Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

01.03.2024 - Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 8/3/2024 - Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας - Υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης ανάλογο με τις υψηλές εισφορές

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Όλοι στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29)

Παρασκευή 8η  Μαρτίου 2024 ώρα 12:00' μεσημέρι

Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας

Υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης ανάλογο με τις υψηλές εισφορές που καταβλήθηκαν στο ΤΕΑΠΕΤΕ

28.2.2024

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Συνταξιούχοι της Εμπορικής που λαμβάνουν σύνταξη ΕΤΕΑΜ/ΤΕΑΠΕΤΕ (αμιγώς επικουρική σύνταξη ΤΕΑΠΕΤΕ) καθώς και συνταξιούχοι άλλων επικουρικών ταμείων Τραπεζών και π. ΔΕΚΟ, που κατέβαλαν υψηλές εισφορές, πολλαπλάσιες του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, είδαν με την πληρωμή των συντάξεων μηνός Μαρτίου 2024 να «κατακρεουργούνται» για μία ακόμα φορά οι επικουρικές τους συντάξεις. Πήραν λιγότερη από τη μισή σύνταξη του προηγούμενου μήνα και από τον επόμενο μήνα, αν προχωρήσουν και αναδρομικές μειώσεις θα παίρνουν για πολλούς μήνες το 1/3 της σύνταξης που έπαιρναν.

Ενδεικτικά, συνάδελφος που έπαιρνε επικουρική ΕΤΕΑΜ/ΤΕΑΠΕΤΕ 880€ (τελικό ποσό στο λογαριασμό του) πριν τον νόμο 4387/2016 (νόμος  «Κατρούγκαλου») μετά τον επανυπολογισμό του 2016 έφθασε στα 550€. Υπενθυμίζουμε ότι ο επανυπολογισμός κρίθηκε παράνομος και αντισυνταγματικός με την απόφαση ΣτΕ 1890/2019 και γι΄ αυτόν τον λόγο αναπροσαρμόσθηκαν οι επικουρικές με τον Ν. 4670/2020 (νόμος «Βρούτση») χωρίς φυσικά να αποκατασταθούν στο σύνολό τους αλλά παρέμειναν όλες οι προηγούμενες μνημονιακές περικοπές των ετών 2010-2014. Έτσι, τον Ιούνιο 2020 η επικουρική του σύνταξη επανήλθε στα 880€ και τώρα με τη νέα σφαγή των επικουρικών συντάξεων έφτασε στα 450€.

Το έγκλημα αυτό σε βάρος των συνταξιούχων μας υλοποιήθηκε με ένα έγγραφο, της Γενικής Δ/νσης Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, για την εφαρμογή του άρθρου 22 του Ν.4997/2022 (εδώ). Στην περίπτωση αυτή η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν χρειάστηκε καμία Κ.Υ.Α., καμία εφαρμοστική εγκύκλιο υπουργού, καμία εγκύκλιο υπουργού, καμία διευκρίνηση, όπως έκανε με τους «προσυνταξιούχους» για να μην δώσει τις αυξήσεις.

Έχει ιδιαίτερη σημασία, ο τρόπος της εφαρμογής του νόμου και η «λογική»! που έκαναν τις μειώσεις. Χρησιμοποίησαν διάταξη που θέσπισε ανώτατο όριο για το «συνολικό ακαθάριστο ποσό» επικουρικής σύνταξης -το οποίο διαμορφώθηκε στα 1.489€ για το 2023 και στα 1.534€ για το 2024-  για να «ρίξουν» τις επικουρικές ΕΤΕΑΜ στα 500€ και κάτω.

Η διάταξη αυτή σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου θα επέτρεπε την καταβολή συντάξεων σε ατομικώς και κοινωνικώς δίκαιο ύψος και την αποτροπή καταβολής επικουρικών συντάξεων προκλητικά υψηλών (λ.χ. 14.000€ μηνιαίως)!!!

Όμως, για τον προσδιορισμό του ακαθάριστου ποσού πάνω από το οποίο περικόπτεται η σύνταξη, δεν αφαιρέθηκαν οι προηγούμενες μνημονιακές μειώσεις, όπως γίνονταν μέχρι τώρα, και με αυτόν τον τρόπο επέβαλαν την πρωτοφανή αυτή μείωση.

Στην παρούσα περίπτωση, η μείωση έγινε με έναν «πρωτότυπο» τρόπο. Σκοπός του «εφευρέτη» του τρόπου υπολογισμού ήταν οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και η σύνταξη όσο το δυνατόν μικρότερη. Μέγεθος αναφοράς για τη σύγκριση με το ανώτατο όριο (1.489€ για το 2023 και 1.534€ για το 2024) δεν είναι το ποσό που προκύπτει μετά τις μνημονιακές μειώσεις, αλλά το αρχικό ακαθάριστο ποσό πριν από αυτές. Έτσι η περικοπή του υπερβάλλοντος το όριο ποσού εφαρμόζεται σ΄ ένα ακαθάριστο ποσό σύνταξης που δεν είναι το τρέχον πραγματικά καταβαλλόμενο αλλά το αρχικό ονομαστικό πριν τις μνημονιακές περικοπές. Φυσικά με αυτή τη μεθόδευση η περικοπή είναι πολύ μεγάλη. Το τελικό αποτέλεσμα, μαζί και με τα επαπειλούμενα ποσά αναδρομικών μειώσεων, είναι σφαγή στην κυριολεξία της επικουρικής σύνταξης.  Εάν και στις προηγούμενες μνημονιακές μειώσεις εφάρμοζαν αυτή τη  μεθοδολογία η σύνταξη όχι μόνον θα ήταν μηδενική, αλλά θα τους χρωστάγαμε κιόλας!!!

Αυτή η πρακτική πέρα από το παράλογο στην εφαρμογή της, από θεσμική άποψη, αποτελεί και μια πράξη μισανθρωπισμού από κάποιον «πρώην συνδικαλιστή» που έχει «τακτοποιηθεί» με παχυλό μισθό και προσπαθεί να πιει το αίμα από τους συνταξιούχους για να ευχαριστήσει τους κυρίους του. Δημοσιεύματα δε της επόμενης ημέρας της ανακοίνωσης από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ της τοποθέτησης 5 Γεν. Δ/ντών, ανέφεραν ότι 2 (ο ένας ήταν ο συγκεκριμένος) έλαβαν 690 μόρια!!! στην «προφορική συνέντευξη» με τα οποία σκαρφάλωσαν στην πρώτη θέση και θα αναλάβουν Γενική Διεύθυνση, με προκλητικές αμοιβές έως 7.000 ευρώ τον μήνα μικτά. Θαυμάστε τους αρίστους του ελληνικού κράτους δικαίου.

Μόνο με αυτούς τους όρους, «μισανθρωπισμός» και «εκδικητική μανία» μπορούμε να κατανοήσουμε την πρακτική αυτή που ειδικά για το ΤΕΑΠΕΤΕ δεν είναι σημερινή αλλά διαχρονική. Ο παραλογισμός του συγκεκριμένου «έργου» δεν είναι μόνο λογική ενός στελέχους του ΕΦΚΑ. Αρκετά πια. Η υπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά τι έγινε και έχουν ακέραιη την ευθύνη γι΄ αυτή την κατάσταση.

Σημειώνουμε εδώ, ότι αυτοί που έχασαν τη σύνταξή τους από αυτή τη μεθόδευση, είναι κυρίως αυτοί που είχαν δικαιωθεί δικαστικά από το ΣτΕ με την προσφυγή τους κατά του νόμου 4387/2016 για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ που ανακοίνωσε την αποκατάσταση των αδικιών του νόμου «Κατρούγκαλου», και κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις περικοπές των συντάξεων, μας πήγε ακόμα πιο κάτω.

Τον Ιούνιο 2020 όταν ο τότε Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την αποκατάσταση 250.000 επικουρικών συντάξεων, δήλωνε ότι «Με συνέπεια και σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνησή μας υλοποιεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις ευεργετικές αλλαγές που φέρνει στους συνταξιούχους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, διορθώνουμε την αντισυνταγματική περικοπή- σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας- των επικουρικών συντάξεων που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ και από τις 2 Ιουνίου επαναφέρουμε το ύψος των συντάξεων στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα σε περίπου 250.000 συνταξιούχους».

