Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

03.04.2023 - Καταχρηστικές Παρακρατήσεις Άρθρου 28 Ν.4075/2012 και το Πάσχα 2023

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Επισυνάπτεται η επιστολή που στείλαμε, στον e-ΕΦΚΑ και τον ΣΥΝΠΕ, για τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλούς από εμάς, σχετικά με τον τρόπο που έγιναν για μία ακόμα φορά οι παρακρατήσεις από τις συντάξεις μας για λογαριασμό του ΣΥΝΠΕ.

 

Από: Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

3ης Σεπτεμβρίου 8

104 32, Αθήνα

e-mail: info@ssem.gr

 

Προς: 1) e-ΕΦΚΑ

Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών

Δ/νση Εκκαθάρισης και Πληρωμής Παροχών

Περραιβού 20 & Καλλιρρόης 5

114 43, Αθήνα

Υπόψη κας Ιωάννας Δραγούτα, Δ/ντριας Δ/νσης

e-mail: d.ekplparoxon@efka.gov.gr,

 

2) «Προμηθευτικό και Πιστωτικό Συνεταιρισμό Εργαζόμενων και Συνταξιούχων Alpha Bank» (ΣΥΝΠΕ)

Αγίου Κωνσταντίνου 52

104 37, Αθήνα

Υπόψη

κ. Δημητρίου Γεωργά, Προέδρου ΔΣ

κ.κ. Μελών ΔΣ ΣΥΝΠΕ

e-mail: info@synpe.gr

  

Κοιν:  1) Αξιότιμο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. Κωστή Χατζηδάκη

Σταδίου 29

105 59, Αθήνα

e-mail: ypourgos_erg@yeka.gr,

2) Διοικητή e-ΕΦΚΑ

κ. Παναγιώτη Δουφεξή

Αγ. Κωνσταντίνου 8

102 41, Αθήνα

e-mail: dioikitis@efka.gov.gr

 

Θέμα: Καταχρηστικές Παρακρατήσεις Άρθρου 28 Ν.4075/2012 και το Πάσχα 2023

 

Κύριοι,

Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή:

1) για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με όσα αναφέρουμε παρακάτω, και

2) για να ζητήσουμε άμεσα και όχι π.χ. σε ένα μήνα, λόγω της σημασίας του θέματος, τις απαντήσεις στα σημεία που αφορούν τον καθένα από τους άμεσους παραλήπτες στους οποίους απευθύνεται.

1.        Το πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με όσα έχουμε πληροφορηθεί, μέχρι σήμερα από ενημερώσεις των μελών του Συλλόγου μας, κατά την καταβολή των συντάξεων μηνός Απριλίου 2023, σημειώθηκαν αυξημένες, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, κρατήσεις για πάρα πολλούς από αυτούς. Οι κρατήσεις έγιναν από τον e-ΕΦΚΑ υπέρ του «Προμηθευτικού και Πιστωτικού Συνεταιρισμού Εργαζόμενων και Συνταξιούχων Alpha Bank» (ΣΥΝΠΕ). Αφορούσαν δε, στις περισσότερες των περιπτώσεων διπλή δόση είτε για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας είτε για το «οικονομικό βοήθημα», καθώς για άγνωστους σε εμάς λόγους δεν πραγματοποιήθηκαν κρατήσεις κατά τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ορισμένες επιπλέον περιπτώσεις, σύμφωνα πάντοτε με όσα μας έχουν ενημερώσει οι συνάδελφοι, αφορούσαν στην αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας για κάποιους που αφορούσε αρκετά χρόνια πίσω (το 2013, αν κατάλαβαν/καταλάβαμε καλά) και για την «κάρτα υγείας», χωρίς όμως να έχει προηγηθεί αίτηση του ενδιαφερόμενου για την απόκτησή της.

Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια να μειώνεται δραματικά το τελικό καταβαλλόμενο, στους συνταξιούχους από τον e-ΕΦΚΑ, ύψος της σύνταξης και πολλοί από αυτούς να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να περάσουν το μήνα με τα χρήματα που παίρνουν, ειδικά μάλιστα τον τρέχοντα μήνα που έχουμε να εορτάσουμε το «Άγιο Πάσχα», με ότι υποχρεώσεις δημιουργούνται από αυτή την εορτή και τις κείμενες παραδόσεις του λαού μας. 

Όπως όλοι γνωρίζετε, σε κάποιες μεγάλες κατηγορίες των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας οι απόλυτες μειώσεις της σύνταξής τους συνολικά παραμένουν στο 65 – 70%, συγκριτικά με το ύψος της σύνταξης για το οποίο είχαν καταβάλει τις αναλογούσες εισφορές και έχουν λάβει αποφάσεις συνταξιοδότησης. Αν μάλιστα προσθέσουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας, κυρίως αυτοί που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, έχουν και σημαντικού ύψους δανειακές οφειλές, γίνεται κατανοητό ότι πολλοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο με τέτοιους είδους ξαφνικές διπλές ή/και χωρίς ενημέρωση κρατήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται πριν κατατεθεί η σύνταξη στο λογαριασμό τους.

2.        Το πρόβλημα της μη ενημέρωσης των συνταξιούχων. Συνέπειες και ερωτήματα.

Ο ΣΥΝΠΕ αν και έχει τα στοιχεία των μελών του, αν και διαθέτει μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας (site, e-mail) για μία ακόμα φορά δεν φρόντισε να ενημερώσει τουλάχιστον έγκαιρα τα μέλη του και μέλη μας για τα τις συγκεκριμένες, αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν κρατήσεις. Η μη ενημέρωση, εκτός από τις οικονομικές συνέπειες όσον αφορά το πως θα «βγάλουν» το μήνα αρκετοί από τους συναδέλφους, έχει και άλλες επιπτώσεις όσον αφορά την ψυχολογική κατάσταση στην οποία οδηγούνται λόγω αβεβαιότητας, καθώς δεν γνωρίζουν γιατί η «νέα μείωση της σύνταξής μου», αφού τα ενημερωτικά αργούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι για το μέλλον... 

Όπως γίνεται κατανοητό η μειωμένη καταβολή των συντάξεων έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σε όλους τους συναδέλφους και πανικό στους πλέον ευάλωτους οικονομικά από αυτούς. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα προς το Σύλλογό μας και δεκάδες ερωτήματα και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αναζητήσουν απαντήσεις από μία αξιόπιστη πηγή.   

Και όλα αυτά εντείνονται ακόμα περισσότερο καθώς στα ενημερωτικά σημειώματα του e-ΕΦΚΑ για το π. ΕΤΑΤ οι κρατήσεις υπέρ ΣΥΝΠΕ αναφέρονται ως «Κράτηση υπέρ Συλλόγου». Ειδικότερα αναφέρεται δύο φορές η «Κράτηση υπέρ Συλλόγου», μία φορά (ορθά) για την κράτηση της συνδρομής του Συλλόγου (2-3 €) από τον Συνταξιούχο και μία φορά για τις όποιες κρατήσεις του ΣΥΝΠΕ.  

Στο σημείο αυτό, με βάση όλα τα παραπάνω και τις συνέπειες τους προς τους συναδέλφους αλλά και προς το Σύλλογό μας, αναμένουμε την απάντηση από το ΔΣ του ΣΥΝΠΕ τόσο προς τα μέλη του όσο και προς το Σύλλογό μας για τους λόγους που δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση επί του θέματος. 

Επίσης ερωτάται ο e-ΕΦΚΑ: i) για ποιο λόγο εμφανίζεται η κράτηση υπέρ ΣΥΝΠΕ ως κράτηση υπέρ του Συλλόγου μας; ii) πώς κυκλοφόρησαν τα μηνιαία ενημερωτικά με αυτή την εσφαλμένη αναγραφή, δεν πραγματοποιήθηκε κάποιος έλεγχος πρώτα;  iii) πότε (συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας) θα υπάρξει αποκατάσταση του συγκεκριμένου προβλήματος;

3.        Η παράβαση των όρων του άρθρου 28 του Ν. 4075/2012 και τα σχετικά ερωτήματα.

