Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

14.03.2024 - Εκδρομή στις Αιγές και επίσκεψη στο Δίον στις 19-20-21 Απριλίου 2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ο Σύλλογος μας οργανώνει εκδρομή στις Αιγές και επίσκεψη στο Δίον στις 19-20-21 Απρίλη 2024.

Στη νότια άκρη του μακεδονικού κάμπου, σκαρφαλωμένες στους πρόποδες των Πιερίων, βρίσκονται οι Αιγές, «ο τόπος με τα πολλά κοπάδια», η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Ένας χρησμός που λέγεται ότι δόθηκε στον Περδίκκα Α΄ αναφέρεται στην ίδρυσή τους, συσχετίζοντας το όνομα της πόλης με τα κοπάδια των γιδιών: (Διόδ. 17.16.1.1) ''..όπου θα δεις χιονόλευκες γίδες με λαμπερά κέρατα να κοιμηθούν, στα χώματα.  εκείνης της γης, θυσίασε στους τρισμακάριστους θεούς και χτίσε το άστυ μιας πόλης''.

ΑΙΓΕΣ1

Το Πρόγραμμα της εκδρομής μας

Ξεκινάμε Παρασκευή 19 Απριλίου στις 8:30 από την Ομόνοια.

H διαδρομή είναι 5,30 ώρες. Με τις απαραίτητες στάσεις (2,30 ώρες) θα φθάσουμε στα ξενοδοχεία μας στις Αιγές στις 16:30. Εγκατάσταση, λίγη ξεκούραση φεύγουμε για Βέροια (απόσταση 10 λεπτά) για να γνωρίσουμε την πόλη και να δειπνήσουμε. Διανυκτέρευση

Σάββατο 20 Απρίλη όλη η ημέρα αφιερωμένη στις Αιγές

Ξύπνημα το αργότερο στις 8:00. Πρωινό στο ξενοδοχείο, στις 9:30 ραντεβού με τον αρχαιολόγο-ξεναγό στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Η πόλη των ιστορικών χρόνων που απλωνόταν στους λόφους δεν είναι ακόμη καλά γνωστή, αφού μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης της έχει ανασκαφεί. Το κέντρο των Αιγών με το ανάκτορο και τα ιερά, το ''άστυ'' δηλαδή της πόλης που αναφέρει και ο χρησμός, καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 800 στρεμμάτων και αναπτύσσεται στην πλαγιά, στα νότια του νεκροταφείου των τύμβων. Στο δυτικό τμήμα της πόλης, σε ψηλό, περίοπτο σημείο ήταν χτισμένο το ανάκτορο που, ορατό από παντού, δέσποζε απόλυτα στην εικόνα της. Δίπλα του, στην πλαγιά που κατηφορίζει μαλακά προς το βορά, βρίσκονταν το θέατρο και τα σημαντικότερα ιερά, μαζί με τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια της πόλης.

ΑΙΓΕΣ2

Το άστυ των Αιγών προστατευόταν από τείχος, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατοικούσε έξω από το τειχισμένο κέντρο σε πολλούς μικρούς συνοικισμούς, που ξεκινούν δίπλα από τα τείχη και απλώνονται σε ολόκληρη την περιοχή, διάσπαρτοι στους χαμηλούς λόφους, αλλά και στον κάμπο, σημειώνοντας με. . την παρουσία τους την πορεία των αρχαίων δρόμων.

Θα επισκεφθούμε το Ανάκτορο. Κτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.), το ανάκτορο των Αιγών δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα και το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας. Επίσης θα κάνουμε την ταφική συστάδα του Φίλιππου Β με την έκθεση των θησαυρών.

ΑΙΓΕΣ3

 Η κηδεία του Φίλιππου το 336πχ υπήρξε η μεγαλοπρεπέστερη νεκρική τελετή που γνώρισε η Ελλάδα των ιστορικών χρόνων.

ΑΙΓΕΣ4ΑΙΓΕΣ5

Αρχιερέας και μύστης, κυνηγός και συμποσιαστής, αρχηγός του στρατού και νομοθέτης, ο ήρωας πια Φίλιππος κατέρχεται στην αιώνια κατοικία του που έχει τη μορφή του υπογείου καμαροσκέπαστου κτηρίου, με δύο θαλάμους και μνημειακά διαμορφωμένη πρόσοψη.

Διάλειμμα για ξεκούραση, συζήτηση με τον αρχαιολόγο και φαγητό και νωρίς το απόγευμα κατά τις 15:00 θα συνεχίσουμε με την ξενάγηση στο Νέο Μουσείο. Το απόγευμα μεταφορά στα ξενοδοχεία, σύντομη ξεκούραση και μετά στη Βέροια για δείπνο και ….διασκέδαση! Διανυκτέρευση.