Σήμερα που η καταβαράθρωση των επικουρικών συντάξεων έγινε σε επίπεδα κάτω και από τις περικοπές του ν. 4387/2016, από την ίδια Κυβέρνηση που δήλωνε τα παραπάνω, δεν υπήρξε καν προηγούμενη ενημέρωση ώστε να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι τι ποσό σύνταξης θα πάρουν αυτόν τον μήνα. Λόγω δε των εκλογών του 2023 οι μειώσεις δεν εφαρμόστηκαν μετά την δημοσίευση του νόμου, όπως προβλεπόταν. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Η κίνηση της σημερινής κυβέρνησης να κάνει την περικοπή με αυτόν τον απαράδεκτο μεθοδολογικά και απάνθρωπο τρόπο, παρά την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωνε τους συνταξιούχους και επανέφερε τις επικουρικές τους έστω και στα προηγούμενα επίπεδα του 2014, πρέπει να μας οδηγήσει και σε ευρύτερα συμπεράσματα για τις διεκδικήσεις μας. Συνεπώς το θέμα που έχει προκύψει δεν αφορά μόνο αυτούς που είχαν τις μειώσεις, μας αφορά όλους και ιδιαίτερα αυτούς που περιμένουν τώρα (περνούν ή πέρασαν στην κύρια σύνταξη) ή μελλοντικά («προσυνταξιούχοι») την προσαύξηση της επικουρικής λόγω των υψηλών εισφορών που καταβάλαμε.

Γι’ αυτό και ενιαία διεκδικούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση:

1) Την αποκατάσταση  των  επικουρικών  συντάξεων ΕΤΕΑΜ/ΤΕΑΠΕΤΕ όσων συνταξιούχων μας υπέστησαν αιφνίδια την αδικαιολόγητη, εξοντωτική και πρωτοφανή μείωση. Να σταματήσει άμεσα  η μείωση  αυτή και να μην παρακρατηθούν  από τον  Απρίλιο  του  2024 τα αναδρομικά   από   1.1.2023.

2) Να υλοποιηθεί η δημόσια δέσμευση της Πολιτείας την 12η/12/2023, προς τους συνταξιούχους της Εμπορικής για τον υπολογισμό της προσαύξησης στην επικουρική μας σύνταξη, σύμφωνα με την από 10/1/2024 επιστολή μας (εδώ) προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  με αίτημα την έναρξη διαλόγου ώστε να δρομολογηθούν οι ενέργειες υλοποίησης  της προσαύξησης

Είμαστε ανυποχώρητοι στα παραπάνω αιτήματα και θα προχωρήσουμε σε συντονισμό με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για ανάλογα θέματα.

Ξεκινάμε τον αγώνα μας με πρώτη αντίδραση τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00’ μεσημέρι.

Οι νίκες έρχονται όταν μας βλέπουν ενωμένους και αποφασισμένους. Μόνο τότε μας  φοβούνται. Άρα ας τους κάνουμε να μας φοβούνται...

Η κινητοποίηση της 8 Μάρτη είναι μόνο η αρχή. Ο αγώνας μας θα εμπλουτιστεί με διάφορες δράσεις και θα κλιμακωθεί.

Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε...

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης      Παύλος Δερμενάκης

 

Υ.Γ. Οι συνάδελφοι που έχουν υποστεί μειώσεις παρακαλούνται να στείλουν στη Γραμματεία τα ακόλουθα τέσσερα ενημερωτικά σημειώματα επικουρικής σύνταξης για τις ενέργειες του Συλλόγου:

1) οποιοδήποτε εντός του 2015 ή το Α' εξάμηνο 2016 για να έχουμε εικόνα της επικουρικής σύνταξης μετά τις μνημονιακές περικοπές 2011-2014 και πριν το ν. Κατρούγκαλου,

2) οποιοδήποτε εντός του 2019, ώστε να έχουμε εικόνα των μειώσεων του ν. Κατρούγκαλου,

3) το ενημερωτικό Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου 2024, πριν την τρέχουσα περικοπή, για να έχουμε εικόνα της αποκατάστασης στα προ του ν. Κατρούγκαλου επίπεδα,

4) το ενημερωτικό Μαρτίου 2024 για να φαίνεται το τρέχον τσεκούρωμα.