Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

09.11.2022 - Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση της 7/11/2022 στο Υπουργείο Εργασίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ανακοίνωση για τη συγκέντρωση και τη συνάντηση

 στο Υπουργείο Εργασίας

Αθήνα 8/11/2022

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε η υβριδική εκλογοαπολογιστική ΓΣ του Συλλόγου μας την 7/11/2022 με μαζική, δυναμική παρουσία και στις δύο μορφές της με φυσική παρουσία και  με ψηφιακή.

Με την ολοκλήρωση της ΓΣ όλοι οι παρόντες συμπορεύθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, για την προγραμματισμένη Συγκέντρωση, προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις του Υπουργείου στα υπομνήματα – αιτήματα που έχουμε υποβάλλει εδώ και καιρό, για τα οποία έγινε ο απαραίτητος διάλογος στο παρελθόν με την κα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέα του Υπουργείου αρμοδία για την Κοινωνική Ασφάλιση και τους εκπροσώπους των Υπουργών.

Η συγκέντρωση έγινε παράλληλα με το Συλλαλητήριο στο οποίο είχε καλέσει τους συνταξιούχους η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (Α.Γ.Σ.Σ.Ε.) και στο οποίο συμμετείχε με απόφασή της και η ΟΣΤΟΕ με κύρια αιτήματα τις αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά που οδηγεί σε μηδενική πραγματική αύξηση για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συνταξιούχων και η απόδοση των αναδρομικών των αντισυνταγματικών μνημονιακών περικοπών σε όλους χωρίς τους αποκλεισμούς της προσφυγής η μη στα δικαστήρια.

Τα αιτήματά μας ως συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας συνοπτικά ήταν: α)  η επαναφορά των «προσυνταξιοδοτικών» παροχών ΕΤΑΤ & ΕΤΕΑ και του συμπληρώματος επικουρικής ΕΤΑΤ στα προ του νόμου «Κατρούγκαλου» επίπεδα, όπως ακριβώς έχει γίνει στις επικουρικές συντάξεις 250.000 συνταξιούχων και των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας πριν το 2006, και β) ο υπολογισμός της προσαύξησης της επικουρικής σύνταξης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, καθώς πληρώναμε εισφορές 14,75% , έναντι 6% του κοινού καθεστώτος τ. ΕΤΕΑΜ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Τσακλόγλου για τα μεν αιτήματα που υπέβαλε η ΑΓΣΣΕ, δήλωσε την κατανόησή του σε σχέση με τις συνθήκες που βιώνουν οι συνταξιούχοι και θα έχει υπόψη τα συγκεκριμένα αιτήματα, όμως δεν μπορεί να δοθεί λύση σε αυτά καθώς i) δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, ii) από νομοθετικής πλευράς ισχύει η προσωπική διαφορά, η οποία μετά την αύξηση του 2023 για ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων θα μηδενιστεί και συνεπώς από τα επόμενα χρόνια θα λαμβάνουν κανονικά αυξήσεις και iii) η κυβέρνηση εξάντλησε τα οικονομικά όρια σε σχέση με την καταβολή των αντισυνταγματικών περικοπών, των αναδρομικών 11μήνου 6ος /2015-5ος /2016 στις κύριες συντάξεις,   με δική της πρωτοβουλία. Τα υπόλοιπα ποσά αναδρομικών 11μήνου 6ος /2015-5ος /2016 στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα και επίδομα άδειας στις κύριες και τις επικουρικές, θα τα λάβουν μόνο όσοι δικαιωθούν δικαστικά σύμφωνα με τις προσφυγές που έχουν κάνει.

Στα αιτήματα του Συλλόγου μας δόθηκαν οι απαντήσεις, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές με το άρθρο 73Α του ν.4387/2016 στο προσυνταξιοδοτικό και όσον αφορά την προσαύξηση της επικουρικής αυτή δικαιούνται να τη λαμβάνουν όσοι δεν λαμβάνουν «προσυνταξιοδοτική» παροχή. Οι έχοντες προσυνταξιοδοτική παροχή δεν την δικαιούνται καθώς οι υπέρτερες του 6% εισφορές ΤΕΑΠΕΤΕ χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του «προσυνταξιοδοτικού» συστήματος. Σε κάθε περίπτωση οι παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την επίλυση των αιτημάτων καθώς δεν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά.

Στην πορεία που κάναμε στο Μαξίμου, ενώ αρχικά μας ενημέρωσαν ότι μας περιμένουν, όταν φτάσαμε εκεί, με μία δυναμική μεγάλη πορεία συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ, Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής κ.λ.π.), μας ενημέρωσαν εκ νέου ότι δεν υπάρχει κάποιος να μας συναντήσει.

Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι  θα μας υπολογίζουν και θα συζητάνε μαζί μας διότι σε διαφορετική περίπτωση εμείς δεν θα «το βάλουμε κάτω».   

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Επειδή:

α) έχουμε δίκαιο, το έχουμε τεκμηριώσει απόλυτα και το έχουμε καταγράψει με νομικά και οικονομικά επιχειρήματα στις συναντήσεις και στα πολλά υπομνήματα και προτάσεις που έχουμε υποβάλλει διαχρονικά,

β) λεφτά υπάρχουν και τα βρίσκει η εκάστοτε κυβέρνηση για να τα δώσει μόνο εκεί που θέλει, μόνο για εμάς δεν υπάρχουν  χρήματα,    

εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα τον εμπλουτίσουμε με κάθε μορφή προβολής και διεκδίκησης των αιτημάτων μας.

Η νέα συγκέντρωσή μας θα είναι στον  Άρειο Πάγο στις 13 Δεκεμβρίου 2022 για τη δίκη ενάντια στην Alpha Bank, που μας χρωστά και πρέπει να πληρώσει.

Δεν υποχωρούμε, ούτε απέναντι στο Δημόσιο ούτε απέναντι στην Τράπεζα, αν δεν δικαιωθούμε.

Είμαστε ενωμένοι και συνεχίζουμε.... 

Η δράση μας συνεχίζεται την 9/11/2022

με τη συμμετοχή μας στις συγκεντρώσεις της Πανεργατικής, Γενικής Απεργίας, με προβολή των συνταξιουχικών μας Αιτημάτων

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος          Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης           Παύλος Δερμενάκης