Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

13.12.2023 - Απολογισμός της Πετυχημένης Κινητοποίησης 12/12/2023

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Επιτυχής η Κινητοποίηση της 12/12/2023 στο Υπουργείο Εργασίας

13/12/2023

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η χθεσινή συγκέντρωση, της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Εργασίας. Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν πολύ μεγάλη και τα αποτελέσματα για την παρούσα φάση πολύ ικανοποιητικά.

1. Επιτυχία στη Συμμετοχή και τη Ζωντάνια της Συγκέντρωσης 

Ως Διοικητικό Συμβούλιο θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τους εκατοντάδες συναδέλφους που προσήλθαν, και μάλιστα πολλοί ήλθαν από την Περιφέρεια.

Η ακούραστη δουλειά όλων, της προετοιμασίας των προηγούμενων ημερών, είχε δώσει το μήνυμα για τη μεγάλη συμμετοχή. Όμως η πραγματικότητα ήταν ακόμα καλύτερη και επιπλέον η συγκέντρωσή μας ήταν πολύ ζωντανή. Η ζεστασιά της επικοινωνίας μεταξύ μας, της συνάντησης σε κινητοποίηση, μετά από πολύ καιρό, έδωσαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτή τη συγκέντρωση: της αλληλεγγύης, της πίστης, της αποφασιστικότητας, της μαχητικότητας. Τα στοιχεία αυτά φαίνονταν στα μάτια όλων μας, στο άπλωμα του χεριού για εγκάρδιο χαιρετισμό, μετά από καιρό, μέχρι τους αποχαιρετισμούς μετά το επιτυχημένο τέλος της εκδήλωσης με την παρουσία και την υπόσχεση από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ως ΔΣ σας ευχαριστούμε τόσο για τη συμμετοχή σας όσο και για το σύνολο των εικόνων που μας γεμίσατε, που υπόσχονται πολλά για να πορευτούμε επιτυχώς στη συνέχεια.

2. Επιτυχία στη διεκδίκηση της αύξησης 7,75%

Επί ένα χρόνο, από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022, για το θέμα της εφαρμογής της αύξησης από 1/1/2023 του 7,75% στο 50% του προσυνταξιοδοτικού που αφορά το τμήμα της κύριας σύνταξης, όλο και κάτι συνέβαινε και δεν προχωρούσε η υλοποίηση. Δικαιολογημένα η κούραση και η απογοήτευση ήταν έκδηλα στοιχεία μεταξύ μας.

Η αλλαγή του κλίματος, όχι μόνο μεταξύ μας αλλά κυρίως με το Υπουργείο, έγινε με την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου μας, της 28/11/2023, για την οργάνωση της συγκέντρωσης στο Υπουργείο για τα δύο συγκεκριμένα αιτήματα, με πρώτο την αύξηση κατά 7,75%. Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, η αναγγελία της κινητοποίησης ενεργοποίησε δυνάμεις. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε η αποφασιστικότητα όλων μας για να έχουμε μια πετυχημένη κινητοποίηση. Προφανώς τα μηνύματα μεταφέρονται στον κυβερνητικό χώρο, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν. Η αναγγελία της κινητοποίησης, η διαφαινόμενη επιτυχία της, η επιμονή μας να επικοινωνούμε σε καθημερινή σχεδόν βάση με το Υπουργείο ζητώντας λύση και η παρουσίαση εναλλακτικής πρότασης για άρση του αδιεξόδου κινητοποίησαν το Υπουργείο και έφεραν αποτέλεσμα πριν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.    

Όπως ήδη γνωρίζετε, από την 5/12/2023, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης  κ. Νίκος Μηλαπίδης μας ενημέρωσε ότι λύνεται το θέμα της αύξησης 7,75% με την ένταξη διάταξης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως και έγινε με την κατάθεσή του στη Βουλή.  Η αποφασιστικότητα, η επιχειρηματολογία και η οργάνωσή μας έφεραν αποτέλεσμα πριν την κινητοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη σημασία του περιεχομένου της «τροπολογίας» με την οποία λύνεται το πρόβλημα. Δεν μπήκε μια τροπολογία με απλή αναφορά ότι δικαιούμαστε την αύξηση. Τροποποιήθηκε το άρθρο 73Α του Ν.4387/2016 με το οποίο ενταχθήκαμε στον ΕΦΚΑ. Η αλλαγή αυτή σημαίνει, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο κ. Υπουργός, ότι «είμαστε συνταξιούχοι για όλα, όχι μόνο για τις περικοπές αλλά και για τις αυξήσεις», καθώς, μέχρι σήμερα, μας αντιμετώπιζαν ως προς τις αυξήσεις σαν μια ειδική κατηγορία!  Δικαίως θεωρούμε ότι αυτή η λύση αποτελεί νίκη για τους αγώνες μας.

3. Η συμμετοχή μας υποχρέωσε τον κ. Υπουργό να μας δεχθεί στο γραφείο του και να έρθει στη συγκέντρωσή μας.

Δεδομένου ότι αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το πρόγραμμα του κ. Υπουργού την ημέρα της συγκέντρωσης ήταν να παρευρίσκεται  στη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς, όπου ήταν ήδη όλη η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Οι συγκεντρωμένοι με την  αποφασιστικότητά μας να ξεκινήσουμε πορεία προς τη  Βουλή και να απαιτήσουμε συνάντηση εκεί, ή και να συνεχίσουμε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε τον σχεδιασμό. Ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρά τις κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις, παρέμεινε στο Υπουργείο και μας δέχθηκε, σε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση και κατόπιν την στιγμή που  ενημερώναμε τους συγκεντρωμένους συναδέλφους για τα αποτελέσματά της, ήρθε ο ίδιος και επανέλαβε τις προσωπικές του δεσμεύσεις.

4. Το αίτημα της χορήγησης προσαύξησης στην Επικουρική μας Σύνταξη.

Ως γνωστόν από το 2019 διεκδικούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας. Η επικουρική μας σύνταξη να υπολογίζεται σύμφωνα με ότι προβλέπει αρχικά ο ν.4387/2016, του «Κατρούγκαλου», στη συνέχεια και ο ν. 4670/2020, του «Βρούτση».  

Όμως για την βασική επικουρική («Α1», που αφορά το κοινό καθεστώς τ. ΕΤΕΑΜ  με την εισφορά 6%) μόνο για εμάς δεν υπολογιζόταν στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών. Το θέμα αυτό το λύσαμε, μετά από κινητοποιήσεις μας,  το καλοκαίρι του 2020.

Έμεινε ο υπολογισμός της προσαύξησης της επικουρικής («επικουρική Α2»),  καθώς καταβάλαμε εισφορές πολύ μεγαλύτερες από 6% (μέχρι 14,75%). Αυτή την προσαύξηση ο υπηρεσιακός μηχανισμός με παρεμβάσεις του στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ  επιχειρούσε διαχρονικά να την «ακυρώσει». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πρόσφατη επιστολή του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης, προς τα υποκαταστήματα, την οποία ζητήσαμε με εξώδικό μας να αποσυρθεί.

Η απάντηση του κ. Υπουργού στα επιχειρήματά μας, σύμφωνα με την πρόσφατη επιστολή που του απευθύναμε, το περιεχόμενο του προαναφερθέντος εξωδίκου που του κοινοποιήσαμε και την παρουσίαση του θέματος κατά τη συνάντησή μας, ήταν αυτή που μας παρουσίασε ο ίδιος στη συγκέντρωσή μας για τα δύο αιτήματά μας : «Όπως λύσαμε το πρώτο θα δουλέψουμε για να λύσουμε και το δεύτερο. Θα μου δώσετε  λίγο περισσότερο χρόνο, γιατί το πρώτο ήταν πιο εύκολο, το δεύτερο είναι λίγο πιο δύσκολο. Θα μιλάμε συνεχώς με τους εκπροσώπους σας, να μην ανησυχείτε και θα δούμε πως μπορεί να γίνει σωστά…  Επιλύουμε την πρώτη εκκρεμότητα σήμερα με το νομοσχέδιο στη Βουλή (για τις αυξήσεις των συντάξεων) και έχω αναλάβει τη δέσμευση όπως έλυσα γρήγορα την πρώτη να βρούμε λύση για την δεύτερη (τις επικουρικές μας συντάξεις)»

Από πλευράς μας ευχαριστήσαμε τον κ. Υπουργό και δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να συμβάλλουμε με επιχειρήματα σε ότι χρειαστεί.

Αποδείξαμε τις δυνατότητες που έχουμε να κινητοποιηθούμε εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις υποσχέσεις... Είμαστε σε ετοιμότητα. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση.

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης        Παύλος Δερμενάκης