Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

15.03.2023 - Προκαταβολή επικουρικής σύνταξης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

                                                                                                                              15.3.2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Εφάπαξ προκαταβολή έναντι της επικουρικής σύνταξης, για εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης επικουρικής σύνταξης

Την 14 Μαρτίου, με εμβόλιμη πληρωμή, καταβάλλεται εφάπαξ  προκαταβολή έναντι της επικουρικής σύνταξης, για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, για όσους έχουν υποβάλλει  την σχετική αίτηση και έχει εκδοθεί η απόφαση για την καταβολή της κύριας σύνταξης.

Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική τους σύνταξη και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Έχει εκδοθεί ήδη η κύρια σύνταξή τους,

2. Η αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης έχει υποβληθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία για συνταξιούχους  Έλεγχος δικαιώματος προκαταβολής επικουρικής σύνταξης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, (https://www.efka.gov.gr/prokatavoliepik),  όπου όσοι δεν έλαβαν για οποιοδήποτε λόγο την προκαταβολή μπορούν να ενημερωθούν για τον ακριβή λόγο της μη καταβολής.

Για την εφάπαξ προκαταβολή επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.

Το ποσό το οποίο θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι θα αφορά το διάστημα από το μήνα αίτησης σύνταξής τους έως και τον Ιανουάριο του 2023.

Όταν εκδοθεί η οριστική επικουρική σύνταξη, ο συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά τη διαφορά μεταξύ της προκαταβολής και της οριστικής, μαζί και ολόκληρη την οριστική επικουρική σύνταξη για το χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2023 μέχρι και το μήνα έκδοσής της.

Όσοι δεν λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

Δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν.