Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

07.09.2023 - Αύξηση 7,75% στο "προσυνταξιοδοτικό" καθεστώς, συνέχεια...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την αύξηση 7,75% στο «προσυνταξιοδοτικό»

7/9/2023

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/9/2023 η συνάντηση του Συλλόγου μας με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκο Μηλαπίδη για το θέμα της αύξησης του 7,75% στους συνταξιούχους του «προσυνταξιοδοτικού καθεστώς» ΤΕΑΠΕΤΕ. Παρόντες ήταν και ο Διευθυντής του Γραφείου του αρμόδιου Υφυπουργού και τρεις Νομικοί Σύμβουλοι του Υπουργείου. Συζητήθηκε η εμπλοκή στο θέμα της χορήγησης της αύξησης μετά από το «ερώτημα» που τέθηκε εκ των υστέρων από  τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ μόνο για τις προσυνταξιοδοτικές παροχές, ως προς την εφαρμογή της διευκρινιστικής εγκυκλίου, η οποία φέρει την υπογραφή του κ Υφυπουργού, της 3.1.2023.

Από πλευράς Υπουργείου δηλώθηκε ότι δεν αμφισβητείται η χορήγηση της αύξησης, αλλά υπάρχει η εκκρεμότητα της γνωμοδότησης  από το Ν.Σ.Κ. Μέχρι την 1η εβδομάδα Οκτωβρίου, μετά και την έκδοση της γνωμοδότησης, θα υπάρξει νέα συνάντηση όπου θα ενημερωθούμε για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος.

Επαναλάβαμε για μία ακόμη φορά, ότι η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, με την εγκύκλιο του Υπουργείου, έχει λάβει σαφείς οδηγίες για την καταβολή των αυξήσεων στους συνταξιούχους προερχόμενους από το ΤΕΑΠΕΤΕ, και οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην πληρωμή τους.

Είναι παρελκυστική αυτή η τακτική της Διοίκησης του κου Δουφεξή, διότι ενώ α) ο ΕΦΚΑ τον Δεκέμβριο 2022 είχε εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του για την χορήγηση των αυξήσεων και β) η αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ από τις αρχές του έτους είχε αποστείλει στην ανάδοχο εταιρεία τις προδιαγραφές για την εφαρμογή της αύξησης, «θυμήθηκε»!!! μετά από μήνες να ερωτήσει το Υπουργείο για το θέμα των αυξήσεων στο «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» ΤΕΑΠΕΤΕ.

Είναι προσχηματική η υποβολή του «ερωτήματος» αυτού και μάλιστα προς την Υπηρεσιακή Υπουργό, όταν τον Οκτώβριο 2023 συμπληρώνεται ένας χρόνος από όταν ανέλαβε η νέα εταιρεία πληροφορικής την πληρωμή συντάξεων τ. ΕΤΑΤ και ακόμη πολλά και σοβαρά θέματα των συνταξιούχων μας παραμένουν σε εκκρεμότητα. Εξ όσων καταλαβαίνουμε, δεν έχει προχωρήσει ακόμη η ουσιαστική μηχανογραφική υποστήριξη που αφορά το τ. ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ. Απλά, όπως κατανοούμε, «τρέχουν» μηνιαία την πληρωμή των συντάξεων, όπως ήταν από την «Επίλυσις», και κάνουν μόνον ατομικές παρεμβάσεις, όταν κρίνουν ότι απαιτείται, χωρίς να γίνονται ενέργειες συνολικού αναπρογραμματισμού διαδικασιών που είναι απαραίτητες για το σύνολο του συστήματος. Και τίθεται το ερώτημα, πότε επιτέλους η Διοίκηση του κου Δουφεξή θα σταματήσει να υπεκφεύγει με «ερωτήματα» και θα αποφασίσει να δώσει λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα;

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι εάν δεν υπάρξει λύση στα χρονικά περιθώρια που το ίδιο το Υπουργείο έθεσε, θα δώσουμε, όπως τους είναι απόλυτα γνωστό, τη δική μας απάντηση με τον τρόπο που ξέρουμε τα τελευταία 7 χρόνια. Όλοι μαζί οι συνταξιούχοι της Εμπορικής θα αντιμετωπίσουμε τον εμπαιγμό της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ με μαζικές κινητοποιήσεις. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Τις περικοπές τις εφαρμόζουν αμέσως αλλά για να δώσουν αυξήσεις μετά από 15 χρόνια κωλυσιεργούν προσπαθώντας να «ανακαλύψουν τον τροχό»... οδηγώντας μας σε εξαθλίωση καθώς η ακρίβεια ανεβαίνει και εμείς έχουμε δει μόνο μειώσεις στις συντάξεις μας.

Εάν το Υπουργείο και ο e-ΕΦΚΑ δεν λύσουν άμεσα το «πρόβλημα» που δημιούργησαν, για δικούς τους λόγους, θα δώσουμε και πάλι δυναμικά το παρόν εκεί που πρέπει όλοι ενωμένοι.

Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι...

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

   Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης        Παύλος Δερμενάκης