Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

26.10.2023 - Μονοήμερη εκδρομή στις 19.11.2023 στους αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

Μονοήμερη εκδρομή 19.11.2023 στους παραμυθένιους αμπελώνες και τους αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας.

 NEMEA1

Θα ξεκινήσουμε στις 8 το πρωί από την Ομόνοια

Μετά από μια σύντομη στάση για καφέ θα επισκεφθούμε με ξενάγηση, τον  Ναό του Νεμείου Διός (του 4ου αι. π.Χ.), θρησκευτικό κέντρο των αγώνων της Νεμέας.

Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του Ιερού του Διός, που περιλαμβάνει μια σειρά από κτίρια και μνημεία, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις λατρευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις των αρχαίων Αγώνων. Κυριότερο από αυτά ήταν ο επιμήκης βωμός ανατολικά του ναού. Εδώ οι αθλητές και οι προσκυνητές έφερναν ζώα για να τα θυσιάσουν στο Δία, με την ελπίδα να εισακουσθούν οι προσευχές τους.

 

NEMEA2.jpgNEMEA3

 

Επίσης θα ξεναγηθούμε στο αρχαίο στάδιο χωρητικότητας 40.000 θεατών που διατηρείται εξαιρετικά και στο αρχαιολογικό μουσείο.

Η ξενάγηση προβλέπεται να διαρκέσει 1,30 ώρα.

Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε σε οινοποιείο για επίσκεψη στους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις  όπου θα απολαύσουμε δωρεάν γευσιγνωσία 3 κρασιών.

Αφού ζαλιστούμε λίγο από το εξαιρετικό Αγιοργίτικο κρασί, σήμα κατατεθέν της Νεμέας, θα εξακολουθήσουμε να διασχίζουμε τους αμπελώνες με κατεύθυνση το χωριό Αηδόνια που πήρε το όνομά του από το πλήθος των αηδονιών που γλυκολαλούσαν στις όχθες του Ασωπού ποταμού.

Εκεί θα ξεναγηθούμε μετά από περπάτημα 1 χιλιομέτρου στο χώρο του Μυκηναϊκού νεκροταφείου των Αηδονιών όπου ανασκάφηκαν 17 θολωτοί τάφοι ένας από αυτούς ασύλητος.

NEMEA4NEMEA5

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο «θησαυρός των Αηδονιών» 312 τεμαχίων ανακαλύφθηκε ,όχι στους τάφους όπως θα έπρεπε, αλλά αφού παρουσιάστηκε για πούλημα σε γκαλερί της Νέας Υόρκης. Είχαν προλάβει οι αρχαιοκάπηλοι… Χάρις όμως σε έναν γνώστη και θαυμαστή της μυκηναϊκής Ελλάδας, σώθηκαν και από το 1996 έχει επιστραφεί  ο θησαυρός στην Ελλάδα και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Νεμέας. Περισσότερα  γι αυτήν την ιστορία θα συζητήσουμε στο πούλμαν.

Στη συνέχεια θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της περιοχής.

Αν ο χρόνος, το φως της ημέρας και οι αντοχές μας το επιτρέψουν θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε άλλο έναν εκπληκτικό ιστορικό χώρο στην περιοχή, τον οποίο όμως δεν τον ανακοινώνουμε αλλά τον φυλάμε σαν έκπληξη.

Χορτασμένοι από εικόνες, γνώση , ομορφιά και υπέροχο κρασί το αργότερο στις 18:00 θα ξεκινήσουμε για την επιστροφή στην Αθήνα.

Το κόστος εκδρομής που περιλαμβάνει την μεταφορά μας με το πούλμαν και την ξενάγηση, ανέρχεται σε 24 ευρώ το άτομο.

Το κόστος είναι υπολογισμένο για συμμετοχή 25 ατόμων.

Η καταβολή των χρημάτων συμμετοχής (κλείσιμο θέσεων) θα γίνεται στα γραφεία του Συλλόγου, το αργότερο έως και την Τετάρτη 15/11/2023. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του Συλλόγου 210 – 5222813, 210 – 5222864 ή και στον κ Σταθόπουλο Κωνσταντίνο στο 6978011244

Τέλος, η είσοδος στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο που είναι 3 ευρώ το άτομο, θα καταβληθεί από τους συμμετέχοντες κατά την είσοδο.

Σταθόπουλος Κωνσταντίνος

Έφορος Λέσχης