Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

7.11.2023 - Θεατρική παράσταση «Γέρμα» την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023, στις 21:00

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Την 1η Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή, στις 21:00 στο Θέατρο Πόρτα Λεωφόρος Μεσογείων 59

σας καλούμε να δούμε μαζί  την θεατρική παράσταση «Γέρμα».

Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ, κι έχει γίνει προκράτηση 20 θέσεων για τους συναδέλφους. Δηλώσεις συμμετοχής  στα τηλέφωνα του Συλλόγου 2105222864- 2105222813 και καταβολή χρημάτων έως 22 Νοεμβρίου επίσης στα γραφεία του Συλλόγου.

germa1

Λίγα λόγια για το έργο

Η Γέρμα του Λόρκα, που πρωτοανέβηκε το 1934 στη Μαδρίτη, πραγματεύεται την αδυναμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει, σε ένα φτωχό, αγροτικό και συντηρητικό περιβάλλον. Όσο κι αν έχουν αλλάξει οι καιροί και η θέση της γυναίκας  στα 90 χρόνια που μεσολάβησαν, το θέμα αυτό παραμένει διαχρονικό, σημαδεύοντας και σαρώνοντας συχνά σχέσεις και ζωές. 

Αποτελεί τραύμα προσωπικό, αναπηρία, απώλεια της θηλυκής ταυτότητας, απομάκρυνση από την οικογένεια, ταπείνωση, κομβικό σημείο που αναδεικνύει πως η κάθε κοινωνία σηματοδοτεί την θέση της γυναίκας.

Είναι αυτές οι αρχαιότατες πατριαρχικές αντιλήψεις που αναθέτουν  στην γυναίκα την αποκλειστική ευθύνη της κοινωνικής αναπαραγωγής, αναγκάζοντάς την σε αλλεπάλληλες τεκνοποιήσεις με θανάσιμο κίνδυνο, οι ίδιες που περιθωριοποιούν και κατακρίνουν όποιαν δεν ανταποκρίνεται.

germa2germa3

Είναι αυτές οι αντιλήψεις που και σήμερα ψηφίζουν νόμους κατά της διακοπής της κυήσεως, κατά του προγεννητικού ελέγχου, κατά των μέτρων προφύλαξης από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Είναι το ίδιο προσωπικό/κοινωνικό τραύμα που οδηγεί τις άτεκνες γυναίκες να βομβαρδίζουν το σώμα τους με ορμόνες να οδηγούνται σε επανειλημμένες  εξωσωματικές υψηλού κόστους και αμφίβολου αποτελέσματος.

Ένας ιδιαίτερα επιδραστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης της εποχής μας, ο Σάιμον Στόουν, εμπνέεται από την  κλασική τραγωδία Γέρμα και την ξαναγράφει μεταφέροντάς τη στο σήμερα.

Στη σύγχρονη αυτή διασκευή, που παρουσιάστηκε –κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές–  το 2017 στο Λονδίνο (Young Vic), συναντάμε τους ήρωες στο σήμερα, επαγγελματικά επιτυχημένους και πολλά υποσχόμενους. Η γυναίκα είναι δημοσιογράφος και μπλόγκερ με μεγάλο αριθμό ακολούθων, ο άντρας της πετυχημένος επιχειρηματίας. 

Στο σημερινό Λονδίνο ή στη σημερινή Αθήνα, η ηρωίδα του Σάιμον Στόουν εσωτερικεύει την εμμονή της μητρότητας σε σύγκρουση με το περιβάλλον της, σε σημείο να καταστρέψει την ψυχική της υγεία, την καριέρα της, τη ζωή της. 

germa4

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί έναν εξαιρετικό θίασο, με τη Μαρία Κίτσου να ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο. Παιζουν  επίσης οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Ασπασία Κράλλη, Μαριάννα Μαριγώνη, Τατιάνα Πίττα, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπη

Σας περιμένουμε να παρακολουθήσουμε μαζί ποιοτικό, βαθιά ανθρώπινο θέατρο που θεραπεύει την ψυχή κι απομακρύνει τα ασήμαντα, τα ψεύτικα και άδεια, αυτά που δεν αξίζουν να μας απασχολούν .

Καλή μας συνάντηση.

Οι φωτογραφίες είναι από την πρώτη παράσταση της Γέρμα στην Μαδρίτη το 1934, από την παράσταση του Εθνικού θεάτρου το 2000 σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και Γέρμα την Λυδία Κονιόρδου, από τη προβολή στο Μέγαρο Μουσικής το 2017 της σύγχρονης Γέρμα του Σάιμον Στόουν και από την παράσταση που θα παρακολουθήσουμε.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Έφορος Λέσχης