Τηλ 210-5222864 - 210-5222813  e-mail : info@ssem.gr - 3ης Σεπτεμβρίου 8 /104 31 Αθήνα - 7ος όροφος

home image

04.09.2023 - Ενημέρωση για τις Εξελίξεις της Αύξησης 7,75% στο Προσυνταξιοδοτικό

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Εξελίξεις όσον αφορά την αύξηση 7,75% στο «προσυνταξιοδοτικό»

4/9/2023

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Σε συνέχεια των αδιάλειπτων ενεργειών του Συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/8/2023 συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κο Α. Γεωργιάδη, παρουσία των δύο Υφυπουργών κ.κ. Π. Τσακλόγλου και Β. Σπανάκη καθώς και του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ν. Μηλαπίδη, για το θέμα της αύξησης του 7,75% στους συνταξιούχους μας στο «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» ΤΕΑΠΕΤΕ (εδώ1).

Η απάντηση του κ. Υπουργού, με τον οποίο ουσιαστικά έγινε ο διάλογος, ήταν ότι : α) ο φάκελος που παρέλαβε για το θέμα μας αφορά στη γνωμοδότηση που ζήτησε η Υπηρεσιακή Υπουργός (πριν τις τελευταίες εκλογές) από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), μετά από  ερώτημα που τέθηκε από  τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, ως προς την εφαρμογή της εγκυκλίου -350/3.1.2023- του Υφυπουργού κ. Π. Τσακλόγλου στις προσυνταξιοδοτικές παροχές, β) δεν έχει ακόμη εκδοθεί η γνωμοδότηση και γ) δεν θεωρεί σκόπιμο να προχωρήσει τώρα σε νομοθέτηση για το θέμα αυτό.

Η απάντησή μας ήταν ότι δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση καθόσον η διευκρίνηση που έγινε με την εγκύκλιο (3.1.2023) του κ. Υφυπουργού, ότι από το συνολικό ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής  αυτό που επηρεάζεται από τον συντελεστή αύξησης των κύριων συντάξεων είναι το 50% της -ήτοι το  τμήμα εκείνο της  σύνταξης προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που λογίζεται ως  κύρια σύνταξη- βασίζεται στις επικαλούμενες  και  από  την ως  άνω εγκύκλιο διατάξεις νόμων.

Μετά από αυτά έγινε μία συζήτηση κατά πόσον το 50% κύρια-50% επικουρική σύνταξη έχει θεσμοθετηθεί με νόμο ή με εγκύκλιο και ζήτησαν να τους προσκομίσουμε κάθε έγγραφο που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Κατόπιν, εξηγήσαμε τις ενέργειες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό από πλευράς μας- από τον περασμένο Νοέμβριο- και ζητήσαμε την άμεση επίλυσή του.

Άμεσα ως Σύλλογος αποστείλαμε στον κ. Ν. Μηλαπίδη -με κοινοποίηση στον κ. Π. Τσακλόγλου- σχετική επιστολή μας (εδώ2) με όλα τα έγγραφα (εδώ3) και ορίστηκε συνάντηση μαζί του για την προσεχή Τετάρτη 6/9/2023.

Σημειώνουμε εδώ, ότι προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η στάση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και εξηγούμαστε:

1. Αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση και την 28/12/2022 εκδόθηκε  η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α. Αρ Πρωτ.:126331) (εδώ4) με την οποία το συνολικό ποσό των κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ αυξάνεται από 1.1.2023 κατά 7,75%, η οποία και κοινοποιήθηκε στον ΕΦΚΑ προς εφαρμογή.

Το Υπουργείο  για την  υλοποίηση της Κ.Υ.Α., παρείχε αναλυτικές διευκρινήσεις προς τον ΕΦΚΑ με 17 θέματα, με την Εγκύκλιο του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνου Τσακλόγλου (αρ. πρωτ. 350/3.1.2023) (εδώ5). Μεταξύ άλλων, διευκρινίστηκε μετά από παρεμβάσεις του Συλλόγου μας (εδώ6) - ότι η αύξηση του 7,75% καταλαμβάνει –ως όφειλε- και τις «Προσυνταξιοδοτικές Παροχές» τ.ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ και τ.ΕΤΕΑΜ/ΤΕΑΠΕΤΕ αναφέροντας  επί λέξει  τα εξής:

«Ως κύρια σύνταξη, η οποία επηρεάζεται από τον συντελεστή αύξησης, λογίζεται και το 50% της καταβαλλόμενης προσυνταξιοδοτικής παροχής, η οποία χορηγείται από τον e-ΕΦΚΑ, μέχρι την συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης κύριας σύνταξης, σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος (παρ. 12 του άρ. 44 του ν. 3986/2011, παρ. 1 και 2 του άρ. 2 του ν. 4024/2011, παρ. 1 του άρ. 6 του ν. 4051/2012). Το ποσό τυχούσας διαφοράς προσυνταξιοδοτικής παροχής μετά την συμπλήρωση των προϋποθέσεων κύριας σύνταξης (συμπλήρωμα προσυνταξιοδοτικής παροχής) δεν επηρεάζεται από τον συντελεστή αύξησης και παραμένει αμετάβλητο

Από  τις ποιο πάνω  διατάξεις νόμων, προκύπτει  ότι  το Υπουργείο από το 2010 έχει υιοθετήσει και έχει νομοθετήσει ότι η συνολική σύνταξη προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος τ. ΤΕΑΠΕΤΕ εμπεριέχει ένα τμήμα που αφορά σε κύρια σύνταξη (50%) και ένα τμήμα που αφορά σε επικουρική σύνταξη (το υπόλοιπο 50%) και ως εκ τούτου έχει αντιμετωπίσει τους προερχόμενους  από το ΤΕΑΠΕΤΕ συνταξιούχους, όπως όλους τους άλλους συνταξιούχους επιβάλλοντάς τους όλες τις  μνημονιακές περικοπές  για  τις κύριες και τις  επικουρικές  συντάξεις  στο αντίστοιχο  τμήμα της σύνταξής τους.

2. Η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Εκκαθάρισης και Πληρωμών Παροχών του e-ΕΦΚΑ έγκαιρα, από τις αρχές του έτους, έχει αποστείλει στην ανάδοχο εταιρεία τις προδιαγραφές για την εφαρμογή της αύξησης. (εδώ7)

3. Ο Σύλλογος μας με το από 18.5.2023 εξώδικό του (εδώ 8) προς τον ΕΦΚΑ και προς τον Υποδιοικητή Α΄ του ΕΦΚΑ, υπεύθυνο για τον ψηφιακό και οργανωτικό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ, τους  κάλεσε να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες ξεπερνώντας όλες τις διαδικαστικές δυσκολίες, και σχετικά με την ανάδοχο εταιρεία που υποστηρίζει μηχανογραφικά το έργο, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αυξήσεις στους δικαιούχους συνταξιούχους μας.

4. Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, για το θέμα των αυξήσεων στους συνταξιούχους μας,  θυμήθηκε!!! μετά από έξι μήνες να ερωτήσει το Υπουργείο - όταν πλέον ήταν η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση-  για το ένα (το 15ο) από τα 17 θέματα  για τα οποία παρείχε διευκρινήσεις το Υπουργείο με την 27 σελίδων εγκύκλιό του, για τις αυξήσεις  κύριων συντάξεων συνολικής δαπάνης ύψους 909 εκ. ευρώ (εδώ 4), εκ των οποίων λιγότερο του 1 εκ. ευρώ για την περίπτωσή μας.

5. Το  τ. ΕΤΑΤ -το οποίο εντάχθηκε στον e-ΕΦΚΑ- κατόπιν υπουργικών   αποφάσεων  για τις αυξήσεις στις συντάξεις, με αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου έχει αποδώσει και στο παρελθόν αυξήσεις (2007, 2008) στις  συντάξεις προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

          Επομένως, ο e-ΕΦΚΑ έχει λάβει σαφείς οδηγίες για την καταβολή των αυξήσεων στους συνταξιούχους προερχόμενους από το ΤΕΑΠΕΤΕ και οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην πληρωμή τους αναδρομικά από 1/1/2023. Από δε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένουμε τις  ενέργειές της για την  υλοποίηση της χορήγησης των αυξήσεων ύψους 7,75% και στις συντάξεις προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, αίροντας τα όποια διαδικαστικά θέματα ανακύπτουν.

Για κάθε νεώτερο θα σας ενημερώσουμε.

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

   Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Τσιλώνης        Παύλος Δερμενάκης