Κυριακή 21 Απρίλη επίσκεψη στο Δίον και επιστροφή στην Αθήνα.

Ξύπνημα το αργότερο στις 8:00. Πρωινό στο ξενοδοχείο, στις 9:00 ξεκινάμε .

Συνάντηση με τον αρχαιολόγο- ξεναγό στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου στις 10:00. Ξενάγηση στο χώρο 2,30 ώρες, επιβίβαση στο πούλμαν και επιστροφή με τις αναγκαίες στάσεις για καφέ και φαγητό στην Αθήνα, που θα φτάσουμε περίπου στις 20:00.

ΑΙΓΕΣ6

Καλύπτοντας χώρο έκτασης 1.500 στρεμμάτων, ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου αποτελείται από μια οχυρωμένη πόλη, εκτάσεις 360 στρεμμάτων, πλαισιωμένη από χώρους λατρείας που κατοικήθηκαν χωρίς διακοπή από τα κλασικά ως παλαιοχριστιανικά χρόνια. Σε επάλληλα ανασκαφικά στρώματα αποκαλύφθηκαν ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια κτήρια, καταστήματα και πολλά εργαστήρια ενταγμένα σε οικοδομικά τετράγωνα που ορίζονται από δρόμους. Κτισμένη τον 2ο αιώνα π.Χ. πάνω σε επίπεδο, η πόλη του Δίου βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1,5 χιλ. από τη θάλασσα και μέσω του πλωτού τότε ποταμού Βαφύρα συνδεόταν με αυτή. Η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου ανταποκρίνεται κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης.

Το κόστος της τριήμερης εκδρομής , για την μεταφορά, τη διαμονή σε ξενοδοχεία με πρωινό, τις ξεναγήσεις από αρχαιολόγους-ξεναγούς και την είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους, διαμορφώνεται στα 140 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο, 130 σε τρίκλινο δωμάτιο. Τα ξενοδοχεία της εκδρομής είναι τα Ξενοδοχείο Καψάλης, Ξενοδοχείο Λοζίτσι. Ο αριθμός των ατόμων συμμετοχής είναι 40 άτομα. Κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα του Συλλόγου 210-5222864 - 210-5222813

Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σύντομο ιστορικό Αιγές

Η πρώτη εγκατάσταση έγινε στον κάμπο την τρίτη προχριστιανική χιλιετία. Στην πρώτη εποχή του σιδήρου, (11ος-7ος αι. π.Χ.) είχε ήδη αναπτυχθεί εδώ ένα εξαιρετικά σημαντικό, πλούσιο και πολυάνθρωπο κέντρο. Κομψά γεωμετρικά αγγεία τεκμηριώνουν τις επαφές με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο, ενώ τα πλούσια, κοσμήματα, προϊόντα της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τοπικής μεταλλοτεχνίας, που ξεχωρίζουν όχι μόνον για τον πλούτο, αλλά και για την ποιότητα τους υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο και τη σημασία του συγκεκριμένου χώρου από τα πρώτα αυτά χρόνια.

Στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. ο Περδίκκας Α΄, απόγονος του μυθικού βασιλιά του Άργους Τήμενου καταφέρνει να αναρριχηθεί στον μακεδονικό θρόνο. Με τους Τημενίδες στην εξουσία οι Μακεδόνες θα επεκτείνουν την κυριαρχία τους και θα γίνουν κύριοι της πλούσιας χώρας που θα πάρει από αυτούς το όνομά της. Οι Αιγές, η καθέδρα των βασιλέων, η πόλη που η μοίρα της συνδέεται άρρηκτα με την τύχη της δυναστείας, όντας το κέντρο ενός από τα πιο ισχυρά κράτη της περιοχής, γνωρίζουν τον 6ο και τον 5ο αι. π.Χ. περίοδος μεγάλης ακμής και πλούτου που ανιχνεύεται κυρίως μέσα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της νεκρόπολης.

Η ζωή αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα εκζήτησης και πολυτέλειας. Για τις ανάγκες του στρατού, για το ανάκτορο και τα νοικοκυριά των εκλεκτών, για τις κυρίες της αυλής οι ντόπιοι μεταλλουργοί και χρυσοχόοι παράγουν όπλα, πολύτιμα μετάλλινα σκεύη και κοσμήματα που συχνά είναι μικρά κομψοτεχνήματα, ενώ έμποροι και προϊόντα φτάνουν από όλες τις γωνίες του κόσμου. .