Η ενέργεια αυτή των αυξημένων κρατήσεων, ανεξάρτητα από την αιτία της, κατά τη γνώμη μας είναι κατά παράβαση του άρθρου 28 του Ν. 4075/2012, για τη διευκόλυνση των Προμηθευτικών Συνεταιρισμών το οποίο προβλέπει ότι «Το ύψος του μηνιαίως παρακρατούμενου ποσού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του ποσού της εκάστοτε καταβαλλόμενης μηνιαίας δόσης της οφειλής των συνταξιούχων προς τους Προμηθευτικούς τους Συνεταιρισμούς»

Ερωτώνται συνεπώς τόσο ο e-ΕΦΚΑ όσο και ο ΣΥΝΠΕ:

1)  με βάση ποιο θεσμικό πλαίσιο προχώρησαν στην παρακράτηση διπλής δόσης με την καταβολή των συντάξεων Απριλίου.  Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν κρατήσεις, για άγνωστους σε εμάς λόγους, κατά τον προηγούμενο μήνα δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείται η διαδικασία διπλής κράτησης τώρα. Οι συνάδελφοι έχουν κάνει τον οικονομικό προγραμματισμό τους, με αυτά που γνωρίζουν ότι λαμβάνουν, το δε χαμηλό ύψος των συντάξεων σε σχέση με τις ανάγκες τους δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα σε περίπτωση που υπάρχουν ξαφνικές μειώσεις στην τελικά καταβαλλόμενη σύνταξη και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτά συμβαίνουν το μήνα που με τα καταβληθέντα τελικά ποσά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περάσουν τις εορτές του «Αγίου Πάσχα».

2) ποιον βαρύνει η ευθύνη για την διπλή κράτηση; Ποιος έλαβε την τελική απόφαση ο ΣΥΝΠΕ ή ο e-ΕΦΚΑ ή και οι δύο; Το ρωτάμε αυτό για να καταλάβουμε τι συμβαίνει καθώς, όπως έχουμε ενημερωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ, ο ΣΥΝΠΕ στέλνει κάθε μήνα ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο καθορίζονται οι κρατήσεις που διενεργεί ο e-ΕΦΚΑ υπέρ του Συνεταιρισμού το οποίο, όπως μας έχει δηλωθεί, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί. Συνεπώς είναι κρίσιμο να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα για να καταλάβουμε τους λόγους για την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί πολλοί συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας.

4.         Πρόταση άμεσης διεξόδου λόγω Πάσχα.

Για την υπέρβαση της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν βρεθεί πολλά μέλη του ΣΥΝΠΕ και του Συλλόγου μας λόγω των διπλών κρατήσεων ζητάμε από τον e-ΕΦΚΑ, λόγω και του Πάσχα:

  • να προχωρήσει άμεσα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας (έως την Παρασκευή 7/4/2023) σε πίστωση όλων των λογαριασμών που χρεώθηκαν με το μισό (1/2) του ποσού παρακρατήθηκε, για να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα όσοι έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και οι οποίοι είναι πολλοί. Από πλευράς e-ΕΦΚΑ μπορείτε πολύ εύκολα, τρέχοντας στατιστικά στοιχεία στη σχετική εφαρμογή, να δείτε ποιοι πιστώθηκαν με ποσά με τα οποία είναι αδύνατον να «βγάλουν» το μήνα, πολύ περισσότερο όταν είναι Πάσχα. Τα χρήματα αυτά που θα επιστρέψετε μπορούν να συμψηφιστούν με τον ΣΥΝΠΕ, είτε με αυτά που έχετε εισπράξει αν δεν του έχουν ήδη αποδοθεί, είτε με εκείνα που θα πρέπει να αποδώσετε στο ΣΥΝΠΕ τον επόμενο μήνα.

Με βάση όλα τα παραπάνω παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας και να μας ενημερώσετε για το τι θα κάνετε, ώστε με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας.  Η αβεβαιότητα αλλά και η αγανάκτηση για όλα αυτά είναι μεγάλη. Για το θέμα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Χρήστο Τσιλώνη στο τηλ. 6977.421.952 και το Γεν. Γραμματέα κ. Παύλο Δερμενάκη στο τηλ. 6945.877.598

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης        Παύλος Δερμενάκης