλειοψηφία του προηγούμενου Δ.Σ του Συλλόγου αρνήθηκε να υλοποιήσει, με το επιχείρημα ότι αφορά σε ΄΄ ιδιωτική υπόθεση ΄΄ και όχι στο Σύλλογο.