Στα χρόνια του Φίλιππου Β΄ (359-336 π.Χ.) η ιερή πρωτεύουσα γνωρίζει και πάλι μεγάλη ακμή που ανιχνεύεται παντού και συνοδεύεται από έντονη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται πριν από το τέλος του αιώνα. Το θέρος του 336 π.Χ. ο βασιλιάς αποφασίζει να γιορτάσει την παντοδυναμία του. Άοπλος, λευκοντυμένος, με το στεφάνι της γιορτής στο κεφάλι ακολουθεί την ιερή πομπή. Στο θέατρο των Αιγών θα συναντήσει τη μοίρα του. Χτυπημένος από το μαχαίρι του δολοφόνου ο Φίλιππος πέφτει νεκρός μπροστά στα μάτια των θεατών βάφοντας με το αίμα του το χώμα της ορχήστρας. Στον ίδιο τόπο ο Μεγαλέξανδρος ανακηρύσσεται βασιλιάς και ξεκινάει την πορεία που θα τον οδηγήσει στο θρύλο.

ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ

Κτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.), το ανάκτορο των Αιγών δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα και το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας.

Το τεράστιο ανάκτορο, με έκταση περίπου 9.230 τ.μ. στο ισόγειο, μεγάλο τμήμα του οποίου ήταν διώροφο, είναι ενταγμένο στην ίδια οικοδομική ενότητα με το θέατρο που βρίσκεται δίπλα του, όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β'.

Εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις της εποχής, το ανάκτορο διέθετε ένα σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης φέρνοντας το νερό από τις πηγές του βουνού.

Συγχωνεύοντας με τρόπο εξαιρετικά εφευρετικό δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική, η κατοικία του βασιλιά των Μακεδόνων, το μόνο ανάκτορο της κλασικής Ελλάδας που γνωρίζουμε, ένα κτήριο επαναστατικό και πρωτοποριακό για την εποχή του, ήταν το κέντρο της πολιτικής, θρησκευτικής, δικαστικής και στρατιωτικής εξουσίας του. Φιλίππου Β᾿. 

Σύντομο ιστορικό Δίον

Στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου, σε περιοχή που εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο της στενής διάβασης από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία, δεσπόζει το Δίον. Το Δίον υπήρξε η κατ' εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων. Τραγουδώντας ο Ησίοδος γύρω στο 700 π.Χ τον έρωτα του Δία για τη Θυία, την κόρη του προπάτορα των Ελλήνων Δευκαλίωνα, αναφέρει ότι αυτή έμεινε έγκυος και γέννησε δυο παιδιά, τη Μάγνητα και τη Μακεδόνα, που έζησαν στην Πιερία γύρω από τον Όλυμπο. Ο ιερός χώρος του Δία στην περιοχή αυτή ήταν το Δίον. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια.

Για πρώτη φορά μαρτυρείται η ύπαρξη της πόλης του Δίου στο Θουκυδίδη, όταν εξιστορεί την πορεία του Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία το καλοκαίρι του 424 π.Χ. Αναλαμβάνοντας ο Αρχέλαος την εξουσία στη Μακεδονία (τέλος 5ου αι. π.Χ.) πρόσφερε σε λαμπρές τελετές θυσίες στον Ολύμπιο Δία. Οργάνωσε ακόμη στο Δίο προς τιμή του Ολυμπίου Διός και των Μουσών αθλητικών και θεατρικών αγώνων - τα «Ολύμπια τα εν Δίω; - σε ισχύ ακόμη και γύρω στο 100 π.Χ., διάρκειας εννιά ημερών, σύμφωνα με το Διόδωρο και άλλους συγγραφείς. Είναι πιθανόν να παιχτούν εκεί οι τραγωδίες του Ευριπίδη «Αρχέλαος; και «Βάκχες;, τις οποίες συνέθεσε στα τελευταία χρόνια της ζωής του στη μακεδονική αυλή. Ένας ακόμη αρχαίος συγγραφέας, ο Δίων ο Χρυσόστομος, αναφέρει ότι οι Φίλιππος και Αλέξανδρος πανηγύριζαν τις νίκες τους στο Δίον με μεγαλοπρεπείς θυσίες στο Δία και στις Μούσες. Στο Δίον γιόρτασε ο Φίλιππος Β' την άλωση και την καταστροφή της Ολύνθου, την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής Συμμαχίας, και στο ίδιο μέρος ο Μέγας Αλέξανδρος επικαλέστηκε τη βοήθεια του ύψιστου των θεών, πραγματοποιώντας την πανηγυρική ετοιμασία της εκστρατείας του στην Ασία. Στο Δίον τοποθετήθηκε το περίφημο σύμπλεγμα του Λυσίππου, που έγινε με εντολή του Αλέξανδρου μετά τη μάχη του Γρανικού. Πρόκειται για τους χάλκινους ανδριάντες των 25 εταίρων που έπεσαν στη μάχη.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Έφορος Λέσχης